Wedden op Motorsport

Waar moet je op letten als je wilt wedden op event waarbij de PK’s beginnen te brullen? Er vallen natuurlijk veel verschillende events onder de noemer ‘racen’, zoals de Moto GP en Speedway. Maar de meeste populaire, met afstand, is natuurlijk de Formule 1, zowel voor liefhebbers als gokkers.

Sommige weddenschappen en namen verschillen een klein beetje tussen de events, maar in de kern is het allemaal ongeveer hetzelfde. Dus onze racetips kun je overal op toepassen. En let sowieso goed op, want met de spectaculaire ontwikkeling die Max Verstappen doormaakt in de Formule 1, zal dit event de komende jaren steeds populairder worden bij Nederlandse gokkers!

Seizoensweddenschappen

Wereldkampioen – Coureurstitel

Dit is een weddenschap waarbij je voorspelt welke coureur wereldkampioen in de Formule 1 gaat worden. Een ontzettend populaire weddenschap voordat het seizoen begint omdat de odds normaal gesproken behoorlijk competitief zijn. En omdat de markt gedurende het hele raceseizoen open blijft heb je altijd nog de mogelijkheid op elk moment voor een trade out van je bet te kiezen (‘verkopen’ of ‘ruilen’) en afstand te doen van alle of een deel van je aansprakelijkheid.

Als je een beetje bekend met de Formule 1 dan weet je dat de uitkomst van deze weddenschap zowel afhangt van de kwaliteiten van de coureur, als de kwaliteiten van de auto waarin hij rijdt!

Constructeurs kampioenschap

Deze weddenschap is natuurlijk niet zo populair als inzetten op wie het coureurskampioenschap wint, maar het is nog steeds een behoorlijk populaire wedmogelijkheid. Hierbij zet je dus in op welk team (bijvoorbeeld Ferrari of Mercedes McLaren) het constructeurs kampioenschap wint. Ook hier moet je kijken naar de kwaliteit van zowel coureurs als auto (het ‘materiaal’), met dat verschil dat je hier natuurlijk moet kijken naar de kwaliteit van beide coureurs in het team, omdat je feitelijk op beide wedt.

Normaal gesproken zou je ook verwachten dat coureurstitel en constructeurstitel hetzelfde resultaat opleveren, maar als je in een team één coureur hebt die heel erg goed presteert, en eentje die een stuk minder rijdt, dan is de kans dat het team de constructeurstitel wint niet zo groot natuurlijk.

Kijk dus naar teams waarvan verwacht wordt dat ze het dit seizoen goed gaan doen, en of ze ook twee topcoureurs voor zich hebben racen. Ook deze markt blijft het hele seizoen open, waarbij je de mogelijkheid hebt om eventueel je weddenschap nog te ‘verhandelen’.

Kwalificatie weddenschappen

Pole Position

Het doel van de kwalificatieraces voordat de Grand Prix verreden wordt is om het startgrid te bepalen. Welke coureur start vanaf welke positie op zondag? Een populaire weddenschap is voorspellen welke coureur pole position haalt (de eerste startpositie – we zetten het er voor de zekerheid nog maar even bij). De startposities van coureurs hebben doorgaans grote invloed op de eindklassering.

Maar onthoud wel dat voor pole position bereiken iets anders wordt gevraagd dan het winnen van een race. Bij een race gaat het er om dat je ronde na ronde consistent goed rijdt, terwijl het bij de kwalificatieraces veel meer aankomt op het racen van een handjevol hele snelle rondetijden. Het kan dan ook voorkomen dat bepaalde auto’s beter presteren tijdens de kwalificaties en andere auto’s juist tijdens de race zelf.

Trainingen – Winnende Coureur

Tijdens elke trainingssessie kun je wedden op de winnende coureur. Bij de bookmakers vind je dit soort markten waarop je kunt inzetten: Practice 1 – Winning Driver, Practice 2 Winning Driver, etc. Zo kun je meerdere weddenschappen inzetten tijdens de trainingssessie. En begint voor jou de Grand Prix ook al twee dagen eerder.

Race Weddenschappen

Winner

De meest populaire en voor de hand liggende weddenschap is natuurlijk wie de winnaar van de race wordt. Behoeft verder niet al te veel uitleg. Het enige is dat de odds natuurlijk veranderen na de kwalificaties als de volgorde van het startgrid bekend is en de returns op bets minder worden naarmate een coureur dichter bij pole position staat.

Winning Car

De winnende auto, oftewel een weddenschap op het team dat wint. Feitelijk is het een gekoppelde weddenschap op de twee coureurs die voor hetzelfde team rijden. Een prima weddenschap als je ervan overtuigd bent dat een bepaald team de Grand Prix gaat winnen, alleen kun je niet beslissen welke coureur als eerste over de finish komt.

Klein nadeel bij deze weddenschap is natuurlijk dat er met de odds rekening is gehouden dat je effectief op twee coureurs wedt. Als je dus een lichte voorkeur hebt voor een van beide coureurs doe je er beter aan om apart op beide coureurs te wedden, met een iets grotere inzet op je favoriete coureur.

Podium Finish

Dit is een ‘plaatsingsweddenschap’ waarbij je niet zozeer inzet op een bepaalde klassering, maar simpelweg wedt dat een coureur bij de eerste drie eindigt. Het bedrag dat je wint is ook hetzelfde, ongeacht of de coureur nu als eerste of als derde eindigt. Daardoor zijn de odds dus shorter, waardoor je deze markt het best kunt gebruiken als je een goed gevoel hebt bij een bepaalde coureur maar niet per sé denkt dat hij ook gaat winnen.

Punten pakken

Points Finish

Een vergelijkbare weddenschap als de podium finish, alleen wed je nu dat een bepaalde coureur in de punten rijdt – wat concreet betekent dat hij bij de eerste 10 moet eindigen. Dit is een markt waar heel veel short priced racers in zitten. Daarom willen de meeste bookmakers niet aan prijsverhogingen doen en vind je deze weddenschappen soms alleen op de exchanges.

Fastest Lap

Tenzij ze er ook de Grand Prix mee winnen zullen de meeste coureurs er niet heel erg geïnteresseerd zijn of ze uiteindelijk de snelste ronde hebben geklokt tijdens de race. Voor gokkers natuurlijk wel interessant om op te letten als ze daar hun geld op hebben ingezet.

Niet een extreem populaire bet, maar als je je hier je geluk wilt beproeven, kijk dan natuurlijk goed naar de kwalificaties en welke rondetijden daar door welke coureurs werden gereden.

Number of Finishers

Let wel, hierbij hoef je niet exact aan te geven hoeveel coureurs er uiteindelijk finishen. Het werkt heel simpel; de bookmaker komt met een getal en jij moet bepalen of het aantal gefinishte coureurs hier onder of boven uitkomt. De odds zouden voor beide opties gelijk moeten zijn omdat de bookmakers feitelijk een ‘spread’ kiezen van het aantal finishers dat zij het meest waarschijnlijk achten.

Oh, en voordat je in de war raakt dat het getal waarmee de bookmaker komt als een half getal (.5) wordt weergegeven, dit is alleen maar om ervoor te zorgen dat elke mogelijke uitkomst ook echt een winnende uitkomst kan zijn.

Extra Tips om rekening mee te houden

Het begin van het seizoen kan onvoorspelbaar zijn

Tenzij je bepaalde insider kennis hebt die andere gokkers niet hebben – maar die heb je niet – is het slim om in het begin van het raceseizoen bescheiden te beginnen met een kleinere inzet en deze te verhogen naarmate het seizoen vordert. Het is een gegeven dat er in het begin van het seizoen nogal eens wat kan veranderen, met alle wijzigingen bijvoorbeeld die nog aan de racewagen worden gedaan.

Naarmate het seizoen vordert zijn de betere teams vaak in staat alle kinderziektes eruit te krijgen waardoor steeds duidelijker wordt wie de grote teams zijn die het raceveld gaan domineren.

Houd rekening met het circuit

Op het moment dat je gaat nadenken over weddenschappen die je wilt plaatsen moet je altijd eerst naar het circuit kijken waarop gereden wordt. Elk circuit heeft zo z’n eigen karakteristieken en historie. Met als resultaat dat bepaalde coureurs en auto’s beter presteren op bepaalde circuits dan op andere.

Doe dus eerst wat research en zoek uit hoe er in voorgaande races gereden is op elk circuit, welke coureurs en auto’s het daar goed hebben gedaan, en hoe belangrijk de startopstelling is als je kijkt naar de eindklassering. Op sommige coureurs – denk aan Monaco bijvoorbeeld – is het bijna onmogelijk om in te halen, terwijl dit op andere circuits een stuk makkelijker is.

En over Monaco gesproken, tussen 2004 en 2015 zijn 10 van de 12 winnaars ook vanuit pole position gestart. En niet al deze winnaars waren trouwens de favoriet, zelfs niet na de kwalificaties.

Check de weersvoorspelling

Het weer kan een enorme impact hebben op een race. Sommige coureurs en teams doen het veel beter tijdens natte omstandigheden. Max Verstappen bijvoorbeeld hoopt zelfs vaak dat het gaat regenen, omdat hij in die omstandigheden excelleert. Het verloop van een race op een droog circuit of nat circuit kan dan ook totaal anders zijn.

Het is vaak ook afwachten welke tactiek de teams toepassen als het aankomt op het wisselen naar regenbanden (en soms weer terug). Allemaal aspecten die voor beslissende veranderingen kunnen zorgen. Zorg er dus voor dat je van tevoren precies weet wat de weersvoorspelling is voor een bepaalde Grand Prix en hoe coureurs en teams hier normaal mee omgaan, zodat je je kansen op succesvolle weddenschappen kunt vergroten.

Bonus Tips

Let op bij langere pauzes in het seizoen

Tijdens een raceseizoen zijn er altijd pauzes tussen de verschillende races. Sommige pauzes duren langer, wat teams natuurlijk de kans geeft allerlei veranderingen door te voeren aan de auto – binnen wat is toegestaan volgens de regels. Dat kan er voor zorgen dat sommige teams plotseling een stuk beter rijden dan voorheen en dat andere teams misschien wat minder dominant zijn dan voor de pauze.

Daarom is het belangrijk om goed te letten op de eerste trainings- en kwalificatiesessies voordat het circus weer van start gaat. Daar moet als het goed is al duidelijk worden of de kaarten iets anders geschud zijn.

Informatie = Winst

Bij wedden op racen komt het er echt op neer dat je zoveel mogelijk informatie vergaat voordat je je weddenschappen plaatst. Welke teams presteren goed? Welke niet? Welke coureurs zijn in vorm en welke niet? Welke circuits zijn favoriet bij welke teams en coureurs? Wat zegt pole position bij elk circuit? Heel veel of kan er nog van alles veranderen? Hoe ziet de weersvoorspelling eruit? Hoe gaan coureurs om met regen?

Als je serieus kans wilt maken met raceweddenschappen zijn dit vragen waarop je het antwoord moet weten. Heb je deze informatie niet voor een bepaalde Grand Prix, dan is het waarschijnlijk slim om die race even aan je voorbij te laten gaan. Of in ieder geval je inzet te verlagen. Want de gokkers die na afloop van een race met champagne mogen spuiten zijn degenen met de meeste informatie.