Wed Meesters | Wedden op WK 2022

Wereldkampioenschap | Wedden op WK Voetbal 2022 in Qatar

Het eerste WK is waar Nederland aan deelneemt sinds 2014. Toch iets om naar uit te kijken, zou je zeggen. Wie zijn de kanshebbers voor de eindzege? Welke teams kunnen verrassen? Welke bookmaker gaat uitpakken met promoties en waar vind je de beste odds?

De aanloop naar het wereldkampioenschap Voetbal 2022 in Qatar is er nu niet een om over naar huis te schrijven. We spelen in de winter, er zijn talloze misstanden in de bouw van de stadions, de WK bid zou ‘gekocht’ zijn, iedere wedstrijd is er wel een protestactie, sponsors gaan geen reclame maken en zelfs Louis van Gaal sprak zich uit.

Ook voetballend zijn er vraagtekens. Memphis Depay, onze topscorer, heeft nou niet een seizoen achter de rug om over naar huis te schrijven. De rest van de voorhoede speelt niet bij de grote clubs in Europa, of houden daar de bank warm. Achterin hebben ‘we’ op papier een ijzersterke defensie, maar de ideale samenstelling is nog niet gevonden. Een luxe probleem in het centrum en een ietwat dunne spoeling op de flanken. 

En dat te bedenken dat dit het eerste WK is waar Nederland aan deelneemt sinds 2014. Toch iets om naar uit te kijken, zou je zeggen. En dat gaan we hier dus ook doen. We laten de randzaken even voor wat ze zijn en focussen ons op het voetbal. Wie zijn de kanshebbers voor de eindzege? Welke teams kunnen verrassen? Welke bookmaker gaat uitpakken met promoties en waar vind je de beste odds

WK Wednieuws

Opzet toernooi

Het WK 2022 in Qatar heeft een verrassend kort speelschema, met maar 28 dagen. De groepsfase neemt hiervan 12 dagen in beslag, wat neer komt op 4 dagen per dag! Tijdens de knock-out fase wordt het gas iets teruggenomen, met ‘slechts’ 2 wedstrijden op een dag. De halve finales en finale worden elk op een afzonderlijke dag gespeeld. 

Er zijn 32 deelnemers, verdeeld over 8 poules. Voor de niet zo snelle rekenaars onder ons; dat zijn vier landen per poule. Nadat in de poule drie wedstrijden zijn gespeeld, gaan de nummers een en twee door naar de achtste finales. De winnaar van de achtste finale gaat door naar de kwartfinale, enzovoort.   

Het toernooi vindt plaats van 21 november tot 18 december, waardoor je zomaar eindtoernooi voetbal kan kijken op pakjesavond. Een primeur voor zover wij weten. Nederland speelt 21 november de openingswedstrijd tegen Senegal. Een niet te onderschatten pot, want Senegal heeft vorig jaar de Afrika Cup gewonnen en een aanvaller als Mane hebben wij niet in de gelederen.

Er wordt gespeeld op echt gras, wat bijzonder is gezien het klimaat in Qatar. De (nieuw gebouwde) stadions zijn echte technologische hoogstandjes. 

Deelnemers

Er zijn in totaal 32 deelnemers. Het gastland, Qatar, en nog 31 landen die zich geplaatst hebben via de kwalificaties. Dit zijn Duitsland, Denemarken, Brazilie, Frankrijk, Belgie, Kroatie, Spanje, Servie, Zwitserland, Engeland, Nederland, Argentinie, Iran, Zuid-Korea, Japan, Saudi-Arabie, Ecuador, Uruguay, Canada, Portugal, Polen, Senegal, Kameroen, Ghana, Marokko, Tunesie, Mexico en de Verenigde Staten.

Wed Meesters bekeken alle deelnemers in de verschillende poules heel nauwgezet en hebben de belangrijkste voetbal bevindingen voor je op een rijtje gezet. Zo beschik je over alle mogelijke achtergrondinformatie om een zo weloverwogen keuze te maken bij het plaatsen van een weddenschap op het Wk2022 in Qatar.

De deelnemers komen uit de hele wereld, maar het continent Europa is het beste vertegenwoordigd met 11 deelnemers. Saillant detail is dat Polen Rusland zou treffen in de play-offs voor een ticket, maar door de oorlog is Polen automatisch doorgestroomd.

Kanshebbers

Bij de kanshebbers voor de titel is er een vast lijstje ‘usual suspects’. Duitsland, Frankrijk, Spanje, Brazilië en Argentinië. Deze 5 landen (Italië hoort hier eigenlijk ook bij, maar doet dus niet mee) weten wat winnen is en dit geeft ze een mentale voorsprong op de rest. Engeland hoort hier strikt genomen ook bij, maar heeft die mentale voorsprong ondertussen wel verspeeld in de laatste 60 jaar met een veelvoud aan trauma’s van verloren (halve) finales. 

Outsiders

Het lijstje outsiders bestaat ook vrijwel altijd uit hetzelfde rijtje landen. Nederland, België, Portugal, Kroatië, Senegal en Uruguay. Landen die bijna altijd de poulefase overleven en in het verleden een of meerdere finales heeft gespeeld. En verloren. Nederland heeft hier een abonnement op, in 1974, 1978 en 2010 hebben we het net-niet gered. Voeg hier nog wat verloren halve finales aan toe, en je snapt dat we het beste land zijn dat nooit heeft gewonnen. Een twijfelachtige eer. 

Wedmarkten

Het leuke aan een toernooi is dat je een oneindige hoeveelheid wedmarkten hebt. Voor ieder wat wils. Wedden op WK 2022 is dan ook niet alleen een kwestie van wie het toernooi wint. Wij bespreken wat interessante alternatieve weddenschappen waar je kennis van het spel en spelers meer wordt beloond.

Poule Winnaar

Is een keuze uit 32 teams teveel een wilde gok? Houd je het liever overzichtelijk? Dan kun je wedden op poule winnaars. Het voordeel van inzetten op een poule is dat je met slechts 4 teams een goede inschatting kan maken van de uitkomst. Een nadeel is dat de quoteringen niet zulke gouden bergen opleveren als bij een outright winner bet. 

Topscorer

Wiens toernooi wordt dit? Topscorer worden op een WK is een goede stap zetten naar een Ballon d’or, dus spelers zullen als het even kan zorgen dat ze hoge ogen gooien op een toernooi waar de hele wereld naar kijkt.  In Engeland zijn de bookmakers overtuigd dat Harry Kane er met de titel vandoor gaat. Zo zeker zijn wij daar echter niet van. 

Ook Kylian Mbappe doet het goed bij de bookmakers, ondanks het povere optreden tijdens het EK. Dan zetten we ons geld liever op goalgetter Benzema. Vlak Ronaldo ook niet uit. Met Portugal stijgt hij altijd boven zichzelf uit. Lukaku is een andere kanshebber. Wat opvalt is dat het allemaal oudjes zijn. Misschien dat we een nieuw talent zien bovendrijven? 

First Time Winner

Krijgen we een nieuwe winnaar? Daar hopen we natuurlijk wel op. De bookmakers geven de landen met een titel op zak betere kansen, maar je kunt met deze weddenschap inzetten op het toernooi waar je op hoopt. Eentje met een kersverse winnaar. En dan natuurlijk het liefst een winnaar met oranje outfits.

WK voetbal 2022 Promoties

WK poultjes (of pooltjes)

Wedden op het WK 2022 Qatar hoeft niet per se bij bookmakers. En veel mensen die normaal nooit wedden doen met eindtoernooien wel mee met zogenaamde ‘pooltjes’. Je legt met vrienden, het cafe of bedrijf ieder €10 in en je voorspelt de uitslag van alle wedstrijden.

Je voorspelt de finalisten, winnaar en krijgt bonus voor het juist raden van het aantal gele- en rode kaarten en de topscorer. Eindig je in punten bovenaan, dan ga je er met de pot vandoor. Eindig je onderaan, dan is er de poedelprijs en de twijfelachtige eer de minste voetbalkennis te bezitten. 

Scorito

Een manier om een WK pool te organiseren is via Scorito. Met een enkel Scorito account kun je ‘voetbalmanager’ spelen in alle competities en toernooien. Hier betaal je een klein bedrag voor (€5 per jaar). Het wisselen van spelers per wedstrijd vraagt wel enige betrokkenheid, dus let op dat je het niet laat versloffen.

Historie

Het WK 2022 in Qatar is het tweeëntwintigste officiële wereldkampioenschap voetbal sinds 1930. Voor die tijd werd er ook al door landenteams mondiaal gestreden. Dit gebeurde vanaf 1900 op de Olympische Spelen in Parijs, toen het IOC voetbal erkende als sport. De omvang van het toernooi had niet veel omhanden, net als het niveau overigens. In 1904 werd de FIFA opgericht, die al in 1906 probeerde een alternatief toernooi te bieden.

Helaas kwam dit initiatief niet van de grond. Toen in 1928 voetbal niet meer werd opgenomen als Olympische Sport door de geringe populariteit in de Verenigde Staten deed de FIFA een nieuwe poging tot een internationaal toernooi tussen landen.

Er werd besloten om in 1930 in Uruguay het eerste wereldkampioenschap te houden. Uruguay was toen een van de beste voetballanden en vierde dat jaar het jubileum van de onafhankelijkheid. Een logische keuze dus.

Zo gezegd zo gedaan. In plaats van kwalificatie ontvingen een X aantal landen een uitnodiging om mee te doen. Er was niet meteen heel veel animo om zo’n kostbare reis te ondernemen met een heel team (het was immers 1930 en de vliegroutes naar Uruguay waren niet zo uitgebreid als nu).

Uit Europa kwamen slechts vier teams (waaronder België en Frankrijk). Er deden zeven teams mee uit Zuid-Amerika en twee uit Noord-Amerika. Dertien landen in totaal. Het gastland Uruguay won en werd daarmee de eerste officiële wereldkampioen.  

Sindsdien wordt iedere vier jaar een wereldkampioenschap georganiseerd. Alleen gedurende de tweede wereldoorlog werd het mondiale voetbalfeest twee keer overgeslagen. De allure van het toernooi is steeds verder gegroeid, vooral omdat op dit toernooi het speelveld eerlijker is dan bij het clubvoetbal. Waar geld vooral een rol speelt. Brazilië en Italië zijn landen die een abonnement hebben op de eindoverwinning, met respectievelijk vijf en vier titels.

Resultaten Oranje

Nederland hoeft zich als klein land totaal niet te schamen. Drie keer in de finale en twee halve finales. Nothing to sneeze at. En die resultaten zijn allemaal behaald in de laatste vijftig jaar, wat iets zegt over de ontwikkeling van ons voetbal.

Helaas zitten er ook enkele zeperds tussen die we maar al te graag vergeten. Zoals die van 1990, twee jaar na het gewonnen EK. Of de keren dat we er helemaal niet bij waren. Zoals onlangs in 2016, of onder de campagne van de huidige bondscoach in 2002.

Jantje lacht Jantje huilt, generaties komen en gaan; maar Nederland boezemt altijd angst bij andere landen. Zoals Portugal dat bij ons doet… 

Top 3 Oranje WK momenten

Goal Dennis Bergkamp (WK 1998 Kwartfinale tegen Argentinië)

Voor de jongeren onder ons, het spijt ons voor jullie dat je dit niet live hebt kunnen meemaken. Gelukkig leven we wel in het Youtube tijdperk en kun je de goal zo vaak terugkijken als je wil. Stel je een wedstrijd tegen de stugge Argentijnen voor.

Het staat 1-1 en de wedstrijd gaat bijna de blessuretijd in. Dan komt er plots vanaf eigen helft een ‘cross’ diagonaal over het veld van Frank de Boer. Aangenomen door Bergkamp zoals alleen hij dat kan, één kapbeweging en vernietigend de kruising in. En het commentaar van Jack; de apotheose van wat voetbal kan zijn!

Nederland-Spanje (WK 2014 Poulefase)

De donkerste dag in het voetballeven van deze generatie is de verloren WK finale in 2010 tegen Spanje. Noem het revanche, noem het gerechtigheid, noem het een doekje voor het bloeden, noem het mosterd na de maaltijd, noem het zoals je wil; er zijn weinig wedstrijden die voor zoveel vreugde hebben gezorgd als deze 5-1 tegen Spanje. Het doelpunt met het hoofd van Robin van Persie neemt een goede tweede plek in in schoonheid achter die van Dennis Bergkamp.

Kopbal Sneijder (WK 2010 Kwartfinale tegen Brazilië)

Wie had gedacht dat de kleinste speler op het veld een kwartfinale tegen Brazilië zou beslissen met het hoofd? Had vooraf deze weddenschap geplaatst en je was miljonair. Het was typisch voor het toernooi waarin alles leek te lukken, behalve dat laatste schot van Robben op aangeven van Sneijder tegen Casillas. En weer dat commentaar van Jack: ‘hij is 22 centimeter groot!’

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over het WK Voetbal in Qatar in 2022 voor je op een rijtje gezet.

 • Waar kun je wedden op WK Voetbal 2022?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op WK Voetbal 2022. Ook vind je alle WK promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

 • Waar wordt het WK Voetbal 2022 gespeeld?

  Het WK Voetbal 2022 wordt gespeeld in Qatar en begint op 21 november en duurt tot 18 december 2022. Het speelschema is aangepast vanwege de hoge temperaturen in Qatar in de zomer.

 • Wie zijn de kanshebbers op de WK Voetbal 2022 titel?

  De bookmakers wijzen Engeland en Frankrijk aan als de grootste kanshebbers op de eindzege van het WK 2022. Brazilië, Spanje en Argentinië zijn ook favoriet. Nederland, Duitsland en België zijn belangrijke outsiders.

 • Hoevaak is het WK al gespeeld?

  Het WK 2022 in Qatar is het tweeëntwintigste officiële wereldkampioenschap voetbal sinds 1930. Iedere vier jaar wordt een wereldkampioenschap georganiseerd. Alleen gedurende de tweede wereldoorlog werd het mondiale voetbalfeest twee keer overgeslagen.

 • Wat is de beste tactiek voor een WK Pool?

  Twee jaar geleden is de nationale EK pool gewonnen door een jongen die bij iedere uitslag 1-0 heeft ingevuld. Dit is slim, want de meest voorkomende stand is 2-0 (19 procent), op de hielen gevolgd door 1-0 (18 procent). Gokken op gelijk spelen wordt gezien als een slechte strategie.