Live Wedden | Basisbeginselen

Basisbeginselen van Live Wedden

 • Live wedden – wat ook wel ‘in running bets’ of ‘in-play bets’ wordt genoemd – is precies wat het belooft: je kunt inzetten op een event (wedstrijd, race, …) die op dat moment aan de gang is.
 • De odds worden aangepast na de start van het event op basis van wat er live gebeurt en wat de voorspellingen zijn voor het vervolg van het event.
 • De odds worden continue aangepast totdat er niet meer mag worden ingezet, ofwel vlak voor het einde van het event of zodra het evenement eindigt.

Waar kun je live sportwedden?

Bij vrijwel alle Bookmakers is het mogelijk om live te wedden. Gelukkig maar, want het maakt sportwedden zoveel leuker. De hoeveelheid wedstrijden, sporten en markten die wordt aangeboden is sterk afhankelijk van de bookmaker. Het is het dus waard om goed te kijken tijdens events wie wat precies aanbiedt.

Ook kun je de klantenservice van een bookmaker vragen wat ze op dat moment allemaal aanbieden (de meeste bookmakers hebben een live chat functie, dus dat is zo gepiept). Er komen regelmatig nieuwe events, wedstrijden en markten bij, dus het is lastig om alles bij te kunnen houden.

Live wedden is ook mogelijk op betting exchanges (inderdaad, een soort wedbeurzen) waarbij gokkers (‘punters’) tegen elkaar spelen. Bij grote bookmakers is de periode waarbij het live wedden wordt ‘stilgelegd’ minder dan bij de beurzen, omdat het bij de beurzen de verantwoordelijkheid van de gokker zelf is om na te gaan waar het geld precies is.

TOP 10 Tips voor Live Wedden

 • Concentreer je voor de volle 100%.
 • Wees er zeker van dat je alles weet van de markt waarop wedt.
 • Als je geen snelle beslisser bent, dan is live wedden niets voor jou.
 • Wat is jouw ‘edge’ ten opzichte van de bookmakers? Wat weet je meer dan zij wat jouw het voordeel geeft?
 • Onderzoek alles over de verschillende markten op het door jouw gekozen event.
 • Volg de odds bij de bookmakers en de beurzen.
 • Plan een strategie voordat je begint en houd je hier aan.
 • Wees je bewust van vertragingen in het systeem
 • Pas op dat je een weddenschap niet ‘unmatched’ laat.
 • Leer van je fouten.

Bij welke sporten is Live Wedden mogelijk?

Tegenwoordig kun je bij de meeste sporten die live worden uitgezonden op TV live wedden. De meeste Bookmakers bieden een aantal ‘in-running’ of ‘in-play’ markten aan voor sporten zoals voetbal, rugby, cricket en snooker terwijl live inzetten op paardenraces vrijwel altijd alleen beschikbaar is via beurzen.

Leer om Live te Wedden

Live wedden kan voor sommigen lastig zijn om te leren, omdat je je afwegingen moet maken in een fractie van een seconde. De beste strategie om hier mee bekend te raken is om te beginnen met een lage inzet en goed bij te houden waar je precies je winst pakt. Na verloop van tijd zie je precies bij welke sporten en markten je de winst maakt waarna je langzaam op deze punten je inzet kunt verhogen terwijl je stopt met het inzetten op de verliesgevende sporten en markten.

De odds variëren doorgaans tussen de 1/100 en 1/1000 voor live wedden, waarbij het opmerkelijk is hoe vaak een 1/100 winstkans wordt gebroken.
Vaak zijn dit achteloze inzetten op een beurs, maar ook vaak paarden die vanuit het niets toch winnen of voetbalteams die terugkomen na een grote achterstand die er voor zorgen dat dit soort odds worden gebroken.

1.01 kansen worden vaak verslagen. Eén van de bekendste was in februari 2004 toen de Spurs met de rust een voorsprong van 3-0 hadden op Manchester City. Veel geld werd met 1.01 ingezet op winst van de Spurs maar uiteindelijk won City de wedstrijd met 4-3. Veel gokkers gingen hiermee het schip in.

Leer van je fouten

Uiteraard is het belangrijk om van je fouten te leren. Er zijn doorgaans twee types live gokkers; degenen die veel inzetten op weddenschappen met een hoge winkans en gokkers die inzetten op juist een lage winkans.

Inzetten op een hoge winkans kan winstgevend zijn, maar je moet wel vaak goed zitten met je gok om op lange termijn veel winst te maken. Gokken met een lage winkans kan zeer winstgevend zijn, omdat dit bij een juiste gok extra veel uitbetaalt. Kijk dus goed uit waar je op inzet, omdat tijdens een event de odds enorm kunnen verschillen.

BELANGRIJKE DINGEN OM REKENING MEE TE HOUDEN:

Vertraging in tijd

Omdat live wedden meestal betrekking heeft op evenementen die live op tv worden uitgezonden is het belangrijk om te realiseren hoe ‘live’ de beelden die je ziet eigenlijk zijn. Als je kijkt via satelliet tv, dan levert dat al snel een vertraging op van drie tot vier seconden. Als je in HD kijkt is de vertraging al snel zeven tot acht seconden. Iemand die live bij een wedstrijd aanwezig is heeft daardoor altijd een voordeel bij live wedden.

Het paard is al gevallen

In een paardenrace met hindernissen kan iemand die aanwezig is bij de race een Lay Bet (inzetten op verlies) via een beurs zoals BetFair aanbieden. Als je thuis achter je TV zit kan het door de vertraging zijn dat je hier op ingaat, terwijl in werkelijkheid jouw paard al uit de race is op hetzelfde moment. Vanwege de tijdsvertraging heeft degene die live bij het event aanwezig is altijd een voordeel ten opzichte van punters die thuis voor de TV of achter hun computer zitten.

Unmatched bets

Eén van de meest voorkomende beginnersfouten bij live wedden is om een weddenschap op een beurs ‘unmatched’ te laten. Door de dynamiek op de markt kan een weddenschap die je aanbiedt tegen realistische winkansen al snel veranderen in een ‘koopje’ voor een tegenspeler. Kortom, als je aanbieding niet direct wordt beantwoord, trek het dan meteen terug om te voorkomen dat iemand later profiteert van de veranderde omstandigheden.

Snelheid van de gebeurtenissen

Sommige sporten waarbij je kunt live wedden zijn binnen enkele minuten voorbij (zoals paardenrennen) terwijl andere sporten een hele dag of langer duren (cricket). Sommige punters kunnen, hoe goed ze ook zijn in gokken, niet tegen de tijdsdruk die een snel evenement met zich meebrengt en gokken liever op langzame evenementen.
Hoe sneller veranderingen plaatsvinden tijdens een evenement, des de waarschijnlijker is het natuurlijk dat er fouten worden gemaakt.