Wedden op Motorsport

Motorsport is veel groter dan de Formule 1 en de MotoGP. Dit zijn enkel de crème de la crèmes; de Champions League waarvoor we allemaal op de bank gaan zitten. Maar motorsport is niet alleen een kijksport, verre van zelfs. In Nederland gaat menig durfal in het weekend racen in een van de volgende disciplines.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Nederland motorsport-land. Er zijn weinig landen waar de interesse in de motorsport zo groot is als in Nederland. Je denkt bij motorsport misschien direct aan Duitsland, Engeland, Italie, Spanje en Japan. Daar zitten immers de grote auto- en motormerken. Daar komen de grote coureurs vandaan. We hebben dan wel geen Ferrari fabriek in Nederland, maar dankzij Max Verstappen mogen we ons nu toch in bovenstaand rijtje scharen. Niet gek dat wedden op motorsport ook steeds populairder wordt.

Motorsport is veel groter dan de Formule 1 en de MotoGP. Dit zijn enkel de crème de la crèmes; de Champions League waarvoor we allemaal op de bank gaan zitten. Maar motorsport is niet alleen een kijksport, verre van zelfs. In Nederland gaat menig durfal in het weekend racen in een van de volgende disciplines.

Wanneer het F1 en MotoGP seizoen stil ligt is er dus genoeg te wedden op motorsport. Neem een kijkje bij een van de legale bookmakers om te zien of jouw competitie tussen het aanbod staat. Het aanbod kan tussen bookmakers onderling erg verschillen. Je hebt de grootste kans op kleine competities bij bet365.

Soorten motorsport

 • Wegrace: Nederland kent verschillende wegrace kampioenschappen, variërend van amateur tot semi-professioneel niveau. Naast de TT in Assen wordt ook de Varsselring in Hengelo (Gelderland) en het circuit van Zandvoort gebruikt. Samen met de Belgische bond wordt ook de BeNeLux Trophy georganiseerd.
 • Motocross: de populairste motorsport van Nederland. Je vindt motocross banen door heel Nederland. Dankzij meervoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings, die in 2018 wereldkampioen werd in de MXGP, de zwaarste Motocross klasse, zijn alleen nog maar meer jongeren op de crossmotor gestapt.
 • Offroad: Hier kun je dan even niet op wedden, want offroad heeft geen wedstrijdelement. Je kunt er wel zelf aan meedoen! Per jaar worden tussen de 15 en 18 ritten georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Lekker scheuren tussen de 35 km en 65 km door de modder en natuur.
 • Enduro: In de lente en de herfst worden een serie Enduro wedstrijden georganiseerd. Enduro is grofweg de competitieve variant van Offroad. Ook hier rijd je met je motor door bossen, weilanden en over onverharde wegen. 
 • Baansport: Driften tot je een ons weegt. In de baansport draait het niet alleen om snelheid, maar ook zeker om lef en controle over je motor. Voor de echte waaghalzen is er de ijsspeedway. Wie er überhaupt ooit op is gekomen om hier een sport van te maken 
 • Supermoto: De beste rijders uit de wegrace, speedway en dirttrack wilden weleens weten wie er nu echt de beste allround coureur was. En daarom vonden ze de supermoto uit. De meest spectaculaire van alle motorsporten.
 • Trial: Dat motorsport ook kunst kan zijn blijkt wel uit trial. Hier wordt dressuur op de motor vertoond en springen de coureurs op één band van obstakel naar obstakel. Voor de fijnproever!
 • Dragrace: Of het nou Grease, the Fast and the Furious of New Kids on the Block is. Dragracen zijn wereldwijd populair en zijn ook daadwerkelijk een echte motorsport!
 • Motoball: Als Harry Potter denkt dat zwerkbal stoer is, wacht maar tot hij motoball ziet. Bij deze sport, een soort polo, combineer je de best of both worlds.

Wedden op motorsport: Formule 1

What a time to be alive! Wedden op Formule 1 was nooit zo spannend als in het seizoen 2021. Wie had zijn betslip niet al verscheurd toen Hamilton 2 rondes voor het einde 10 seconden voorsprong had in de laatste race? Ja, de betslips zijn digitaal tegenwoordig, maar anders waren er ongetwijfeld mensen die de snippers weer aan elkaar moesten plakken. Wie had gedacht dat we een rivaliteit zouden meemaken die kan wedijveren met die van Alain Prost en Ayrton Senna?

Het kampioenschap van Max heeft veel losgemaakt en de Formule 1 zal nooit meer hetzelfde zijn. Regels zijn aangepast, wedstrijdleiding is vervangen en auto’s hebben een metamorfose ondergaan. In 2022 krijg je nog meer waard voor je geld bij wedden op Formule 1.

Bij de Wed Meesters houden we je op de hoogte van de laatste F1 updates, op het circuit en daarbuiten. Daarnaast helpen we je met het plaatsen van succesvolle weddenschappen. Inzetten bij deze tactische sport vraagt net zoveel strategisch inzicht als de pit lane beslissingen van de teams zelf.

Op onze wedden op Formule 1 pagina vind je de belangrijkste regels van de sport, de belangrijkste termen, de beste Formule 1 bookmakers en extra tips voor wedden op de kwalificatie races. 

Kennis is koning 

Wanneer je inzet op de Formule 1 moet je verstand hebben van de baan, de banden, de topsnelheid van auto’s, coureurs, teams, resultaten uit het verleden, belangen in het algemeen klassement, resultaten in de vrije trainingen en kwalificaties, penalties en verwachtte pitstops. 

In andere woorden, je moet een F1 professor zijn en deze kennis ook nog live kunnen toepassen. Live wedden is bij Formule 1 veel belangrijker dan bij andere sporten vanwege de grilligheid van een race. Je wil kunnen ‘bijsturen’. Zorg dat je speelt bij een bookmaker die live betting aanbiedt en dat promoot door je te spekken met een fraaie bonus.

Kennis van gister is vandaag niks meer waard. De kaarten worden iedere keer opnieuw geschud. Dat Red Bull en Mercedes vorig seizoen domineerde kan ze dit seizoen opbreken, doordat ze te laat zijn begonnen aan de ontwikkeling van de RB18 en de W13.

Max Verstappen

We zijn niet alleen een affiliate, we zijn ook gewoon fan van Max Verstappen. We doen ons best zo objectief mogelijk verslag te doen, want de eerste les bij wedden is dat je je niet moet laten meeslepen door emoties. Zoals een bekend gezegde luidt in Rotterdam: Feyenoorder ben je niet voor je plezier. In andere woorden, zet je geld in op basis van de feiten en niet op basis wie je hoopt dat er gaat winnen. 

Bookmakers weten maar al te goed dat we graag inzetten met onze onderbuik, daarom kun je er zeker van zijn dat we veel ‘Max Verstappen’ promoties gaan zien. Speel slim en zorg dat je die bonus voor jou laat werken en niet andersom. Pak alleen die boost op een weddenschap als de weddenschap de moeite is!

Wedden op motorsport: MotoGP

Voor het fenomeen Max Verstappen was de MotoGP in Nederland veel groter dan Formule 1. Wedden op MotoGP is ieder jaar een zekerheidje bij de TT van Assen, nu nog steeds. Dit iconische circuit wordt door de hoge heren van de MotoGP de Historic Northern Home of Speed genoemd en niet zonder reden. Nederland is met Zandvoort en Assen hét raceland van het Noorden.

Het TT Circuit van Assen ligt er al sinds 1955, maar er werd al in 1925 geraced in Drenthe. Destijds nog niet op een mooi geasfalteerd circuit, maar op de klinkerwegen tussen de dorpen. Het circuit van 28,4km liep door dorpen als Borger, Schoonloo en Grolloo. Een soort elfstedentocht met motoren dus. Nu wordt het circuit gebruikt voor vele activiteiten, maar het hoogtepunt is natuurlijk de MotoGP in juni. Waarvoor heel motorminnend Nederland met veel herrie naar het Noorden afreist. De TT in Assen is het enige circuit dat nooit is overgeslagen door de GP vanaf het begin in 1949!

Voor het fenomeen Max Verstappen was Nederland ook in de ban van een ander fenomeen: Valentino Rossi. Deze absolute race legende had (en heeft) in Nederland een van zijn grootste fanbases. De TT in Assen kleurde een decennium lang geel en the Doctor reed steevast voorop in Nederland.

Valentino Rossi is recordhouder met 7 titels in de koningsklasse. ‘Nummer 46’ startte zijn carrière in 1996 en stapte pas in 2021 definitief van de motor af. Vale wordt door velen beschouwd als de GOAT; the greatest of all time. Rossi is nog steeds actief in de motorsport, maar nu met zijn eigen team: Mooney VR46 Racing Team.

Wat is de MotoGP?

De motoGP is de zwaarste klasse in de motorsport op twee wielen en een opvolger van de 500cc klasse in 2001. De motoren van de MotoGP hebben een inhoud van 990cc en zijn daarmee een betere afspiegeling van de huidige markt. De Moto2 en Moto3 zijn het equivalent van wat in de autoracerij de Formule 2 en Formule 3 is; ‘opstap’ divisies voor aanstormend talent. Deze motoren hebben 250cc en 125cc.

In tegenstelling tot de Formule 1 wordt de MotoGP veel meer bepaald door inhaalmanoeuvres en snelle actie. Er is in principe geen pitstop en de motoren rijden dus hun tankinhoud in één keer leeg. Dit betekent dat een GP tussen de 30 minuten en een uur duurt. De maximum snelheden die worden bereikt zijn vergelijkbaar met die van de Formule 1 en liggen ruim boven de 300km per uur.

De fabrikanten KTM, Honda, Yamaha, Suzuki, Aprilia en Ducati hebben allemaal een MotoGP team. Honda en Yamaha maken al sinds het begin van deze eeuw de dienst uit. Naast de vele titels van Rossi voor Yamaha en Honda, sprokkelden Jorge Lorenzo en Marc Marquez ook voor deze fabrikanten talloze titels binnen.

Suzuki heeft slechts twee titels deze eeuw en Ducati één. Wedden op MotoGP is vooral populair bij mensen die zelf motorrijden. In Nederland zijn dat er maarliefst 1,4 miljoen. Wedden op MotoGP mag dus best wat meer aandacht krijgen! 

Wedden op motorsport: Motocross

We herhalen het nog maar een keer: motocross is de grootste motorsport van Nederland. Bookmakers zouden er goed aan doen zoveel mogelijk wedden op motocross aan te bieden. Bijvoorbeeld wedden op Dutch Masters of Motocross, wedden op ONK Motocross, wedden op NK Motocross en de overige toernooien zoals DMX, Brommercross en ONK Sidecar en Quad Masters. Wat ons betreft wordt meervoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings de nieuwe koning TOTO. 

Motocross, voor mensen die er totaal niet bekend mee zijn, is een vorm van motorrijden op ruig terrein. Vroeger werd het ook wel terreinrace genoemd. De races worden gereden in twee manches in diverse klassen. De klassen worden, net als bij de MotoGP, aangeduid door het aantal cc. Zo is er 50cc, 125cc en 250cc motocross. Tegenwoordig zijn er nog zwaardere categorieën, zoals de MXOpen. Hier lopen de cc’s op tot 500cc en 650cc.

Hoewel Nederland zich nu rijk mag rekenen met een wereldkampioen, waren de zuiderburen (België) in de tweede helft van de twintigste eeuw bijna niet te verslaan. In het Motorcross der Naties toernooi, waar landen strijden om de titel, staat België achter de VS en Engeland op een derde plek met 15 overwinningen. Wielrennen en motocross -geef de Belgen twee wielen en ze gaan er kunstwerken mee vertonen.

Wedden op Motocross MXGP Nederland, Oss

In 2021 was er eindelijk weer een Motocross MXGP in Oss. Dit was het eerste evenement op dit niveau sinds 1998 in het Brabantse stadje. Iets later dan gepland vanwege corona. Er was een vergunning afgegeven voor vijf jaar en in het laatste weekend van maart stond de 2022 editie op de planning. Helaas lezen we op de website dat er problemen zijn met de vergunningverstrekking. We zullen dus nog even moeten wachten met wedden op de Motocross MXGP in Oss.

De gesprekken met de gemeente zijn nog in volle gang, dus hopelijk krijgen we dit jaar weer een zomereditie. Mocht het niet doorgaan, dan kun je in 2022 nog wedden op de Dutch Masters of Motocross en de Grand Prix SideCar Cross.

De volgende Jeffrey Herlings?

Wie de loopbaan van Jeffery heeft gevolgd weet hoe blessuregevoelig deze sport is. Jeffrey had ongetwijfeld alles gewonnen wat er te winnen valt, ware het niet dat het ieder seizoen wachten is op een blessure. Hier moet je rekening mee houden bij het wedden. Daarom zetten wij niet snel in op het algemeen klassement, maar wedden we per wedstrijd. 

Er zijn veel jongeren die aan motocross doen, veel talentenprogramma’s. De volgende Jeffrey Herlings staat ongetwijfeld nu al met zijn helm en laarzen in de modder. Onze voorspelling voor de volgende groeibriljant is Jago Geerts of Kay de Wolf. Twee jongens die nu naam maken in de MX2. Kijk je wat verder over de grens, dan kunnen we niet om de Franse Tom Vialle heen. Motocross verveelt nooit en wedden op motocross zeker ook niet!

Veelgestelde Vragen over wedden op Motorsport

 • New FAQ : Question

  New FAQ : Answer