Arbing

Wat is Arbing?

Een arb, of arbitrage, is voordeel halen uit het verschil in odds tussen verschillende bookmakers om jezelf zo van een winst te verzekeren, ongeacht de uitkomst van een event. De inzet bij arbing moet vaak erg hoog zijn om returns te krijgen die de moeite waard zijn, omdat de standaard return on investment bij één event meestal rond de 2% ligt, hoewel het bij sommige events mogelijk is om een winst rond de 5% te pakken.

Met de opkomst van Odds comparison tools, zoals OddsBrothers.com, is arbing met de jaren steeds makkelijker geworden, hoewel de oddsvergelijkers arbing nooit aanmoedigen. Het doel van odds comparison sites is om simpelweg te kunnen kiezen welke bookie de beste is voor een bepaalde weddenschap.

Welke Events zijn het meest geschikt voor Arbing?

De makkelijkste event om in te arben zijn meestal die waarbij er maar twee uitkomsten zijn. De berekeningen over hoeveel je moet inzetten op elke uitkomst zijn vaak makkelijker te maken, terwijl het plaatsen van de weddenschappen tegen de juiste odds vaak makkelijker is omdat je met minder bookmakers te maken hebt en er minder weddenschappen hoeven worden geplaatst.

Tenniswedstrijden zijn een belangrijke mogelijkheid voor arbers, net als andere sportevents waar je op kunt wedden zoals dartwedstrijden en snookerwedstrijden.

Voorbeeld van een Typische Arb

In een bepaald event met maar twee uitkomsten biedt Bookmaker 1 odds van 1.25 op Uitkomst A en odds van 3.9 op Uitkomst B. Bookmaker 2 heeft Uitkomst A op 1.43 gezet en Uitkomst B op 2.85.

De arb hier is dat je Uitkomst A backt bij Bookmaker 2 en Uitkomst B backt bij Bookmaker 1. Om te kunnen bepalen welke inzet je moet plaatsen op de selectie met de hoogste odds moet je gewoon je inzet op de selectie met de lage odds vermenigvuldigen met de som van de lage odds gedeeld door de hoge odds. Dus als je in dit geval €200 wil inzetten op Uitkomst A:

€200 x (1.43/3.9) = Inzet voor Uitkomst B, wat neerkomt op €73,33.

Als Uitkomst A wint tegen 1.43 dan is je return voor een €200 inzet €286, als Uitkomst B wint zou je return voor een €73.33 inzet €285,99 zijn. Je totale inzet voor deze arb zou €273,33 zijn geweest, wat betekent dat je een winst maakt van €12,67, wat er ook gebeurt. Dat lijkt misschien niet op een heel erg grote winst als je kijkt naar hoeveel je hebt ingezet, maar het betekent 4,6% rente voor een korte termijn weddenschap die je niet kunt verliezen. Dus wie klaagt er? (behalve de bookmakers, die niet zo dol zijn op arbers).

Andere manieren van Arbing

Het is vaak lastig om arbs te vinden, dus soms kun je bij een event die geen odds heeft die hoog genoeg zijn om te arben toch een arb creëren door gebruik te maken van een promotie van een bookmaker, bonus of free bet. Sommige van die aanbiedingen, of het nou een prijsverhoging of bonus is, kan je toevoegen aan de returns om een arb te maken. Dat zou als volgt werken: De beste odds bij verschillende bookies leveren een paar procent verlies op als je probeert te arben, maar door de bonus toe te voegen aan de returns heb je ineens een paar procent winst. Voordat je zo’n soort arb gaat uitproberen moet je wel weten of de bonus als winst aan je account wordt toegevoegd of als free bet. Want als het als free bet is wordt de arb natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk.

Kun je in de problemen komen met Arbing?

Zoals we al zeiden is het iets waar de bookmakers niet heel blij van worden, maar het is niet illegaal ofzo, dus wat dat betreft hoef je je geen zorgen te maken als je wil arben. Wat wel kan gebeuren is dat bookmakers zonder waarschuwing je account sluiten of je zwaar beperken in je wedmogelijheden.

Andere Risico’s van Arbing

Veranderingen in Odds
Je moet er altijd vanuit gaan dat je niet de enige bent die de arb heeft gespot, dus je moet snel handelen. Als meerdere andere gokkers een van de uitkomsten al hebben gebackt bij de beste bookmaker dan kun je er weleens achter komen dat de odds alweer zijn veranderd voordat je je bet kon plaatsen. Als je nog niet bent begonnen aan je arb dan is het alleen maar een gemiste kans, maar als je al één uitkomst van de arb hebt gebacked dan zit je met een weddenschap waar je vanaf wil maar niet meer onderuit kunt.

Ongeldige Weddenschappen
Het kan zijn dat een arb beschikbaar was vanwege een aantoonbare fout door de bookmaker. Een aantoonbare fout betekent feitelijk dat de odds onbedoeld werden aangeboden en dat volgens de voorwaarden van de bookmaker die weddenschap ongeldig kan worden verklaard. Prima natuurlijk als je maar één kant van de weddenschap hebt gebackt, maar als je beide uitkomsten van de weddenschap hebt gebackt dan zit je dus met een bet op de andere uitkomst en zijn de odds op de ongeldig verklaarde weddenschap niet groot genoeg meer voor een arb.

Menselijke Fout
We maken allemaal fouten – we zijn tenslotte mensen. En dus kan het gebeuren dat je een fout maakt als je de odds of je inzet berekent voor je arb. Anders gezegd: doublecheck al-tijd je berekeningen, of laat als het kan zelfs iemand anders even meekijken. Probleem is natuurlijk dat dit tijd kost en die tijd gaat af van de tijd dat de odds beschikbaar zijn, waardoor je het risico loopt dat de odds weer veranderen en je kans meer hebt om te arben. Maar goed, gewaarschuwd mens en zo; wees zorgvuldig met je berekeningen.