Wedden op American Football

Wedden op American Football (NFL)

Dé sport in Amerika, die langzaam maar zeker ook aan terrein wint in Europa. Wed Meesters vertelt je alles dat je moet weten over Wedden op American Football.

Wedden op American Football (NFL)

Dé sport in Amerika, die langzaam maar zeker ook aan terrein wint in Europa. In het laatste decennium is wedden op American Football dan ook steeds populairder geworden, omdat de sport steeds meer aandacht krijgt.

Zo worden NFL games nu ook gespeeld in het Wembley Stadion bijvoorbeeld en wordt het op meer zenders uitgezonden. Anders gezegd, geef het nog heel even en voor je het weet is het volkomen normaal dat iedereen op NFL wedstrijden wedt. Wees dus voorbereid en zorg dat je weet waar je op kunt wedden en hoe de verschillende markten precies werken. Hoe? Ons artikel lezen is natuurlijk een geniaal begin.

Point Spread

Je hebt vast wel eens films gezien waarin gewed werd op American Football – NFL of College – en hoorde dan de hoofdpersoon vragen wat de ‘spread’ was. Deze point spread (of handicap) is de belangrijkste weddenschap als het gaat om American Football.

Waar wij met z’n allen gewend zijn dat er zoiets bestaat als een gelijkspel, heb je dat in Amerikaanse sporten helemaal niet. Past natuurlijk ook bij de cultuur dat er alleen winnaars en verliezers zijn. Daarom is er altijd een verlenging bij gelijke stand, met uiteindelijk maar twee mogelijke uitkomsten dus.

Vanuit het oogpunt van sportwedden gezien is dat natuurlijk minder competitief. En dat is waar de point spread om de hoek komt kijken. Eén team krijgt een voorsprong, terwijl het andere team een handicap krijgt. Hoe groot die handicap is hangt af van hoe gewaagd beide teams aan elkaar zijn. Het idee erachter is dat wanneer de handicap is toegepast de teams gelijkwaardige kansen hebben om te winnen (en zijn daarom dezelfde odds van 10/11).

De juiste weddenschappen kiezen in de point spread markt doe je op dezelfde manier als value bets kiezen met andere sporten. De odds zijn hetzelfde dus het komt er neer dat je gewoon het meest overschatte of onderschatte team kiest in elke ronde.

Bij een wedstrijd waarbij je wil wedden op de winnaar ga je normaal gesproken op zoek naar odds waarvan jij denkt dat ze te groot in vergelijking met de kansen van een team om te winnen. Hier ga je op zoek naar handicaps waarvan je denkt dat ze te groot of te klein zijn. Hoe meer je het oneens bent met de handicap, hoe beter de weddenschap zou moeten zijn, zolang je uitslag natuurlijk goed voorspelt.

Andere Soorten American Football Weddenschappen

Match Outcome

Hoewel de meeste punters de voorkeur geven aan de meer competitieve odds die je vindt bij weddenschappen met een handicap, zijn er natuurlijk ook mensen die gewoon simpelweg willen wedden op de wedstrijd zoals hij is en inzetten op wie ze denken dat gaat winnen. Zeker als je verschillende wedstrijden met elkaar vergelijkt vind je een uitgebreide range aan odds, waar je zeker meer dan genoeg waarde in kunt vinden. Het is dan ook zeker de moeite waard om de odds van de uitkomst van een wedstrijd te vergelijken met de handicap odds om zo definitief de beste bets te vinden.

Points Betting

‘Points betting’ is feitelijk de juiste score voorspellen (‘correct score’), maar dan dus voor American Football. Hierbij kun je voorspellen hoeveel punten worden gescoord door één team of beide teams in een wedstrijd. Omdat deze markt veel meer open is dan handicap wedden, leveren de odds die worden geboden vaak veel meer op (mits je wint natuurlijk). Wie dus de tijd neemt om in de statistieken te duiken kan hier hele lekkere returns mee pakken.

Half Time/Full Time

Werkt hetzelfde als bij ‘ons’ voetbal of handbal. Je voorspelt dus de uitkomst bij rust en na afloop van de wedstrijd. Hier komen geen handicaps bij kijken en de odds die je krijgt zijn competitiever dan wanneer je simpelweg op de uitkomst wedt. Van belang is dat je weet hoe teams doorgaans presteren tijdens wedstrijden. Sommige teams zijn bijvoorbeeld erg goed aan het begin van de wedstrijd, terwijl andere teams als een diesel langzaam op stoom komen naarmate de quarters voorbij gaan. En dat is natuurlijk bepalend bij het kiezen van een winstgevende weddenschap.

First Scoring Play

Dit is wel een leuke weddenschap. Hierbij zet je in op welke play als eerste resulteert in punten voor een van beide teams. Afhankelijk van bij welke bookmaker je wedt kun je ofwel alleen wedden op het soort play, of je kunt ook aangeven welk team met die play gaat scoren, waarbij de odds omhoog gaan natuurlijk. Touchdowns is de meest waarschijnlijke play, terwijl de hoogste odds voor deze markt te vinden zijn bij ‘safety’ of ‘other scoring method’, afhankelijk van hoeveel uitkomsten de bookies aanbieden.

Accumulators

De welbekende accumulators zijn natuurlijk aantrekkelijke weddenschappen in elke willekeurige sport, omdat het punters de kans biedt grote bedragen te winnen met een kleinere inzet door meerdere weddenschappen te combineren in één weddenschap. Meestal worden point spread weddenschappen gecombineerd voor de Acca’s. Het voordeel van een accumulator plaatsen op point spreads is dat de competitieve odds op elke uitkomst betekenen dat een treble (drie weddenschappen in één) normaal al iets van 7/1 betalen, dus je hoeft niet heel veel selecties te combineren voor een mooie payout.

Wedden op American Football – Extra Tips

Wed eerst met kleine bedragen
Zoals voor alle sporten geldt waarmee je nog niet zo bekend bent is het verstandig om altijd rustig te beginnen en echt met kleine bedragen te wedden. Op die manier leer je de sport en de specifieke sportweddenschappen beter kennen zonder dat je een groot financieel risico loopt. Beter nog is zelfs te starten door alleen op papier te wedden, en vervolgens te kijken hoe je het zou hebben gedaan als je echt had gewed. Op het moment dat je ziet dat je het onder de knie begint te krijgen kun je overstappen naar weddenschappen met echt geld, maar dan dus wel in eerste instantie met kleine bedragen. Hoe beter het gaat, hoe meer je kunt inzetten. Bepaal voor jezelf bij welk level je je comfortabel voelt.

Wed niet op teveel wedstrijden
Zelfs de allerbeste en meest ervaren gokkers kunnen niet elke wedstrijd een winnaar kiezen. Wed dus alleen op de wedstrijden waarbij je echt denkt dat je het grootste voordeel hebt (op basis van je ‘voorkennis’), of waar je de meeste waarde krijgt. Bij point spread weddenschappen zijn dit meestal de wedstrijden waarbij je denkt dat het team waarop je wedt de meest genereuze spread heeft gekregen.

Dit kan vooral belangrijk zijn als je alleen met accumulators wedt. Als je normaal gesproken altijd op zoek gaat naar die treble bij elke speelronde maar je kan in een bepaalde week maar twee echt sterke bets vinden, ga dan alleen voor een double. Anders maak je die treble volledig met een weddenschap waar je helemaal niet zo zeker van bent. En je acca is natuurlijk zo sterk als de zwakste schakel…

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen van spelers over wedden op American Football een rijtje gezet.

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer