Odds & Quoteringen | Uitleg Odds & Quoteringen bij Sportwedden

Als we het gokken heel even buiten beschouwing laten en we hebben het over ‘kans’, dan is dit vaak iets dat in een percentage wordt weergegeven. Als je een munt opgooit is er een 50% kans dat het kop wordt en 50% kans dat het munt wordt.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Alle mogelijke uitkomsten van elke willekeurige gebeurtenis zijn samen altijd 100%. Zo simpel is het.
Als je een normale dobbelsteen gooit, dan is er een kans van 1 op 6 dat hij op een van de nummers valt. Wat weer neerkomt op 16,66% (6 mogelijkheden gedeeld door 100%).

Voor de één is dit direct gesneden koek, voor de ander is het iets wat soms nog even moet landen. Maakt niet uit. Als het goed is heb je in ieder geval kunnen zien dat kans percentages, decimale, fractionele en Amerikaanse odds er dan misschien wel allemaal anders uit mogen zien, uiteindelijk betekenen ze voor jou hetzelfde als je een weddenschap plaatst.

Oefen er een beetje mee en voor je het weet ben je Master of Odds. En anders maak je gewoon gebruik van een van de vele odds converters die je gratis online vindt.

Wat zijn nu precies Odds?

Odds (ook wel ‘quote’ of ‘quotering’ genoemd – maar zoals je ziet kiezen wij voor odds, aangezien dit de voertaal is van de bookies) zijn simpelweg een weergave van de kans op of waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst in een gebeurtenis. Bij elke willekeurige gebeurtenis heeft elke uitkomst een kans om te gebeuren (kop/munt, winst/verlies, raak/mis, etc.). Odds zijn niet meer dan een interpretatie van deze kansen.

Dus even heel plat gezegd: de kans dat Ajax van Cambuur wint, bepaalt welke odds je krijgt voor winst van Ajax.

De odds worden in principe op twee manieren weergegeven. Je hebt decimale odds en fractionele odds. Een odd altijd uit twee cijfers die gescheiden worden door een “/” Een odd kan er dus bijvoorbeeld zo uit zien: 5/1.

Hieronder een aantal voorbeelden hoe je odds kunt aflezen. Voor het gemak nemen we de odds van Max Verstappen die de Formule 1 Grand Prix van Spanje wint.

  • 8/1: Voor elke €1 die je inzet kun je €8 winnen. De kans dat Max Verstappen wint is: 1/(8+1)= 11%
  • 5/1: Voor elke €1 die je inzet kun je €5 winnen. De kans dat Max Verstappen wint is: 1/(5+1)= 17%
  • 1/1: Voor elke €1 die je inzet kun je €1 winnen. De kans dat Max Verstappen wint is: 1/(1+1)= 50%
  • 1/4: Voor elke €4 die je inzet kun je €1 winnen. De kans dat Max Verstappen wint is: 4/(4+1)= 20%
  • 15/4: Voor elke €4 die je inzet kun je €15 winnen. De kans dat Max Verstappen wint is: 4/(15+1)= 25%

Dus, hoe kleiner de kans dat Max Verstappen wint, hoe hoger het bedrag wat je kunt winnen wanneer je de weddenschap aangaat. De kans dat Max Verstappen wint wordt bepaald door een team van sport experts in dienst van de bookmaker.

Bij de meeste online bookmakers kun je kiezen welke odds je wilt zien. Nederlanders zijn gewend te wedden met decimale odds, terwijl bijvoorbeeld Britten vooral fractionele odds gebruiken. Voordat je denkt, geen idee waar jullie het over hebben… We gaan het verschil nu uitleggen.

Soorten odds of quoteringen

Wat zijn Decimale Odds?

Bookmakers maken geen gebruik van percentages, maar van odds. Decimale odds worden doorgaans gebruikt in Europa en staan daarom ook wel bekend als Europese odds.

Om kansen om te zetten naar decimale odds, moet je gewoon de kans als percentage nemen en 100 door dat getal delen. 100 / %kans = odds. Als je bijvoorbeeld denkt dat een team 20% kans heeft om de wedstrijd te winnen, dan krijg je 100/20 = 5.

Voorbeeld

Stel je wil een weddenschap plaatsen op een event met decimale odds van 5.0. Als je wint krijg je voor elke euro die je inzet 5 euro terug. Zet je €10 in, dan krijg je €50 terug. Zoals je ziet is je inzet al meegenomen in de odds. Europese odds x je inzet = payout. De odds laten zien hoeveel eenheden de bookmaker uitbetaalt per ingezette eenheid.

Wat zijn Fractionele Odds?

De meer traditionele fractionele odds worden zoals we al zeiden vaak gebruikt in de UK. Als we het 20% kans voorbeeld er weer bijhalen, dan zijn de fractionele odds 4/1. Fractionele odds zeggen feitelijk dat voor elke (1) keer dat je wint, je 4 keer verliest. Wat hetzelfde is als zeggen dat je een 20% kans hebt om te winnen en een 80% kans om te verliezen.

Voorbeeld

Stel je wil een weddenschap plaatsen op een event met fractionele odds van 4/1. Als je wint, win je voor elke euro die je inzet €4 en je krijgt je ene euro inzet terug, waarmee je in totaal €5 terugkrijgt. Als je een weddenschap plaatst van €10 tegen 4/1, dan win je €40 en krijg je je €10 inzet weer terug, waarmee je in totaal €50 terugkrijgt. UK odds x je inzet = je winst. De odds laten zien hoeveel eenheden je wint, in termen van winst per ingezette eenheid.

Amerikaanse Odds

Als je ook wilt wedden op Amerikaanse sportenBasketbal, IJshockey, om maar wat te noemen – dan is het wel zo handig dat je ook begrijpt hoe Amerikaanse odds werken.

Amerikaanse odds staan ook wel bekend als ‘lines’ of ‘money line’ odds. Als US odds worden weergegeven met een + teken, dan is dat het bedrag dat je zou zinnen voor een inzet van 100. Als er een – teken staat, dan geeft dat aan hoeveel je moet inzetten om 100 te winnen.

Voorbeeld

Als je zou wedden op een event met decimale odds van 5, of fractionele odds van 4/1, dan zouden de US odds +400 zijn. En als je wedt tegen decimale odds van 1.5, of fractionele odds van 1/2, dan zijn de US odds -200. US odds kunnen dus worden onderverdeeld in positieve odds en negatieve odds.

Negatieve US odds laten zien hoe groot je inzet moet zijn voor een winst van 100 eenheden. Positieve odds laten zien hoe groot je winst is als je 100 eenheden inzet.

Odds vergelijken

Bookmakers concurreren op allerlei manieren manieren om jouw gunst als speler. Kom bij ons, kom bij ons! Een van, en misschien wel de belangrijkste, is een concurrentie die goed is voor jou als speler. Ze concurreren namelijk op Odds. Verschillende bookmakers bieden verschillende Odds voor dezelfde wedstrijd of race. Het is daarom zaak om de geboden Odds altijd goed te vergelijken. Wil je meer weten over het vergelijken van Odds, lees dan nog even verder in ons artikel Odds & Quoteringen vergelijken.

Daarin beschrijven we niet alleen hoe je dergelijke vergelijkingen maakt, wat het je kan opleveren, welke handige tooltjes er zijn en hoe je ze gebruikt maar we bieden je ook een odds vergelijk tool aan (voor, helaas, een select aantal bookmakers).

Sportwedden | Terminologie

Als je al langer weddenschappen plaatst op sportwedstrijden, dan ben je onderstaande termen vast weleens tegengekomen. Als je net komt kijken hoor je ze waarschijnlijk voor het eerst. Kortom, handig om de veelvoorkomende termen nog even overzichtelijk op een rijtje te zetten.

[glossary cat=”Odds” itemspage=”1″ letter=”all” related=”0″ no_desc=”0″ hide_terms=”0″ hide_abbrevs=”0″ hide_synonyms=”0″ glossary_index_style=”modern-table” disable_listnav=”1″ ]