Bookmakers | Uitleg

Bookmakers staan traditioneel bekend als de ‘accountants van de paardenrenbaan’ en dit is niet voor niets. Ze nemen geld aan als inzet op diverse uitkomsten van een race of wedstrijd en ze betalen geld uit aan diegenen die de uitslag juist hebben voorspeld.

Geschatte leestijd: 11 minuten

Hoe werken Bookmakers

Het doel van deze ‘accountant’ is natuurlijk zo dat wanneer de balans wordt opgemaakt, er een winst is gemaakt door de bookmaker. Om dit te bereiken proberen ze winkansen aan te bieden die in werkelijkheid kleiner zijn dan de waarschijnlijkheid dat de uitkomst ook werkelijk zo uitkomt.

De winkansen die worden geboden door de Bookmakers zijn bij een bepaald evenement bij elkaar opgeteld dus hoger dan 100%.

Hoe worden de winkansen door Bookmakers bepaald

Als een bookmaker odds aanbiedt van bijvoorbeeld 6/5 dan zou dat altijd in het voordeel zijn van de gokker. Je zet dan bijvoorbeeld €50,- in op ‘kop’ en € 50,- op munt en je zou winst maken, ongeacht het resultaat. Bookmakers zijn natuurlijk veel te slim om dit te laten gebeuren. Het is echter wel mogelijk dat door het vergelijken van winkansen bij bookmakers een dergelijke win/win situatie kan ontstaan.

Bookmakers en de samenstellers van de Odds

Bookmakers hebben het niet makkelijk – ze zetten geen prijs op het opgooien van een muntje, maar op complexe wedstrijden met een veelvoud aan uitkomsten. De uitkomsten hiervan zijn dermate ingewikkeld om te voorspellen, waardoor het veel werk is om de odds juist in te schatten.

De meeste grote bookmakers hebben mensen in dienst die de odds per evenement samenstellen.
Een samensteller van de odds op paardenraces heeft bijvoorbeeld veel contact met een netwerk aan informanten bestaande uit kenners uit de paardenwereld en mensen die bekend zijn bij de diverse stallen. Op basis van alle informatie die dit netwerk genereert worden de odds per paard samengesteld.

De odds samenstellers zorgen ervoor dat er een bepaald winstpercentage, of ‘over-rounds’, wordt gemaakt over de hele race of evenement. Als besloten wordt dat ze € 10,- winst willen maken op elke € 100,- inzet dan wordt de totale over-round voor die markt op 110% gezet.

Om dit te bereiken nemen ze de winkansen op iedere uitkomst en verminderen de uitbetaling op deze uitkomst met een percentage. Bookmakers krijgen vaak de kritiek dat ze hun over-round te hoog zetten, waardoor de winkansen voor de gokker lager worden.

Andere factoren bij het samenstellen van de winkansen spelen ook een rol, zoals bijvoorbeeld de populariteit van een bepaald team of speler. Een populair team of speler genereert waarschijnlijk relatief veel inzet, ook als de winkansen lager zijn.

Ook kan het zijn dat er er een ‘dark horse’ meedoet en de bookmaker niet de kans wil lopen om verlies te draaien op de winstkansen. Een aantal bookmakers staat er om bekend altijd de eerste te zijn met het publiceren van odds. Zij moeten deze dan samenstellen op basis van de tot dan beschikbare informatie.

Bookmakers en de gokmarkt

Andere bookmakers zijn voorzichtiger en wachten eerst de odds van andere bookmakers, voordat ze zelf met hun odds komen. Ook kunnen ze zo weddenschappen langer onderzoeken voordat ze het aanbieden, of wedstrijden of evenementen schrappen als ze deze niet zien zitten.

Het verschil in benadering van de diverse bookmakers zorgt voor een verschil in odds, die je terugziet bij Odds vergelijkers zoals OddsBrothers.com. Vaak zijn deze verschillen vrij klein, afhankelijk van de mening van de bookmaker, lopende weddenschappen en andere factoren.

Werkwijze van Bookmakers bij verschillende evenementen

Hoe worden de odds bij een bepaald evenement bepaald? Hieronder een voorbeeld van hoe de prijzen worden vastgesteld op basis van de aard van het evenement. Laten we twee paardenraces nemen, zelfde locatie, zelfde soort race.

Race 1: Grote bekende race, bekende namen die meedoen, hoge inzet verspreid over de diverse speler. De Bookmakers kunnen dan eenvoudig en zonder veel aanpassingen de odds samenstellen.

Race2: Kleine race, met onbekende deelnemers. Genereert waarschijnlijk niet zoveel inzet, waardoor de inzet van een hoog bedrag op 1 paard meer hoofdbrekens voor de Bookmakers veroorzaakt dan bij race 1. Om de marge van de Bookmaker veilig te stellen zullen de odds per paard omlaag gaan, om zo overall een hoger ‘over-round’ percentage te hebben, zodat dit als een buffer werkt voor de bookmaker.

De volgende stap

Zodra je doorhebt op welke wijze de Bookmakers de prijzen en odds vaststellen, is het interessant om zelf van tevoren te proberen de odds vast te stellen, voordat je naar de cijfers van de Bookmaker kijkt. Zo wordt het makkelijker om te bepalen wat de echte ‘value bets’ zijn.

Voor voetbalfans is dit proces vrij eenvoudig, omdat je per wedstrijd slechts drie mogelijke uitkomsten hebt. Liefhebbers van de paardenrennen hebben het wat dat betreft iets moeilijker.

Restricties door bookmakers

Een van de meest gehoorde klachten bij wedden is dat bookmakers accounts van gokkers beperken. Deze restricties op accounts door bookmakers verschillen per bedrijf, maar bijna iedere succesvolle gokker krijgt er een keer mee te maken.

Waarom beperken bookmakers je accounts?

Gokkers hebben graag meerdere accounts omdat dit er voor zorgt dat ze de beste prijs krijgen op al hun weddenschappen. Het kan erg frustrerend zijn om te zien dat je accounts erg beperkt of zelfs gesloten worden. De officiële reden van het beperken van accounts is bijna altijd een ‘trading decision’; eigenlijk zijn het de onderstaande redenen die maken dat je accounts aangepakt worden.

Arbing

Arbing is als je een weddenschap op elke uitkomst plaatst bij verschillende bookmakers. Bookmakers hebben een hekel aan ‘arbers’. Als je je account hebt gebruikt voor ‘normaal’ wedden en je stapt ineens over naar arbing, dan valt dat snel op. Als een gokker op paardenraces bijvoorbeeld plotseling een grote inzet plaatst op een darts wedstrijd, dan gaan bij bookmakers meteen alarmbellen rinkelen en zal zijn account niet lang meer bestaan. Wanneer een gokker een account opent en direct begint met ‘arbing’, dan zal het de bookmakers ook niet veel tijd kosten om deze speelwijze te herkennen en de account te beperken.

Market Movers Backen

Bookmakers houden er niet van wanneer gokkers in het algemeen veel betere winkansen krijgen dan de uiteindelijke startprijs. Als dit regelmatig gebeurt, dan zul je worden aangemerkt als een niet winstgevende klant of een arber (al ben je niet bezig met arbing).

Bookmakers die de avond van te voren odds hebben aangeboden, zullen veel eerder geneigd zijn om paardenrace gokkers te beperken. Er is namelijk een grotere kans dat deze bookmakers de ‘verkeerde prijzen’ hebben aangeboden op hun early bets.

Tipgevers volgen

Bookmakers houden meestal niet van de populaire tipgevers omdat deze ervoor kunnen zorgen dat er heel veel gewed wordt op bepaalde selecties. Een groot aantal inzetten op een bepaalde selectie tegen een bepaalde prijs kan bookmakers een financiële aderlating bezorgen als die selectie wint.

Kijk er daarom niet van op wanneer je accounts beperkt worden nadat je populaire tipgevers hebt gevolgd zoals Pricewise, Hugh Taylor of bepaalde betaalde tipdiensten. De wedpatronen zijn erg makkelijk te herkennen voor bookmakers.

Weddenschappen waar bookmakers niet van houden

Bookies houden ervan wanneer je meerdere weddenschappen plaatst. Daarom bieden ze bij multiple bets zo veel enhancements (odds die tussentijds verhoogd worden) en money back specials. Elke soort weddenschap met meer dan één uitkomst verkleint immers je kans om te winnen.

Al haal je een paar overwinningen uit deze weddenschappen; de bookmakers zullen je over het algemeen met rust laten omdat ze ervan uitgaan dat ze op de lange termijn geld aan je gaan verdienen.

Er zijn een aantal weddenschappen waar bookmakers een hekel aan hebben, zoals bijvoorbeeld singles. Of slechte each way bets (each way bets in races waar een short priced favoriet loopt en gokkers een grotere kans hebben om te profiteren van de markt) en each way bets op relatief short priced selecties (3 op 1 of 4 op 1 shots).

Dit zijn enkele voorbeelden van weddenschappen waar bookmakers niet vrolijk van worden en die – al ben je aan het verliezen – kunnen zorgen voor restricties op je account.

Winnen

Als je consistente en/of grote winsten maakt, zal je account uiteindelijk worden beperkt en gesloten, ongeacht het type weddenschap dat je afsluit. Bookmakers verschillen onderling in de bedragen die ze je laten winnen.

Het moment van beperken of sluiten van je accounts heeft niet zozeer te maken met de gewonnen bedragen als wel met de bovenstaande factoren.

Wat betekent het wanneer je account nog nooit beperkt is?

Maak je niet druk als je nog nooit te maken hebt gehad met restricties door bookmakers. Wees blij! De meeste gokkers wedden voor hun plezier en meestal gaat het om zulke kleine bedragen dat bookmakers zich helemaal geen zorgen maken. Bovendien verliezen de meeste gokkers regelmatig of wedden op het type weddenschap waar bookmakers van houden (vooral multiples).

Is het eerlijk?

Vergeet niet dat een bookmaker een commercieel bedrijf runt. Daarom zorgen bookmakers er voor dat hun algemene voorwaarden hen in staat stellen grote winnaars op elk moment te beperken.

Natuurlijk zou het veel eerlijker zijn dat bookmakers hun grote verliezende klanten hetzelfde behandelen als hun grote winnende gokkers. De kans dat dit gebeurt is klein, zeker omdat de overheid geen wetgeving heeft op dit punt.

Het is voor bookmakers betrekkelijk eenvoudig om klanten te monitoren dus het opgelegd krijgen van restricties is helaas een van de zaken waarmee je rekening moet houden bij het gokken.

Hoe vermijd je restricties?

Het liefst krijg je natuurlijk niet te maken met restricties van bookmakers. De vraag is dus, kan je hier iets tegen doen of sta je machteloos? Er is wel een aantal dingen waarmee je de kansen op restricties beperkt. We hebben ze hier voor je neergezet, doe er je voordeel mee!

 • Zet afgeronde bedragen in
  Hoe willekeuriger je inzetten zijn, hoe meer je zult lijken op een arber. Arbers wedden met exacte bedragen om hun ​​winst te kunnen garanderen. Wedden met 40 euro in plaats van 39,99 maakt dat je meer op een echte gokker lijkt. Of je dat nu bent of niet…
 • Geld afschrijven
  Schrijf niet te vaak je geld van je account af. Zorg ervoor dat het er niet op lijkt alsof je een vaste betting bank hebt, want hoe meer strategie de bookmakers bij je denken te zien, hoe groter de kans is dat ze je accounts beperken. Als je aan het winnen bent; laat je saldo stijgen.
 • Verlies!
  Geloof ons, dit advies is niet zo raar als het klinkt.
  Als je een goede run hebt in een account en het loopt allemaal op rolletjes, back dan wat selecties dat ze verliezen en verhandel ze vervolgens op de exchanges. Zorg er natuurlijk wel voor dat je mogelijke schulden niet hoger worden dan je potentiële winsten.
 • Split je inzet bij verschillende Bookies

Gokkers die grote bedragen inzetten, kunnen – als ze succesvol zijn – snel worden beperkt. Het is daarom slim om je inzet te verdelen tussen zoveel mogelijk bookmakers. Zelfs als dat betekent dat je een beetje op de prijs zult verliezen. Deze werkwijze houdt in dat grote winsten zijn verdeeld over verschillende bookmakers en je zo geen slapende honden wakker maakt.

 • Gebruik technologie
  Bookmakers registreren IP-adressen van de geopende accounts. Probeer daarom in plaats van je account je mobieltje te gebruiken om te wedden. Of – als de mogelijkheid wordt geboden – een sms-je met een weddenschap te sturen. Zo kun je jezelf een tijd tegen de restricties van bookmakers beschermen.
 • Verken andere markten
  Zijn je accounts flink beperkt en is het telkens een worsteling om een benodigde inzet te kunnen doen? Neem eens een kijkje op andere markten.
  Stel bijvoorbeeld dat je een weddenschap plaatst op ‘under 2.5 goals’, dan kun je natuurlijk ook tegelijkertijd inzetten op de correcte score die allemaal vallen onder ‘under 2.5 goals’. Of bij een paardenrace kan je kijken naar win only weddenschappen of weddenschappen zonder bepaalde runners.

Andere suggesties voor het afsluiten van weddenschappen

 • De exchanges zijn een mogelijkheid. De enige beperking zou je liquiditeit kunnen zijn op het moment dat je je inzet plaatst. Je hebt er betere kansen dan bij de traditionele bookmakers.
 • De Tote is een ander alternatief. Je zult alleen niet veel bookmakers vinden die weddenschappen terugbrengen tot de startprijs, dus de Tote is voor een aantal weddenschappen misschien niet zo handig.
  Onderschat het nut van gokkantoren niet. Alle kantoren hebben hun eigen beperkingen, maar over het algemeen zal je een ​​eerlijke weddenschap kunnen krijgen als je er niet bekend bent.
 • In de echte wereld (je weet wel, niet achter je computer, maar die wereld als je de deur achter je dicht trekt) vind je altijd wel ergens een of meerdere bookmakers, dus het moet je lukken om een groot gedeelte van, of al je weddenschappen bij deze bookmakers te plaatsen.
 • Probeer niet hebzuchtig te worden. Hoe meer je voor elkaar probeert te krijgen in elk gokkantoor, hoe sneller je in de gaten loopt en er restricties opgelegd worden.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over Bookmakers op een rij gezet.

 • Hoe werken Bookmakers?

  Bookmakers staan traditioneel bekend als de ‘accountants van de paardenrenbaan’ en dit is niet voor niets. Ze nemen geld aan als inzet op diverse uitkomsten van een race of wedstrijd en ze betalen geld uit aan diegenen die de uitslag juist hebben voorspeld.

  Het doel van deze ‘accountant’ is natuurlijk zo dat wanneer de balans wordt opgemaakt, er een winst is gemaakt door de bookmaker. Om dit te bereiken proberen ze winkansen aan te bieden die in werkelijkheid kleiner zijn dan de waarschijnlijkheid dat de uitkomst ook werkelijk zo uitkomt.

  De winkansen die worden geboden door de Bookmakers zijn bij een bepaald evenement bij elkaar opgeteld dus hoger dan 100%.

 • Hoe worden de winkansen door Bookmakers bepaald?

  Als een bookmaker odds aanbiedt van bijvoorbeeld 6/5 dan zou dat altijd in het voordeel zijn van de gokker. Je zet dan bijvoorbeeld €50,- in op ‘kop’ en € 50,- op munt en je zou winst maken, ongeacht het resultaat. Bookmakers zijn natuurlijk veel te slim om dit te laten gebeuren. Het is echter wel mogelijk dat door het vergelijken van winkansen bij bookmakers een dergelijke win/win situatie kan ontstaan.

 • Hoe worden de odds bij een bepaald evenement bepaald?

  Hieronder een voorbeeld van hoe de prijzen worden vastgesteld op basis van de aard van het evenement. Laten we twee paardenraces nemen, zelfde locatie, zelfde soort race.

  Race 1: Grote bekende race, bekende namen die meedoen, hoge inzet verspreid over de diverse speler. De Bookmakers kunnen dan eenvoudig en zonder veel aanpassingen de odds samenstellen.

  Race2: Kleine race, met onbekende deelnemers. Genereert waarschijnlijk niet zoveel inzet, waardoor de inzet van een hoog bedrag op 1 paard meer hoofdbrekens voor de Bookmakers veroorzaakt dan bij race 1. Om de marge van de Bookmaker veilig te stellen zullen de odds per paard omlaag gaan, om zo overall een hoger ‘over-round’ percentage te hebben, zodat dit als een buffer werkt voor de bookmaker.

 • Waarom beperken bookmakers je accounts?

  Gokkers hebben graag meerdere accounts omdat dit er voor zorgt dat ze de beste prijs krijgen op al hun weddenschappen. Het kan erg frustrerend zijn om te zien dat je accounts erg beperkt of zelfs gesloten worden. De officiële reden van het beperken van accounts is bijna altijd een ‘trading decision’; eigenlijk zijn het de onderstaande redenen die maken dat je accounts aangepakt worden.

 • Zijn er weddenschappen waar bookmakers niet van houden?

  Bookies houden ervan wanneer je meerdere weddenschappen plaatst. Daarom bieden ze bij multiple bets zo veel enhancements (odds die tussentijds verhoogd worden) en money back specials. Elke soort weddenschap met meer dan één uitkomst verkleint immers je kans om te winnen.

  Al haal je een paar overwinningen uit deze weddenschappen; de bookmakers zullen je over het algemeen met rust laten omdat ze ervan uitgaan dat ze op de lange termijn geld aan je gaan verdienen.

  Er zijn een aantal weddenschappen waar bookmakers een hekel aan hebben, zoals bijvoorbeeld singles. Of slechte each way bets (each way bets in races waar een short priced favoriet loopt en gokkers een grotere kans hebben om te profiteren van de markt) en each way bets op relatief short priced selecties (3 op 1 of 4 op 1 shots).

  Dit zijn enkele voorbeelden van weddenschappen waar bookmakers niet vrolijk van worden en die – al ben je aan het verliezen – kunnen zorgen voor restricties op je account

 • Wat betekent het wanneer je account nog nooit beperkt is?

  Maak je niet druk als je nog nooit te maken hebt gehad met restricties door bookmakers. Wees blij! De meeste gokkers wedden voor hun plezier en meestal gaat het om zulke kleine bedragen dat bookmakers zich helemaal geen zorgen maken. Bovendien verliezen de meeste gokkers regelmatig of wedden op het type weddenschap waar bookmakers van houden (vooral multiples).

 • Is het eerlijk dat de bookmaker mijn account beperkt?

  Vergeet niet dat een bookmaker een commercieel bedrijf runt. Daarom zorgen bookmakers er voor dat hun algemene voorwaarden hen in staat stellen grote winnaars op elk moment te beperken.

  Natuurlijk zou het veel eerlijker zijn dat bookmakers hun grote verliezende klanten hetzelfde behandelen als hun grote winnende gokkers. De kans dat dit gebeurt is klein, zeker omdat de overheid geen wetgeving heeft op dit punt.

  Het is voor bookmakers betrekkelijk eenvoudig om klanten te monitoren dus het opgelegd krijgen van restricties is helaas een van de zaken waarmee je rekening moet houden bij het gokken.

 • Hoe voorkom ik dat mijn account beperkt wordt?

  Het liefst krijg je natuurlijk niet te maken met restricties van bookmakers. De vraag is dus, kan je hier iets tegen doen of sta je machteloos? Er is wel een aantal dingen waarmee je de kansen op restricties beperkt. We hebben ze hier voor je neergezet, doe er je voordeel mee! Zet afgeronde bedragen in: Hoe willekeuriger je inzetten zijn, hoe meer je zult lijken op een arber. Arbers wedden met exacte bedragen om hun ​​winst te kunnen garanderen. Wedden met 40 euro in plaats van 39,99 maakt dat je meer op een echte gokker lijkt. Of je dat nu bent of niet… Geld afschrijven: Schrijf niet te vaak je geld van je account af. Zorg ervoor dat het er niet op lijkt alsof je een vaste betting bank hebt, want hoe meer strategie de bookmakers bij je denken te zien, hoe groter de kans is dat ze je accounts beperken. Als je aan het winnen bent; laat je saldo stijgen. Verlies: Geloof ons, dit advies is niet zo raar als het klinkt. Als je een goede run hebt in een account en het loopt allemaal op rolletjes, back dan wat selecties dat ze verliezen en verhandel ze vervolgens op de exchanges. Zorg er natuurlijk wel voor dat je mogelijke schulden niet hoger worden dan je potentiële winsten. Split je inzet bij verschillende Bookies.