Ante Post Wedden op Paarden

Geschatte leestijd: 7 minuten

Ante post paardenrace markten zijn in principe alleen beschikbaar bij bepaalde soorten races en dat zijn Group races (meestal Group 1 races) en daarnaast grote handicap races. Bij beide races moet je met andere dingen rekening houden voordat je je bets plaatst en bij beide zijn er meerdere manieren om ante post weddenschappen succesvol te laten zijn.

Verschillende manier om geld te winnen met Ante Post Weddenschappen

Winnaars kiezen

De meest voor de hand liggende manier om geld te verdienen met ante post wedden is door de winnaars te backen. Ante post wedden op paardenraces is vaak veel moeilijker dan wedden op de dag van de race zelf.

Je hebt nog weinig informatie om op af te gaan, je weet niet wat de conditie van het parcours is, je weet niet wat de eventuele loting is, er zijn veel meer paarden om te overwegen dan op de dag zelf en belangrijker nog, je weet niet eens of je paard uiteindelijk ook aan de start verschijnt.

Zelfs al is het dé race van het jaar voor dat paard en is alles daarop gericht, dan nog kan het paard zich blesseren of om andere reden niet racen, waarop jij je geld kwijt bent.

Er zijn manieren om de kansen dat je een ‘slechte’ ante post weddenschap plaatst te verkleinen. Als je slechts een week voor het event wedt, dan zou je de huidige conditie van het parcours moeten kunnen vinden op de officiële BHA website (British Horseracing Authority), en ook wat de weersvoorspelling is voor elke dag tot aan de race (wel of geen regen?).

Als je al eerder je weddenschap plaatst kun je ook kijken wat de status van het parcours in voorgaande jaren was bij deze meeting. Het is natuurlijk geen garantie dat je dezelfde omstandigheden krijgt, maar tegelijkertijd is het geen toeval dat bepaalde meetings vaak op een bepaalde ondergrond (zacht, modderig, etc.) worden geracet.

Runners

Een ander belangrijk aspect van ante post wedden is het aantal waarschijnlijke en minst waarschijnlijke runners terug zien te brengen. Meestal is het zo dat hoe groter de race is, hoe meer waarschijnlijke runners stand houden, maar er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk.

Houd dus altijd verschillende nieuwsbronnen in de gaten (Google, Twitter, website van de paardentrainers) om te zien of er wellicht indicaties waaruit kan worden opgemaakt of een paard wel of niet aan de start verschijnt.

Andere dingen waarop je moet letten zijn meerdere entries van een trainer, en paarden die niet geschikt zijn voor de verwachte condities van de racebaan. De favoriete paarden voor een handicap zijn vaak de paarden die nog niet veel geracet hebben en waar nog verbetering in zit, maar daarbij is de kans ook groter dat ze onderaan bij de gewichten zitten.

Soms is het nodig dat bij meerdere van de ante post favorieten eerst meerdere andere paarden moeten falen om zo mee te mogen doen aan een race en een paard backen die gegarandeerd aan de race meedoet kan ineens voor veel shortere odds zorgen als de final decs bekend zijn gemaakt en andere favorieten halen de cut niet.

Traden

Je hoeft niet per sé je weddenschap open te houden totdat de race is gelopen om geld te verdienen met ante post weddenschappen op paardenracen. Er kunnen heel veel prijsveranderingen zijn op een ante post markt en met het gebruik van een betting exchange kun je een prijs veilig stellen en voor een lay off kiezen als het paard dat je hebt gebackt ineens significant shortere odds krijgt.

Pre Final Declarations

Je kunt kiezen voor een trade out van je bet voordat de final decs zijn gemaakt om er zeker van te zijn dat je niets verliest als het paard dat je probeert te traden niet loopt.

De betere markten hiervoor zijn de lange termijn ante post markten zoals de Newmarket of Epsom Classics op de vlakke races of Cheltenham Festival races en de Grand National op de vlakke races. Deze markten zijn bijna het hele jaar open, wat voldoende mogelijkheden oplevert voor trading, zeker net voor en net nadat de paarden hun prep races lopen.

Voorbeeld

Je denkt niet dat Paard A de Grand Nationale gaat winnen, maar je verwacht wel dat hij gaat winnen of in ieder geval heel goed loopt in z’n laatste prep race. In deze situatie zou je het paard kunnen backen voor de Grand National voordat hij in zijn prep race loopt, en ervan uitgaande dat je gelijk hebt en het paard loopt daar goed dan zou het voor shortere odds voor de Grand National moeten zorgen. Hoe beter hij loopt in zijn prep run, hoe shorter de odds worden voor de Grand National. Nadat dit gebeurd is heb jij de mogelijkheid om het paard te layen voor de Grand National tegen gereduceerde odds om een winst veilig te stellen, ongeacht wat er verder gebeurt.

Post Final Declarations

Een andere, iets riskantere manier om te traden in ante post markten is om een paard te backen voor de final decs, en dan voor een lay off te kiezen na de final decs als het deelnemersveld is uitgedund. Het grote risico hierbij is dat als het paard niet loopt, je je back bet verliest en je lay een ongeldige bet wordt omdat je ging layen na de final decs, waardoor de lay onder de non runner no bet regels valt.

Maar er zitten wel duidelijke voordelen aan deze manier van traden omdat de veranderingen in odds veel groter kunnen zijn dan de veranderingen in odds voor de final decs. Deze trading stijl is beter geschikt voor de korte termijn ante post markten, zoals markten die in de week van de race worden gevormd.

De belangrijkste manier om succesvol te zijn met deze manier van traden is om bijna zekere runners te backen in races waar veel van de favorieten waarschijnlijk niet zullen starten. Het is natuurlijk lastig om de juiste kansen te spotten, maar als een aantal van de favoriete paarden elders ook early entries hebben, hebben de trainers van de favoriete paarden meerdere entries in de race, en is het niet waarschijnlijk dat de favoriete paarden daadwerkelijk meedoen op de waarschijnlijke ondergrond, of als de favoriete paarden de cut voor de race missen, dan zullen de uiteindelijke runners veel shortere odds hebben na de final decs.

Ante Post Layen

Een ander manier om de ante post markten te gebruiken is om ze simpelweg te gebruiken om paarden te layen. Als je een paard ante post layt en hij is niet in de final decs dan heb je je bet gewonnen zelfs voordat de race begint. De best manier om dit te doen door paarden te vinden waarvan je denkt dat het onwaarschijnlijk is dat ze lopen vanwege de redenen die we eerder noemden, in plaats van paarden te layen die blijkbaar uit de race zijn gezet tegen enorme odds. Uitgesloten (‘ruled out’) paarden in races vanwege blessures of andere redenen staan erom bekend miraculeuze comebacks te maken.

Voorbeeld

In 2005 was Kicking King uitgesloten van de Cheltenham Gold Cup vanwege een infectie, met als resultaat dat de gokkers op de exchanges na wat makkelijk geld het paard hebben gelayed tegen 999/1 om de race te winnen. Tot hun afgrijzen bleek Kicking King veel sneller te herstellen dan iedereen voor mogelijk hield en won hij de Cheltenham Gold Cup na de race te zijn gestart als de 4/1 favoriet.