Wed Meesters | Wedden op Golf

Wedden op Golf

Wedden op golf heeft de laatste jaren een groeiende trend doorgemaakt. En is in de UK, de bakermat van sportwedden, een absolute favoriet onder punters.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Waar golf vroeger toch vooral een elitaire sport was die vooral door ‘de rijken’ werd gespeeld zie je dat de sport vandaag door veel meer mensen wordt beoefend. Ook door ‘gewone mensen’, so to speak. En het zal je niet verbazen dat die populariteit zich ook doortrekt naar de sportsbooks. Want wedden op golf heeft de laatste jaren een groeiende trend doorgemaakt. En is in de UK, de bakermat van sportwedden, een absolute favoriet onder punters.


Ook als kijksport heeft de sport veel aan populariteit gewonnen, niet in de laatste plaats doordat ene Tiger Woods zich destijds plotseling aandoende als nieuwe golf held. En de wetmatigheid is natuurlijk altijd hetzelfde bij sportwedden. Als een sport populairder wordt zie je vanzelf dat het meer weddenschappen aantrekt.

Wed Meesters heeft de verschillende golf weddenschappen voor je op een rij gezet. Waar kun je op wedden en waar moet je op letten?

Wedden op Golf: Soorten Weddenschappen

European Order of Merit

In deze markt wed je op welke speler het meeste prijzengeld heeft gewonnen in de Europese Tour aan het eind van het golfseizoen. Als je voor deze weddenschap wilt gaan, houd er dan wel rekening mee dat je geld voor bijna een jaar vastligt. Kortom, kies je weddenschappen heel zorgvuldig en doe het alleen als je het je ook kunt veroorloven dat je inzet zo lang vastligt.

Group Betting

Hierbij plaats je een weddenschap waarbij je inzet op welke speler van een groep van meestal vijf spelers het beste presteert tijdens een toernooi. Deze wedmarkt is vooral erg handig als je een outsider op het oog hebt waarvan je denkt dat deze boven zijn odds gaat presteren – zonder dat hij wint of zich zelfs ook plaatst in het toernooi.

Voorbeeld:

Stel dat je een weddenschap plaatst dat Joost Luiten (we gaan natuurlijk wel voor Hollandse trots) de andere vier spelers verslaat waarmee hij door de bookmakers in een groep is geplaatst. Als hij ze allemaal verslaat dan win je de weddenschap. Als een van de andere spelers Joost Luiten verslaat, dan verlies je de weddenschap.

To Make The Cut

In goed Nederlands: ‘de cut halen’. Wat een andere manier is om te zeggen dat een speler zich kwalificeert voor het weekeinde of ‘het weekeinde haalt’.

Bij sommige bookmakers kun je dus weddenschappen plaatsen op welke spelers jij denkt dat de cut halen. De odds voor de favorieten zijn vaak dusdanig ‘beperkt’ dat dit soms meer een ‘layers markt’ is.

Outright

Hierbij wed je op welke speler het toernooi wint. Golf is een ontzettend competitieve sport. We raden je daarom niet aan short prices spelers te backen als je gaat wedden op golf. Vaak is het slimmer om te kijken naar bigger prized players met value odds en daar een each way bet op te plaatsen.

Bij de meeste bookmakers kun je nu je each way voorwaarden kiezen, vaak ergens tussen 1/4 odds voor de eerste vijf plaatsen en 1/5 odds voor de eerste zes plaatsen. Hoe meer vertrouwen je hebt dat jouw speler zich gaat plaatsen, hoe hoger de plaatsingsodds en hoe minder plaatsen je moet kiezen.

Golf is een van de weinige sporten waar het over het algemeen winstgevend is om op een paar selecties in hetzelfde toernooi in te zetten omdat de odds zo hoog zijn.

To Place of Top 5 Finish

Bij sommige bookmakers heb je alleen plaatsingsweddenschappen. Je krijgt hier niet dezelfde odds als bij een each way weddenschap, maar het grote voordeel is natuurlijk wel dat je niet je geld verliest op een selectie die waarschijnlijk niet gaat winnen omdat je alleen hebt gewed dat hij zich plaatst.

Als je voor deze weddenschap gaat, kijk dan wel even rond bij verschillende bookmakers en op de exchanges om zo de beste prijs te vinden, want deze kunnen nogal variëren.

3 Ball Betting

Wedden op wie de individuele matchups in elke speelronde wint. Bijzonder winstgevend als je snelle of langzaam startende spelers voorspelt.

US PGA Money List

Vergelijkbaar met wedden op de European Order of Merit. Hier gaat het erom welke golfer aan het eind van het seizoen bovenaan staat op de US PGA Money List. Oftewel, wie heeft het meeste prijzengeld bij elkaar geput?

En uiteraard ligt ook hierbij je geld voor ongeveer een jaar vast en geven we dus hetzelfde advies: kies je weddenschappen zorgvuldig en doe het alleen als je het je ook kunt veroorloven dat je inzet zo lang vastligt. Dit is bij wedden op golf niet anders dan bij andere sporten.

Wedden op Golf Spreads – Soorten weddenschappen

Er zijn niet zo veel spread betting wedmarkten bij golf, maar er is een aantal interessante mogelijkheden om spelers te verkopen in toernooi markten.

Tournament Index

Dit is hetzelfde als wedden op de winnaar alleen dan de spread betting variant. Er worden punten toegekend aan de eerste acht posities op de eindranking van het toernooi. Hoe hoger de ranking, hoe meer punten worden toegekend.

Elke speler krijgt een quotering; een spread van het aantal punten dat ze verwacht worden te krijgen. Het voordeel van deze weddenschap ten opzichte van ‘gewoon’ wedden (outright betten) is dat meer plaatsen beloond worden en hoe beter jouw keuze het doet ten opzichte van de verwachting, hoe meer je wint. En ja, uiteraard werkt dat ook andersom. Hoe slechter jouw speler presteert ten opzichte van wat verwacht werd, hoe meer je verliest.

Voorbeeld
Je backt een speler met een spread van 90-94 punten (je koopt voor 94). Hij eindigt op de derde plaats en verdient een laatste verrekening van 200 punten. Je wint je unit inzet vermenigvuldigd met 106 (200-94). De totale aansprakelijkheid voor de weddenschap was 94 keer je unit inzet (hoeveel je zou hebben verloren als hij buiten de top 8 was geëindigd, en geen punten had verdiend).

Golf Major Performance

Als je een beetje bekend bent met tennis dan weet je ongetwijfeld dat er in tennis vier Grand Slams per jaar zijn. Bij golf heb je vergelijkbare grote toernooien, de vier ‘Majors’. Deze weddenschap is dus vergelijkbaar met de ‘Tournament Index’ alleen gaat het nu dus om de prestaties op alle vier de ‘Major’ toernooien. Hier heb je een veelzijdige speler voor nodig die ook nog eens consistent genoeg is om goed te presteren op al de Majors.

Exchange Wedden op Golf

Ondanks het feit dat er een aantal dominante spelers is in de golfsport, zie je in veel toernooien vaak nog big prices winnaars. Dit is bij uitstek geschikt voor ‘exhange wedden’ (de ‘wedbeurs’ dus). Want hoe hoger de odds voor iets, hoe groter de percentuele verhoging in odds je waarschijnlijk gaat vinden op de exchanges in vergelijking met de odds van de traditionele bookmakers. Het is natuurlijk niet zo dat je ook makkelijker de winnaar kan kiezen als je via de exchanges wedt, maar als je winnaar kiest win je vaak veel meer als het een winnaar is die niet tot de favorieten behoorde.

Als er big priced winnaars zijn komt het niet altijd als een complete shock (meestal zitten ze wel in de top 30 van de ‘money list’ van dat seizoen), maar omdat golf zo’n competitieve sport is zijn de meeste runners hooggeprijsd (of bieden op z’n minst veel waarde voor each way weddenschappen).

In markten zoals ‘make the cut’ of ‘3 ball betting’ kan er vaak waarde worden gepakt door lay bets (wedden op verlies) te plaatsen op short prices odds. Daarmee zeggen we natuurlijk niet dat je gewoon willekeurig alle short prices moet layen, maar als je dit doet bij langzame starters of spelers die te laag geprijsd zijn, dan zou dat op lange termijn winstgevend moeten zijn.

In Running Wedden op golf

In running weddenschappen plaatsen tijdens golftoernooien is in principe bij de meeste bookmakers mogelijk, net als op de exchanges. Misschien wil je wel eerst zien hoe bepaalde spelers aan een toernooi beginnen voordat je geld op ze inzet en dankzij ‘in running’ weddenschappen kan je dat doen.

Nou is het natuurlijk wel zo dat hoe beter een speler aan het toernooi begint, hoe meer z’n odds zullen afnemen ten opzichte van de odds die hij voor het toernooi kreeg. Maar je weet in ieder geval zeker dat je geen stakes weggooit aan spelers die het niet waarmaken.

Met in running wedden kunnen punters ook spelers layen met ‘kunstmatige’ short odds. Spelers die normaal gesproken goed aan een toernooi beginnen worden misschien wel lager getrade dan zou moeten, gelet op hun neiging om steeds minder te gaan spelen naarmate het toernooi vordert.

En spelers die goed zijn begonnen maar normaal gesproken helemaal niet goed presteren op toernooien hebben waarschijnlijk gewoon tot dat moment het geluk gehad dat alles goed viel voor ze. Voor beide spelers geldt dat ze waarschijnlijk veel slechter gaan presteren dan je zou zeggen op basis van hun odds aan het begin van het toernooi, waarmee ze allebei value lays zijn.

Laying Off

Op de exchanges kunnen punters ook weddenschappen layen die ze al geplaatst hebben. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een 100/1 shot hebt gebackt die nu trade voor 10/1 en je wil je inzet coveren door de speler een beetje te layen of een deel van je winst vastzetten.

Hoe lager de odds zijn gedaald op dat moment, hoe meer winst je kunt garanderen door te layen. Tegelijkertijd betekent het natuurlijk wel dat je veel minder wint dan oorspronkelijk het geval was, als je je gewoon aan je weddenschap had gehouden.

Veelgestelde Vragen over wedden op Golf

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer