Wed Meesters | Wedden op Tennis

Wedden op Tennis

Tennis is niet alleen populair bij sportliefhebbers, maar ook bij liefhebbers van sportweddenschappen. Waarom? Er zijn vrijwel altijd toernooien - en natuurlijk 4x per jaar de Grand Slams. Daarnaast is er elk toernooi waanzinnig veel om op te wedden én heeft iedereen natuurlijk zijn persoonlijke favorieten. Bovendien heb je bij wedden op tennis geen last van een gelijkspel. Wed Meesters helpt je het optimale uit elke weddenschap te halen.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Er is bijna niemand natuurlijk die nog nooit gehoord heeft van Wimbledon of Roland Garros. Maar naast de vier grote toernooien, de Grand Slams, zijn er nog heel erg veel andere toernooien. Kortom, er is vrijwel altijd de mogelijkheid om te wedden op tennis. En meer dan genoeg mogelijkheden om je favorieten te backen, zowel bij de heren als bij de dames.

Wedden op Tennis: Soorten Weddenschappen

Outright Betting
In deze markt wed je op welke speler met de eindzege op het toernooi aan de haal gaat. Normaal gesproken kun je zowel op het heren- als het damestoernooi wedden op tennis. Ook bieden de meeste bookmakers each way weddenschappen aan, met meestal 1/3 van de odds voor het plaatsingsgedeelte van de bet, als jouw speler eerste of tweede eindigt (lees: de finale haalt).

Bij tennistoernooien is het complete schema al van tevoren bekend, dus je weet exact wie elkaar kunnen tegenkomen en in welke fase van het toernooi. Als je dus een speler ziet die in de zwakkere helft van het schema zit dan kan dit een goede each way bet zijn – zelfs als ze niet de meest waarschijnlijke speler zijn om het toernooi te winnen. Ze hebben tenslotte een relatief eenvoudige route naar de finale. En leveren op z’n minst een goede trading mogelijkheid op.

Voorbeeld

De twee favorieten voor de eindoverwinning van een toernooi zitten in dezelfde helft van het schema, wat dus betekent dat ze elkaar niet in de finale kunnen tegenkomen. Daarmee is de nr. 3 favoriet om de titel te pakken ook meteen favoriet om de finale bereiken via de andere helft van het spelersveld.

Match Betting
Hierbij wed je niet zozeer op de winnaar van het toernooi, maar gewoon op wie een individuele wedstrijd wint in dat toernooi. Er zijn maar twee mogelijke uitkomsten voor elke wedstrijd (tennis kent geen gelijkspel), dus de odds zijn waarschijnlijk heel short voor de favorieten. Dat is waarom de meeste mensen dan ook vier of vijf spelers in elke ronde in een accumulator plaatsen. Daarbij mixen ze vaak ook tussen heren- en dameswedstrijden, daar zijn verder geen beperkende regels aan verbonden. Het is aan jou je favoriete wedstrijden te kiezen.

Set Betting
Zoals je met voetbalweddenschappen de juiste score kan voorspellen, zo voorspel je hier wat de score in sets zal zijn. Er zijn natuurlijk niet zoveel uitkomsten als bij voetbal, dus de odds zijn shorter. Net als bij match betting kunnen verschillende sets samengevoegd worden in een accumulator of multiple bet.

To Win 1st Set
Deze weddenschap is precies wat het zegt. Je wedt op welke speler de eerste set wint. De favoriet voor de wedstrijd is ook de favoriet in deze markt. Soms vind je waarde door in te zetten tegen langzame starters.

Top 5 Checklist

 • Huidige vorm van elke speler
 • Historie tussen beide spelers
 • Hoe moeilijk verliepen hun meest recente wedstrijden
 • Is er sprake van recente blessures?
 • Prestaties op deze ondergrond – recent en head to head tussen beide spelers

In Running Wedden op Tennis

Er zijn verschillende in running weddenschappen (simpel gezegd: live wedden) die je kunt plaatsen bij tenniswedstrijden. De populairste in running wedmarkten zijn:

 • Next Game Betting – wie wint de volgende game?
 • Next Set Betting – wie wint de volgende set?
 • Match Betting – wie wint de wedstrijd?

Voordelen van In Running Wedden op Tennis

Er zijn spelers in het circuit die nogal eens de neiging hebben om wat laat op gang te komen en pas later in de wedstrijd op de top van hun kunnen te spelen. Hier valt natuurlijk waarde uit te halen, door in running op slow starters voor hogere odds dan ze voor de wedstrijd kregen.

Ook is het soms verstandiger eerst even de eerste games van een wedstrijd af te wachten om een beetje een gevoel te krijgen bij hoe de wedstrijd gaat verlopen. Houd er daarbij wel rekening mee dat het vaak genoeg voorkomt bij tenniswedstrijden dat het verloop van een wedstrijd plotseling een kant opgaat die niemand zag aankomen. Eén game kan cruciaal zijn om een wedstrijd op z’n kop te zetten. Waarbij de achterliggende speler ineens de overhand krijgt en zo de wedstrijd alsnog naar zijn hand zet.

Tennis is een sport waarbij het mentale aspect een grote rol speelt. Hoe gaan spelers om met tegenslag? Zorgen ze ervoor dat ze elke set constant spelen? En op welke manier stappen ze een volgende set in als ze de set daarvoor bijvoorbeeld in de tie-break hebben verloren door een dubbele fout. Allemaal zaken die van grote invloed kunnen zijn op de wedstrijd, en dus ook op de in running weddenschappen.

Nadelen van In Running Wedden op Tennis

Tennis is een sport waarbij elke game van grote invloed is op een wedstrijd, wat betekent dat de odds nogal drastisch kunnen veranderen terwijl een wedstrijd bezig is. Dat maakt het soms lastig om je weddenschap te kunnen plaatsen omdat de markten tijdelijk worden opgeschort om zo de odds aan te kunnen passen.

Tennis | Live Scores

Denk aan de Ondergrond bij wedden op tennis

Voordat je ook maar overweegt om te wedden op tennis een basistip. Houd allereerst rekening met de ondergrond waarop het toernooi gespeeld wordt. Geen nieuws als je een beetje verstand hebt van tennis, maar het is goed om nog even stil te staan bij het belang hiervan. Het is en blijft een van de meest belangrijke factoren die mede-bepalend zijn voor de uitkomst. De verschillende toernooien worden op verschillende ondergronden gespeeld. Iedereen kent natuurlijk het heilige gras van Wimbledon en het gravel van Roland Garros. Maar de Austrialian Open en US Open worden op zogenaamde hard courts gespeeld, gemaakt van cement of plastic. Daarnaast heb je ook nog indoor courts, waar ze op tapijt spelen.

Gras

De snelste ondergrond die er is. De service is ontzettend belangrijk. De punten die gespeeld worden duren doorgaans korter dan op de andere ondergronden. Gras is bij uitstek geschikt voor service-en-volley spelers, waar grote spelers als John McEnroe, Stefan Edberg, Boris Becker en Pete Sampras grote successen mee behaalden.

Vandaag de dag is het spel wel veranderd. Na een lange heerschappij van Roger Federer op Wimbledon – het enige Grand Slam toernooi op gras – is het toernooi ook al twee keer gewonnen door Rafael Nadal. Een speler waarvan lang gedacht werd dat hij alleen op gravel grote toernooien kon winnen.

Gravel

Zoals gezegd wordt Roland Garros op gravel gespeeld. Gravelbanen zijn langzamere banen. En dat betekent dus ook dat spelers die goed zijn op gras – snelle baan – dat zeker niet hoeven te zijn op gravel.

Waar Roger Federer jarenlang de grasbanen domineerde, deed Rafael Nadal dit op gravel. Tegenwoordig zijn beiden voorbij gestreefd door Novak Djokovic, die ondanks drie gespeelde finales Roland Garros nog altijd niet op zijn palmares kan bijschrijven.

Hard Court

De overige twee Grand Slam toernooien worden dus op hard court gespeeld. Het Grand Slam seizoen opent altijd met de Australian Open en wordt afgesloten met de US Open. Een hard court baan wordt beschouwd als een baan waar beide spelers evenveel voordeel (of nadeel) van zouden moeten hebben. Waardoor er geen uitgesproken voorkeur is zoals je bij gras en gravel tegenkomt.

Hoe snel de baan is verschilt, maar hard court is langzamer dan gras en sneller dan gravel. Er is wel één duidelijk voordeel dat je ziet op hard court banen en dat is dat de zogenaamde ‘hard hitters’ op deze banen meestal succesvoller zijn. Iets om rekening mee te houden dus als je op zoek gaat naar de beste value bets bij hard court toernooien.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Tennis.

 • Waar kun je wedden op Wimbledon?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op de Wimbledon. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn Holland Casino, TOTO en Circus.

 • Wat zijn goede Wimbledon wed markten?

  Iedereen heeft weleens gehoord van een ‘tennis uitslag’. Bijvoorbeeld wanneer het 6-1 wordt in het voetbal. Dit is niet voor niets. Zorg daarom dat je bij tennis goed gebruikt maakt van handicap betting, bijvoorbeeld met een over/under in games per set.

 • Wie zijn de favorieten voor Wimbledon heren?

  Novak Djokovic is de grote favoriet voor de eindzege op Wimbledon. Dit komt ook omdat Daniil Medvedev door de situatie in Oekraïne (waarschijnlijk) is uitgesloten van deelname. Bij de vouwen zijn het Swiatek en Kontaveit die de meeste kans hebben op de schaal.

 • Waarom wordt er wit gedragen op Wimbledon?

  Kort gezegd: traditie. Tennis was vroeger een sport voor de elite en er waren strenge regels verbonden aan uiterlijk en ceremonie. Hoewel deze in de sport langzaam zijn verdwenen heeft Wimbledon (als oudste toernooi) deze tradities voor het grootste deel in ere gehouden.

 • Welke Nederlanders wonnen ooit Wimbledon?
  Bij het heren enkelspel enkel Richard Krajicek in 1996, bij de heren dubbel Paul Haarhuis en Jacco Eltingh in 1998 en bij het rolstoeltennis won Diede de Groot in 2018, 2019 en 2021 (in 2020 was er geen toernooi).