Wed Meesters | Wedden op Snooker

Wedden op Snooker

Snooker is ongekend populair in de UK en Azië. En tegenwoordig vind je in Nederland natuurlijk ook al jaren snookertafels in je lokale poolcentrum. Het bekendste snookertoernooi is natuurlijk het WK Snooker dat jaarlijks wordt gespeeld in Sheffield. Wed Meesters vertelt je waar je allemaal op kunt wedden bij snooker.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Snooker is ongekend populair in de UK en Azië. En tegenwoordig vind je in Nederland natuurlijk ook al jaren snookertafels in je lokale poolcentrum. Het bekendste snookertoernooi is natuurlijk het WK Snooker dat jaarlijks wordt gespeeld in Sheffield. Wed Meesters vertelt je waar je allemaal op kunt wedden bij snooker.

Wedden op Snooker: Soorten Weddenschappen

Outright

In deze markt wordt gewed op wie het toernooi wint. De odds zijn vaak al bekend lang voordat het toernooi begint, en ook tijdens het toernooi kun je nog inzetten. Naarmate het toernooi vordert nemen de odds af voor elke speler die nog in het toernooi zit. Elke ronde dat ze dichter bij de finale komen en elke keer als een van hun rivalen wordt uitgeschakeld.

Frame Betting

Waar je met bijvoorbeeld tennis in sets speelt, speel je bij snooker in frames (altijd in een ‘best-of’ serie). Het aantal frames dat gespeeld moeten worden in een snooker match verschilt per toernooi – en ook per speelronde. Maar bij de meeste snookerwedstrijden kun je wedden op de frames. Zo kun je dus wedden op snooker met een weddenschap op wat jij denkt dat de frame score gaat worden.

Match Betting

Voor bijna alle snookerwedstrijden – zowel de wedstrijden die worden uitgezonden als die niet worden uitgezonden – zijn er odds beschikbaar voor alle spelers. Zodat je voor elke wedstrijd kunt inzetten op hun winst. Heb je meer spelers op het oog voor een goede weddenschap? Dan kun je ze ook combineren en zo met meerdere selecties een accumulator bouwen, of een ander soort multiple bet.

Handicap Betting

Een vorm van snookerweddenschappen die over de jaren heen steeds populairder is geworden. Deze bet is voor wanneer er gedacht wordt dat het niveauverschil tussen twee spelers te groot is. Dan kan één van die spelers – de minste – een voorsprong in frames krijgen (een ‘handicap allowance’). Dit wordt weergegeven als +1.5 of +2.5 frames, etc.

Voorbeeld

Speler A is favoriet om Speler B te verslaan. Speler B krijgt dan een handicap van bijvoorbeeld 1.5 frames.
Wint Speler B de wedstrijd, of Speler A wint met maar één frame verschil, dan is een bet op Speler B +1.5 de winnende.
Heb je het gevoel dat het erom gaat spannen in een wedstrijd? Dan is de underdog van de handicap bet meestal een goede bet.

Highest Break

Even uitleg voor wie nog nooit snooker heeft gespeeld of gezien. Niet onhandig ook als je wil wedden op snooker. Bij snooker gaat het erom dat je zoveel mogelijk punten scoort. Dit doe je door eerst een rode bal te potten (1 punt) en daarna een gekleurde (2 punten voor geel, 7 voor zwart, etc.). De serie van gescoorde ballen/punten is een break. Normaal gesproken kun je dus inzetten op welke speler de hoogste break maakt tijdens een toernooi. En ook hoe hoog die break is. Vooral een weddenschap die het kijken van een toernooi interessanter maakt. Maar als je er een beetje verstand van hebt kun je in deze markten ook wel interessante opties tegenkomen.

In Running Wedden op Snooker

Bij de meeste wedstrijden die op tv worden uitgezonden heb je bij de bookies de mogelijkheid om in running te wedden. Het interessante is dat de markten in principe bij elke gepotte bal kunnen veranderen. Het voordeel is dat je natuurlijk als gokker kunt zien hoe spelers spelen voordat je je weddenschap plaatst. Aan de andere kant is het wel zo dat de odds compilers dit ook zien. Waardoor het lastiger wordt om nog een edge te vinden. Over het algemeen kun je op een aantal verschillende markten inzetten. Zoals de speler die de volgende frame wint, of de hoogste break in de volgende frame.

In Running Match Betting

Als je wedt op de winnaar van elke wedstrijd, dan ben je niet klaar als de wedstrijd begint. Dan begint het pas! De odds om de wedstrijd te winnen worden natuurlijk steeds shorter naarmate een speler zijn voorsprong uitbreidt. Maar het mooie van snooker is dat je best vaak een comeback ziet tijdens een wedstrijd. Waarbij de speler die achterligt plotseling het ene na het andere frame wint. Let dus ook op de zogenaamde slow starters. En wedt niet op deze spelers vóór de wedstrijd, maar juist in running. Als ze in het begin een paar frames achterliggen, krijg je natuurlijk veel betere odds.

In Running Frame Betting

Je kunt ook wedden op de winnaar van elk frame terwijl de wedstrijd bezig is. Als spelers erom bekend staan langzaam te starten of juist keihard uit de startblokken te schieten, dan levert dat interessante in running weddenschappen op. De underdog kan vaak de eerste frame winnen, wat weleens een value bet kan betekenen. Ook zie je het weleens gebeuren dat spelers die een grote voorsprong hebben opgebouwd onbewust toch wat gemakzuchtig worden; let dus op spelers met een grote voorsprong die ballen beginnen te missen die ze normaal gesproken gewoon maken.

Outright Winners

Net zoals bij elke sport heb je ook bij snooker een aantal dominante spelers. Voor een leek kan het lijken of altijd dezelfde spelers winnen. Maar als je het per toernooi bekijkt dan verschillende winnaars nogal eens. De 9 grote toernooien in seizoen 2006/2007 bijvoorbeeld leverden maar liefst 8 verschillende winnaars op. Terwijl dit er het seizoen ervoor 7 waren. Er is niet echt een correlatie te ontdekken tussen bepaalde toernooien en bepaalde spelers. Hoewel thuisspelende spelers wel een klein voordeel lijken te hebben – omdat het publiek op hun hand is.

Let op de lengte van wedstrijden bij wedden op snooker

Verschillende toernooien hebben zoals gezegd een verschillend aantal frames per wedstrijd. In de kleinere events waar je bijvoorbeeld maar een maximum aantal van 9 frames per wedstrijd hebt kan het zomaar gebeuren dat een short priced favoriet verliest. Zeker als het een slow starter is. Bij een groot toernooi zoals de WK in Sheffield heb je een maximum van 19 frames, waardoor onverwachte resultaten wat dat betreft veel minder waarschijnlijk zijn.

Andere Snooker Competities

De Betfred Premier League werkt weer heel anders dan de reguliere toernooien, omdat het echt als een competitie werkt (zoals je al had verwacht vanwege de naam natuurlijk). Een gelijkspel is dus ook mogelijk in deze competitie. Je krijgt 2 punten als je wint en 1 punt voor een gelijkspel. Daarnaast is er een shot clock van 25 seconden in het spel, wat in het voordeel werkt van de snellere spelers.

Let op de Loting!
Bij de meeste toernooien is er een loting vooraf, waarbij je dus al in het toernooischema kan zien welke route een speler moet bewandelen om de finale te bereiken. Of beter gezegd, welke tegenstanders hij allemaal kan tegenkomen. Zo zie je dus ook wie de makkelijkere route heeft naar de finale. In potentie een value bet, want zelfs als je niet denkt dat ze het tot de finale schoppen, dan kan je weddenschap altijd nog layen om zo een winst te garanderen.

Veelgestelde Vragen over wedden op Snooker

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer