Wed Meesters | Wedden op de Eerste Divisie

Eerste divisie | Wedden op voetbal in de Keuken Kampioen Divisie

De Keuken Kampioen Divisie, voor ons stiekem gewoon nog steeds de Eerste Divisie, is zo'n competitie die zich eenvoudig laat romantiseren. Natuurlijk is het niveau een tandje minder, maar wat daar tegenover staat maakt zoveel goed. De culthelden, de uitwedstrijden naar stadions waar ouderwetse pisbakken en broodjes worst de standaard zijn, en last but not least... de vele kanshebbers! Op promotie, op een periodetitel, op de play-offs. Veel kanshebbers betekent een dynamische competitie betekent heel veel interessante wedmogelijkheden. Wed Meesters zet de lijnen voor je uit.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Wedden op de Eerste Divisie is wedden op een van de mooiste competities ter wereld. Ja echt. Want in welke Nederlandse voetbal competitie worden de meeste clubhelden geboren? En in welke Nederlandse competitie kunnen culthelden nog culthelden zijn? Waar niet de Frenkies, Sneijders en Gakpo’s van deze wereld doorbreken, maar Leon de Kogel, Ferdy Druyff, Tom Boere, Cas Peters, Lars Veldwijk en Cyriel Dessers. Om er maar een paar te noemen.

De iets minder getalenteerde garde die via Almere City, FC Emmen of TOP Oss alsnog hun gelijk halen door er dertig tegen de touwen te knallen. Die competitie is de Keuken Kampioen Divisie – ’lands Eerste Divisie. De competitie waar geen team naartoe wil degraderen, maar als ze er eenmaal zijn wel genieten van de sfeer en entourage. Want trouwe supporters vind je in goede en slechte tijden.

Waar we bij de Eredivisie weten dat Ajax, PSV en Feyenoord weer de top 3 uitmaken heeft de Eerste Divisie een veel dynamischere top. Wedden op de Keuken Kampioen Divisie is wat ons betreft daarom vele malen interessanter dan op z’n grote broer. Reden genoeg om wedden op Eerste Divisie voetbal grondig te analyseren. 

Laatste Eerste divisie nieuws

Wedden Eerste Divisie | Opzet Eerste Divisie

De Eerste Divisie spelen ieder jaar twintig clubs om de titel, promotie en degradatie in 38 speelrondes. Een seizoen begint in augustus en loopt tot eind april. De oplettende lezer zal zich afvragen hoe het kan dat de Eredivisie, met minder speelrondes, later eindigt. Dit komt doordat de Keuken Kampioen Divisie geen last heeft van interlandwedstrijden.

Alsof 38 speelrondes niet genoeg was zijn er ook nog play-off wedstrijden in mei. Deze moeten bepalen welke club als derde (achter de kampioen en de nummer twee) mag promoveren naar de Eredivisie. Hier treffen clubs uit de Eerste Divisie niet alleen elkaar, maar ook de nummer zestien van de Eredivisie.

Play offs

De nummers 3 tot en met 8 spelen tegen elkaar zoals dit ook gebruikelijk is in de playoffs van de Eredivisie voor Europees voetbal. De nummer drie speelt tegen de nummer acht, de nummer vier tegen de nummer 7 en de nummer vijf tegen de nummer zes. Deze clubs spelen een uit- en een thuiswedstrijd, de winnaar over twee wedstrijden gaat door naar de volgende ronde.

De winnaar van de positie vijf en zes strijd neemt het op tegen de nummer zestien van de Eredivisie in de tweede ronde. Hier spelen ook de winnaars van wedstrijden 3/8 en 4/7 tegen elkaar. In de derde en laatste ronde wordt de finale gespeeld voor de laatste plek in de Eredivisie.

Beloften Elftallen

Het bijzondere van de KKD is dat er teams meespelen die meedingen om promotie, de zogenaamde beloftenelftallen. Deze broedkamers van clubs als Ajax, PSV, Utrecht en Twente komen uit in de Eerste Divisie, maar doen ongeacht hun positie niet mee om de knikkers. Volgens sommige clubs riekt dit naar competitievervalsing, zeker wanneer spelers uit het eerste elftal aansluiten bij de beloften. Bijvoorbeeld om wedstrijdritme op te doen na revalidatie.

Wedden Eerste Divisie | Periodekampioenen

Stel je gaat een nieuwe taal leren. De regel van deze nieuwe taal is: als je wint of tweede wordt promoveer je naar de Eredivisie. Simpel toch? Alleen dan komen de onvermijdelijke ‘uitzonderingen op de regel’. Je kunt ook promoveren als je de play offs wint. Alleen niet als je een jeugdelftal bent.

Je kunt je kwalificeren voor de play offs door periodekampioen te worden. Dit word je door binnen een periode van 9 wedstrijden de meeste punten te verdienen. Ben je echter aan het einde van het seizoen gepromoveerd, dan schuift je play offs plek door op de ranglijst. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan?

Wedden Eerste Divisie | Kanshebbers (& Outsiders)

De Eerste Divisie wordt steeds sterker. Er spelen wel acht Eredivisie-waardige clubs, wat maakt dat wedden op Keuken Kampioen Divisie voetbal het hele seizoen spannend blijft. Het lijstje kanshebbers op de titel moet worden aangevuld met outsiders, want het is niet te bepalen wie waar hoort. Tenminste, wanneer je kijkt naar de geschiedenis en ambities van een club.

Om te beginnen is er ADO Den Haag, die in 2022 promotie op een haar na misliep. De Graafschap is ook een club die altijd flirt met de Eredivisie. Hetzelfde geldt voor NAC Breda, PEC Zwolle, Heracles Almelo, Roda JC Kerkrade, VVV Venlo en Willem II.

Wedden Eerste Divisie | Wedmarkten

De wed markten van de Eerste Divisie verschillen niet veel met die van de Eredivisie. De odds zijn alleen beter. De competitie is namelijk onvoorspelbaarder. En leuker. There we said it, de KKD is leuker dan de Eredivisie. Niet te verwarren met beter.

Want voor oogstrelend voetbal moet je niet per se hier zijn. Heb je een abonnement op FOX? Dan kun je vanaf seizoen 2022/2023 op vrijdagavond gaan zitten voor een ouderwets schakelprogramma. In-play bet plezier verzekerd! Live wedden Keuken Kampioen Divisie terwijl je de actie voorbij ziet komen is een mooie vrijdagavondtraditie.

Wedden Eerste Divisie | Outright Winner

De outright winner bet is een weddenschap waar je het hele seizoen van kan genieten. Van bovengenoemde kanshebbers voor de titel is Heracles Almelo het ‘t meest aan z’n stand verplicht om terug te keren. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat een club in een vrije val raakt na het mislopen van handhaving.

De outright winner bet voor de Eerste Divisie is een gok, maar je krijgt wel quoteringen die een gokje waard zijn. Speel slim door niet al je geld in te zetten op 1 paard, maar kies bijvoorbeeld voor een Haags paard, een Tilburgs paard en een Almelo’s paard.

Topscorer

Een goede indicatie aan het begin van het seizoen voor de eindzege is het in de gaten houden van de topscorers. Een mooie weddenschap an sich, waarbij je altijd rekening moet houden op het risico van een wintertransfer. Soms is een voetballer simpelweg te goed voor de Keuken Kampioen Divisie.

Tip: sinds het begin van de Eerste Divisie in 1957 zijn slechts drie topscorers niet van Nederlandse afkomst. Kijk dus niet teveel naar de exotische spelers voor deze weddenschap.

First Time Winner

Er is een club die een lifetime abonnement heeft op de Eerste Divisie, zonder ‘m ooit te hebben gewonnen: FC Eindhoven. Geloof jij dat deze club ein-de-lijk zijn gram haalt dit seizoen? Dan is de first time winner bet waar jij rijk mee kan worden.

De meeste andere clubs hebben immers de titel al een keer gehaald. Het zal zwaar worden voor de club die zo vaak net misgreep gezien de concurrentie, maar eens moet de eerste keer zijn.   

Eerste divisie Promoties

Van Gerwen wint World Grand Prix

Micheal heeft afgelopen zaterdag de World Grand Prix gewonnen! In Dublin versloeg hij Gary Anderson. Van Gerwen won maar liefst met 5-2 en verzekerde op deze manier zijn derde titel in Dublin. Hiervoor won hij in 2012 en 2014 ook al. Hij houd er een mooi zakcentje van 110.000 euro aan over. Om het nog mooier te maken is Van Gerwen de enige Nederlander die de World Grand Prix heeft weten te winnen.

Frank & Ronald winnen de Toto

Frank & Ronald de Boer zijn vandaag jarig! En zei je vroeger hun namen dan zei je automatisch Eéééééééj Eveeeers!’. Luister hieronder hoe ze de Toto wonnen – wij lagen er gelijk weer af!

Wat kunnen we verwachten van Max na de zomerstop?

Twee races voor de zomerstop had Max Verstappen nog een voorsprong van dik dertig punten en nu de zomerstop in de Formule 1 daadwerkelijk is begonnen staat de coureur van RB acht punten achter op Hamilton. Iedereen weet hoe dit is gekomen en eigenlijk hebben we weinig zin om dit nog op te rakelen. We kijken liever vooruit naar wat we nog mogen verwachten van Max die weer in de aanval kan in de tweede helft van het seizoen.

Voetbalmanager

Wil je het hele seizoen je Eerste divisie kennis op peil houden en je vrienden aftroeven in voorspellingen voor bijna niks? Football Manager games als Scorito zijn een perfecte voorbereiding voor wedden op de Eerste divisie. Voor slechts €5 ben je een heel seizoen zoet.

Bouw je een team en kun je iedere ronde je ideale team samenstellen. Er gaat natuurlijk niks boven écht geld op je account bijschrijven, hiervoor kun je terecht bij een van de bookmakers op onze site. Allemaal met een licentie voor de Nederlandse gokmarkt, allemaal met Eerste divisie voetbal, maar niet allemaal met dezelfde odds en bonussen. Voor die informatie zit je gelukkig al op de goede site;)

Historie

De eerste-, tweede- en Eredivisie zijn allemaal opgericht in 1956. Dit gebeurde twee jaar na de introductie van betaald voetbal in Nederland, toen het nog eerste klasse D werd genoemd. De Eerste Divisie bestond eerst uit twee competities met ieder achttien teams, maar werd teruggebracht naar een competitie van zestien clubs.

Ook werd in 1972 de Eerste Divisie (en dus niet de tweede divisie) de laagste afdeling van het betaald voetbal in Nederland. In andere woorden, de lat voor clubs en spelers om betaald voetbal te spelen werd in de eerste vijftien jaar flink verhoogd.

Na 1990 werd het niveau nog meer opgeschroefd door nieuwe geldstromen aan te boren: sponsors. De naam van de Eerste Divisie veranderde van TOTO-Divisie naar Gouden Gids Divisie naar Jupiler League naar het huidige Keuken Kampioen Divisie.

Door falliesementen van oa AGOVV Apeldoorn, HFC Haarlem, RBC Roosendaal en SC Veendam gedurende de financiële crisis ging de Eerste Divisie tijdelijk terug naar 16 clubs. In 2013 werd de cosmetische oplossing gevonden door beloftenelftallen tot de Eerste Divisie toe te laten treden. Deze opzet kennen we nog steeds.

Memorabele ontknopingen

We zijn onlangs getrakteerd op de meest memorabele Eerste Divisie ontknoping ooit. Zij het in de playoffs. ADO Den Haag stond in de 80e minuut van de promotie beslissingswedstrijd 3-0 voor tegen Excelsior.

Supporters konden zich haast niet bedwingen om al het veld op te stormen. En toen, toen stond het tien minuten en wat blessuretijd later 3-3 op het scorebord. Het hele verhaal lees je (met beelden van ieder doelpunt) hier terug. Je begrijpt dat dit op in-play wedden Eerste Divisie ook een bizar effect moet hebben gehad.

https://www.vi.nl/nieuws/excelsior-terug-in-eredivisie-na-krankzinnige-ontknoping-tegen-ado

Dat het in de Eerste Divisie kan spoken bij de ontknoping, bleek ook al in 2018 toen Jong Ajax de discussie over het wel of geen beloftenteams in de eerste discussie flink aanwakkerde. Drie teams maakten op de laatste speeldag nog aanspraak op de titel. Jong Ajax, NEC en Fortuna Sittard.

Uiteindelijk zou alleen NEC een misstap begaan, waardoor de beloften van Ajax de titel claimde en het Fortuna Sittard was die mocht promoveren. NEC zakte het seizoen daarna door het ijs, alsof er op die laatste dag iets was gebroken.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Eerste divisie.

 • Waar kun je wedden op Eerste Divisie voetbal?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op Eerste Divisie voetbal Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn BetCity, Jack’s Casino en TOTO.

 • Welke club won nooit de Eerste Divisie?

  FC Eindhoven speelt al sinds 1977 onafgebroken in de Eerste Divisie, maar heeft nog nooit de titel gewonnen. Wel is de club winnaar van de KNVB Beker en de voorloper van de Eredivisie.

 • Wat zijn goede Keuken Kampioen Divisie wed markten?

  In de eerste divisie staan ieder jaar weer nieuwe spitsen op die er meer dan 25 maken. Inzetten op de Eerste Divisie top scorer is dan ook onze favoriete weddenschap. Met acht Eredivisie-waardige teams is de outright winner bet tevens de moeite waard.

 • Waarom spelen er beloftenteams in de Eerste Divisie?

  In de financiële crisis van 2008-2012 gingen meerdere clubs die uitkwamen in de Eerste Divisie failliet. Hierdoor deden nog maar 16 teams mee in de competitie. Door het toevoegen van Jong Ajax, Jong PSV en Jong AZ (en later nog Utrecht en Twente) kon de competitie terug naar twintig teams.

 • Hoe werken de Play Offs in de Keuken Kampioen Divisie?

  In de eerste ronde van de playoffs om promotie speelt de nummer 3 tegen de nummer 8, de nummers 4 en 7 en de nummers 5 en 6 tegen elkaar. In de tweede ronde speelt de winnaar van 5/6 tegen de nummer 16 van de Eredivisie. Ook spelen de winnaars van 3/8 en 4/7 tegen elkaar. In de derde ronde spelen de twee resterende teams voor promotie.