Wed Meesters | Darts | Dutch Open Darts

Dutch Open Darts | Wedden op Darts in de Dutch Open

In het grote aanbod van Dartstoernooien is de Dutch Open Darts een van onze favoriete toernooien. Natuurlijk is dit deels chauvinisme. Maar het zit 'm vooral in de dynamiek van de Dutch Open. Veel deelnemers, veel goede deelnemers en snelle rondes. Een lekker snelkookpan vol dartsgeweld dus. Hoe je daar het beste op kunt wedden vertellen we je uiteraard ook.

Estimated reading time: 9 minuten

Fun fact: de Dutch Open Darts is een van de oudste darttoernooien ter wereld. Geen toernooi van de PDC, maar dus wel eentje met een mooie geschiedenis. Ook wedden op Dutch Open Darts is dus al langer populair dan je wellicht vermoedde.

Bij wedden op darten heb je vooral toernooien van de PDC kalender om uit te kiezen. Zo zijn er het PDC World Championship, de Premier League of Darts, de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts. Nu gaan we met het vergrootglas kijken naar de opzet, geschiedenis, wedmarkten en topwedstrijden van de Dutch Open Darts. Hoe meer je weet, hoe groter je winkansen als je wedt op de Dutch Open Darts.

Laatste Dutch Open Darts nieuws

Wedden op de Dutch Open Darts – Opzet Toernooi

De Dutch Open Darts is zoals het toernooi al zegt, een ‘Open’ evenement. Maar omdat het toernooi altijd gekoppeld was aan het BDO WK en de Winmau World Masters, konden spelers van de PDC nooit meedoen. Momenteel gaat de plaatsing in elk geval op basis van de WDF World Ranking. Elk jaar schrijven een paar duizend darters zich in voor het toernooi, dat voor zowel mannen als vrouwen wordt georganiseerd.

Met zoveel deelnemers zijn de wedstrijden erg kort. Het toernooi wordt dan ook in drie dagen erdoor geduwd. Zelfs in de zevende en achtste ronde gaat het om een best of 7 legs. Dus even niet scherp zijn en je ligt eruit als topspeler. Dit brengt een dynamiek aan het toernooi waar je rekening mee moet houden bij wedden op Dutch Open Darts. Verrassingen liggen sneller op de loer.

De kwartfinale gaat om een best of 9 legs, de halve finale een best of 3 sets en de finale een best of 5 sets.

Dutch Open Darts: door heel Nederland georganiseerd

Het toernooi is in de loop der jaren op veel verschillende plekken georganiseerd. Tussen 1984 en 1992 waren er zelfs zes locaties: van Den Haag naar Amsterdam naar Nieuwegein naar Hattem naar Harderwijk naar Noordwijkerhout. Tussen 1995 en 1999 was het Apart Hotel in Delden de vaste locatie. Na twee jaar De Bonte Wever in Slagharen was het van 2002-2013 in het Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Sinds 2014 is de Dutch Open Darts in De Bonte Wever, maar dan die in Assen.

Dutch Open Darts: Geschiedenis

Dit Nederlandse toernooi wordt al sinds 1973 georganiseerd en is daarmee dus een van de oudste dartstoernooien ter wereld. De eerste jaren kende de Dutch Open Darts natuurlijk nog Nederlandse winnaars. In 1973 was Ton Koster de eerste en in 1974 werd hij zelfs opgevolgd door een vrouw: Mary de Knoop.

De eerste vijf jaar stonden tien verschillende Nederlandse finalisten aan de oche. Eind jaren ‘70 kwamen we in de geschiedenis ook de eerste buitenlandse finalisten tegen. De Schot Jimmy Cox won in 1978 de finale van de Belg Daniel Serie. Een jaar later stonden ze weer tegenover elkaar, maar toen was Serie de beste van de twee. In 1981 zou Serie zijn derde finale spelen, maar verliezen van de Engelsman Gordon Watson.

Belgen en Alan Warriner winnen Dutch Open Darts

Daniel Serie luidde een sterke Belgische periode in op de Dutch Open Darts. Van 1981 tot en met 1990 stond er altijd minimaal één Belg in de finale. Frans Devooght speelde zelfs drie finales op rij: in 1984 en 1985 won hij, in 1986 verloor hij. Een jaar later slaagde zijn landgenoot Bob Renard erin om vijfvoudig wereldkampioen Eric Bristow in de finale te verslaan.

In 1990 en 1992 zorgde Leo Laurens voor de zesde en zevende Belgische titel op de Dutch Open Darts. Laurens was eind 1993 overigens korte tijd de nummer 1 van de WDF Ranking. Dit kwam doordat de topspelers van de BDO met onder meer Phil Taylor zich onttrokken en de PDC zouden vormen. Rond de tijd van Leo Laurens won ook Alan Warriner twee keer de Dutch Open Darts: in 1989 en 1993, en later nog in 1998. De Engelsman was in 1993 verliezend finalist op het BDO WK en zou daarna zeven keer de kwartfinale en twee keer de halve finale op het PDC WK Darts halen.

Steve Beaton, Ted Hankey en Raymond van Barneveld

Midden jaren ‘90 kwam er een duidelijke Engelse overheersing op de Dutch Open Darts. Tussen 1995 en 2000 was er telkens een volledig Engelse finale. Steve Beaton werd in 1996 pas de tweede die het toernooi twee keer op rij won. Mervyn King (ja, toen al) won en verloor een finale, Ted Hankey won in 2000 en 2003.

In 2001 was daar dan ook eindelijk de beste darter van Nederland uit die tijd: Raymond van Barneveld. Een jaar na hem volgde een speciale gebeurtenis: Shaun Greatbatch was in 2002 de eerste darter die live op televisie een negendarter gooide, in de finale tegen Steve Coote. Daardoor zou hij altijd bekend blijven staan als Nine Dart Man. Van Barneveld won in 2004 en 2006 zijn tweede en derde Dutch Open Darts.

Martin Adams, Scott Waites en Ross Montgomery

Na de laatste titel van Barney in 2006 zou het 13 jaar wachten worden tot de volgende Nederlandse winnaar. Tien keer kwam er een Engelse winnaar, twee keer een Schotse. Laatbloeier Martin Adams en Scott Waites, beiden BDO wereldkampioenen, zouden tien jaar veelal de dienst uitmaken. Waites won in 2007 en 2013 en verloor de finales van 2010 en 2014. Martin ‘Wolfie’ Adams won in 2010, 2011, 2015 en 2016.

Ross Montgomery zorgde in 2014 en 2020 nog voor Schotse trots in de Dutch Open Darts, met ook nog een verloren finale in 2017. De laatste drie edities hebben we gelukkig nog twee Nederlandse winnaars gehad. In 2019 was het Richard Veenstra en in 2022 Jelle Klaassen. 

Dutch Open Darts: vrouwen

Het toernooi voor de vrouwen wordt ook al sinds 1973 georganiseerd. Mary de Knoop won de eerste twee edities en later was ook Irma Joosse een tweevoudig winnares. De Engelse Mandy Solomon domineerde begin jaren ‘90 met drie zeges op rij en werd ‘opgevolgd’ door Francis Hoenselaar. Tussen 1995 en 2004 won zij het toernooi liefst zeven keer. Deta Hedman uit Engeland had de dubieuze ‘eer’ om tussen 1992 en 1996 liefst vier finales te verliezen: twee keer tegen Solomon en twee keer tegen Hoenselaar.

Hoenselaars eeuwige rivaal Trina Gulliver is ook meervoudig winnaar van de Dutch Open Darts: zij won het toernooi vijf keer. De eerder genoemde Hedman zou zichzelf overigens later revancheren. In 2010, 2017 en 2018 won ze het toernooi, met nog een verloren finale in 2015. Aileen de Graaf houdt de laatste jaren de Nederlandse eer hoog met winst in 2014, 2015 en 2020. Hoenselaar en Gulliver wonnen overigens samen negen keer het vrouwen dubbel.

Wedden op Dutch Open Darts – Statiestieken

Twee oude maatjes zijn in de statistieken van de Dutch Open Darts het meest succesvol. Martin Adams is recordhouder met vier zeges, Raymond van Barneveld won het toernooi drie keer – net als Alan Warriner. Frans Devooght en Leo Laurens (België), Steve Beaton, Ted Hankey, Scott Waites, Ross Montgomery en Mark McGeeney zijn tweevoudig winnaar.

Martin Adams en Scott Waites haalden de meeste finales, allebei vier keer. Maar Raymond van Barneveld stond het vaakst in de halve finale (acht keer), kwartfinale (tien keer) en überhaupt op het toernooi (twaalf keer). In 2003 was Barney wel het ‘slachtoffer’ van het hoogste gemiddelde, toen hij verloor van Ted Hankey die 106.35 noteerde. De negendarter van Shaun Greatbatch in 2002 werd in 2015 opgevolgd door Darryl Fitton.

Dutch Open Darts | Wedmarkten

Bij wedden op darts zijn er vaak een aantal odds (wedmarkten) om uit te kiezen. Wij lichten er een aantal toe die je kunt kiezen bij bookmakers in Nederland.

Wedden op Dutch Open Darts – outright en vordering in toernooi

Dit toernooi met een lange geschiedenis kent dus ook vele winnaars. Als je uit zoveel verschillende deelnemers de juiste winnaar voorspelt bij wedden op darts, kan dat veel opleveren. Maar vaak kun je bij bookmakers ook wedden op hoe ver een speler in het toernooi komt.

Wedden op Dutch Open Darts – (live) wedden op uitslag

Korte wedstrijden, maar ook veel spanning en sensatie. Kun jij goed inschatten wie de druk het beste aan kan? Zet dan in op de winnaar van een wedstrijd. Of dat nu van tevoren is, of wellicht live – wedden op darts geeft volop mogelijkheden.

Wedden op Dutch Open Darts – 180’s en hoogste checkout

In het darten draait het eigenlijk om twee zaken: eerst zoveel mogelijk scoren met triples, en vervolgens snel afmaken met een dubbel. Op die twee zaken kun je makkelijk wedden. Zo kun je in een wedstrijd of in een toernooi wedden op wie de meeste 180’s gooit en wie ook de hoogste checkout.

Dutch Open Darts Promoties

Historische wedstrijden Dutch Open Darts

Finale 2002: Shaun Greatbatch – Steve Coote

Hij is sinds 5 juni 2022 niet meer onder ons, maar we herinneren ons Shaun Greatbatch altijd nog om die prachtige wedstrijd in 2002. In de finale van de Dutch Open Darts gooide hij de allereerste negendarter op live televisie en won hij zijn eerste toernooi.

Finale 2015: Martin Adams – Darryl Fitton

In deze wedstrijd won Martin Adams het toernooi voor de derde keer, net zo vaak als Alan Warriner en Raymond van Barneveld. Zijn tegenstander Darryl Fitton, winnaar van 2009, stal echter de show met een prachtige negendarter.

Finale 2022: Jelle Klaassen – Mark Barilli

Na Raymond van Barneveld in 2006 moesten Nederlandse liefhebbers van darts lang wachten op een nieuwe Nederlandse winnaar. In 2019 was het dan eindelijk Richard Veenstra, en in 2022 Jelle Klaassen – de zoveelste BDO wereldkampioen die dit toernooi won.

Veel gestelde vragen over wedden op Dutch Open Darts

 • Waar kan ik wedden op darts?

  In Nederland zijn er meerdere bookmakers actief. Naast de klassieke TOTO bieden ook Holland Casino, BetCity, Jack’s Casino, Circus Casino, LiveScore Bet, Bingoal en Bet365 weddenschappen aan. Al deze bookmakers bieden bovendien een welkomstbonus, waardoor je met een voorsprong begint aan al je weddenschappen. Grote spelers krijgen een gratis weddenschap van € 50 bij BetCity, Jack’s Casino, TOTO en Holland Casino. Speel je liever met kleinere bedragen, dan zorgen Circus Casino, LiveScore Bet en Bet365 voor gratis weddenschappen van € 10. 

  Al deze bookmakers hebben darts in het aanbod van weddenschappen staan. Door je aan te melden voor promoties en de verschillende promotiepagina’s in de gaten te houden, blijf je ook op de hoogte van speciale evenementen rondom dartwedstrijden. 

  Veel van de bookmakers bieden naast alleen weddenschappen ook live streaming en statistieken aan. Voor die statistieken kun je trouwens ook op andere plekken terecht. Door meer darts te kijken en meer te leren, word je ook beter in het uitzoeken van de beste weddenschappen.

 • Is gokken op darts veilig?

  Zolang je speelt bij de aanbieders bij Wed Meesters, weet je zeker dat je in een veilige en betrouwbare omgeving speelt. Alle bookmakers op onze website hebben een Nederlandse goklicentie. Om zo’n licentie te krijgen, moeten casino’s voldoen aan strenge eisen qua betrouwbaarheid, zorgen dat ze je speelgedrag goed in de gaten houden en regelmatig rapporten opsturen naar de Kansspelautoriteit. Bovendien wordt de kansspelbelasting door het casino betaald.

  Zet je in bij illegale sites, dan krijg je die bescherming niet en maak je bovendien kans op een boete van maximaal € 8.700 – en wordt eventuele kansspelbelasting ook gevorderd. 

 • Wat is de beste bookmaker voor dartweddenschappen?

  Traditioneel is bet365 de bookmaker die voor veel wedstrijden het grootste aantal weddenschappen aanbiedt, maar voor een bepaalde wedstrijd of weddenschap kunnen andere bookmakers betere quoteringen hebben. Ook het combineren van meerdere weddenschappen in één zorgt bij sommige bookmakers voor een hogere quotering. Het loont dus altijd de moeite om bij meerdere bookies te gaan kijken (en het gebruiken van een welkomstbonus levert sowieso een voordeel op).

 • Wat is een 180 Match bet?

  Een 180 Match Bet is een inzet op het aantal 180’ers dat in een wedstrijd gegooid wordt. Vaak is dat een inzet waarbij je kiest voor meer of minder dan 4,5 180’ers, maar het precieze aantal kan verschillen. Ook zet je in op de 180’ers per speler.

 • Wat is een checkout darten?

  In het darten is een checkout de laatste worp van een leg. De laatste pijl van een darter moet in een dubbel uitkomen (of precies in de roos). Op het moment dat een speler teveel punten haalt, moet-ie in de volgende beurt opnieuw proberen uit te gooien.

 • Kun je 159 uitgooien?

  Doordat je de laatste pijl op een dubbel moet eindigen, zijn er een aantal getallen waarbij je nooit met een checkout kunt eindigen. Het meest beruchte, want laagste, getal is 159. Verder volgt er ook altijd een extra beurt bij 162, 163, 165, 166, 168 en 169 punten.

 • Hoe gooi je 170 uit?

  Om 170 uit te gooien, heb je drie pijlen nodig: twee in de triple 20 en eentje in de bulls-eye.