Wed Meesters | Wedden op Cricket

Wedden op Cricket

Bijzonder populair in Engeland, India, Australië… om maar een paar grote landen te noemen. Niet zo populair in Nederland. Maar zoals wij altijd zeggen: je hoeft niet van een sport te houden om er op te wedden. Wel moet je er iets van weten, dat spreekt voor zich.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Bijzonder populair in Engeland, India, Australië… om maar een paar grote landen te noemen. Niet zo populair in Nederland. Maar zoals wij altijd zeggen: je hoeft niet van een sport te houden om er op te wedden. Wel moet je er iets van weten, dat spreekt voor zich.

Dus wie wil weten hoe je moet wedden op cricket en wat de basisbeginselen zijn, de les gaat nu beginnen. Te beginnen met de verschillende cricket disciplines die er zijn.

Verschillende Cricket Disciplines

Twenty20

Twenty20 werd voor het eerst professioneel gespeeld in Engeland in 2003 en heeft sindsdien een enorme vlucht genomen. Deze vorm van het edele cricketspel trekt heel veel weddenschappen aan vanwege de handige starttijden van de wedstrijden, en omdat er heel veel gebeurt in een match. De wedstrijden duren ongeveer 3 uur en ‘in running’ wedden kan heel hectisch en entertainend zijn!

One Day Internationals

One Day Internationals (ODI’s) is de bekendste vorm van internationaal cricket. Het zal je dan ook niet verrassen dat internationaal cricket een discipline is die heel veel geld aantrekt. De meeste weddenschappen zijn natuurlijk ‘voor volk en vaderland’.

Er zijn maar weinig gokkers die het over hun hart kunnen verkrijgen om op dat moment niet op het eigen land te gokken. Wat voor ons Nederlands weer een voordeel is, wij hoeven ons immers niet druk te maken om zulke sentimenten.

Test Cricket

Dit is de lange discipline van het spel en duurt een aantal dagen. Hoewel het minder snel verloopt dan andere varianten van het spel, zorgt het feit dat teams een serie wedstrijden afwerken ervoor dat er meer lange termijn markten zijn om op te wedden.

Zo kun je bijvoorbeeld inzetten op winnaars van series en de correcte uitslagen in de series. En wie van in running wedden houdt maar Twenty20 cricket een beetje te snel vindt gaan – Test cricket is dan waarschijnlijk de ideale discipline voor deze gokkers.

Wedden op Cricket – Waar kun je op inzetten?

Match Betting

Wedden op de wedstrijd werkt bij cricket hetzelfde als bij andere sporten. Je wedt op de uitkomst van de wedstrijd, zo simpel is het. Als je de uitkomst goed hebt voorspeld win je je weddenschap en krijg je uitbetaald op basis van de odds waarop je hebt ingezet.

Top Team Batsman

Hierbij gaat het om de best scorende batsman per team, dus de weddenschap wordt als het ware gesplit tussen beide teams. Je zet dus op een speler van een de teams in, of op allebei als je twee weddenschappen wilt plaatsen. Een behoorlijk competitieve markt bij de bookmakers, waarbij de odds natuurlijk weergeven hoe waarschijnlijk het is dat het de winnende uitkomst is.

Man of the Match

Valt niet veel over uit te leggen natuurlijk. De officiële man van de wedstrijd. Aangezien spelers van beide teams meedingen naar deze titel kun je hogere odds verwachten dan wanneer je inzet op top team batsman.

Highest Opening Partnership

Eerst even een korte toelichting. Bij cricket batten de batsmen altijd in een ‘partnership’ – noem het een team. Een interessante weddenschap bij cricket is om te voorspellen welke opening partnership van beide teams de meeste runs gaat scoren. Gelijkspel is behoorlijk onwaarschijnlijk in dit geval en de odds voor deze weddenschap zijn meestal een reflectie op de wedstrijdodds voor beide teams.

Test Cricket – Waar kun je op inzetten?

Series Winner

Deze bet is in principe hetzelfde als wedden op de uitslag van de wedstrijd, alleen zet je in dit geval in op de uitkomst van de serie wedstrijden en slechts op één wedstrijd.

Series Correct Score

Een populaire weddenschap tijdens test series. Hierbij wed je op de uiteindelijke test score nadat alle testwedstrijden zijn gespeeld. Aangezien alle wedstrijden van belang zijn zorgt het voor veel entertainment en interessante odds tijdens de series.

Top Team Batsman

In principe dezelfde weddenschap als we hierboven al beschreven, alleen hebben we nu te maken met een serie wedstrijden en gaat het dus om de cumulatieve scores van elke batsman nadat alle testwedstrijden zijn gespeeld in de series. Ook deze weddenschap zorgt ervoor dat elke wedstrijd interessant is en er competitieve odds zijn.

Top Team Bowler

Wat voor batsmen geldt, geldt natuurlijk ook voor bowlers; er kan er maar een de beste zijn. Hier gaat het om de opgetelde wickets die elke bowler gedurende de series heeft gewonnen.

Series Handicap

Dit is een weddenschap op de winnaar van de series – waarbij rekening wordt gehouden met de handicap die voorafgaand aan de series is vastgezet door de bookmaker. Een van de teams krijgt een voorsprong en eentje een handicap. Als die handicap is toegepast op het eindresultaat dan is er nog maar één winnaar in de markt.

Net zoals in het wedden op de serieswinnaar. Hoewel die uitkomst vaak verschilt van de wedstrijdresultaten vanwege de handicap. Deze weddenschap biedt vaak betere waarde dan gewoon wedden op de serieswinnaar.

Het loont dus om even ook deze markt te checken als je overweegt een weddenschap te plaatsen op de winnaar van de series.

In Running

In running wedden op cricket – wedden terwijl de wedstrijd bezig is – is altijd erg populair. Een van de redenen is dat cricket een sport is die langzamer verloopt dan andere sporten. Daardoor heb je als gokker dus langer de tijd om na de te denken over je weddenschappen.

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog verschillende soorten cricket – zie de disciplines die we beschreven – waardoor je als gokker je favoriete cricketvorm kunt kiezen die past bij je gewenste snelheid voor in-play weddenschappen.

Voor punters die al gewend zijn met deze manier van sportwedden is Twenty20 waarschijnlijk de favoriet, terwijl gokkers die minder ervaren zijn misschien behoefte hebben aan iets minder hectiek om zo geleidelijk de kneepje van het vak te leren. En dan zijn ODI’s en test matches natuurlijk bij uitstek geschikt.

De meeste markten waarop je voor de wedstrijd al kunt inzetten zijn ook beschikbaar voor in running weddenschappen, met daarnaast nog een aantal specifieke markten zoals ‘next man out’ en ‘the method of next dismissal’. En ook al is de sport zelf wat trager dan de gemiddelde sport, in de odds kunnen behoorlijk grote schommelingen plaats vinden tijdens de wedstrijd.

Als je dus net komt kijken is het slimmer om eerst voor de fun te wedden – op papier, zeg maar – voordat je echt geld inzet. Zo kun je gewend raken aan de dynamiek van in-play wedden bij cricket en daarna pas risico’s nemen.

Wedden op Cricket – Waar moet je op letten?

Statistieken

Alles dat gebeurt tijdens een cricketwedstrijd is een statistiek. En dat betekent dat punters vaak meer informatie beschikbaar hebben bij deze sport dan punters bij andere sporten. Maak er dus gebruik van.

Doe je research, check zoveel mogelijk statistieken als je kunt en neem op basis daarvan je beslissingen om zo de beste weddenschappen en elke markt voor elke wedstrijd te vinden. Bepaald op basis van die shortlist tenslotte welke weddenschappen de beste waarde bieden.

Het Weer

Ga je wedden op een cricketwedstrijd? Kijk dan altijd eerst naar de weersverwachting. Slecht weer betekent in de meeste gevallen ‘no play’, wat van grote invloed kan zijn op hoe de wedstrijd verloopt. Ook kunnen verschillende weersomstandigheden een groot stempel op de wedstrijd drukken. Zonnige omstandigheden zijn meestal in het voordeel van de batsman, terwijl bewolkt weer er juist voor zorgt dat de bowlers in het voordeel zijn.

Verschillende Disciplines = Verschillende Resultaten

Met zoveel verschillende spelvarianten die er vandaag de dag zijn in cricket is het belangrijk om zo ook echt als verschillend te benaderen. Sommige teams kunnen het fantastisch doen in Twenty20 cricket maar hebben het juist weer moeilijk in testwedstrijden, terwijl weer andere teams excelleren in ODI’s, maar er weinig van bakken in de Twenty20 wedstrijden.

Daarnaast zijn er uiteraard ook teams die consistent presenteren, ongeacht de specifieke discipline. Het is dus zaak dat je van tevoren weet welk soort wedstrijden welke teams het beste liggen. Ga er dus nooit vanuit dat succes in de ene discipline een garantie is voor succes in een andere discipline. Deze informatie is essentieel om de meest winstgevende weddenschappen te kunnen kiezen.

Zorg dat je alle Voorwaarden van Bookmakers kent

Verschillende bookmakers en exchanges kunnen verschillende regels en voorwaarden hanteren als het aankomt op cricket weddenschappen. Voor de meeste markten zullen over het algemeen dezelfde voorwaarden gelden.

Maar er zijn ook markten, zeker die waarbij een gelijkspel een reële mogelijkheid is, waar de regels voor het afhandelen van weddenschappen anders is. Zorg dus dat je weet wat deze zijn voordat je een weddenschap plaatst bij een bookmaker, dat voorkomt vervelende verrassingen.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen van spelers over wedden op Cricket op een rij gezet.

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer