Wed Meesters | Wedden op esports

Wedden op esports

Voor de één een thuiswedstrijd, voor de ander volstrekt onbekend terrein. Wedden op esports. Wat de explosieve groei in populariteit van esports betekent? Dat dit weleens dé niet te missen wedsport van de toekomst kan zijn. Wie dan wil winnen pakt nu zijn kans.

Geschatte leestijd: 8 minuten

LET OP:

Het is op dit moment niet mogelijk op esports te wedden bij bookmakers met een Nederlandse licentie. Zie dit artikel daarom als een mooie voorbereiding voor het moment dat de situatie verandert. En je ook hier legaal kunt wedden op League of Legends en Dota 2.

Wed Meesters

Esports, heb jij er wel eens van gehoord? Misschien zegt het je wel helemaal niets. En dat is niet vreemd, want je ziet er maar weinig van op tv of het nieuws. Best gek als je bedenkt dat esports wereldwijd een ongekend groot fenomeen is. Maar waar staat esports nu eigenlijk voor?

Esports is niets anders dan een afkorting voor ‘electronic sports’. En onder electronic sports verstaan we het spelen van computergames in competities. Nu horen we je zeggen: gamen? Dat klopt. Eigenlijk is het gewoon gamen zoals wij dat thuis doen, maar dan in professioneel verband en op zeer hoog niveau.

In dit artikel vertellen we je alles wat je weten moet over esports en we geven je een korte maar goede uitleg over wedden op esports.

Hoe wed je op esports?

Nu je een beetje meer weet over de esports competitie wil je vast wel uitleg wedden op esports. Dankzij de professionalisering van de sport en de grote aantrekkingskracht op sponsors dankzij streaming platforms is esports uitgegroeid tot wat het nu is. Een enorme markt waar heel veel partijen groot geld mee verdienen.

Dat zagen de buitenlandse bookmakers ook. In eerste instantie waren ze nog wat terughoudend in verband met het risico op ‘fixing’. Dit is een vorm van fraude waarbij spelers worden omgekocht om het verloop van de wedstrijd te beïnvloeden. Maar tegenwoordig is het salaris van een professioneel esporter zo exorbitant hoog dat ze vrijwel niet meer omkoopbaar zijn.

En zodoende zien we nu steeds meer aanbieders in het buitenland die de mogelijkheid bieden om op esports te wedden. Genoeg reden voor een uitleg wedden op esports.

Want wie weet is wedden op esports straks ook in Nederland mogelijk.

Hoe werkt dat nu eigenlijk, wedden op esports?

Als je wedt op voetbal kun je op ongelooflijk veel wedstrijdelementen wedden. Op het aantal rode of gele kaarten, corners, goals, blessuretijd en noem maar op. Bij esports zijn er minder elementen waar je op kunt wedden. Dit is een bewuste keuze waarmee men fraude tegen wil gaan. Bij veel aanbieders kun je kiezen uit drie mogelijkheden waar je op kunt wedden.

De uitkomst van een wedstrijd. De uitkomst van een serie, dat is een reeks wedstrijden. En dan is er nog de ‘map/ game handicap’. Je zet dan in op een virtuele achterstand of voorsprong van een bepaald team. Je bepaalt zelf wat deze voorsprong of achterstand precies inhoudt.

Als jouw voorspelling uitkomt, win je. En dat is eigenlijk alles als het gaat om de puur theoretische uitleg wedden op eSports.

Uitleg wedden op esports

Naast deze uitleg wedden op esports wil je vast weten welke wedstrijden belangrijk zijn. Als je wedt op esports, wed je namelijk meestal op een bepaalde competitie. Uiteraard is het slim om in te zetten op een belangrijke competitie. Want een belangrijke competitie betekent dat er veel op gewed zal worden en jij dus veel geld kunt winnen.

Een aantal zeer belangrijke competities die je zeker niet mag missen zijn de ‘LoL World Championship’ en ‘The International’.  Bij de LoL World Championship treffen de belangrijkste spelers van de League of Legends elkaar. The International wordt gespeeld door de DOTA2 spelers. League of Legends is al jarenlang de meest gespeelde online game.

DOTA2 is een goede tweede, maar dat geldt niet voor de prijzen. De prijzenpot van ‘The International’ is legendarisch, en dat maakt deze wedstrijd wellicht nog een tikje prestigieuzer. En dat betekent dat er ook meer aandacht voor is en er meer weddenschappen op worden geplaatst. Deze wedstrijd kun je dus zeker in je agenda noteren.

Een derde evenement wat je niet mag vergeten is de Electronic Sports World Cup, afgekort als ESWC. Dit is een wereldwijde competitie waarbij elk land zijn beste spelers stuurt. Zij strijden vervolgens tegen elkaar om de wereldtitel.

Voorbeeld wedden op esports

Als het in de toekomst mogelijk wordt om te wedden op esports is het goed om te weten wat de juiste tactiek is. Het belangrijkste is de voorbereiding. Komt er bijvoorbeeld een specifiek evenement aan? Verdiep je dan in de specifieke game. Want zonder deze voorkennis heeft wedden eigenlijk niet zoveel zin.

Daarnaast raden we je aan om veel op internet te zoeken naar informatie over de teams. Bij wedden op esports is het namelijk heel belangrijk om te weten hoe de teams er tijdens de competitie uit gaan zien.

Welke spelers zullen daadwerkelijk de wedstrijd spelen? Zijn er uitvallers? En wie zijn de reservespelers? Zijn het nieuwkomers of juist ervaren veteranen? Dit zijn allemaal factoren die de prestaties van het team als geheel sterk kunnen beïnvloeden. Ook dit is uitleg wedden op esports die je niet wilt missen.

Maar we hebben nog meer nuttige uitleg om goed voorbereid te wedden op esports. Zorg er ook voor dat je Social Media in de gaten houdt. Op Facebook en Reddit vindt je meestal wel de laatste nieuwtjes, roddels en geruchten. Ideaal om erachter te komen hoe de sfeer binnen de teams is en wie er ruzie heeft met wie.

Ook dit zijn factoren die het spel beïnvloeden en waar jij dus rekening mee wilt houden om een goede weddenschap te kunnen plaatsen.  En vergeet de statistieken niet. Want hoe een team in het verleden in een bepaalde competitie gepresteerd heeft, geeft meestal een aardige indicatie voor toekomstig functioneren.

Ondanks deze uitleg wedden op esports is er is ook nog een ‘toevalsfactor’. Ook bij grote esports competities zien we regelmatig dat de ‘underdog’ heel verrassend wint. En als jij dan net op die underdog hebt ingezet… Dus denk ook weer niet té rigide, het toeval kan ook heel gunstig uitpakken.

Waar kan je wedden op esports?

Disclaimer

Voor wie de opening van dit artikel gemist heeft, er is een maar...

Want ja, er kan op esports gewed worden, maar op dit moment nog niet in Nederland. En dus is het ook voor ons, Nederlandse spelers, voorlopig niet mogelijk. Mocht er verandering komen in die situatie dan hoor je het hier als eerste!

In de tussentijd heb je in ieder geval de tijd om je meer te verdiepen in esports – de games, toernooien, teams, spelers.

Omdat het wedden op esports nog in opkomst is, zien we vaak dat het wedaanbod beperkt is. Het betreft dan vaak League of Legends, DOTA2, Counter-Strike en Heart of the Swarm. Als wedden op esports ook in Nederland mogelijk wordt, dan zal dit ongetwijfeld ook hier het geval zijn.

Het is dus handig dat je vooral van deze games enige kennis hebt en je verdiept in de teams die deze games spelen. Zo ben je goed voorbereid en heb je de beste uitleg wedden op esports.

Betaalmogelijkheden bij wedden op esports

Naast uitleg wedden op esports wil je ook wat praktische informatie. Ook daar hebben we aan gedacht. Als het op een mooie dag mogelijk is dat je kan wedden op esports bij bookmakers met een Nederlandse licentie, kun je rekenen op de vertrouwde betaalmiddelen. Denk dus aan iDeal, credit cards, debit cards, Klarna of een bankoverschrijving.

Conclusie uitleg wedden op esports

Het doel van deze korte uitleg wedden op esports was om jou kennis te laten maken met de wereld van professioneel gamen en je te vertellen hoe je moet wedden op deze nieuwe topsport. We hopen natuurlijk dat je hierdoor enthousiast bent geworden. Want wedden op esports is een welkome afwisseling.

Deze relatief nieuwe sport heeft alle ingrediënten: opoffering, spanning, sensatie, sporters die tot het uiterste gaan om fabelachtige prijzen in de wacht te slepen. Laten we dus hopen dat we op goed moment in Nederland kunnen wedden op esports.

Tegen die tijd kunnen we het ook hebben over een leuke welkomstbonus die daarbij hoort. Vaak is dit een percentage bovenop je eerste storting. Als je gebruikmaakt van deze welkomstbonussen kun je dus ook nog eens heel voordelig meespelen. Iets dat zonde is om te missen als je gaat wedden op esports.

De meest basale uitleg wedden op esports is dat je een wedstrijdelement kiest en hierop wed. Bij esports is dit meestal een voorspelling van de winnaar, de winnaar van de serie of een virtuele voorsprong of achterstand. Het aantal wed mogelijkheden wordt bij esports bewust beperkt gehouden om het risico op fixing zo klein mogelijk te houden.

Een andere belangrijke uitleg wedden op esports is de strategie die we je hebben gegeven.  Zorg voor een goede voorbereiding. Weet wanneer welke evenementen plaatsvinden.

Bookmakers hebben vaak wel een kalender waar je alle belangrijke data op kunt vinden. Kies een competitie waarvan je het spel goed kent. Of één die ver genoeg in het vooruitzicht ligt om nog voldoende over te kunnen leren. En je moet de teams leren kennen.

Alleen zo kom je te weten welk team stabiel genoeg is om goed te kunnen presteren. We hopen dat je iets kunt met deze uitleg wedden op esports en hem eens toepast. Misschien win jij dan binnenkort een mooi bedrag.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen van spelers over wedden op eSports op een rij gezet.

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer