Ante Post Wedden op Voetbal

De Wed Meesters Ante Post Wedden op Voetbal stap voor stap uitleg waarmee jij in het nieuwe seizoen punten gaat pakken!

Geschatte leestijd: 9 minuten

Bij ante post voetbalweddenschappen gaat het om wedden op de uitkomst van het seizoen voordat het begonnen is. Ante post wedden op voetbal is ontzettend populair bij veel punters. De odds kunnen heel competitief en aantrekkelijk zijn – afhankelijk van de markt waarop je wedt – en omdat de weddenschap net voor het seizoen wordt geplaatst is ook vaak een weddenschap waar punters haast niet op konden wachten na die vermaledijde zomerstop (“Wat nou geen voetbal??”).

Populaire Ante Post Wedmarkten

Outright Win, Promotion en Relegation

Oftewel, wie wint de competitie, wie promoveert en wie degradeert? (Wed Meesters gebruikt meestal de Engelse benamingen omdat je het op die manier ook bij de bookies tegenkomt). Je kunt dus op meerdere divisies wedden en uiteraard ook op de verschillende bekertoernooien.

Bij de meeste bookmakers vind je een scala aan nationale competities, en natuurlijk de grote Internationale toernooien, van een Champions League tot Africa Cup. Een groot aanbod dus, en de meeste gokkers kiezen er dan ook voor om hun drie, vier of vijf beste ante post outright weddenschappen te combineren in een patent, lucky 15, lucky 31 of andere meervoudige weddenschappen.

Als je je ante post outright bets wil kiezen, dan is het aan te raden eerst te kijken naar de prestaties van een team in het seizoen ervoor; en vervolgens naar wat er in de tussentijd gebeurd is. Wie zijn er vertrokken? Wie is er bijgekomen? Zijn er langdurig geblesseerden? Is er een nieuwe trainer? Allemaal factoren die van invloed zijn op hoe het team er nu voorstaat en of ze beter of minder gaan presteren dan in het vorige seizoen.

In principe is het altijd oppassen geblazen als er heel veel spelers zijn vertrokken. De nieuwe spelers kunnen nog zo goed zijn, er moet toch weer een nieuw team gesmeed worden, en sommige spelers doen er langer over dan anderen om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving en te brengen wat je van ze mag verwachten.

De teams waarvan je met iets meer vertrouwen mag verwachten dat ze zich gaan verbeteren zijn de teams die hun selectie zo goed als intact hebben gehouden en nog twee of drie versterkingen hebben gehaald.

Topscorer

Weddenschappen op wie de topscorer wordt in het nieuwe seizoen zijn meestal voor alle competities wel beschikbaar, dus hier kun je je ante post bets op loslaten, waarbij je zowel voor ‘win’ als ‘each way’ weddenschappen kunt kiezen. Deze markten bieden vaak interessantere odds dan de outright win markten, maar tegelijkertijd zijn die odds natuurlijk ook een teken dat het een stuk lastiger is om hier de winnende bet te kiezen.

Er zijn veel factoren en overwegingen waar je rekening mee moet houden om te bepalen wat de beste weddenschappen in de topscorer markten zijn. Allereerst moet een speler natuurlijk voldoende wedstrijden spelen in een seizoen om aanspraak te kunnen maken op de topscorerstitel.

Zeker in grotere competities waar de grote teams heel veel wedstrijden per jaar spelen en ook nog eens verschillende goede aanvallers in de selectie hebben kan het lastig kiezen zijn. Bij dit soort teams zie je nog weleens dat er geroteerd wordt met de spelers, dus de kans is groot dat de topscorer van de totale competitie niet bij dit soort ploegen speelt. Kijk daarnaast ook naar de spelers die de penalty’s en vrije trappen nemen, want dan kan een mooie bonus zijn voor bepaalde spelers. Penalty’s kunnen zomaar vijf of meer doelpunten toevoegen aan het seizoenstotaal van een speler.

Vaak speelt de topscorer ook bij de betere ploegen natuurlijk, omdat deze ploegen meer aanvallen en scoren, wat per saldo meer kansen oplevert voor de aanvallers. Gelukkig zijn er af en toe natuurlijk mooie uitzonderingen, waarbij de spits van een middenmoter een wereldseizoen speelt en er alles inschiet. Wel een stuk lastiger te voorspellen natuurlijk. Want wie had bijvoorbeeld in 2010 aan het begin seizoen gedacht dat ene Björn Vleminckx van N.E.C. topscorer van de Eredivisie zou worden? Wellicht Björn zelf, maar dan houdt het wel op.

Tenslotte, houd altijd rekening met de factor geluk, die in deze markt een grotere rol kan spelen dan in andere markten. Als jouw speler een vervelende blessure oploopt kan dat er per saldo voor zorgen dat hij geen kans meer maakt op de titel omdat hij er simpelweg te lang uit is. Daarnaast heb je natuurlijk ook spelers in lagere divisies die er lekker op los scoren, om vervolgens weggekocht te worden in de winterstop door een team in een hogere competitie.

Handicaps

Weddenschappen met handicaps zijn bijzonder interessante ante post voetbalweddenschappen, maar tegelijkertijd niet de makkelijkste. Bij handicap wedden krijgen alle ploegen in een competitie dezelfde odds om te winnen (meestal zo rond 16/1), alleen heeft elke ploeg punten erbij gekregen om zo het speelveld gelijk te trekken en elke ploeg dezelfde kans te geven.

Voordat je denkt, maar hoe kun je het ooit gelijk trekken als de topteams er ook punten bij krijgen (die ze helemaal niet nodig hebben)? De favorieten voor de titel krijgen gewoon +0, en hoe minder een ploeg geacht wordt kans te hebben op de titel, hoe meer punten die ploeg erbij krijgt. Aan het eind van de competitie is de handicap eindklassering de gewone eindklassering, met die punten erbij opgeteld. De teams die beter presteren dan vooraf werd verwacht zullen dus dichterbij de topteams staan, terwijl de teams die minder presteren dan vooraf werd gedacht juist in de onderste regionen zijn terug te vinden.

Wat het zo moeilijk maakt is dat er maar één winnend team is. Dus ook al kan het team van je keuze veel beter presteren dan verwacht, dan nog kan er een ander team zijn die nog beter presteerde dan de bookies hadden verwacht. Elke bookmaker biedt een iets andere handicap, dus het is slim eerst even te kijken en vergelijken (als een echte Hollander). En zoek dan niet alleen de bookie die de grootste handicap aanbiedt voor jouw gekozen team, maar ook de bookie die kleinere handicaps biedt dan de anderen op die twee of drie teams die je als grootste concurrenten ziet.

Ante Post Traden

De meeste punters plaatsen hun ante post bets voordat het seizoen begint. Maar omdat de ante post markten natuurlijk het hele seizoen open zijn, biedt dit punters de mogelijkheid om nog meer uit hun weddenschappen te halen, of juist voor een trade out te kiezen om zo ofwel een winst te garanderen, of in het geval van een weddenschap die dramatisch blijkt uit te pakken juist hun verliezen tot een minimum te beperken.

Voor het Seizoen

Soms heb je aan het begin van het seizoen van die teams of spelers op het oog waarvan je denkt dat ze het goed gaan doen, maar waarschijnlijk niet zó goed dat ze het tot het einde volhouden. In dit soort gevallen kun je nog steeds op een slimme manier winst maken door ze eerst te backen en dan te layen als je het team of die speler inderdaad het seizoen zo goed begint als je had voorspeld. Als je juist denkt dat een team het slechter gaat doen dan de bookies verwachten, dan kun je ze layen voordat het seizoen begint en ze backen tegen hogere odds nadat ze relatief slecht zijn begonnen.

Voorbeeld

Je verwacht dat een bepaald team dat ergens in de middenmoot van de Eredivisie eindigde in het vorige seizoen dit seizoen de 5e of 6e plaats gaat halen. Je kan dit team backen om in de top 4 te eindigen tegen odds van laten we zeggen 150/1. Zelfs als ze het na 6-8 wedstrijden goed doen maar niet op koers liggen om in de top 4 te eindigen, dan zijn hun odds veel shorter zijn (hoeveel hangt natuurlijk af van hoe goed ze het precies doen), en kun je misschien de bet layen tegen 50/1 of misschien nog wel shorter om een winst te garanderen voor jezelf, ongeacht wat er verder in het seizoen nog gebeurt.

Tijdens het Seizoen

De meeste ante post markten blijven zoals gezegd het hele seizoen open en hoewel het zo is dat hoe langer het seizoen duurt, hoe minder waarde er is in deze markten dit geen belemmering hoeft te zijn voor traders. De odds in elke markt fluctueren na elke speelronde, afhankelijk van de resultaten. Het juist voorspellen van meerdere resultaten achter elkaar kan winstgevender zijn via trading dan elke week een bepaald resultaat als single bet te backen.

Als je ziet dat een team een makkelijk of lastig programma heeft in de weken die eraan komen dan kan het lonen om ze te backen voordat deze wedstrijden gespeeld worden (of layen in het geval van een lastig programma), en als ze vervolgens een aantal plaatsten zijn gestegen (bij een makkelijk programma) kan je een trade out maken voor een winst.

De sleutel is natuurlijk om de juiste markt te vinden om in te traden. De outright win odds van een middenmoter zullen niet al te veel veranderen als ze nog steeds enorme outsiders zijn voor de titel, dus een top 4 of promotie markten kunnen handig zijn op dit soort momenten.

Als een team een lastig programma voor de kiezen krijgt kun je ze layen in deze markten voordat de wedstrijden gespeeld worden, of als ze het echt zwaar hebben kun je ze backen in de degradatie wedmarkt en ze vervolgens weer layen als het lastige programma achter de rug is en ze weer wedstrijden gaan winnen.

Ante Post Spread Betting

Ante post wedden is ook mogelijk voor liefhebbers van spread bets en veel van dezelfde markten zijn dan ook beschikbaar. Maar zoals altijd het geval is met spread betten; hoe meer je het bij het gelijke eind hebt, hoe meer je wint… En hoe meer je ernaast zit, hoe meer je verliest.

De spreads zijn vaak het hele seizoen beschikbaar. Dus of je nu een spread bet plaatst met de intentie om later te traden op basis van bovenstaande tactieken, of je hebt toevallig het geluk dat je er al vroeg in het seizoen goed voor staat… Je kunt je bet altijd weer verhandelen om een winst veilig te stellen, ongeacht wat er verder nog gebeurt in het seizoen.