Ante-Post

Ante post weddenschappen zijn feitelijk lange termijn weddenschappen. Ze brengen meestal meer risico met zich mee dan het ‘gewone dagelijkse’ wedden. Uiteraard worden deze risico’s beloond met een hoge winst als de bet succesvol blijkt te zijn.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Ante post weddenschappen zijn feitelijk lange termijn weddenschappen. Ze brengen meestal meer risico met zich mee dan het ‘gewone dagelijkse’ wedden. Uiteraard worden deze risico’s beloond met een hoge winst als de bet succesvol blijkt te zijn.

Ante Post Paardenrennen

Zodra je een Ante Post bet plaatst op de paardenrennen, dan zal je zien dat je uit veel meer paarden kunt kiezen dan onder normale omstandigheden. Dit komt doordat alle paarden die mee kunnen doen aan de race een quotering krijgen van de bookmakers. Dit resulteert meestal in veel hogere prijzen dan je zou krijgen op de dag van de race zelf.

De grootste afweging die je moet maken als ante post wedt op paardenrennen is hoe waarschijnlijk het is dat jouw paard daadwerkelijk gaat meedoen in deze race.

Normaliter is het zo dat al je wedt op een paard nadat de startlijst bekend is gemaakt, en jouw paard start toch niet, dan ontvang je je inzet terug. Dit is echter niet het geval bij Ante Post bets.

Als je paard dan niet start ben je je inzet kwijt. Dit lijkt wat hard, maar hier staat natuurlijk een hogere winst tegenover als jouw paard uiteindelijk wint. Dit komt doordat de winkansen zijn berekend op basis van deelname van alle paarden en er geen correctie plaatsvindt voor het niet meedoen van een aantal paarden.

Er is één uitzondering waarbij je je geld bij een Ante Post bet wel terugkrijgt en dat is als jouw paard wordt uitgeloot uit de race.

Dit houdt in dat jouw paard wel zou gaan racen, maar dat er meer deelnemers waren dan plaatsen, zodat het paard met de laagste notering wordt uitgeloot. De ‘Grand National’ race is een race waarbij dit vaak voorkomt omdat er meer paarden willen meedoen dan er plaatsen zijn.

Als er dus enige twijfel is dat je paard ook daadwerkelijk gaat rennen op het moment dat je moet beslissen of je ante post gaat wedden, dan is verstandiger gewoon de definitieve startlijst af te wachten. Je krijgt dan wel iets minder terug op je inzet, maar je bent er in ieder geval zeker van dat er ook echt voor je geld gelopen gaat worden.

Belangrijke overwegingen

  • Is het waarschijnlijk dat het paard zijn favoriete ondergrond krijgt?
  • Heeft de trainer meerdere deelnemende paarden in de race?
  • Zo ja, racet deze trainer vaker met twee paarden in één race?
  • Heeft het paard nog andere belangrijke races rond deze tijd van het jaar?
  • Niet onbelangrijk; heeft jouw paard kans om te winnen of zich te plaatsen?

Verhandelen

De markt voor Ante Post paardenrennen is al vaak een paar weken tot maanden voor het evenement geopend, zodat je nog altijd de mogelijkheid hebt om jouw Ante Post bet te verhandelen (trade out) voor een gegarandeerde winst.

In het geval van de ‘Grand National’ kun je al een jaar van tevoren gaan inzetten op een paard. Als na een paar races in de voorbereiding het paard goed blijkt te lopen, dan worden de winstkansen aangepast (minder winstgevend).
Je kunt er ook voor kiezen gaandeweg jouw risico te spreiden voor het geval jouw paard toch niet gaat racen of niet wint. Uiteraard kun je ook gewoon de hele rit uitzitten en kijken wat jouw Ante Post bet doet.

Ante Post Teamsporten

Ante Post weddenschappen op voetbalwedstrijden is wat teamsporten betreft het populairst. Het is vergelijkbaar met hoe het werkt bij paardenrennen. Er is echter een aantal overwegingen die je hierbij moet maken.
Bij Ante Post weddenschappen bij voetbal is het natuurlijk zo dat jouw inzet het hele seizoen blijft staan, wat toch wel zo’n 9 maanden is. Als je dus een beperkt budget hebt om mee te wedden, dan is het wellicht niet zo verstandig om een groot deel van je budget te gebruiken voor dit soort lange termijn weddenschappen, maar het juist te gebruiken voor je wekelijkse weddenschappen.

Bij Ante Post voetbalweddenschappen is het vaak een kwestie van inschatten welke teams overschat zijn en welke onderschat. Een team met veel nieuwe aankopen kan van tevoren succesvol lijken, maar het kan ook heel lang duren voordat alle nieuwkomers een goed team gaan vormen. Hierdoor kan het wel een goed team zijn om op in te zetten voor een volgend seizoen, maar nog niet voor het lopende seizoen. Een team dat vrijwel compleet is gebleven gaat zich waarschijnlijk als team verbeteren in het lopende seizoen, terwijl een team waarbij de beste spelers verkocht zijn niet tot de favorieten zal behoren.

Voorbeeld

Manchester United verkocht Cristiano Ronaldo in de zomer van 2009 nadat ze kampioen waren geworden met zeven punten voorsprong op nummer drie Chelsea. Dit soort spelers is natuurlijk bijna onmogelijk te vervangen en Man Utd, ondanks de 9/4 odds om de titel opnieuw te winnen, werd slechts tweede. Chelsea won 8 punten op Man Utd in één seizoen en werd kampioen. Gokkers die speelden op winst van Chelsea en diegenen die gokten op verlies van Man Utd waren de grote winnaars.

Nog meer verhandelen

De Ante Post weddenschappen op voetbal ontwikkelen zich een stuk langzamer dan bijvoorbeeld de paardenrennen, omdat het evenement waarop je inzet slecht eenmaal per week plaats vindt gedurende een aantal maanden. De ‘in running’ odds veranderen hierdoor slechts langzaam waardoor de punter ruim de tijd krijgt om na te denken als hij een trade out overweegt.

Er bestaan voorbeelden waarbij de winkansen na een speelronde wel ingrijpender kunnen veranderen, vooral in bekertoernooien. Het is lastig om de uitschakeling van een favoriet team te voorspellen, maar zodra er twee grote teams tegen elkaar loten en er dus één wordt uitgeschakeld, kun je er zeker van zijn dat de odds op de andere teams worden verkleind, omdat er een favoriet is uitgeschakeld.

Belangrijke overwegingen

  • Zijn er ingrijpende wijzigingen geweest in een team gedurende de transferperiode en zo ja, zijn deze veranderingen positief?
  • Hoe waarschijnlijk is het dat er zaken veranderen bij de club gedurende het seizoen?
  • Gebruik je wedbudget dat je eigenlijk beter ergens anders kunt inzetten?
  • Is jouw weddenschap het risico waard?