Verantwoord Spelen | Verstandig Gokken

Sportweddenschappen plaatsen is een van de leukste dingen die er zijn. Sportwedstrijden worden er spannender door en je kunt er ook nog geld mee winnen. Maar hoe blijf je verantwoord spelen? De andere kant van het verhaal is immers dat je er ook geld mee kunt verliezen. En als je teveel verliest, gaat de lol er snel af, zeker als het je dagelijks leven gaat belemmeren – of het nu door geldgebrek of een gebrekkig humeur komt.

Sportweddenschappen plaatsen is een van de leukste dingen die er zijn. Sportwedstrijden worden er spannender door en je kunt er ook nog geld mee winnen. Maar hoe blijf je verantwoord spelen?

De andere kant van het verhaal is immers dat je er ook geld mee kunt verliezen. En als je teveel verliest, gaat de lol er snel af, zeker als het je dagelijks leven gaat belemmeren – of het nu door geldgebrek of een gebrekkig humeur komt.

De vraag is dus hoe je verstandig om kunt gaan met gokken. Bookmakers verdienen namelijk niet alleen geld omdat ze de odds in hun voordeel zetten. Dat komt ook doordat veel gokkers te weinig stilstaan bij hoe ze wedden. Er zijn namelijk meerdere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je geen slechte beslissingen neemt, en zo slim mogelijk je weddenschappen kiest.

De sleutel tot het goed beheren van je geld is om verstandig te wedden. De basis van verantwoord spelen. Elke gokker zou als hoofdregel moeten hebben dat je alleen maar wedt met het geld dat je kunt missen. Wedden moet leuk zijn en wanneer je er geen plezier van hebt, kun je er beter mee stoppen en een andere hobby nemen.

Dus hoeveel vertrouwen je ook hebt in een uitkomst, vergeet niet dat er altijd onverwachte dingen kunnen gebeuren. En dat verliezen onlosmakelijk is verbonden met gokken.

Kansspelautoriteit

Voor we je voorzien van tips en inzichten die jouw helpen gokken leuk te houden wijzen we je graag ook op de website van de Kansspelautoriteit. Als je een beetje bekend bent in de wereld van online kansspelen ben je ook bekend met de Kansspelautoriteit, of kortweg Ksa. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de beoordeling en uitgave van de Vergunningen. De Ksa ‘streeft naar een naar een wereld waarin kansspelen betrouwbaar zijn en aanbieders transparant. De speler wordt beschermd. Het spel is eerlijk en de winkansen zijn duidelijk. Er zijn geen gokverslaafden en geen illegale praktijken.’ Natuurlijk zal een 100% score daarin een uitdaging zijn. Maar het is wel een streven dat Wed Meesters ook onderschrijft.

Meer informatie en tips over gokken en vooral verantwoord spelen van de Ksa? Neem vooral een kijkje op hun website.

Slim Wedden | Wat kun je doen?

Doe Research bij al je Weddenschappen
Als je weddenschappen plaatst zonder enige research vooraf, dan is het tijd om even op de rode knop te drukken. Als je research doet, dan:

  • Begrijp je de verschillende risico’s
  • Geven je winsten meer voldoening
  • Kan je leren van je verliezen

Als je een weddenschap feitelijk willekeurig plaatst of omdat toevallig iemand zei dat het wel een goede weddenschap is, dan kun je daarmee natuurlijk in de problemen komen. Informatie op een site vinden en dat gebruiken als startpunt voor meer research is natuurlijk heel wat anders dan blind iemand’s advies opvolgen.

Verantwoord Spelen | Stel een Budget in

Zoals gezegd, gokken kan ontzettend leuk zijn, mits je er verstandig mee omgaat. Bescherm jezelf daarom en stel een maximumbedrag in dat je elke maand zou mogen verliezen. Heb je dat bedrag bereikt? Dan stop je dus met weddenschappen plaatsen die maand. Een ‘wedbudget’ dus. Op die manier zorg je ervoor dat je niet in de problemen komt, je hebt simpelweg een budget dat er af en toe een stuk fraaier uitziet als je wint!

Als je eenmaal die pot hebt gecreëerd voor jezelf met een maandbudget, split dit dan weer op zodat je alleen een bepaald bedrag per dag kunt riskeren, anders loop je het risico dat je meer gaat inzetten dan je je kunt veroorloven en is de kans groot dat je snel je budget opbrandt. Waarmee de kans weer groter wordt dat je je grenzen gaat oprekken…

Bepaal in diezelfde lijn ook een maximale inzet per weddenschap – in de regel wordt 10% van je pot gezien als een grote bet en 1% een kleine bet. Als je meer dan dat inzet dan ben je – tenzij je heel veel geluk hebt – met een enkeltje op weg naar station bankroet.

