Wedden op UK Open Darts

Een eiland vol toptalent in darts, zo heeft de "UK" een eigen toernooi om het landelijk talent op de podium te brengen. Lees hier meer!

Estimated reading time: 9 minuten

Het wordt ook wel de FA Cup van het darten genoemd. Maar wat maakt dit toernooi zo bijzonder en hoe kun je wedden op UK Open Darts?

Bij wedden op darten heb je vele toernooien van de PDC kalender om uit te kiezen. Zo zijn er het PDC World Championship, de Premier League of Darts, de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts. Nu gaan we met het vergrootglas kijken naar de opzet, geschiedenis, wedmarkten en topwedstrijden van de UK Open Darts.

Laatste UK Open Darts nieuws

Wedden op darts in de Grand Slam of Darts

In het grote aanbod van Dartstoernooien mag het Grand Slam of Darts natuurlijk niet ontbreken. Ooit opgezet als ultieme krachtmeting tussen twee grootste dartsbonden. Vandaag de dag nog steeds een titel die elke darter maar wat graag achter z’n naam schrijft. We vertellen je alles over de ins en out, tot aan historische hoogtepunten. En laten je natuurlijk ook zien waar de mooiste wedkansen liggen.

Opzet van de UK Open Darts

De vergelijking met de FA Cup bij het Engelse voetbal komt door de specifieke opzet van de UK Open Darts. Bij andere toernooien zoals het PDC World Darts Championship komen geplaatste spelers elkaar pas laat tegen. Maar bij de UK Open Darts ligt dat een stukje anders.

PDC Order of Merit wel bepalend bij UK Open Darts

De UK Open Darts wordt tegenwoordig gespeeld over negen rondes. Als je hoog staat in de PDC Order of Merit, hoef je pas later in te stromen in het toernooi. Darters kunnen zich op verschillende manieren kwalificeren voor de UK Open Darts. De 128 beste darters van de PDC Order of Merit doen mee, acht qualifiers uit de Development Tour en acht uit de Challenge Tour. Daarnaast doen 16 darters mee die zich in Engeland gekwalificeerd hebben via toernooien van sportbar Rileys in het Verenigd Koninkrijk.

  • In de eerste ronde spelen de 16 qualifiers van de Rileys toernooien, 8 qualifiers van de Challenge Tour en 8 qualifiers van de Development Tour, en de nummers 97-128 van de PDC Order of Merit.
  • Tweede ronde: de nummers 65-96 van de PDC Order of Merit voegen zich bij de 32 winnaars van de eerste ronde.
  • Derde ronde: de nummers 33-64 van de PDC Order of Merit komen erbij.
  • Vierde ronde: de beste 32 PDC Order of Merit darters komen er eindelijk bij.

UK Open Darts: iedereen kan tegen elkaar

Zo zijn er in totaal negen rondes, gezien het aantal van 64 deelnemers in de vierde ronde. Maar het grote verschil met andere ranking PDC toernooien is dat de beste spelers van de Order of Merit ook tegen elkaar geloot kunnen worden. Oftewel, een volledig open loting onder alle spelers in elke ronde.

De UK Open Darts wordt gespeeld over gewonnen legs en niet sets. Met relatief korte wedstrijden hebben mindere goden ook een kans tegen de toppers. Die moeten op hun beurt dus juist weer op hun hoede zijn. De eerste drie rondes zijn een best of eleven legs, dus hoeven darters maar zes legs te winnen. De vierde, vijfde en zesde ronde en kwartfinale zijn een best of nineteen, dus tien legs winnen. In de halve finale en finale is het een best of 21.

UK Open Darts: Geschiedenis

Het toernooi bestaat sinds 2003 en heeft inmiddels al 20 edities gehad. De eerste editie in 2003 was vooral een Engelse aangelegenheid, omdat het darten internationaal nog aan het groeien was. En hoe kan het ook anders, dan dat Phil Taylor de eerste editie won. In een best of 35 legs gooide hij in de finale Shayne Burgess met 18-8 naar huis. Maar er was wel Neerlands trots: Roland Scholten kwam tot de halve finale waarin hij van Taylor verloor.

Phil Taylor, Roland Scholten en Raymond van Barneveld

In de UK Open Darts van 2004 vloog Phil Taylor in de kwartfinale eruit tegen John Part. Al had hij daarvoor al wel zijn tweede negendarter op televisie gegooid. Roland Scholten kwam opnieuw ver en schopte het zelfs tot de finale. Daarin vloog hij naar een 6-1 voorsprong tegen John Part. Die kwam nooit meer terug in de wedstrijd en Scholten won uiteindelijk met 11-6. Het is de grootste zege in de carrière van de Hagenees.

2005 werd een herhaling van 2003. Want Phil Taylor versloeg Roland Scholten in de halve finale en won uiteindelijk het toernooi. Nederland zette de jaren erna weer zijn stempel op het toernooi, vooral door Raymond van Barneveld. In 2006 kwam hij bij de PDC en werd het UK Open zijn eerste ranking toernooi. In de kwartfinale versloeg hij Phil Taylor in een thriller met 11-10 en hij won vervolgens ook het toernooi.

Een jaar later stonden Barney en The Power opnieuw tegenover elkaar in de kwartfinale. Barney won opnieuw, ditmaal met 11-4, en weer pakte hij de eindzege. En nu was het zelfs een volledig Nederlandse finale, met Vincent van der Voort als verliezend finalist.

James Wade en nog meer Phil Taylor

Na drie eindzeges in vijf jaar was het vanaf 2008 eventjes gedaan met Nederlands succes in de UK Open Darts. Dat jaar sneuvelden Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort in de halve finales. ‘The Machine’ James Wade toonde toen al hoe constant hij kan presteren met de winst. Zijn toernooizege luidde weer een aantal sterke Engelse jaren in.

Phil Taylor kwam weer helemaal terug en won in 2009 en 2010, jaren waarin Engeland bijna alle kwartfinalisten leverden. Alleen in 2010 was Gary Anderson uit Schotland de vreemde eend in de bijt, en verloor hij de finale van Taylor. In 2011 stond James Wade weer op het hoogste treetje, in een toernooi waarin Barney met 9-1 naar huis werd gestuurd door verliezend finalist Wes Newton.

Michael van Gerwen en ook Schots succes

Phil Taylor zou nog twee keer de finale bereiken van de UK Open Darts. In 2012 was Robert Thornton de sterkste. De Schot won met 11-5, ondanks een gemiddelde van drie punten lager. In 2013 pakte Taylor wel zijn vijfde eindzege met een fantastisch gemiddelde van 107 in de finale. Alleen Adrian Lewis, winnaar van 2014, gooide een hoger gemiddelde in de finale met 109 – en won hij met liefst 11-1 van Terry Jenkins.

In 2014 reikte ene Michael van Gerwen al tot de halve finale. In 2015 kroonde hij zich tot kampioen door in de finale Peter Wright uit Schotland te verslaan. Een jaar later kende de UK Open Darts dezelfde finale en dezelfde winnaar. Maar Peter Wright zou zijn revanche krijgen. Na onder meer een kraker tegen Raymond van Barneveld in de kwartfinale won hij in de finale van Gerwyn Price. In 2018 zorgde Gary Anderson voor de derde Schotse eindzege, acht jaar na zijn verloren finale tegen Phil Taylor.

Nog eens Michael van Gerwen en Danny Noppert

Een van de beste ‘nieuwe’ darters van de afgelopen jaren is Nathan Aspinall. Hij won de UK Open in 2019 en daarmee zijn eerste ranking toernooi. Michael van Gerwen stond in 2020 in zijn derde finale, tegen een andere grote rivaal van de afgelopen jaren: Gerwyn Price. De Welshman verloor echter weer en Mighty Mike won zijn derde UK Open. James Wade kwam ook tot drie zeges door in 2021 te winnen en in 2022 werd Danny Noppert de vierde Nederlandse winnaar. Al was dat wel met het slechtste finalegemiddelde ooit, 84.82 tegen Michael Smith. Maar dat mag de pret niet drukken voor The Freeze.

Statistieken UK Open Darts

Je hebt vast wel kunnen ontdekken dat ook bij dit toernooi Phil Taylor de allerbeste is in de geschiedenis. The Power won het toernooi vijf keer en verloor één finale. Michael van Gerwen en James Wade wonnen alle drie de finales waarin ze speelden. Raymond van Barneveld won het toernooi twee keer.

Danny Noppert en Roland Scholten staan in een rijtje eenmalige winnaars, met onder andere drie Schotse spelers. Schotten wonnen het toernooi ook drie keer, Nederlanders zeven keer en Engelsen tien keer. Zes keer was er een finalist van buiten deze drie landen, maar zes keer verloren ze de finale ook. James Wade is overigens de enige darter die er alle edities bij was, Adrian Lewis vanaf de tweede editie in 2004.

Negendarters Phil Taylor, Michael van Gerwen en meer

De UK Open Darts staat wel bekend om de vele negendarters die gegooid worden. Phil Taylor gooide er maar liefst vier in de eerste zes edities. Michael van Gerwen is de enige die ook vaker dan één keer een negendarter gooide op het UK Open, in 2016 en 2020. In 2021 gooide de toen 22-jarige Jitse van der Wal een negendarter in de tweede ronde, al was het zonde dat die niet op televisie kwam.

UK Open Darts | Wedmarkten

Bij wedden op darts zijn er vaak een aantal odds (wedmarkten) om uit te kiezen. Wij lichten er een aantal toe die je kunt kiezen bij bookmakers in Nederland.

Wedden op UK Open Darts – negendarter en 180’s

Zoals gezegd heeft dit toernooi veel negendarters gekend, vijftien in totaal. Bij wedden op UK Open Darts kun je daarom bijvoorbeeld goed wedden op een negendarter in het toernooi, of het aantal 180’s per wedstrijd. Die heb je immers nodig om negendarters te gooien!

Wedden op UK Open Darts – (live) wedden op uitslag

De wedstrijden zijn in het begin kort en soms komt een relatief onbekende darter ver in het toernooi. Dat is ook de charme van de UK Open Darts. Je kunt pre-match wedden op de winnaar, of live wedden op darts.

Wedden op UK Open Darts – outright

Dit interessante toernooi heeft de afgelopen zes jaar zes verschillende winnaars gehad. Gerwyn Price was zelfs de enige die twee keer de finale haalde in die tijd. Voorspel jij de outright winnaar goed? Dan kun je een mooie winst pakken met wedden op darten.

UK Open Darts Promoties

Historische wedstrijden UK Open Darts

Finale 2006: Raymond van Barneveld – Barrie Bates 13-7

We grijpen graag nog even terug op de allereerste PDC toernooizege van Raymond van Barneveld. In 2006 versloeg hij eerder in het toernooi al Phil Taylor, en in de finale trof hij de relatief onbekende Barrie Bates uit Wales. Van Barneveld kwam nooit echt in de problemen, al is wel te zien dat het bloedheet was in de zaal!

Vierde ronde 2016: negendarter Michael van Gerwen – Rob Cross

Als Michael van Gerwen een negendarter gooit op het UK Open, wint hij het toernooi. Een nietszeggende statistiek, maar het geldt in elk geval voor 2016 en 2020. In 2016 lukte het Mighty Mike in de vierde ronde tegen Rob Cross.

Kwartfinale 2017: Peter Wright – Raymond van Barneveld 10-8

Soms heb je wedstrijden waarin darters elkaar tot grote hoogten drijven. De kwartfinale van de UK Open Darts 2017 was er zo eentje. Peter Wright en Raymond van Barneveld maakten er een hoogstaande en spannende wedstrijd van. Wright gooide een gemiddelde van 110.88 en Van Barneveld 108.10. Uiteindelijk trok de Schot aan het langste eind. Hieronder de laatste paar legs:

Tags: