Wed Meesters | Wedden op IJshockey

Wedden op IJshockey

Wie aan sportwedden denkt, denkt waarschijnlijk niet meteen aan wedden op ijshockey. IJshockey is natuurlijk ook niet de meest bekende sport, zeker niet in Nederland.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Wedden op Ijshockey

Wie aan sportwedden denkt, denkt waarschijnlijk niet meteen aan wedden op ijshockey. IJshockey is natuurlijk ook niet de meest bekende sport, zeker niet in Nederland. Toch wordt het veelvuldig gespeeld in landen als Rusland, Tsjechië, Zweden, Finland, Canada, en de Verenigde Staten.

Het is een lekker dynamische sport die continu in beweging is. Je begrijpt, wedden op ijshockey is net zo dynamisch. De sport is begonnen in Engeland en Canada in de tweede helft van de  achttiende eeuw.

Het spel bestond eigenlijk alleen uit een (vaak willekeurig) aantal spelers, een aantal stokken, balletje en twee doeltjes. Die konden uit verschillende voorwerpen bestaan. Ook in de Canadese stad Montreal speelde men eerst met een bal. In plaats van met de puck die vandaag de dag wordt gebruikt. Dezelfde stad heeft echter de puck geïntroduceerd. Sindsdien zijn steeds meer teams gaan spelen met de puck in plaats van met een balletje.

In de negentiende eeuw was er het eerste echte en wereldwijde  kampioenschap ijshockey. Wedstrijden binnen dit kampioenschap bestonden uit twee helften met elk dertig minuten speeltijd. Drie jaar na dit kampioenschap, in 1886, werd in Canada een overkoepelende bond opgericht voor de amateur ijshockeyteams. Dit is de Amateur Hockey Association of Canada (AHAC). Lees hier alles wat je moet weten om te kunnen wedden op ijshockey.

De geschiedenis van ijshockey

Hoewel hockey zoals we het nu kennen pas in de achttiende eeuw opkwam, zijn versies van het hockey al in de eeuwen vóór christus gespeeld. Toen al speelde men spelletjes aan de hand van stokken en een bal. Dit is natuurlijk logisch, aangezien het concept van een bal en enkele stokken niet het lastigste is. Echt hockey kunnen we deze versies echter niet noemen. Gezien het feit dat regels vrijwel niet bestonden of nauwelijks overeenkwamen met de regels zoals we die nu kennen.

In Noord-Amerika is de National Hockey League ofwel NHL de meest bekende competitie voor mannen. Deze geniet dan ook enorm veel aandacht, zowel op nationale als internationale schaal. In deze competitie participeren dertig teams, die horen bij de Eastern ofwel de Western Conference. Binnen deze conferenties zijn er weer verschillende divisies.

Om enkele voorbeelden te geven kent de Eastern Conference Northeast Division, de Southeast Division en de Atlantic Division. De Western Conference heeft de Pacific Division, de Central Division en de Northwest Division. Je merkt al dat de structuur van de NHL over de jaren heen steeds ingewikkelder is geworden.

Dit betekent niet alleen dat het wedden op ijshockey binnen deze competities wat ingewikkelder is geworden. Maar natuurlijk ook dat er veel meer wordt gewed binnen de NHL. Zowel door Amerikanen als door mensen uit andere landen over de hele wereld. Ook Nederlanders zijn hierbij vaak van de partij. Ook jij wordt dan ook van harte uitgenodigd om ook eens aan deel te nemen aan het wedden op ijshockey.

Verschillende competities om te wedden op ijshockey

De competities die je in de gaten moet houden van de NHL zijn de All Star en de tweede is de Eastern Conference. Binnen deze wedstrijden draait het allemaal op de Stanley Cup. Als je deze weet te winnen met je team, dan heb je het in feite gemaakt.

De Kontinental Hockey League

In Rusland en Oost-Europa heeft de Kontinental Hockey League (KHL) een soortgelijke bekendheid gekregen als de NHL. Deze league is echter lang niet zo groot als de NHL. En er gaan lang niet zo veel weddenschappen om rond de competities die hierbinnen worden gehouden. Dit betekent natuurlijk niet dat hier niet gewed wordt. Ook hier weet men aardige bedragen te winnen door bij hun bookmaker te wedden op ijshockey van KHL wedstrijden.

De International Ice Hockey Federation

Internationaal gezien is het bestuursorgaan dat de belangrijkste overkoepelende volleybalwedstrijden organiseert de International Ice Hockey Federation (IIHF). Alle 63 landen waar momenteel ijshockey wordt gespeeld, zijn lid van deze organisatie. Deze heefteen ranglijst, de International Ice Hockey Federation World Ranking opgesteld, die internationaal gezien erg belangrijk is. 74 landen worden hierin vertegenwoordigd.

Wedden op IJshockey: De beste hockeylanden

Opvallend is vrijwel alle medailles op de Olympische Spelen telkens werden gewonnen door zes landen. Die wisten afwisselend telkens de winst te behalen: Rusland, Zweden, Finland, de Verenigde Staten, Canada en Tsjechië. Ook van het Ice Hockey World Championship zijn weinig competities geweest die niet zijn gewonnen door één van deze landen. Slechts 24 van de 201 medailles zijn door een ander land gewonnen.

IJshockey in Nederland

Natuurlijk is het ook leuk om te weten hoe de sport van de ijshockey in Nederland geregeld is. Ook in Nederland wordt de sport namelijk gespeeld. De teams zijn gevestigd in Alphen aan de Rijn, Amsterdam, Groningen, Den Haag, Dordrecht, ’s Hertogenbosch, Heerenveen, Enschede, Nijmegen, Geleen, Eindhoven, Leeuwarden, Utrecht, Tilburg, Leiden, Hoorn, Utrecht en Zoetermeer. Deze teams doen mee aan drie nationale divisies. Daarnaast bestaat ook nog de eredivisie.

Binnen Nederland bestaat er als bestuurlijk orgaan voor de ijshockeysport de Nederlandse IJshockeybond. Belangrijk voor Nederland is de Coupe der Lage Landen. Binnen deze competitie worden de beste ijshockeyspelers uit Nederland en België samengevoegd.

Over het algemeen is Nederland geen uitblinker in ijshockey. Dit is misschien de reden waarom het niet de populairste sport is binnen Nederland. En waarom over het algemeen vrij weinig mensen weten van het bestaan van de vele Nederlandse ijshockeyteams. Het is ook niet zo dat Nederland erg slecht is. Ons land presteert eigenlijk vrij middelmatig. Het is dus net niet goed genoeg om daadwerkelijk relevante prestaties te leveren.

Exclusieve bonussen

Opzoek naar de hoogste bonussen van dit moment? Dit is de top 4 van bookmakers met de hoogste bonussen.

WebsiteBezoek

Claim Bonus

Lees Review

Claim Bonus

Lees Review

Claim Bonus

Lees Review

Claim Bonus

Lees Review

Veelgestelde Vragen over wedden op Ijshockey

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer