Wed Meesters | Wedden op Darten

Wedden op Darts

Sinds de historische eerste WK-titel in 1998 van Raymond van Barneveld ("Barney! Barney!") is darts - of darten - niet meer weg te denken uit Nederland. Meer Nederlandse topspelers volgden, darts toernooien op televisie zijn niet meer weg te denken en rond nieuwjaar zit half Nederland nagelbijtend voor de TV voor het WK Darts. Met al die aandacht zal het geen verbazing wekken dat ook wedden op darts een vlucht heeft genomen. Maar hoe werkt dat precies? Wat moet je weten? Waar moet je op letten? Zijn er ook 'darts bonussen' van bookmakers? Leg je flights even neer, terwijl Wed Meesters je meeneemt in de wereld van darts.

Geschatte leestijd: 15 minuten

Darts, darten, pijltje werpen. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Darten is een sport die je speelt met drie pijlen en een dartbord. Het doel van het spel is niet moeilijk te begrijpen, je werpt je drie pijlen richting het dartbord en probeert zo’n hoog mogelijk score te behalen. Je zult zien dat wedden op darts ook eenvoudig te begrijpen is.

De oorsprong van Darts is niet helemaal bekend. Er gaan echter speculaties rond dat het is ontstaan tijdens veldslagen waarbij soldaten gingen darten als tijdverdrijf. Ze gooiden korte speren richting de onderkant van wijntonnen of doorgezaagde boomstammen. De ringen waren uitermate geschikt om puntenschalen aan te geven. De soldaat met de meeste punten won de ronde.

Raymond van Barneveld heeft voor darten gedaan wat Max Verstappen doet met de Formule 1 in Nederland. Sinds zijn eerste WK Darts winst in 1998 is darten uitgegroeid van een obscure hobby in rokerige cafés tot een mega-evenement dat Ahoy vol krijgt. Meerdere landgenoten zijn sindsdien in zijn voetsporen getreden, met Michael van Gerwen als meest succesvolle boegbeeld. 

Wedden op Darts steeds populairder

Ook wat het wedden op darts betreft is er een duidelijke verschuiving in populariteit te zien. Je kunt met live weddenschappen meedoen terwijl je op televisie een wedstrijd volgt of inzetten van tevoren plaatsen voor bijvoorbeeld de Premier League of Darts. 

Wedden op darts is uniek, doordat wedstrijden maar door één factor worden bepaald: de darters zelf. Alle overige omstandigheden zijn altijd gelijk: het bord is hetzelfde, de afstanden zijn gelijk en ook het weer heeft geen enkele invloed op het wedstrijdverloop. Zelfs de technische vaardigheden van een speler zijn minder bepalend dan hoe een speler in de wedstrijd zit. 

Wedden op Darts | Darts Nieuws

Wedden op darts in de Grand Slam of Darts

In het grote aanbod van Dartstoernooien mag het Grand Slam of Darts natuurlijk niet ontbreken. Ooit opgezet als ultieme krachtmeting tussen twee grootste dartsbonden. Vandaag de dag nog steeds een titel die elke darter maar wat graag achter z’n naam schrijft. We vertellen je alles over de ins en out, tot aan historische hoogtepunten. En laten je natuurlijk ook zien waar de mooiste wedkansen liggen.

Hoe werkt wedden op darts?

Om in te zetten op een dartwedstrijd of -toernooi, kun je bij een bookmaker terecht. Zo’n bookmaker biedt sportweddenschappen aan. De meeste weddenschappen worden een paar dagen van tevoren aangeboden, maar ook tijdens een wedstrijd of toernooi zet je nog in op de uitkomst. Hierdoor speel je bijvoorbeeld in op een vroege achterstand of de dramatische vorm van een darter die eerder in een toernooi nog veelbelovend presteerde. 

Je kiest zelf of je op één uitkomst tegelijk inzet, of dat je meerdere weddenschappen combineert. Op het moment dat je voor de combinatie kiest, is je winst groter, maar is het moeilijker om te winnen – alles moet goed vallen. Hierdoor is het inzetten op sport een kwestie van kiezen hoeveel risico je wilt nemen – risico dat met een dosis geluk ook beloond wordt. Hoewel de realiteit natuurlijk is dat je vaker tegen een mispeer aanloopt omdat het een simpele kwestie van kansberekening is.

Wat zijn de inzetmogelijkheden bij wedden op darts?

Iedere wedstrijd biedt verschillende inzetmogelijkheden. Hoewel je altijd gewoon op de winnaar van een wedstrijd kunt inzetten, bieden alle darts gokken bookmakers ook andere manieren om het volgen van een wedstrijd spannender te maken. De inzetten (bets) zijn in twee categorieën in te delen: per wedstrijd of per toernooi. 

Populairste weddenschappen

In Nederland zijn de populairste weddenschappen bij het darten voor de Nederlandse darters. Een wedstrijd van bijvoorbeeld Michael van Gerwen heeft vaak meer inzetmogelijkheden en komt in aanmerking voor meer verhoogde odds dan een willekeurige wedstrijd in de Darts Online Live League. 

Zeker op het moment dat een Nederlandse darter hoge ogen gooit in bijvoorbeeld de Premier League of wanneer het dart circus naar Ahoy komt, gaat de interesse voor wedden op darts omhoog. Dit zorgt weer voor bijzondere quoteringen bij de verschillende bookmakers, waar je als speler je voordeel uit haalt. 

Wedden op Darts | Per wedstrijd

Zo zet je bijvoorbeeld in op het aantal 180’ers dat in de wedstrijd gegooid wordt. Dit wordt dan een wedstrijdje op zich, waarbij je inzet op het totaal aantal 180’ers (bijvoorbeeld meer of minder dan 4,5), de speler die de meeste 180’ers gooit of de speler die deze wedstrijd in een wedstrijd wint. Een vergelijkbare inzet is of er in een bepaalde leg (bijvoorbeeld de eerste leg) 180 wordt gegooid. 

Een andere manier op direct met een weddenschap te beginnen, is door in te zetten op de totale waarde van de eerste drie pijlen voor iedere speler of de allereerste pijl. Dit zijn weddenschappen die gelijk voor een lekker begin kunnen zorgen en verder niet afhangen van de winnaar. 

 Doordat de score van een dartwedstrijd wordt bijgehouden in legs, is het ook mogelijk de score nader te voorspellen. Ben je echt overtuigd van een van de darters (of juist niet), dan kun je bijvoorbeeld voor een tussenstand na vier legs kiezen of bepalen hoeveel legs de wedstrijd nodig gaat hebben. 

Wedden op darts | Toernooien

Naast de inzetten per wedstrijd zijn er in het darten ook meerdere inzetten voor het toernooi. Hierbij kun je natuurlijk de winnaar van het toernooi aanwijzen, maar daarnaast is er een aantal unieke weddenschappen bij wedden op darts. 

Zo zet je in op het aantal 9-darters dat in het toernooi voorkomt. Een 9-darter is een leg waarbij een darter de perfecte score haalt en in negen pijltjes 501 punten weet te halen. Hoewel je ook per wedstrijd op zo’n 9-darter kunt inzetten, komt het vaker voor om het aantal 9-darters op een toernooi te voorspellen. 

Een heel vergelijkbare inzet is die voor de 170 checkout – een van de moeilijkste worpen in het darts. Hierbij moet een speler de leg beëindigen met twee keer triple 20 en een schot in de bulls eye (het midden van het dartbord). Hoewel deze worp iets vaker voorkomt dan de 9-darter, zet je ook hier in op het aantal 170 checkouts dat in het hele toernooi zal voorkomen. 

Veelvoud aan jaarlijkse toernooien

Er zijn verschillende toernooien waarop je kunt inzetten. Zoals je wellicht weet, zijn er twee belangrijke bonden die toernooien organiseren. De oude bond, de BDO, heeft nog één prestigieus toernooi: het BDO World Darts Championship. Hiertegenover zet concurrent PDC een hele rits aan toernooien. Zo organiseert PDC de Premier League of Darts, het jaarlijkse PDC World Darts Championship en de Grand Slam of Darts.  

Een van de grote voordelen van darts is dat het dartseizoen het hele jaar door blijft gaan. Hoewel de meeste aandacht ligt op de grote toernooien, bijvoorbeeld het WK Darts dat traditioneel rond de jaarwisseling gespeeld wordt, is een volgend toernooi nooit ver weg.

De aanwezigheid van Nederlandse spelers als Vincent van der Voort,  Maik Kuivenhoven, Dirk van Duijvenbode, Danny Noppert en natuurlijk Michael van Gerwen biedt nog een extra reden om het darten steeds in de gaten te blijven houden. De volgende kans om te wedden op darts is nooit ver weg.

Wed Meesters | Darts | World Grand Prix
PDC World Grand Prix

Een van de leukste toernooien op de PDC kalender is de PDC World Grand Prix. Een ander format, veel spanning en onvoorspelbaarheid.

Wed Meesters | Darts | Dutch Open Darts
Dutch Open

Dutch Open is het grootste Nederlandse dart toernooi dat er is. Het toernooi is gemixt dat wil zeggen dat ook vrouwen en junioren zich kunnen inschrijven. The Dutch Open wordt gespeeld volgens het knock-outsysteem waarbij de winnaar van elke wedstrijd doorgaat naar de volgende ronde. Voor liefhebbers van wedden op darts mag deze ‘thuiswedstrijd’ natuurlijk niet ontbreken.

Wed Meesters | Darts | Premier League of Darts
PDC Premier League Darts

De Premier League Darts is een jaarlijks terugkerende competitie. Het Premier League Darts toernooi duurt van februari tot mei en wordt sinds 2005 georganiseerd. Tien spelers van de PDC doen een gooi naar een deel van de prijzenpot van 1.000.000 pond.

De tien spelers zijn niet willekeurig. De top vier van de PDC Order of Merit worden aangevuld met vijf spelers die de PDC aanwijst. In de eerste fase van heet toernooi is de tiende speler is de challenger.

Deze speelt niet mee voor het klassement. De spelers die na de negende speelronde op de negende en tiende posities van het klassement staan worden geëlimineerd. De overgebleven acht spelers spelen vervolgens tegen elkaar in de tweede ronde nog een keer tegen elkaar. De top vier treft elkaar vervolgens op de finale avond voor de halve en eindfinale.

Wed Meesters | Darts | Grand Slam of Darts
Grand Slam of Darts

Het Grand Slam of Darts is sinds 2007 een jaarlijks terugkerend toernooi. Kwalificatie voor de Grand Slam of Darts loopt via de andere toernooien. Alleen de winnaars van de andere dart televisietoernooien kwalificeren. Het toernooi zelf wordt natuurlijk ook op televisie uitgezonden.

Toernooi opbouw is groepsfase, kwart, halve en eindfinale. Het toernooi begint met een groepsfase. De winnaars van de groepsfase strijden tegen elkaar in de kwart en de halve finales totdat er twee spelers overblijven in de finale. Het prijzengeld voor dit toernooi bedroeg in 2019 en 2020 iets meer dan een half miljoen pond. Waarvan de winnaar met maarliefst 125.000 pond naar huis gaat. Iets dat Phill Taylor tot nu toe maar liefst zes keer is gelukt.

Wed Meesters | Wedden op PDC World Series of Darts
PDC World Series of Darts

Wedden op darts is razend populair geworden in Nederland. Groot voordeel: er is veel om op te wedden. Een van de publieksfavorieten is de PDC World Series of Darts. Ontdek alles wat je moet weten over dit toernooi, inclusief bonussen, odds boost en free bets!

Wed Meesters | Wedden op PDC WK Darts
PDC World Darts Championship

Overgewaaid vanuit Engeland, maar inmiddels voelt de edele pijltjessport ook Hollands aan. Het absolute summum? Het PDC WK Darts in het Alexandra Palace. De beste darters ter wereld kruisen de pijltjes om uit te maken wie begin januari de allerbeste is.

Met meerdere Nederlanders op het podium zit de rest van het land nagelbijtend voor de TV. Niet in de laatste plaats vanwege geplaatste bets. Ook succesvol wedden op het WK Darts? Begin bij de basis – zorg dat je er alles van weet.

De beste bookmakers die darts aanbieden

Sinds 2021 kun je in Nederland bij een aantal bookmakers terecht voor je online weddenschappen. Waar vroeger alleen de TOTO zulke bets kon aanbieden, is de wedden op darts concurrentie inmiddels flink toegenomen. Goed nieuws voor jou als speler, want daardoor kun je shoppen voor de beste odds op dartwedstrijden en gebruik maken van speciale welkomstbonussen die je verleiden om ergens anders te gaan spelen. 

Zeker voorafgaand aan een wedstrijd loont het de moeite om verschillende bookmakers te bezoeken en te zien of er nog speciale aanbiedingen voor quoteringen worden aangeboden. Zeker bij wedstrijden of toernooien die de aandacht trekken, proberen bookmakers de concurrentie te slim af te zijn met een verhoogde inzet. 

Darts | Odds | Vergelijker

Wedden op Darts | Bookmaker Promoties

Wedden op Darts | Live wedden

Bookmakers bieden twee soorten sportweddenschappen: gewone weddenschappen en live weddenschappen. Zoals de naam al aangeeft, zijn live weddenschappen ‘bets’ terwijl de wedstrijd bezig is. Hierdoor is het aanbod aan inzetten iets kleiner dan van tevoren, omdat de inzetten voor de eerste pijlen niet meer van toepassing is. 

Daar staat tegenover dat een gewiekste speler meer uit live wedstrijden kan halen. Heeft een speler een beroerde eerste leg, dan stelt de bookmaker de quotering vanzelf bij – de kans op een overwinning is immers kleiner dan voor aanvang van de wedstrijd. Heb je er echter vertrouwen in dat de speler de wedstrijd alsnog naar zich toe weet te trekken, dan is de weddenschap juist meer waard dan aan het begin. 

Live weddenschappen zijn vooral populair bij punters die het wereldje van het darten goed kennen. En niet alleen ‘voor de fun’ wedden op darts. Door ervaring en kennis zijn deze gokkers het beste in staat om een buitenkansje te herkennen. Dat betekent niet dat live inzetten alleen voor ervaren spelers zijn. Zo bieden live weddenschappen ook de mogelijkheid om steeds op kleinere momenten in te zetten, bijvoorbeeld op wie de volgende leg gaat winnen.  

Live kijken, live wedden

Darten leent zich ook uitstekend voor live weddenschappen doordat veel van de grote toernooien live op televisie worden uitgezonden. RTL 7 heeft al jaren licenties om darttoernooien uit te zenden, waardoor je niet eens een extra abonnement hoeft af te sluiten. De vertraging met de toernooien is minimaal, zodat je meekijkt en inzet vanaf je luie bank. Met de regelmatige reclame breaks is darts bij uitstek een sport om steeds een nieuwe inzet te plaatsen of je focus te verplaatsen. 

Ben je zelf bij een van de dartwedstrijden aanwezig, dan heeft live inzetten nog een extra spannende dimensie. Het publiek bij darten is een van de leukste onderdelen van de sport, maar een overwinning vieren met dikke quoteringen op zak is natuurlijk net iets leuker.

Darts | Live Scores

Wat heb je allemaal nodig om zelf te darten?

Wedden op darts mag leuk zijn, zelf darten is dat natuurlijk ook. Enerzijds omdat het vermakelijk tijdverdrijf is, anderzijds omdat je het spelletje zo zelf écht leert kennen. En de gouden regel is: hoe beter je een sport kent, hoe groter de kans dat je er succesvol op kunt wedden.

De Baan:

Darts - BetGratis.nl

Om te beginnen heb je een ruimte nodig waar je de baan kunt aanleggen. De officiële ruimte moet minstens een lengte hebben van 4 meter, 3 meter breed en hoog zijn. Je hebt een aardige schuur nodig wil je aan deze eisen willen voldoen, thuis kan het prima met wat minder ruimte. Om het dartbord op de juiste hoogte te hangen moet de afstand tussen de bullseye en de grond precies 1,73 meter zijn. De afstand tussen de onderkant van het dartbord en de werplijn dient precies 2,37 meter te zijn. De afstand tussen de bullseye en de werplijn zal dan precies 2,93 meter zijn.

Het Dartbord:

Dartbord - BetGratis.nl

Niet onbelangrijk voor een potje darten is het dartbord. Het bord bestaat uit een aantal vlakken en ringen. De cijfers geven de waarde van de vlakken aan en de ringen dienen als verdubbelaar van de vlakken. De binnenste ring (tripple ring) levert driemaal het puntenaantal op. De buitenste ring (double ring) levert tweemaal het puntenaantal op. In het midden van het dartbord bevinden zich twee kleine ringen. De buitenste van deze twee ringen de “Bull” levert 25 punten op. De binnenste ring de “Bull’s eye” levert 50 punten op.

De Dartpijlen:

De dartpijlen, of darts, zijn de pijlen waarmee op het dartbord geworpen wordt. Een setje dartpijlen bestaat altijd uit 3 dezelfde dartpijlen. Een dart bestaat uit vier onderdelen: de flight, de shaft, de barrel en de punt.

De punt is heel simpel gezegd het uiteinde aan de voorkant van de dart. Hiermee prikt de dart zich in het dartbord.

De barrel is het onderdeel dat de werper vasthoudt. Het verbind alle onderdelen van de pijl met elkaar. De zwaarte van de pijl wordt bepaald door het gewicht van de barrel. De barrel kan naast gewicht ook variëren in lengte en breedte. Een darter kiest zijn darts dus voornamelijk op de vorm en gewicht van de barrel.

De shaft is het onderdeel achter de barrel. Deze wordt middels schroefdraad aan de barrel bevestigt en is meestal van plastic of aluminium. De lengte kan variëren. Aan de achterzijde van de shaft zitten drie of vier inkepingen waar de flight in past.

dartpijlen - BetGratis.nl

De Flight is eigenlijk een plastic vleugel die de dartpijl stabiliseert tijdens zijn vlucht naar het dartbord.  De flight heeft meest drie of vier vleugels en kan variëren in zowel de lengte als de breedte. 

TIP: Een dartwedstrijd is van maar 2 factoren afhankelijk, de darters. Voorafgaand aan een dartwedstrijd een weddenschap plaatsen lijkt in eerste instantie wellicht interessant, maar bedenk je dat een wedstrijd snel bepaald kan zijn. Om snel in te kunnen spelen op veranderingen in de wedstrijd raden wij je aan eens na te denken over live wedden. Op deze manier kun je nog weddenschappen afsluiten na de start van de wedstrijd. Zo voorkom je dat door een slechts spelende darter jij je inzet verliest.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen van spelers over wedden op Darts op een rij gezet.

 • Waar kan ik wedden op darts?

  In Nederland zijn er meerdere bookmakers actief. Naast de klassieke TOTO bieden ook Holland Casino, BetCity, Jack’s Casino, Circus Casino, LiveScore Bet, Bingoal en Bet365 weddenschappen aan. Al deze bookmakers bieden bovendien een welkomstbonus, waardoor je met een voorsprong begint aan al je weddenschappen. Grote spelers krijgen een gratis weddenschap van € 50 bij BetCity, Jack’s Casino, TOTO en Holland Casino. Speel je liever met kleinere bedragen, dan zorgen Circus Casino, LiveScore Bet en Bet365 voor gratis weddenschappen van € 10. 

  Al deze bookmakers hebben darts in het aanbod van weddenschappen staan. Door je aan te melden voor promoties en de verschillende promotiepagina’s in de gaten te houden, blijf je ook op de hoogte van speciale evenementen rondom dartwedstrijden. 

  Veel van de bookmakers bieden naast alleen weddenschappen ook live streaming en statistieken aan. Voor die statistieken kun je trouwens ook op andere plekken terecht. Door meer darts te kijken en meer te leren, word je ook beter in het uitzoeken van de beste weddenschappen.

 • Is gokken op darts veilig?

  Zolang je speelt bij de aanbieders bij Wed Meesters, weet je zeker dat je in een veilige en betrouwbare omgeving speelt. Alle bookmakers op onze website hebben een Nederlandse goklicentie. Om zo’n licentie te krijgen, moeten casino’s voldoen aan strenge eisen qua betrouwbaarheid, zorgen dat ze je speelgedrag goed in de gaten houden en regelmatig rapporten opsturen naar de Kansspelautoriteit. Bovendien wordt de kansspelbelasting door het casino betaald.

  Zet je in bij illegale sites, dan krijg je die bescherming niet en maak je bovendien kans op een boete van maximaal € 8.700 – en wordt eventuele kansspelbelasting ook gevorderd. 

 • Wat is de beste bookmaker voor dartweddenschappen?

  Traditioneel is bet365 de bookmaker die voor veel wedstrijden het grootste aantal weddenschappen aanbiedt, maar voor een bepaalde wedstrijd of weddenschap kunnen andere bookmakers betere quoteringen hebben. Ook het combineren van meerdere weddenschappen in één zorgt bij sommige bookmakers voor een hogere quotering. Het loont dus altijd de moeite om bij meerdere bookies te gaan kijken (en het gebruiken van een welkomstbonus levert sowieso een voordeel op).

 • Wat is een 180 Match bet?

  Een 180 Match Bet is een inzet op het aantal 180’ers dat in een wedstrijd gegooid wordt. Vaak is dat een inzet waarbij je kiest voor meer of minder dan 4,5 180’ers, maar het precieze aantal kan verschillen. Ook zet je in op de 180’ers per speler.

 • Wat is een checkout darten?

  In het darten is een checkout de laatste worp van een leg. De laatste pijl van een darter moet in een dubbel uitkomen (of precies in de roos). Op het moment dat een speler teveel punten haalt, moet-ie in de volgende beurt opnieuw proberen uit te gooien.

 • Kun je 159 uitgooien?

  Doordat je de laatste pijl op een dubbel moet eindigen, zijn er een aantal getallen waarbij je nooit met een checkout kunt eindigen. Het meest beruchte, want laagste, getal is 159. Verder volgt er ook altijd een extra beurt bij 162, 163, 165, 166, 168 en 169 punten.

 • Hoe gooi je 170 uit?

  Om 170 uit te gooien, heb je drie pijlen nodig: twee in de triple 20 en eentje in de bulls-eye.