Wedden op Tennis

Er is bijna niemand natuurlijk die nog nooit gehoord heeft van Wimbledon of Roland Garros. Maar naast de vier grote toernooien, de Grand Slams, zijn er nog heel erg veel andere toernooien. Kortom, er zijn eigenlijk altijd wel tenniswedstrijden om op te wedden. En meer dan genoeg mogelijkheden om je favorieten te backen, zowel bij de heren als bij de dames.

Soorten Weddenschappen

Outright Betting
In deze markt wed je op welke speler met de eindzege op het toernooi aan de haal gaat. Normaal gesproken kun je zowel op het heren- als het damestoernooi inzetten. Ook bieden de meeste bookmakers each way weddenschappen aan, met meestal 1/3 van de odds voor het plaatsingsgedeelte van de bet, als jouw speler eerste of tweede eindigt (lees: de finale haalt).

Bij tennistoernooien is het complete schema al van tevoren bekend, dus je weet exact wie elkaar kunnen tegenkomen en in welke fase van het toernooi. Als je dus een speler ziet die in de zwakkere helft van het schema zit dan kan dit een goede each way bet zijn – zelfs als ze niet de meest waarschijnlijke speler zijn om het toernooi te winnen. Ze hebben tenslotte een relatief eenvoudige route naar de finale. En leveren op z’n minst een goede trading mogelijkheid op.

Voorbeeld

De twee favorieten voor de eindoverwinning van een toernooi zitten in dezelfde helft van het schema, wat dus betekent dat ze elkaar niet in de finale kunnen tegenkomen. Daarmee is de nr. 3 favoriet om de titel te pakken ook meteen favoriet om de finale bereiken via de andere helft van het spelersveld.

Match Betting
Hierbij wed je niet zozeer op de winnaar van het toernooi, maar gewoon op wie een individuele wedstrijd wint in dat toernooi. Er zijn maar twee mogelijke uitkomsten voor elke wedstrijd (tennis kent geen gelijkspel), dus de odds zijn waarschijnlijk heel short voor de favorieten. Dat is waarom de meeste mensen dan ook vier of vijf spelers in elke ronde in een accumulator plaatsen. Daarbij mixen ze vaak ook tussen heren- en dameswedstrijden, daar zijn verder geen beperkende regels aan verbonden. Het is aan jou je favoriete wedstrijden te kiezen.

Tennisweddenschappen: Top 5 Checklist

  • Huidige vorm van elke speler
  • Historie tussen beide spelers
  • Hoe moeilijk verliepen hun meest recente wedstrijden
  • Is er sprake van recente blessures?
  • Prestaties op deze ondergrond – recent en head to head tussen beide spelers

Set Betting
Zoals je met voetbalweddenschappen de juiste score kan voorspellen, zo voorspel je hier wat de score in sets zal zijn. Er zijn natuurlijk niet zoveel uitkomsten als bij voetbal, dus de odds zijn shorter. Net als bij match betting kunnen verschillende sets samengevoegd worden in een accumulator of multiple bet.

To Win 1st Set
Deze weddenschap is precies wat het zegt. Je wedt op welke speler de eerste set wint. De favoriet voor de wedstrijd is ook de favoriet in deze markt en waarde kan soms worden gevonden door in te zetten tegen langzame starters.

In Running Wedden op Tennis

Er zijn verschillende in running weddenschappen die je kunt plaatsen bij tenniswedstrijden. De populairste in running wedmarkten zijn:

  • Next Game Betting – wie wint de volgende game?
  • Next Set Betting – wie wint de volgende set?
  • Match Betting – wie wint de wedstrijd?

Voordelen van In Running Wedden op Tennis

Er zijn spelers in het circuit die nogal eens de neiging hebben om wat laat op gang te komen en pas later in de wedstrijd op de top van hun kunnen te spelen. Hier valt natuurlijk waarde uit te halen, door in running op slow starters voor hogere odds dan ze voor de wedstrijd kregen.

Ook is het soms verstandiger eerst even de eerste games van een wedstrijd af te wachten om een beetje een gevoel te krijgen bij hoe de wedstrijd gaat verlopen. Houd er daarbij wel rekening mee dat het vaak genoeg voorkomt bij tenniswedstrijden dat het verloop van een wedstrijd plotseling een kant opgaat die niemand zag aankomen. Eén game kan cruciaal zijn om een wedstrijd op z’n kop te zetten. Waarbij de achterliggende speler ineens de overhand krijgt en zo de wedstrijd alsnog naar zijn hand zet. Tennis is een sport waarbij het mentale aspect een grote rol speelt. Hoe gaan spelers om met tegenslag? Hoe zorgen ze ervoor dat ze elke set constant spelen? Hoe stappen ze een volgende set in als ze de set daarvoor bijvoorbeeld in de tie-break hebben verloren door een dubbele fout. Allemaal zaken die van grote invloed kunnen zijn op de wedstrijd, en dus ook op de in running weddenschappen.

Nadelen van In Running Wedden op Tennis

Tennis is een sport waarbij elke game van grote invloed is op een wedstrijd, wat betekent dat de odds nogal drastisch kunnen veranderen terwijl een wedstrijd bezig is. Dat maakt het soms lastig om je weddenschap te kunnen plaatsen omdat de markten tijdelijk worden opgeschort om zo de odds aan te kunnen passen.

Denk aan de Ondergrond

Voordat je ook maar overweegt om een weddenschap te plaatsen, moet je natuurlijk allereerst rekening houden met de ondergrond waarop het toernooi gespeeld wordt. Geen nieuws als je een beetje verstand hebt van tennis, maar het is goed om nog even stil te staan bij het belang hiervan. Het is en blijft een van de meest belangrijke factoren die mede-bepalend zijn voor de uitkomst. De verschillende toernooien worden op verschillende ondergronden gespeeld. Iedereen kent natuurlijk het heilige gras van Wimbledon en het gravel van Roland Garros, maar de Austrialian Open en US Open worden op zogenaamde hard courts gespeeld, gemaakt van cement of plastic. Daarnaast heb je ook nog indoor courts, waar ook gebruik wordt gemaakt van tapijt.

Gras

De snelste ondergrond die er is. De service is ontzettend belangrijk en de punten die gespeeld worden duren doorgaans korter dan op de andere ondergronden. Gras is bij uitstek geschikt voor service-en-volley spelers, waar grote spelers als John McEnroe, Stefan Edberg, Boris Becker en Pete Sampras grote successen mee behaalden. Vandaag de dag is het spel wel veranderd. Na een lange heerschappij van Roger Federer op Wimbledon – het enige Grand Slam toernooi op gras – is het toernooi ook al twee keer gewonnen door Rafael Nadal, een speler waarvan lang gedacht werd dat hij alleen op gravel grote toernooien kon winnen.

Gravel

Zoals gezegd wordt Roland Garros op gravel gespeeld. Gravelbanen zijn langzamere banen. En dat betekent dus ook dat spelers die goed zijn op gras – snelle baan – dat zeker niet hoeven te zijn op gravel. Waar Roger Federer jarenlang de grasbanen domineerde, deed Rafael Nadal dit op gravel. Tegenwoordig zijn beiden voorbij gestreefd door Novak Djokovic, die ondanks drie gespeelde finales Roland Garros nog altijd niet op zijn palmares kan bijschrijven.

Hard Court

De overige twee Grand Slam toernooien worden dus op hard court gespeeld. Het Grand Slam seizoen opent altijd met de Australian Open en wordt afgesloten met de US Open. Een hard court baan wordt beschouwd als een baan waar beide spelers evenveel voordeel (of nadeel) van zouden moeten hebben – waardoor er geen uitgesproken voorkeur is zoals je bij gras en gravel tegenkomt. Hoe snel de baan is verschilt, maar hard court is langzamer dan gras en sneller dan gravel. Er is wel één duidelijk voordeel dat je ziet op hard court banen en dat is dat de zogenaamde ‘hard hitters’ op deze banen meestal succesvoller zijn. Iets om rekening mee te houden dus als je op zoek gaat naar de beste value bets bij hard court toernooien.