Wed Tips | Weddenschappen Onderzoeken

De meest bruikbare wapens in het arsenaal van een gokker zijn informatie en kennis. Gokkers die de meeste informatie hebben, zullen over het algemeen het meest succesvol zijn.

Geschatte leestijd: 6 minuten

De meest bruikbare wapens in het arsenaal van een gokker zijn informatie en kennis. Gokkers die de meeste informatie hebben, zullen over het algemeen het meest succesvol zijn.

Verbeter je Kansen door Onderzoek

De sleutel tot het verkrijgen van een voorsprong op de bookmakers, is om zoveel mogelijk onderzoek te doen. Je moet niet alleen je weddenschappen onderzoeken, maar ook elk aspect van datgene waarop je inzet.

Wat in eerste instantie een goede gok lijkt, kan een slechte inzet blijken zodra er een bepaald nieuwtje over een team naar buiten komt. Of wanneer een trainer bijvoorbeeld een verandering aankondigt. Daarom is het van groot belang om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en ervoor te zorgen dat je weddenschappen zijn gebaseerd op alle beschikbare gegevens en niet op kleine snippertjes informatie.

Websites met sportstatistieken & rankings

Onderzoek naar beschikbare informatie doe je voor een groot deel op sites met sportstatistieken. Voor gokkers op paardenraces zijn dit onder andere websites als de Racing Post of Timeform. Voor voetbal of andere teamsporten hebben veel bookmakers (zoals Bet365) een uitgebreide statistiekensectie op hun website waar je jouw shortlist van weddenschappen kunt verkleinen. Dit soort websites kun je het beste gebruiken om een selectie te maken van de weddenschappen die je ziet zitten, ervan uitgaande dat alle – of bijna alle – omstandigheden in hun voordeel werken.

Vervolgens zoek je uit welke andere externe omstandigheden invloed kunnen hebben en breid je je onderzoek uit naar andere sites.

Voetbal statistieken & rankings

Wed Meesters | IFFHS
Wedden op voetbal met de International Federation of Football History & Statistics

Sport zit vol met statistieken en prijzen. Voor het voetbal is IFFHS de organisatie die alles tot in de puntjes bijhoudt.

Hoe helpt het jou met wedden op voetbal?

Wed Meesters | FIFA Ranking
Wedden op voetbal met de FIFA Ranking

De allesbepalende FIFA Rankings. Gehaat en geliefd. Afhankelijk van waar ‘we’ staan natuurlijk.

Maar hoe werken die FIFA Rankings nou precies? En niet onbelangrijk, welke impact heeft het op jouw wedstrategie?

Wed Meesters | UEFA Coëfficiënt
Wedden op voetbal met de UEFA Coëfficiënt

De allesbepalende UEFA Coëfficiënt. Gehaat en geliefd. Afhankelijk van waar ‘we’ staan natuurlijk.

Maar hoe werkt die UEFA Coëfficiënt nou precies? Hoeveel zijn er? Wat betekent het concreet voor de clubs, spelers, fans? En welke invloed heeft het op jouw wedstrategie?

Websites met sportnieuws

Een groot deel van de inhoud kan voor jou niet nuttig zijn. Toch is het de moeite waard om een verzameling websites met sportnieuws te volgen en op de hoogte te blijven van informatie die te maken heeft met je mogelijke weddenschappen.

Je zou een uitspraak van een manager kunnen tegenkomen of nieuws over het team dat de keuze voor een weddenschap beïnvloedt. Of uit een uitspraak van een trainer blijkt dat een paard een probleem heeft of juist erg goed presteert.

Google

Google is de toegangspoort tot meer informatie dan je ooit nodig zult hebben. Als je van plan bent in te zetten op een bepaalde competitie; waarom zou je er niet op Googlen en kijken wat je aan informatie vindt?

Je zou teamnieuws of uitspraken tegen kunnen komen die je eerder gemist hebt op je rondgang langs sportnieuws websites. Je zou voorbeschouwingen kunnen vinden die ervoor zorgen dat je de aankomende wedstrijd plotseling vanuit een andere invalshoek bekijkt.

Dit kan vooral nuttig zijn bij de keuze van een ‘ante post’ weddenschap op paardenraces. Google de naam van het paard waarop je wilt wedden en waarschijnlijk vind je artikelen die bevestigen of het paard aan de race mee zal doen, zeker als de racedatum niet te ver weg ligt.

Twitter

Twitter is de meest actuele nieuwsbron die er is. Elke serieuze gokker zou een Twitter-account moeten hebben om zo relevante personen of profielen en hun wedgewoontes te volgen. Een serieuze paardenrace-gokker moet trainers, renbanen en paardenrace-nieuwssites volgen om de laatste informatie te krijgen.

Voetbalgokkers (en gokkers op andere teamsporten) kunnen spelers, clubs, nieuwssites of zelfs gespecialiseerde profielen zoals ‘ Physio Room’ (die informatie geeft over spelers die geblesseerd zijn en hun potentiële retourdata).

Websites met trainers

Wanneer je een goede inzet op een paard voorbereidt, zijn de officiële websites van de toptrainers bijzonder informatief. Ze variëren nogal in de hoeveelheid informatie die ze bieden, maar de meeste geven wel iets van informatie over toekomstige lopers en de recente races.

Hoe dan ook; je kunt iets op de trainerssites opsteken wat je nog niet ergens anders had gehoord. Vooral wanneer een paard de laatste keer erg slecht heeft gelopen, terugkomt na afwezigheid, een nieuwe afstand probeert of waarschijnlijk gaat lopen op een onbekende baan.

Wat doe je met informatie?

Je moet niet alle informatie die je krijgt ook serieus nemen. Soms manipuleren managers de toehoorders in hun persconferenties en een aantal trainers van paardenrace-trainers overschatten of onderschatten de winkans van hun paarden. Je moet een gebalanceerde afweging maken of je, op basis van alle verzamelde informatie, een weddenschap aangaat.

Neem de tijd

Het kan lonen om de tijd te nemen bij het plaatsen van een weddenschap. Natuurlijk wil je de beste prijs krijgen en zal dat een grote rol spelen bij het plaatsen van je inzet. Het is alleen niet altijd slim om je informatie te verzamelen en je weddenschap te plaatsen in één sessie.

Probeer om ten minste 24 uur na te denken over je weddenschap en kijk dan nog eens met een frisse blik naar de statistieken en overige informatie. Het zal je verbazen hoe vaak je er na een etmaal toch wat anders tegenaan kijkt!

Vergeet niet te rekenen

Als je eenmaal hebt besloten met welke selecties je aan de gang gaat, vergeet dan niet je gebruikelijke rekensom toe te passen. Als je denkt dat je een weddenschap zeer waarschijnlijk wint, wil dit nog niet zeggen dat je deze ook moet afsluiten.

Iets kan een goede weddenschap zijn bij ‘evens’ maar een slechte weddenschap bij 1 op 2. Onthoud dat wat de odds ook zijn, de selectie nog steeds dezelfde kans heeft om te winnen.

Verplaats je in de markt: hoe vaak denkt de markt dat de selectie zou winnen als het evenement meermaals werd overgespeeld? (Een ‘even money shot’ zou waarschijnlijk 50% van de replays winnen, een 8 op 1 shot zou eerder kans maken om eens in de negen replays te winnen).

Bedenk daarna hoe vaak de selectie volgens jou wint. Als dat vaker is dan de markt suggereert, dan heb je een weddenschap met een goede winst te pakken. Hoe groter het verschil is tussen jouw gemiddelden en die van de bookmakers, hoe hoger de waarde bij winst.