Wedden op Formule 1

Waar moet je op letten als je wilt wedden op motorsport - events waarbij de PK’s beginnen te brullen? Er vallen natuurlijk veel verschillende events onder de noemer ‘racen’, zoals de Moto GP en Speedway. Maar de meeste populaire, met afstand, is natuurlijk de Formule 1, zowel voor liefhebbers als gokkers.

Geschatte leestijd: 20 minuten

Je kunt spreken van wedden op Formule 1 vóór en ná de komst van Max. Zelden heeft iemand zoveel voor een sport betekend als Max Verstappen voor de Formule 1 (en wedden op F1) in Nederland. Natuurlijk waren er altijd al fans van Formule 1, maar het aantal volgers van de Formule 1 steeg in Nederland van 19% in 2016 naar 43% in 2021. Hiermee wordt ook het wedden op Formule 1 voor veel mensen interessant. Behalve inzetten op Max Verstappen biedt de Formule 1 iedere race opnieuw heel veel inzetmogelijkheden.   

Waar moet je op letten als je wilt wedden op motorsport, events waarbij de PK’s beginnen te brullen? Er vallen natuurlijk veel verschillende events onder de noemer ‘racen’, zoals de Moto GP en Speedway. Maar de meeste populaire motorsport, met afstand, is natuurlijk de Formule 1, zowel voor liefhebbers als gokkers.

Sommige weddenschappen en namen verschillen een klein beetje tussen de events, maar in de kern is het allemaal ongeveer hetzelfde. Dus onze racetips kun je overal op toepassen. En let sowieso goed op. Want dankzij Max Verstappen staat wedden op Formule 1 op de agenda van zowel Nederlandse gokkers!

Nog één keer terug naar Abu Dhabi

Laatste Formule 1 wed nieuws

Formule 1 Wagen van Binnenuit

Hoe zit een Formule 1 race in elkaar?

Om te beginnen is Formule 1 vrij simpel. Auto’s rijden een aantal rondjes over een circuit, de eerste die over de finish komt, wint. Toch wordt het al snel gecompliceerd wanneer we de voorschriften, reglementen, geheimzinnige taal en aerodynamica erbij betrekken.

Gelukkig voor ons, hoeven we deze kennis niet allemaal te bezitten om een weddenschap af te sluiten. Het wedden op Formule 1 is bijna net zo simpel als het doel van de sport, het ingewikkelde deel laten we mooi over aan de monteurs.

Dat gezegd hebbende, hoe meer je begrijpt van de sport, hoe beter je een inschatting kunt maken van de odds. En uiteindelijk, hoe meer geld je dus kunt verdienen. Gelukkig zijn er veel sporten waar je op kunt wedden met niet meer dan enige basiskennis. En dat geldt ook voor wedden op Formule 1.

Hoe werkt Wedden op Formule 1?

De meest logische inzet is natuurlijk het inzetten op de winnaar. Iedere race strijden 20 coureurs onder de vlag van 10 constructeurs om de hoogste plek op het podium. Wie (reglementair) als eerste over de finish komt, heeft gewonnen.

Naast het inzetten op de winnaar van een grand prix in de Formule 1, is het ook mogelijk om een plek op het podium te kiezen – komt jouw gekozen renner daarmee als tweede over de streep, dan win je ook. 

Inmiddels weet minimaal 43% van de Nederlanders dat er meer achter het winnen van een race zit dan de race zelf. Hoewel de race zelf op zondag verreden wordt, beslaat een grand prix een heel weekend. Op vrijdag maken coureurs kennis met het circuit, waarbij ze zich kwalificeren voor een startpositie op zaterdag. ‘s Zaterdags wordt de echte kwalificatie verreden, die het startgrid bepaalt op de racedag zelf. 

3 dagen om te wedden

Zoals je ongetwijfeld snapt, zijn er verschillende inzetten mogelijk op die momenten vóór de daadwerkelijke race. Bij de meeste bookmakers zet je dan ook in op alle drie de dagen en kies je de winnaar voor de vrije training, kwalificatie en de wedstrijd zelf. Hierbij is het mogelijk om een coureur te kiezen of voor een renstal te gaan. 

Behalve het kiezen van een winnaar, bepaal je hier ook de marge waarmee gewonnen wordt. Denk je dat een renner met een dikke voorsprong wint, dan kan zo’n weddenschap extra veel opleveren. Hoe preciezer de marge, hoe hoger de winst. 

Een andere statistiek waarvoor een coureur niet hoeft te winnen, is de snelste ronde. Hiervoor krijgen coureurs een (extra) punt in het klassement. De winnaar van de race en rijder van de snelste ronde hoeven niet hetzelfde te zijn, maar door de twee inzetten te combineren, bouw je zelf aan een weddenschap die meer oplevert. De variëteit in wedmarkten is wat wedden op Formule 1 zo leuk maakt.

Opzet van het Formule 1-seizoen

Het seizoen voor de Formule 1 loopt van maart tot aan november en bestaat uit ruim 20 races. Per seizoen wordt een unieke kalender gemaakt, waardoor het aantal races ieder jaar iets verschilt. Er zijn gedurende het seizoen twee kampioenschappen tegelijk: voor coureurs en constructeurs.

De top tien van coureurs die eindigen, verzamelen punten voor het algemeen klassement én voor de constructeurstitel. De coureur die aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft, is de algemene winnaar en hetzelfde geldt voor de constructeurs. 

Doordat er in totaal 91 punten worden verdeeld over de tien beste coureurs, kan een renstal zonder winnende coureurs toch hoog eindigen. Als Ferrari bijvoorbeeld de race wint én een auto ziet uitvallen, krijgt Ferrari 25 punten. Weet Red Bull de tweede en vijfde plek te halen, dan houdt het met 28 punten toch meer over aan een race.

De beste bookmakers voor Wedden op Formule 1

Om een weddenschap af te sluiten heb je een bookmaker nodig. Als je wilt wedden op Formule 1 dan moet deze bookmaker dit wel ondersteunen. Inmiddels bieden gelukkig bijna alle legale bookmakers in Nederland de Formule 1 aan om op te kunnen wedden.

Wel verschilt het per bookmaker hoeveel inzetten er voor je klaarstaan. TOTO Sport biedt bijvoorbeeld aparte weddenschappen voor iedere dag met veel details, net als LiveScore Bet. BetCity biedt voor een komende race alleen de zondagweddenschappen vast aan, net als Jack’s Casino. 

Traditioneel biedt bet365 de meeste weddenschappen per wedstrijd, met inzetten op onder meer kwalificerende auto’s, de nationaliteit van de winnaar en aparte weddenschappen voor iedere dag van het weekend. Alleen Bingoal overtreft bet365 met voor iedere renstal de optie of beide auto’s de finish halen en welke coureur als eerste een pitstop zal maken. 

Interessante Bookmakers voor F1 bets

Wij hebben er enkele bookmakers die weddenschappen op Formule 1 aannemen uitgelicht. Hierbij hebben we ook rekening gehouden met een eventuele bonus die je ontvangt.

 1. BetCity – Na het registreren van je account doe je een eerste storting en ontvang je €20 in je account als Free Bet. BetCity heeft als nieuwkomer in de wereld van bookmakers mooie competitieve odds. En ook niet onbelangrijk, ze hebben regelmatig interessante Odds Boosts op belangrijke wedstrijden en events. Met Max Verstappen die het nieuwe raceseizoen als wereldkampioen begint zullen er ongetwijfeld odds boosts op F1 grand prix komen.
 2. bet365 – Wedden op Formule 1 bij de grootste bookmaker ter wereld is natuurlijk altijd een prima idee. Gerenommeerd sportsbook, goeie odds, en bovendien €100 wedtegoed voor nieuwe spelers uit Nederland.
 3. TOTO – De oudste en bekendste bookmaker van Nederland. En daarom nog altijd een grote favoriet onder Nederlandse spelers. Oud = vertrouwd immers. Prima odds ook en regelmatig odds boosts op special events. Houd die dus in de gaten. Enige minpunt is dat TOTO niet heel scheutig is met de welkomstbonus. Aan de andere kant, wie zijn wij om onze neus op te halen voor een €10 Free Bet?
https://www.youtube.com/watch?v=pKvSyEuFG7w
F1 Road Rage

Formule 1 wedtips and strategieën

De Formule 1 verschilt op enkele punten van andere sporten. Door die verschillen te herkennen, voorkom je beginnersfouten en maak je de beste kans om succesvol te wedden op Formule 1. 

Het begin van het seizoen kan onvoorspelbaar zijn

Tenzij je bepaalde insider kennis hebt die andere gokkers niet hebben – maar die heb je niet – is het slim om in het begin van het raceseizoen bescheiden te beginnen met een kleinere inzet en deze te verhogen naarmate het seizoen vordert. Het is een gegeven dat er in het begin van het seizoen nogal eens wat kan veranderen, met alle wijzigingen bijvoorbeeld die nog aan de racewagen worden gedaan.

Naarmate het seizoen vordert zijn de betere teams vaak in staat alle kinderziektes eruit te krijgen waardoor steeds duidelijker wordt wie de grote teams zijn die het raceveld gaan domineren. Kijk daarom elk seizoen bij wedden op Formule 1 goed naar deze ontwikkelingen.

Houd rekening met het circuit

Op het moment dat je gaat nadenken over weddenschappen die je wilt plaatsen moet je altijd eerst naar het circuit kijken waarop gereden wordt. Elk circuit heeft zo z’n eigen karakteristieken en historie. Met als resultaat dat bepaalde coureurs en auto’s beter presteren op bepaalde circuits dan op andere.

Doe dus eerst wat research en zoek uit hoe er in voorgaande races gereden is op elk circuit, welke coureurs en auto’s het daar goed hebben gedaan, en hoe belangrijk de startopstelling is als je kijkt naar de eindklassering. Op sommige circuits – denk aan Monaco bijvoorbeeld – is het bijna onmogelijk om in te halen, terwijl dit op andere circuits een stuk makkelijker is.

En over Monaco gesproken, tussen 2004 en 2015 zijn 10 van de 12 winnaars ook vanuit pole position gestart. En niet al deze winnaars waren trouwens de favoriet, zelfs niet na de kwalificaties. Ook bij wedden op Formule 1 zijn er nooit garanties.

Check de weersvoorspelling

Er zijn bijvoorbeeld weinig sporten waarbij het weer zo’n grote invloed heeft op de wedstrijd als in de Formule 1. Sommige coureurs en teams doen het veel beter tijdens natte omstandigheden. Ze kunnen juist in de regen het verschil maken. Max Verstappen bijvoorbeeld hoopt zelfs vaak dat het gaat regenen, omdat hij in die omstandigheden excelleert. Het verloop van een race op een droog circuit of nat circuit kan dan ook totaal anders zijn.

Het is vaak ook afwachten welke tactiek de teams toepassen als het aankomt op het wisselen naar regenbanden. Het bekende wisselen van de banden op de juiste momenten kan vaak het verschil betekenen tussen winst en verlies.

Allemaal aspecten die voor beslissende veranderingen kunnen zorgen als je gaat wedden op F1. Zorg er dus voor dat je van tevoren precies weet wat de weersvoorspelling is voor een bepaalde Grand Prix. En hoe coureurs en teams hier normaal mee omgaan, zodat je je kansen op succesvolle weddenschappen kunt vergroten.

Houd het weerbericht rondom een Grand Prix dus altijd goed in de gaten. Zelfs het precieze tijdstip dat het gaat regenen, kan van cruciaal belang zijn. 

Staat van de auto

Een tweede factor die veel invloed heeft zijn de prestaties van de constructeurs voorafgaand aan de wedstrijd waar je op inzet. Met een beetje pech is een team lang bezig om de auto precies goed te krijgen, terwijl het seizoen al een tijd onderweg is. Dit kan ervoor zorgen dat een team of coureur in de laatste races veel beter presteert dan in eerdere races.

Straffen

Een derde tip om in de gaten te houden, zijn de straffen. Coureurs die zich niet aan de regels houden, kunnen op ieder moment een straf krijgen. Er zijn twee straffen die in het bijzonder meetellen: een gridstraf en een tijdstraf. 

De gridstraf kan op ieder moment in het weekend worden uitgedeeld. Als een coureur op vrijdag een botsing veroorzaakt, begint-ie op zaterdag een aantal plaatsen naar achteren. Houd daarnaast ook goed de technische statistieken van teams in de gaten als je gaat wedden op Formule 1. Een motorwissel kan ook zomaar een gridstraf opleveren. Tijdens de wedstrijd zelf worden tijdstraffen uitgedeeld. Daardoor kan de uiteindelijke tijd anders zijn dan het moment waarop de coureur over de streep is gekomen. 

Let op bij langere pauzes in het seizoen

Verder is ook de indeling van de kalender een factor. Tijdens een raceseizoen zijn er altijd pauzes tussen de verschillende races. Sommige pauzes duren langer. Er zit vaak een periode van twee weken tussen twee races, maar er zijn ook momenten waarop er slechts een week voorbij gaat.

In die week moeten teams soms meerdere continenten over en acclimatiseren aan een nieuwe omgeving en een nieuwe tijdzone. Hoe teams met die logistieke uitdaging omgaan, speelt ook een rol.  

Deze pauzes geven teams natuurlijk ook de kans geeft allerlei veranderingen door te voeren aan de auto – binnen wat is toegestaan volgens de regels van de FIA. Dat kan er voor zorgen dat sommige teams plotseling een stuk beter rijden dan voorheen. En dat andere teams misschien wat minder dominant zijn dan voor de pauze.

Let bij wedden op Formule 1 daarom goed op de eerste trainings- en kwalificatiesessies voordat het circus weer van start gaat. Daar moet als het goed is al duidelijk worden of de kaarten iets anders geschud zijn.

Verloop van een race weekeinde

Ten slotte is de Formule 1 bijzonder grillig. Een coureur kan het hele weekend indruk maken en de beste papieren hebben, maar in de eerste bocht van de baan aangetikt worden door een concurrent en daardoor uitvallen.

Iedere ronde kan het deelnemersveld drastisch veranderen, wat altijd voor onzekerheid zorgt. De WK-winst van Max Verstappen staat voor veel Nederlanders nog vers in het geheugen. Waar de procedure rondom de safety car een verschil van elf seconden met Lewis Hamilton goedmaakte. 

Informatie = Winst

Bij wedden op racen komt het er echt op neer dat je zoveel mogelijk informatie vergaat voordat je je weddenschappen plaatst. Welke teams presteren goed? Wie presteren minder? Zijn alle coureurs in vorm? Welke niet? Wat zijn de favoriete circuits bij welke teams en coureurs? Wat zegt pole position bij elk circuit? Heel veel of kan er nog van alles veranderen? Hoe ziet de weersvoorspelling eruit? Hoe gaan coureurs om met regen?

Als je serieus kans wilt maken met wedden op Formule 1 zijn dit vragen waarop je het antwoord moet weten. Heb je deze informatie niet voor een bepaalde Grand Prix, dan is het waarschijnlijk slim om die race even aan je voorbij te laten gaan. Of in ieder geval je inzet te verlagen. Want de gokkers die na afloop van een race met champagne mogen spuiten zijn degenen met de meeste informatie.

Strategieën voor inzetten

Voor alle sporten geldt dat informatie altijd een voordeel is. Door gedegen onderzoek te doen naar alle informatie rondom een race en de coureur waarop je van plan bent in te zetten, maak je meer kans op een succesvolle weddenschap.

Doordat de Grand Prix altijd in een weekend plaatsvindt, is de Formule 1 goed in te plannen. Zet je in op racedagen? Houd dan op vrijdag en zaterdag de nieuwskanalen in de gaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Aan de hand van die laatste informatie kun je een verkeerde weddenschap voorkomen. 

Vergelijkbare weddenschappen kun je ook combineren voor een hogere notering. Hoewel een winnende coureur niet altijd de snelste ronde hoeft te rijen, kan dat natuurlijk wel. Het combineren van zulke weddenschappen zorgt (vanaf meestal vier weddenschappen) bij sommige bookmakers voor een extra boost.

Ten slotte hebben bookmakers vaak speciale noteringen voor wedstrijden. Zeker doordat Max Verstappen in Nederland heel populair is, zorgen bookmakers voor speciale aanbiedingen. Maak voor ieder weekend dus een rondje langs de verschillende specials van bookmakers voor een extra boost. Het maakt wedden op Formule 1 interessanter én winstgevender.   

Wedden op Formule 1 op je mobiel

Ook op je mobiel kun je wedden op Formule 1. De meeste bookmakers hebben een aparte app waarmee je direct toegang hebt tot de verschillende weddenschappen. Ook zonder app zorgt iedere bookmaker ervoor dat de mobiele website goed te bereiken is. Hierdoor heb je altijd toegang tot de verschillende weddenschappen in de Formule 1.

Formule 1 wed promoties

Algemene weddenschappen op Formule 1

 • “Coureur” Wereldkampioen, Je wedt op een coureur waarvan jij denkt dat hij aan het eind van het seizoen de meeste punten behaald heeft. Deze coureur is wereldkampioen.
 • “Team” Wereldkampioen, Deze weddenschap komt overeen als die van hierboven. Echter wed je hierbij op een team, het maakt dus niet uit welke van de twee auto’s de meeste punten behaald. Je wint de weddenschap als één van de twee coureurs wereldkampioen wordt.
 • Race winnaar, De meest simpele en ook de populairste weddenschap is inzetten op de winnaar van de desbetreffende Grand Prix.
 • Podium plaats, Met deze weddenschap zet je in op een coureur waarvan jij denk dat hij minstens een podiumplaats bereikt. De odds zullen lager zijn dat voor de Race winnaar, echter het risico van de weddenschap is ook kleiner.
 • Punten finish, Je wedt op een coureur waarvan jij denk dat hij minstens in de top 10 finished in een bepaalde Grand Prix.
 • Pole position, Je sluit een weddenschap af waarbij je inzet op een coureur waarvan jij denkt dat hij het beste uit de kwalificatie, en dus vooraan start tijdens de race, komt.
 • Snelste raceronde, Je wedt op de coureur waarvan jij denkt dat hij de snelste raceronde rijdt tijdens de desbetreffende Grand Prix.

Het wedden op Pole position is een weddenschap die je voorafgaand aan de race moet afsluiten. Dit is immers de winnaar van Q3 in kwalificatie. Je kunt ook wedden op het feit of er wel of geen safety car in de Grand prix voorkomt. Dit zijn beide weddenschappen waar je wel degelijk kennis van de Formule 1 voor nodig hebt. Niet alle bookmakers bieden deze weddenschappen aan, doe dus vergelijkend warenonderzoek voordat je gaat wedden op Formule 1.

Andere weddenschappen voor Formule 1

Wedden op Formule 1 | Seizoensweddenschappen

Wereldkampioen – Coureurstitel

Dit is een weddenschap waarbij je voorspelt welke coureur wereldkampioen in de Formule 1 gaat worden. Een ontzettend populaire weddenschap voordat het seizoen begint omdat de odds normaal gesproken behoorlijk competitief zijn. En omdat de markt gedurende het hele raceseizoen open blijft heb je altijd nog de mogelijkheid voor een trade out van je bet te kiezen (‘verkopen’ of ‘ruilen’). En zo afstand te doen van alle of een deel van je aansprakelijkheid.

Als je een beetje bekend met de Formule 1 dan weet je dat deze weddenschap van verschillende dingen afhangt. De kwaliteiten van de coureur, en natuurlijk de kwaliteiten van de auto waarin hij rijdt!

Constructeurs kampioenschap

Deze weddenschap is natuurlijk niet zo populair als inzetten op wie het coureurs kampioenschap wint. Maar het is nog steeds een behoorlijk populaire wedmogelijkheid als je wil wedden op motorsport. Hierbij zet je dus in op welk team (bijvoorbeeld Ferrari of Mercedes McLaren) het constructeurs kampioenschap wint. Ook hier moet je kijken naar de kwaliteit van zowel coureurs als auto (het ‘materiaal’). Met dat verschil dat je hier natuurlijk moet kijken naar de kwaliteit van beide coureurs in het team, omdat je feitelijk op beide wedt.

Normaal gesproken zou je ook verwachten dat coureurstitel en constructeurstitel hetzelfde resultaat opleveren. Maar als je in een team één coureur hebt die heel erg goed presteert, en eentje die een stuk minder rijdt, dan is de kans dat het team de constructeurstitel wint niet zo groot natuurlijk.

Kijk dus naar teams waarvan verwacht wordt dat ze het dit seizoen goed gaan doen. En of ze ook twee topcoureurs voor zich hebben racen. Ook deze markt blijft het hele seizoen open, waarbij je de mogelijkheid hebt om eventueel je weddenschap nog te ‘verhandelen’.

Wedden op Formule 1 | Grand Prix Training & Kwalificatie weddenschappen

Pole Position

Het doel van de kwalificatieraces voordat de Grand Prix verreden wordt is om het startgrid te bepalen. Welke coureur start vanaf welke positie op zondag? Een populaire weddenschap is voorspellen welke coureur pole position haalt (de eerste startpositie – we zetten het er voor de zekerheid nog maar even bij). De startposities van coureurs hebben doorgaans grote invloed op de eindklassering.

Maar onthoud wel dat voor pole position bereiken iets anders wordt gevraagd dan het winnen van een race. Bij een race gaat het er om dat je ronde na ronde consistent goed rijdt. Terwijl het bij de kwalificatieraces veel meer aankomt op het racen van een handjevol hele snelle rondetijden. Het kan dan ook voorkomen dat bepaalde auto’s beter presteren tijdens de kwalificaties. En andere auto’s juist tijdens de race zelf.

Trainingen – Winnende Coureur

Tijdens elke trainingssessie kun je wedden op de winnende coureur. Bij de bookmakers vind je dit soort markten waarop je kunt inzetten. Practice 1 – Winning Driver, Practice 2 Winning Driver, etc. Zo kun je meerdere weddenschappen inzetten tijdens de trainingssessie. En begint voor jou de Grand Prix ook al twee dagen eerder.

Wedden op Formule 1 | Grand Prix Race Weddenschappen

Winner

De meest populaire en voor de hand liggende weddenschap bij wedden op motorsport is natuurlijk wie de winnaar wordt. Behoeft verder niet al te veel uitleg. Het enige is dat de odds natuurlijk veranderen na de kwalificaties als de volgorde van het startgrid bekend is. En de returns op bets minder worden naarmate een coureur dichter bij pole position staat.

Winning Car

De winnende auto, oftewel een weddenschap op het team dat wint. Feitelijk is het een gekoppelde weddenschap op de twee coureurs die voor hetzelfde team rijden. Een prima weddenschap als je ervan overtuigd bent dat een bepaald team de Grand Prix gaat winnen. Alleen kun je niet beslissen welke coureur als eerste over de finish komt.

Klein nadeel bij deze weddenschap is natuurlijk dat er met de odds rekening is gehouden dat je effectief op twee coureurs wedt. Als je dus een lichte voorkeur hebt voor een van beide coureurs doe je er beter aan om apart op beide coureurs te wedden, met een iets grotere inzet op je favoriete coureur.

Podium Finish

Dit is een ‘plaatsingsweddenschap’ waarbij je niet zozeer inzet op een bepaalde klassering, maar simpelweg wedt dat een coureur bij de eerste drie eindigt. Het bedrag dat je wint is ook hetzelfde, ongeacht of de coureur nu als eerste of als derde eindigt. Daardoor zijn de odds dus shorter, waardoor je deze markt het best kunt gebruiken als je een goed gevoel hebt bij een bepaalde coureur maar niet per sé denkt dat hij ook gaat winnen.

Points Finish

Een vergelijkbare weddenschap als de podium finish, alleen wed je nu dat een bepaalde coureur in de punten rijdt – wat concreet betekent dat hij bij de eerste 10 moet eindigen. Dit is een markt waar heel veel short priced racers in zitten. Daarom willen de meeste bookmakers niet aan prijsverhogingen doen en vind je deze weddenschappen soms alleen op de exchanges.

Fastest Lap

Tenzij ze er ook de Grand Prix mee winnen zullen de meeste coureurs er niet heel erg geïnteresseerd zijn of ze uiteindelijk de snelste ronde hebben geklokt tijdens de race. Voor gokkers natuurlijk wel interessant om op te letten als ze daar hun geld op hebben ingezet.

Niet een extreem populaire bet, maar als je je hier je geluk wilt beproeven, kijk dan natuurlijk goed naar de kwalificaties en welke rondetijden daar door welke coureurs werden gereden.

Number of Finishers

Let wel, hierbij hoef je niet exact aan te geven hoeveel coureurs er uiteindelijk finishen. Het werkt heel simpel; de bookmaker komt met een getal en jij moet bepalen of het aantal gefinishte coureurs hier onder of boven uitkomt. De odds zouden voor beide opties gelijk moeten zijn omdat de bookmakers feitelijk een ‘spread’ kiezen van het aantal finishers dat zij het meest waarschijnlijk achten.

Oh, en voordat je in de war raakt dat het getal waarmee de bookmaker komt als een half getal (.5) wordt weergegeven, dit is alleen maar om ervoor te zorgen dat elke mogelijke uitkomst ook echt een winnende uitkomst kan zijn.

Formule 1 reglementen

Dat het wedden op formule 1 geen rocket science is, is nu wel duidelijk, toch? Er zijn echter wel een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Sommige van deze regels zul je misschien niet direct nodig hebben, het kan zeker geen kwaad ze even door te lezen. We hebben een selectie gemaakt van de meest voorkomende:

 • Officiele eindstand, In geval dat er een onderzoek loopt welke de eindstand kan veranderen, houden de meeste bookmakers beoordelen de weddenschappen volgens de officiële podium presentatie.
 • Safety car, Wanneer een Grand Prix telt dit niet als een Safety car in de race. Deze telt pas wanneer er tijdens de race een Safety car in het veld komt.
 • Kwalificatie- en rondetijden, De bookmakers beoordelen weddenschappen volgens de officiële FIA gegevens.
 • DNS (did not start), Wanneer een coureur niet aan de startlijn van een Grand Prix verschijnt zullen de meeste bookmakers de weddenschap als ongeldig beoordelen. Om er zeker van te zijn of jou bookmaker dit wel of niet doen raden we je aan de algemene voorwaarden te lezen.

Veelgestelde Vragen over wedden op Formule 1

We hebben de meest gestelde vragen over wedden Formule 1 op een rijtje gezet.

 • Waar kan ik wedden op de Formula 1?

  Sinds de opening van de Nederlandse gokmarkt zijn er meerdere bookmakers die weddenschappen aanbieden. Hierdoor heb je niet alleen meerdere opties, maar kun je voor de beste noteringen ook vergelijken tussen verschillende aanbieders. Heb je eenmaal de beste weddenschap gevonden, dan vind je hiermee ook direct de beste notering.

 • Hoe wed ik op Formule 1?

  Je kunt wedden op alle dagen van een Grand Prix weekend, waarbij het kiezen van de winnaar de meest voorkomende bet is. Veel bookmakers bieden ook extra weddenschappen voor meer variatie.

 • Welke Grand Prix zijn beschikbaar?

  Iedere Grand Prix tijdens het Formule 1 seizoen heeft vergelijkbare weddenschappen. Naarmate het seizoen vordert, kunnen de weddenschappen verschillen.

 • Wat zijn de voorspellingen voor Formule 1?

  Red Bull heeft zich na de WK-winst in 2021 definitief genesteld tussen de grote namen, waardoor Mercedes, Red Bull en Ferrari de grote drie vormen. Max Verstappen, Charles Leclerc en George Russel kunnen nog jaren mee, waardoor de strijd tussen die drie coureurs (en hun constructeurs) ongetwijfeld een rode draad zal zijn in de komende seizoenen. De teamgenoten voor deze coureurs zorgen bovendien voor extra druk op de constructeurs. Wat prestaties van de auto’s betreft moet je er rekening mee houden dat het zomaar kan omslaan. Een kleine aanpassing kan de kansen van een team zomaar in een andere versnelling brengen. Soms door aanpassingen door het team zelf, soms vanwege nieuwe reglementen voor de bolides.