Verstappen verliest, Servië wint & Rossi zwaait af

Het was het weekend van de oudjes. Hamilton troeft Verstappen af, Valentino Rossi neemt afscheid en Dusan Tadic velt Portugal.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Als sportliefhebber zat je dit weekend op het puntje van je stoel. Het was in elk geval geen goed sportweekend voor de Nederlanders. Al moeten we een traantje wegpinken, wetende dat we Valentino Rossi zullen moeten missen.

Formule 1: Lewis Hamilton troeft Max Verstappen af

Aan het begin van het weekend waren veel liefhebbers van Formule 1 nog aan het juichen toen Lewis Hamilton een aantal straffen kreeg vanwege onder meer het vervangen van zijn motor. Achteraan beginnen in de sprintrace op zaterdag van de Grand Prix van Brazilië, vijf plekken naar achter in de startopstelling voor zondag.

Verstappen begon de sprintrace (voor 3-2-1 punten voor de top drie) op P1, maar hij had wheel spin en zag Valtteri Bottas de leiding pakken. De Nederlander consolideerde weliswaar zijn tweede plek, maar zag ook hoe Hamilton van P20 naar P5 knalde en zelfs Sergio Perez nog op zijn hielen zat. Op zondag begon Verstappen vanaf P2 en ging hij direct Bottas voorbij, maar toen begon ook de tweede inhaalrace van Hamilton vanaf P10. Verstappen deed wat hij kon, maar in rondje 59 ging hij er toch aan.

Levende legende Valentino Rossi is klaar met racen

Hij was voor het laatst wereldkampioen in 2009, maar al lang daarvoor was de hele racewereld het erover eens dat Valentino Rossi een levende legende is. ‘Il Dottore’, De Dokter, werd in zijn beginjaren wereldkampioen in 125, 250 en 500 cc (de voorloper van de MotoGP) binnen vijf jaar. Na die wereldtitel op het hoogste niveau pakte hij de kroon nog eens zes keer op zowel Honda als Yamaha.

De laatste tien jaar kwam hij tussen 2014 en 2016 nog wel drie keer op rij tot een tweede plek in de WK-stand. Vooral de ontknoping in 2015 was bizar spannend toen hij uiteindelijk op vijf punten achter Jorge Lorenzo eindigde. Als eerbetoon spraken enkele Formule 1-coureurs een boodschap in voor de man die afzwaait na 9 wereldtitels, 431 gereden races, 115 gewonnen races, 235 keer podium en nog vele andere records.

https://www.youtube.com/watch?v=l_kBk2TBT3Q

Maar natuurlijk is het ook mooi om terug te kijken op allerlei hoogtepunten uit zijn carrière:

Dusan Tadic helpt Servië naar WK, Ronaldo in herkansing

Het Nederlands Elftal vergooide zaterdag een grote kans op directe kwalificatie voor het WK 2022, maar wij waren niet de enige. Portugal zou in de laatste groepswedstrijd genoeg hebben aan een gelijkspel tegen Servië, maar de weg naar Qatar duurt nog een stukje langer voor Cristiano Ronaldo en zijn kompanen.

In het Estádio da Luz (het stadion van Benfica) begon Portugal nog voortvarend, toen het profiteerde van Nemanja Gudelj (je weet wel, van AZ en Ajax vroeger) die nog aan het slapen was en na anderhalve minuut de 1-0 weggaf. Na een half uur stond het weer gelijk toen Dusan Tadic (je weet wel, van Ajax nu) met een gelukje de 1-1 binnen schoot. Portugal leek het vol te houden tot 89 minuten 37 seconden, toen Aleksandr Mitrovic vanaf vijf meter binnenkopte en Portugal veroordeelde tot play-offs.

Tingyu Gao: onthou die naam

Het was afgelopen weekend naast het afscheid van Valentino Rossi ook tijd voor de eerste krachtmeting bij het langebaanschaatsen richting de Olympische Spelen van Peking in februari. De Nederlandse schaatsers vielen eigenlijk massaal tegen met alleen winst op de 3000 meter en massastart vrouwen (beide Irene Schouten), 1000 meter mannen (Hein Otterspeer) en ploegenachtervolging mannen.

Het hoogtepunt van het weekend was de eerste 500 meter voor mannen. Daar verwacht je mannen als Kai Verbij, Daidai Ntab, Laurent Dubreuil, Pavel Koelizjnikov en Roeslan Moerasjov. Maar afgelopen weekend in het Poolse Tomaszów Mazowiecki was daar ineens de Chinees Tingyu Gao. Wie? De man die in 2018 brons pakte op de olympische 500 meter. De afgelopen anderhalf jaar was hij nergens te bekennen, maar hij reed in eigen land in het voorseizoen al een trainingsrit van 33,83 – wat de vierde tijd ooit zou zijn. In Polen opende hij na 100 meter in 9.32 (de snelste opening ooit) en eindigde hij op een messcherpe 34,26.