Bepaal hoeveel je op een dag mag verliezen

Het is niet alleen belangrijk om te bepalen hoeveel je per maand, dag en weddenschap mag inzetten, maar ook hoeveel je per dag mag verliezen. Een van de grootste fouten die je namelijk kan maken als gokker is om je verliezen te gaan ‘chasen’ en daarmee direct je strategie overboord te gooien.

De beste manier om terug te komen van een verlies is door dit geduldig en berekend te doen. En dat betekent wachten op de juiste kansen, en beetje bij beetje je verlies goed maken, in plaats van het groots aan te pakken en voor die ‘alles of niets’ weddenschap te gaan. De dood of de gladiolen komt nergens terug in het handboek van verantwoord spelen.

Bepaal hoeveel je op een dag mag winnen

Klinkt misschien een beetje een vreemd (“Hoeveel? Zoveel mogelijk!”), maar vergeet niet dat het heel makkelijk is om overmoedig te raken als je aan het winnen bent, waardoor je denkt dat je onoverwinnelijk bent. De beste gokker die er is. Want uiteindelijk kan je dat de kop kosten.

Dus, kies bijvoorbeeld aan het begin van de dag drie wedstrijden uit waarop je wilt inzetten en hou het daarbij.
En als blijkt dat je alle drie die weddenschappen wint, wordt dan niet inhalig en ga niet – vanwege je winning streak – op zoek naar andere mogelijkheden, die er ’s ochtends ook al niet waren. Het enige dat je namelijk doet is slechte weddenschappen aangaan. En dan is de kans groot dat je een deel van je eerlijk verdiende winsten weer kan afstaan…

Neem af en toe een Break

Het is niet gezond om teveel met gokken bezig te zijn. Af en toe moet je gewoon even afstand nemen zodat je even je kop kan klaren. Doe je dat niet dan loop je bij een goede serie het risico dat je overmoedig wordt, en bij een slechte serie dat je gefrustreerd raakt. In beide gevallen ga je dan verkeerde weddenschappen najagen als je niet weet te stoppen.
Merk je dat het je niet lukt om even een paar dagen volledig afstand te nemen, dan heb je een probleem.

Maak gebruik van de Stortingslimieten bij Bookies

Als je een account hebt bij een bookmaker dan kun je – bij de meesten in ieder geval – een maximum instellen voor het bedrag dat je dagelijks kunt storten. Als je dus niet de meest gedisciplineerde punter bent, is dit een onzettend handige feature. Maak dus gebruik van de hulplijnen voor verantwoord spelen.

Zet deze limiet gewoon op een bedrag dat je dagelijks zonder problemen zou mogen verliezen, en je komt als het goed is niet in de problemen (tenzij je bij heel veel bookies tegelijkertijd inzet, maar we nemen aan dat je begrijpt dat dat niet zo’n goed idee zou zijn).

Verantwoord spelen | Wat moet je niet doen?

Verliezen ‘Chasen’

Een groot probleem voor heel veel gokkers. Uiteindelijk heeft iedereen natuurlijk wel eens een slechte dag, of een paar slechte dagen. Daar ontkom je niet aan. Maar het is van belang dat je vervolgens alleen blijft wedden op de juiste selecties – en je geld dus rustig bewaart voor die momenten. Het frusterende gevoel van verliezen – en de natuurlijke wil om dat te willen goedmaken – is een van de redenen waarom het zo belangrijk is dat je niet teveel geld verliest op een dag. Je kunt er wanhopig van worden, en daardoor makkelijker de verkeerde beslissingen nemen.

De grootste fout die je als gokker kunt maken, is om je verliezen terug te willen winnen; chasing losses. Gokkers die zich hier schuldig aan maken, proberen vaak wanhopig hun geld terug te winnen door hun inzetten te verhogen en te wedden op selecties die ze normaal niet zouden kiezen.

Proberen om die ene grote weddenschap te vinden waarmee je in één klap weer uit de problemen bent klinkt op papier mooi, maar is natuurlijk een ronduit slechte strategie. En in de verste verte niet verantwoord spelen. Meestal levert het je alleen maar meer problemen op dan dat het iets oplost.

Wel verstandig: een break en wedden in de ochtend

De beste manier om over een verlies heen te komen? Even een break nemen en die tijd gebruiken om te leren van de fouten die er voor hebben gezorgd dat je verloor. Ga je daarna weer wedden? Dan is het verstandiger te kiezen voor een serie van kleine, maar slimme en minder risicovolle weddenschappen langzaam maar zeker weer geld terug te winnen. Stel jezelf de volgende vragen:

Hoeveel geld wil je maximaal inzetten en welke prijzen verwacht je in het beste geval? Op die manier kun je voorkomen dat je teveel geld gaat inzetten om een opbrengst te compenseren die lager was dan je had bedacht. Door je aan deze simpele ‘regels’ te houden, voorkom dit probleem.

Ben je iemand die vaak de neiging heeft om verliezen meteen te willen compenseren? In dat geval kun je het beste je inzet in de ochtend doen. Controleer de resultaten pas ’s avonds wanneer alle races zijn gelopen of voetbalwedstrijden zijn gespeeld. Als blijkt dat je verloren hebt en je geld kwijt bent, is er niets meer om op te wedden.

Verantwoord spelen – Verander Je Inzetlimiet

Als je zeker je geld wilt verliezen, ga dan vooral je inzetten verhogen op het moment dat je wint. Het enige dat je daarmee bereikt is dat als je tegen een paar losers aanloopt, dat je er maar een paar nodig hebt om voor echte ellende te zorgen. Iedereen heeft van die dagen dat hij alles verliest. Dat is al vervelend genoeg, maar als je daarbij ook nog eens je volledige pot op het spel hebt gezet, dan wordt het wel echt pijnlijk.

Als je al van plan bent je inzet te verhogen bij je weddenschappen, doe het dan als je je maandelijkse budget vaststelt. Als je bijvoorbeeld de maand ervoor een goede maand had, dan kun je het je misschien veroorloven om deze maand een iets grotere pot te hebben, en ook je inzetlimiet iets te verhogen.

Ga alleen niet al je winst doorschuiven om weer in te zetten. Zet een deel ervan opzij om iets leuks mee te doen. Daar doe je het tenslotte voor! Zorg ook gewoon dat je een mooi potje hebt voor een vakantie of een auto, etc. Iets tastbaars, zodat je bij elke winst die je pakt dat goeie gevoel krijgt en die vakantie of auto een stapje dichterbij ziet komen!

Wedden op dingen waar je geen verstand van hebt

Als je een bepaalde sport niet kent of snapt, of een bepaalde weddenschap of markt, en je hebt er verder ook geen research naar gedaan, plaats dan ook die weddenschap niet. Je haalt er geen plezier uit (want je begrijpt niet wat je aan het doen bent), en de kans dat je verliest is een stuk groter dan normaal. Blijf dus weg van sporten waar je te weinig van af weet, of bepaalde soorten weddenschappen die je eigenlijk niet echt snapt. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat je het niet eens door zou hebben als je zou winnen!

Inhalig worden

Inhalig zijn is niet de sleutel naar succes. Dat betekent zowel dat je niet teveel moet wedden, als dat je realistisch bent met je weddenschappen. Als je elke week op 12 voetbal accumulators wedt, dan mag je ervan uitgaan dat je elke week verliest, tenzij je heel veel mazzel hebt. Verantwoord spelen betekent ook goed inschatten waar je risico’s groter worden.

De bookmakers zijn ware experts als het aankomt op het ontwikkelen van nieuwe interessante markten om op te wedden. Het zal je niet verbazen dat de meeste van deze weddenschappen zo zijn samengesteld dat ze er goed mee kunnen verdienen. Ze zijn net even ingewikkelder gemaakt. Waardoor het lastiger is om direct te zien dat de aangeboden odds eigenlijk helemaal niet goed zijn. Sommige van de longer priced bets zoals correct score, scorecast en first goal scorer zijn meestal van belabberde waarde en zorgen er alleen maar voor dat je bank wordt leeggetrokken.

De beste benadering is niet zozeer te zoeken naar dingen om op te wedden Het is om te kijken naar goede value bets en het hooguit bij doubles of trebles te houden. En bij de weddenschappen met de hogere odds alleen voor hele bescheiden inzet te kiezen.

Wedden tegen Slechte Odds

De verschillen in odds die worden aangeboden door verschillende bookmakers kunnen substantieel zijn – tot wel 50% verschil en vaak genoeg 20%. En als je niet de beste odds hebt als je wint, dan heb je dus meer winsten nodig om hetzelfde geld te kunnen verdienen. Dit is inderdaad net zo lullig als het klinkt. Zorg er dus voor dat je meerdere accounts hebt waaruit je kunt kiezen, zodat je de grootste kans hebt om bij elke weddenschap de allerbeste waarde te krijgen!

Heel veel gokkers hebben niet door met hoeveel je winsten kunnen toenemen als er maar een kleine toename is in odds. Om je een idee te geven; als je gemiddeld zo’n 20% betere odds kunt krijgen, dan stijgen je winsten niet met 20%, maar met 100%+.

Wel doen: realistische inschatting maken

Een goede manier om te bepalen hoe zeker je bent over een weddenschap en hoeveel je dus in kunt zetten, is om te bedenken hoe vaak de wedstrijd dezelfde uitkomst zou hebben wanneer hij telkens opnieuw gespeeld zou worden.
Hoe vaker dezelfde uitkomst logisch lijkt, hoe beter de weddenschap is.

Om de waarde te overwegen moet je bekijken hoe vaak jij denkt dat een gebeurtenis zich voor zal doen. Vergelijk dit met de beschikbare kansen. Hoe groter de kans lijkt in vergelijking met de beschikbare odds , des te meer eenheden er aan de weddenschap worden toegewezen.

Voorbeeld

Jij denkt dat een paard de helft van alle keren zou winnen als dezelfde race 10 keer gelopen zou worden.
Eerlijke Odds: als het paard is geprijsd tegen even money. 5 wins @ Evens = 5 winst, maar 5 verliezen =-5 => break even.
Slechte Odds: als het paard 1/2 5 wins is tegen 1/2 = 2.5 winst, maar 5 verliezen =-5 => -2.5 verlies van onze 10 die we hebben ingezet.
Goede Odds: als het paard 3/1 5 wins is tegen 3/1 = 15 winst, maar 5 verliezen =-5 => 10 winst van 10 ingezet.

Wedden wat je niet kunt veroorloven te verliezen

Altijd een lastige, dit. De spanning van wedden zit ‘m namelijk deels in het risico dat je neemt. Maar uiteindelijk gaat het bij elke weddenschap om twee dingen. Ten eerste dat het een plezierige aangelegenheid blijft. Wie geen plezier meer uit wedden haalt moet ermee stoppen. En snel ook. Ten tweede moet je er bij elke weddenschap die je plaatst op voorbereid moet zijn dat je gaat verliezen. En als dat gebeurt dan mag je uiteraard teleurgesteld zijn – want dat ben je dan ook – maar het mag nooit een serieuze issue zijn. Waarbij je bijvoorbeeld een paar dagen ineens geen boodschappen kunt doen. Om maar een tastbaar voorbeeld te noemen van een situatie waarin verantwoord spelen ver uit zicht is.

CRUKS | Als het geen spelletje meer is

Wie het gokken niet meer onder controle heeft kan zich in Cruks, het Centraal register uitsluiting kansspelen. Zodra je je daar inschrijft kun je direct minimaal 6 maanden niet meer gokken op Nederlandse goksites (bookmakers, casino, bingo) en ook niet in Nederlandse speelhallen en casino’s.

Waarom werkt dit? Vooral omdat je registratie echt centraal geregeld is. Was het vroeger nog wel eens zo dat iemand met een gokprobleem zich vrolijk aanmeldde bij een andere bookmaker, nu is dat niet meer mogelijk.

  • Alle Nederlandse speelhallen, casino’s en online gokbedrijven met een vergunning van de Ksa zijn aangesloten op Cruks.
  • Aanbieders van kansspelen zijn verplicht elke speler te controleren. Als je ingeschreven staat in Cruks wordt je niet toegelaten als speler.
  • Aan het einde van je inschrijving stopt jouw speelpauze automatisch, waarna Cruks al je gegevens verwijdert.
  • Je kunt je inschrijven voor 6 maanden tot wel 99 jaar. Als je er dus echt zeker van wil zijn dat je niet meer in de verleiding kunt komen. Na 6 maanden inschrijving kun je je registratie opzeggen
  • Een bookmaker kan spelers die probleemgedrag vertonen ook inschrijven bij Cruks.

Meer informatie en hulp?

Als je naar aanleiding van bovenstaande info het gevoel hebt dat gokken niet alleen maar fun is voor je, dan zou je wellicht een probleem kunnen hebben. In dat geval raden we je aan eens een kijkje te nemen op één van deze sites: