Wed Meesters | Wedden op Darten

Wedden op Darten

Darts of darten. Daar is iedereen wel bekend mee. Maar hoe werkt wedden op darten? Wed Meesters legt het je allemaal uit.

Wedden op Darten

Darts, darten, pijltje werpen. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Darten is een sport die wordt gespeeld met drie pijlen en een dartbord. Het doel van het spel is niet moeilijk te begrijpen, je werpt je drie pijlen richting het dartbord en probeert zo’n hoog mogelijk score te behalen. Je zult zien dat wedden op darten ook eenvoudig te begrijpen is.

Waar het darten oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal bekend. Er gaan echter speculaties rond dat het is ontstaan tijdens veldslagen waarbij soldaten gingen darten als tijdverdrijf. Ze gooide korte speren richting de onderkant van wijntonnen of doorgezaagde boomstammen. Met ringen werden puntenschalen aangegeven. De soldaat met de meeste punten won de ronde.

Wedden op Darten

Het wedden op darts wordt steeds populairder in Nederland. Dat komt natuurlijk in de eerste plaatst door de successen van Barney. Toen vervolgens Michael Van Gerwen in bijna ieder kampioenschap als favoriet werd gezien groeide de dartsgekte verder. De meest voorkomende weddenschap bij darten is het wedden op de winnaar van een bepaald kampioenschap. Uiteraard is het wel zo dat als je een weddenschap afsluit op de favoriete darter, de odds lager zijn (dit levert dus minder geld op bij winst). De kans dat de favoriete darter wint zijn natuurlijk wel groter. Dit is een afweging die jij moet maken. Wij hebben alvast 4 bookmakers op een rij gezet waar je kunt wedden op dartwedstrijden.

De beste bookmakers om te wedden op darts

Dart Benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig om te darten?

De Baan:

Darts - BetGratis.nl

Om te beginnen heb je een ruimte nodig waar je de baan kunt aanleggen. De officiële ruimte moet minstens een lengte hebben van 4 meter, 3 meter breed en hoog zijn. Je hebt een aardige schuur nodig wil je aan deze eisen willen voldoen, thuis kan het prima met wat minder ruimte. Om het dartbord op de juiste hoogte te hangen moet de afstand tussen de bullseye en de grond precies 1,73 meter zijn. De afstand tussen de onderkant van het dartbord en de werplijn dient precies 2,37 meter te zijn. De afstand tussen de bullseye en de werplijn zal dan precies 2,93 meter zijn.

Het Dartbord:

Dartbord - BetGratis.nl

Niet onbelangrijk voor een potje darten is het dartbord. Het bord bestaat uit een aantal vlakken en ringen. De cijfers geven de waarde van de vlakken aan en de ringen dienen als verdubbelaar van de vlakken. De binnenste ring (tripple ring) levert driemaal het puntenaantal op. De buitenste ring (double ring) levert tweemaal het puntenaantal op. In het midden van het dartbord bevinden zich twee kleine ringen. De buitenste van deze twee ringen de “Bull” levert 25 punten op. De binnenste ring de “Bull’s eye” levert 50 punten op.

De Dartpijlen:

De dartpijlen, of darts, zijn de pijlen waarmee op het dartbord geworpen wordt. Een setje dartpijlen bestaat altijd uit 3 dezelfde dartpijlen. Een dart bestaat uit vier onderdelen: de flight, de shaft, de barrel en de punt.

De punt is heel simpel gezegd het uiteinde aan de voorkant van de dart. Hiermee prikt de dart zich in het dartbord.

De barrel is het onderdeel dat de werper vasthoudt. Het verbind alle onderdelen van de pijl met elkaar. De zwaarte van de pijl wordt bepaald door het gewicht van de barrel. De barrel kan naast gewicht ook variëren in lengte en breedte. Een darter kiest zijn darts dus voornamelijk op de vorm en gewicht van de barrel.

De shaft is het onderdeel achter de barrel. Deze wordt middels schroefdraad aan de barrel bevestigt en is meestal van plastic of aluminium. De lengte kan variëren. Aan de achterzijde van de shaft zitten drie of vier inkepingen waar de flight in past.

dartpijlen - BetGratis.nl

De Flight is eigenlijk een plastic vleugel die de dartpijl stabiliseert tijdens zijn vlucht naar het dartbord.  De flight heeft meest drie of vier vleugels en kan variëren in zowel de lengte als de breedte. 

TIP: Een dartwedstrijd is van maar 2 factoren afhankelijk, de darters. Voorafgaand aan een dartwedstrijd een weddenschap plaatsen lijkt in eerste instantie wellicht interessant, maar bedenk je dat een wedstrijd snel bepaald kan zijn. Om snel in te kunnen spelen op veranderingen in de wedstrijd raden wij je aan eens na te denken over live wedden. Op deze manier kun je nog weddenschappen afsluiten na de start van de wedstrijd. Zo voorkom je dat door een slechts spelende darter jij je inzet verliest.

Grote darttournooien

In de wereld van Dart zijn er talloze tournooien en competities. Om ze allemaal te beschrijven zou wat ver gaan. Er zijn er echter een paar die we hier wel moeten nomen.

Dutch Open

Dutch Open is het grootste Nederlandse dart toernooi dat er is. Het rournooi is gemixt dat wil zeggen dat ook vrouwen en junioren zich kunnen inschrijven. the Dutch Open wordt gespeeld volgens het knock-outsysteem waarbij de winnaar van elke wedstrijd doorgaat naar de volgende ronde.

Grand Slam of Darts

Het Grand Slam of Darts is sinds 2007 een jaarlijks terugkerend toernooi. Kwalificatie voor de Grand Slam of Darts loopt via de andere toernooien. Alleen de winnaars van de andere dart televisietoernooien kwalificeren. Het toernooi zelf wordt natuurlijk ook op televisie uitgezonden.

Toernooi opbouw is groepsfase, kwart, halve en eindfinale. Het toernooi begint met een groepsfase. De winnaars van de groepsfase strijden tegen elkaar in de kwart en de halve finales totdat er twee spelers overblijven in de finale. Het prijzengeld voor dit toernooi bedroeg in 2019 en 2020 iets meer dan een half miljoen pond. Waarvan de winnaar met maarliefst 125.000 pond naar huis gaat. Iets dat Phill Taylor tot nu toe maar liefst zes keer is gelukt.

PDC World Professional Darts Championship

Het World Professional Darts Championship is sinds 1994 eigenlijk het jaarlijkse wereldkampioenschap van de Professional Darts Corporation. Het toernooi vindt plaats in de winter, van eind december tot begin januari. Het prijzengeld is fors met 2.500.000 pond.

PDC Premier League Darts

De Premier League Darts is een jaarlijks terugkerende competitie. Het Premier League Darts toernooi duurt van februari tot mei en wordt sinds 2005 georganiseerd. Tien spelers van de PDC doen een gooi naar een deel van de prijzenpot van 1.000.000 pond.

De tien spelers zijn niet willekeurig. De top vier van de PDC Order of Merit worden aangevuld met vijf spelers die de PDC aanwijst. In de eerste fase van heet toernooi is de tiende speler is de challenger.

Deze speelt niet mee voor het klassement. De spelers die na de negende speelronde op de negende en tiende posities van het klassement staan worden geëlimineerd. De overgebleven acht spelers spelen vervolgens tegen elkaar in de tweede ronde nog een keer tegen elkaar. De top vier treft elkaar vervolgens op de finale avond voor de halve en eindfinale.

Exclusieve bonussen voor wedden op darten

Wil je een weddenschap plaatsen op een dartwedstrijd? Neem eens een kijkje bij een van deze bookmakers. Naast dat je er kunt wedden op darts krijg je er ook nog eens een zeer riante welkomstbonus.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen van spelers over wedden op Darts op een rij gezet.

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer