Wed Tips | Spread Betting

Geschatte leestijd: 10 minuten

Tips voor Spread Betting

Ongetwijfeld heb je de term ‘spread betting’ al eens voorbij zien komen. Of hier op WedMeesters.nl, of op een forum over sportweddenschappen bijvoorbeeld. Maar wat is spread betting precies? Hoe werkt het? En waarom zou je moeten spread betten? Wed Meesters legt het voor je uit.

Maar om ervoor te zorgen dat spread betting je ook echt iets gaat opleveren – en laten we wel wezen, daar gaat het tenslotte om – moet je wel echt volledig begrijpen wat je doet en welke mogelijkheden je allemaal hebt. Anders kun je natuurlijk nooit het succes naar je hand zetten, of in ieder geval je kansen op succes vergroten.
Wed Meesters vertelt je alle ins en outs van spread betting.

Wat is Spread Betting?

Bij normale ‘vaste odds’ heb je het goed of fout, zo simpel is het. En vervolgens win of verlies je een bepaald vast bedrag, gebaseerd op die odds.

Bij spread betting moet je voorspellen of een uitkomst groter of kleiner gaat zijn dan wat de bookmakers voorspellen. Hoe dichterbij de juiste uitkomst je zit, hoe groter je beloning is. De andere kant van de medaille is natuurlijk wel dat hoe meer je fout zit bij een bepaalde event of uitkomst, hoe meer je verliest.

5 Redenen om te Spread Betten

  • Hoe meer je het bij het juiste eind hebt, hoe groter je beloning
  • Vergroot je wedmogelijkheden
  • Bij spread betting vind je hele mooie value markten
  • De traders maken fouten
  • Je kunt je weddenschappen makkelijk sluiten om een winst vast te zetten, zelfs voordat een event begonnen is

Wat is een spread?

Een spread is een range van resultaten, waarvan de traders denken dat het meest waarschijnlijke uitkomsten van een event zijn. Een spread wordt doorgaans neergezet met een verbindingsstreepje tussen twee cijfers. Het aantal punten van PSV in een seizoen van de Eredivisie is bijvoorbeeld 78-80.

Hoe wordt een spread bepaald?

Allereerst moeten de traders van de spread betting firma bepalen wat zij denken dat de meest waarschijnlijke uitkomst van elk event en elke markt zal zijn. Dit is ongelooflijk veel werk omdat er natuurlijk heel erg veel markten zijn in elke sport – waarbij sommige markten ook heel gespecialiseerd zijn. Zodra eenmaal is vastgesteld wat de meest waarschijnlijk uitkomst is, moeten de traders nog een veiligheidsmarge inbouwen rond die uitkomst, wat meestal tussen de 2% en 10% ligt, afhankelijk van het event en de markt. Deze marge is de spread. Hoe ‘tighter’ (‘strakker’) de spread, hoe beter het is voor de punter. Vervolgens is het aan de punter of hij die spread wil kopen of verkopen.

Buying
Als je denkt dat de spread die de traders hebben gecreëerd kleiner gaat zijn dan de waarschijnlijke uitkomst, dan is dat het moment om die spread te kopen. Voor elk punt, elke goal, of elke wat dan ook die over de spread gaat win jij je inzet (per eenheid). Maar voor elk punt, elke goal of elke [vul maar in] onder grootste uitkomst in de spread verlies jij je inzet per eenheid.

Voorbeeld van Spread Bet Buying

Je koopt PSV seizoenspunten in de Eredivisie tegen een spread van 78-80 voor €10 per punt.

Omdat je koopt zal je bet voor de hogere spread zijn, i.e. op 80.

Als PSV 83 punten haalt win je €30 (83-80 x 10).
Als ze maar 73 punten halen verlies je €70 (80-73 x 10).

Een van de voordelen van kopen is dat je precies weet wat je maximum verlies is. Het is altijd het hoogste getal in de spread vermenigvuldigt met je inzet per eenheid. Dit zorgt ervoor, in combinatie met de spanning en vreugde die je vaak krijgt als je ziet dat een bet goed gaat (in plaats van het negatieve hopen dat het slecht gaat), dat buying veel populairder is dan selling.

Spread betting bedrijven zijn er natuurlijk van op de hoogte dat buying veel populairder is en je mag er vanuit gaan dat dit gegeven ook wordt meegenomen in veel spreads. Het is dus mogelijk dat sommige markten slechte waarde bieden voor de buyer.

Selling

Als je denkt dat de spread die traders hebben gecreëerd groter is dan de waarschijnlijke uitkomst dan wil je verkopen. Elk punt, elke goal of andere eenheid die de echte uitkomst onder de spread is, win je je eenheidsinzet.
Voor Elk punt, elke goal of andere eenheid die de echte uitkomst boven de laagste uitkomst van de spread zit, verlies je je eenheidsinzet.

Voorbeeld Spread Bet Selling

Je verkoopt PSV seizoenspunten in de Eredivisie tegen een spread van 78-80 voor €10 per punt.

Omdat je verkoopt zal je bet voor de lagere spread zijn, i.e. op 78.

Als PSV 74 punten haalt win je €40 (78-74 x 10).
Als ze 81 punten halen verlies je €30 (81-78 x 10).

Het nadeel van verkopen is dat je in potentie elk verlies riskeert.

Spread Bet Selling Limieten

Je verkoopt doelpunten in een voetbalwedstrijd tegen een spread van 2.2-2.4.

Je kunt maximaal 2.2 keer je inzeteenheid winnen, maar er zit geen limiet aan hoeveel doelpunten er gescoord kunnen worden in een wedstrijd dus je kunt niet je maximum verlies voorspellen.

Zoals gezegd zijn mensen minder geneigd spreads te sellen dan te buyen. Daardoor is het waarschijnlijk makkelijker om een value spread bet te vinden als een seller. Maar let dus altijd op omdat het risico hoger kan zijn. Als je het echter slim aanpakt kan je zomaar wat markten vinden waar je winst kan maken door tegen al de buyers in te gaan.

Waar kun je allemaal op Spread Betten?

Spread betting kom je bij de meeste sporten tegen, hoewel de markten die worden aangeboden soms behoorlijk verschillen van de markten die je ziet bij wedden met vaste odds.

Bij voetbal zijn populaire markten op wedstrijden onder andere ‘goal minutes’ (het opgeteld aantal minuten waarin doelpunten zijn), ‘shirt numbers’ (het opgetelde aantal van de rugnummers van alle doelpuntenmakers) en ‘player goal minutes’ (het opgetelde aantal minuten waarin een bepaalde speler scoort).

Bij paardenrennen markten gaat het meestal om winnende afstanden, hoewel weddenschappen op performance ook beschikbaar zijn.

Spread betten is niet alleen populair bij sport punters trouwens. Er is ook een enorme markt voor Financiële Spreads. Het is net zo als speculeren op de aandelenbeurs alleen worden bets nu gemaakt tegen een spread in plaats van dat er echt aandelen worden gekocht en verkocht.

Trading Out

Bij spread betting heb je ook de mogelijkheid om een ‘trade out’ te maken op de weddenschappen die al geplaatst zijn. Hoe meer je het bij het juiste eind had over een uitkomst tot op dat moment, hoe meer winst je kunt vastzetten in een vroeg stadium. Andersom geldt precies hetzelfde, hoe meer je ernaast zat wat de uitkomst betreft, hoe meer verlies je moet accepteren als je je weddenschap wilt beëindigen.

Spread bet gokkers die wat meer ervaren zijn plaatsen juist spread bets met het vooropgezette plan om al in een vroeg stadium voor een trade out te kiezen omdat ze denken dat een team of speler een behoorlijk goede of juist slechte start zal hebben. De spread op het totale aantal punten van een middenmoter uit de Eredivisie aan het eind van het seizoen kan bijvoorbeeld helemaal correct zijn.

Maar het kan wel zo zijn dat ze een hele makkelijke of juist moeilijke start hadden aan het begin van het seizoen. Als ze een makkelijke start hebben kan je hun punten kopen en na een paar overwinningen is de spread waarschijnlijk groter, waardoor je voor een trade out kunt gaan voor een gegarandeerde winst.

Spread Betting Risico’s

De risico’s die je loopt met spread betting zijn veel groter dan bij weddenschappen met vaste odds en nieuwe gokkers lopen in potentie het risico op veel grotere verliezen dan ze zich realiseren. Zorg er daarom altijd voor dat je van tevoren precies weet hoeveel je kunt verliezen op een spread voordat je de weddenschap plaatst. Bij spread bets kun je heel snel heel veel geld verliezen. En daar zit niemand op te wachten.

Spread Betting – Gevorderden

Spread Betting vs. Fixed Odds

In heel veel situaties is het veel slimmer om voor spread betting te kiezen dan voor weddenschappen met fixed/vaste odds. Bij wedden met vaste odds wordt uitbetaald op de winnaar en de plaatsingen/places (bij each way bets), maar spread betting betaalt meer uit voor de 2e plaats dan voor de 3e plaats en dat payout systeem geldt ook voor de meeste andere markten. Als je dus denkt dat je selectie niet per sé gaat winnen, maar wel beter presteert dan de minimale vereiste om zich te plaatsen dan krijg je waarschijnlijk een betere payout als je voor spread betting kiest.

Ook kan het zomaar zijn dat spread betting goede, niet winnende prestaties meer beloond dan vaste odds. De each way voorwaarden bij de meeste toernooien betalen alleen twee plaatsen uit, terwijl een toernooi spread bestaat uit punten die niet alleen worden vergaard door te winnen of als tweede te eindigen; teams verdienen de punten voor hun spread gedurende elke fase van de competitie. Dit is vooral handig als je een van de zwakste teams in het toernooi backt met de verwachting dat ze iets beter (niet extreem veel) presteren dan hun spread.

Succesvol Spread Betten

Als je op lange termijn succesvol wilt zijn met spread bets, dan is het beste dat je kan doen heel kieskeurig worden in de weddenschappen die je afsluit. Als je bet alleen maar een beetje beter presteert dan werd verwacht dan maak je alleen maar een kleine winst.

Als je vervolgens een bet hebt die zwaar onderpresteert, dan veegt die in één keer al die kleine winsten van tafel. Als je het houdt bij bets waarvan je denkt dat je er een hoge marge op kan pakken (idealiter met een klein risico), dan is dat hetzelfde als value betten bij wedden met vaste odds. Dit levert meer stabiele, lange termijn returns op, met een beetje geluk zonder al te veel risico.

Om selecties te vinden waarbij de kans groot is dat ze zwaar gaan overpresteren (of onderpresteren als je de selectie verkoopt), moet je in de meeste gevallen wedden tegen grote reputaties. Oftewel, als je een spread ziet die veel meer gebaseerd is op reputatie dan op de actuele vorm, dan is dat het moment om erin te stappen.

Spread Betting Trading voor Gevorderden

Soms zit je met je bet ineens in een geweldige positie en beslaat je een trade out te maken, maar de meeste trades bij spread betten zijn vooropgezet. De initiële bet is dus geplaatst met de intentie op een trade out, ofwel omdat je een mogelijheid ziet om een gegarandeerde winst veilig te stellen, ofwel omdat je een selectie vindt die waarschijnlijk goed start, maar niet goed eindigt.

Bij de beste mogelijkheden voor spread betting trading gaat het er meestal om dat je goed weet te voorspellen welke kant de markt op beweegt in de beginfase van een event. Een korte termijn voorbeeld hiervan is een voetbalwedstrijd waarbij je denkt dat één team uit de startblokken schiet en waarschijnlijk het eerste doelpunt maakt.

Als je het bij het juiste eind hebt dan zullen de odds van dat team lager worden in de spread en als je ze gebackt hebt voor de aftrap kun je hier voor een trade out gaan tegen de nieuwe spread voor een gegarandeerde winst. Een zelfde strategie over langere termijn kun je toepassen op een groot event zoals een WK.

Als je een team backt die niet tot de favorieten behoort om goed te presteren en ze winnen hun poule in de groepsfase dan verandert de spread en heb je de mogelijkheid om dat team te sellen tegen de nieuwe spread, waarmee je een lekkere winst veilig stelt, ongeacht of ze daarna uit het toernooi vliegen.