Wedden op Rugby

Rugby, sport voor échte mannen. En om op te wedden. Maar hoe doe je dat, Wedden op Rugby? Wed Meesters vertelt je alles dat je moet weten!

Geschatte leestijd: 14 minuten

Voor we het hebben over wedden op rugby moeten we eerst ons respect betuigen aan de sport zelf. Want dit is een sport voor grote jongens. Vraag een rugby speler wat hij van American Football vindt en hij zal lachend zeggen dat het een ‘bunch of p*ssies’ zijn. Met hun protserige helmpjes en pakjes. Kortom, rugby is een sport voor echte mannen, die over de hele wereld veel fans trekt. Jammer genoeg is rugby in Nederland nog niet zo’n grote sport als in andere delen van de wereld. Maar dat neemt niet weg dat er geweldige wedmogelijkheden zijn. Tijd dus voor een rondje langs de velden.

Soorten Weddenschappen

Outright Winner
Het zal geen verrassing zijn, hierbij wed je op wie jij denkt dat het toernooi of kampioenschap gaat winnen. En als je each way wedt, is een plaatsing natuurlijk ook genoeg voor winst. Hoe de odds worden ingeschaald hangt af van hoe competitief het toernooi is. Er kan een duidelijke (short priced) favoriet zijn. Of juist meerdere favorieten die elkaar niet veel ontlopen en zo samen de wedmarkt aanvoeren.

Sommige punters zetten alleen in op winst van een ploeg. Maar soms kiezen ze ook voor een hoger geprijsde selectie en plaatsen daar een each way bet op. Zo pakken ze de plaatsings-payout als het team de finale haalt, of in een competitie bij bijvoorbeeld de eerste drie eindigen.

Top Try Scorer Betting
Geen makkelijke markt, waarbij je moet voorspellen wie de top try scorer wordt van een toernooi of competitie. De uitkomst hangt vaak af van meerdere factoren. Denk aan de vorm waarin een speler verkeert, de vorm van het team, blessures, schorsingen… Oftewel, niet een markt waar je teveel geld op wilt inzetten.

Match Betting

Voor een wedstrijd zijn de odds bekend voor beide teams om de wedstrijd te winnen. Aan jou om het juiste team te kiezen. Ook bij rugby komt het natuurlijk voor dat de ene ploeg duidelijk favoriet is ten opzicht van de andere. Als dat het geval, en er dus sprake is van een ongelijke strijd, dan bieden de bookmakers soms alleen handicap markten aan.

Handicap Betting

Bij handicap weddenschappen krijgt het betere team een puntenaftrek (om zo het speelveld gelijk te trekken). Dat moeten ze tijdens de wedstrijd goed maken om de handicap te winnen. Als gokker moet je dus kiezen of je het favoriete team met hun puntenaftrek backt. Of dat je juist inzet op de outsider die met een voorsprong aan de wedstrijd begint.

Handicap weddenschappen leiden er meestal toe dat beide teams 10/11 odds krijgen voor de winst. Het aantal punten dat afgetrokken wordt van de favoriet/opgeteld wordtbij de outsider is met hoeveel punten de bookmaker denkt dat de favoriet gaat winnen.

Beter je handicaps kiezen

De hamvraag is natuurlijk, is er een methode om beter je handicaps te kunnen kiezen? Ja, die is er (gelukkig wel, dat maakt sportwedden een stuk leuker.. en winstgevender!). Een succesvolle methode waar veel punters namelijk gebruik van maken is om eerst je eigen handicaps op te schrijven. Hoe dat werkt? Simpel. Kijk naar het wedstrijdschema en bepaal zelf welke handicaps je de teams geeft die tegen elkaar spelen. Doe dit voordat de odds van de bookmakers bekend worden gemaakt.

Op deze manier heb je als gokker namelijk al zelf bepaald wat jij denkt dat het verschil in punten zal zijn tussen de twee teams. En hoeveel je mening afwijkt van de mening van de bookmakers. De gouden regel daarbij is simpel. Hoe groter het verschil tussen jouw inschatting en die van de bookmaker, hoe beter de weddenschap.

Bij wedstrijden die meer competitief zijn bieden de bookmakers hun prijzen gewoon zonder handicap, of met een kleine handicap. Sommige gokkers willen gewoon simpelweg op de het resultaat van de wedstrijd wedden. Zonder zich bezig te moeten houden met een handicap van de score.

Bij bookmakers zoals BetCity zijn er vaak verschillende handicaps waaruit je kunt kiezen. Zo kunnen punters de weddenschap kiezen die ze het beste bevalt. Punters die liever op safe spelen, kiezen een grotere handicap tegen een shortere prijs. Terwijl punters die overtuigd zijn van hun voorspellingen de kleinere handicap kiezen tegen de hogere odds.

Over het algemeen backen de meeste punters het team dat de puntenvoorsprong heeft gekregen. Dit komt omdat de favorieten vaak overgewaardeerd worden. En veel wedstrijden vaak een stuk spannender zijn dan vooraf wordt gedacht.

voorbeeld

Bij een kleine handicap krijgen de outsiders bijvoorbeeld een voorsprong van 6 punten bij aanvang van de wedstrijd.
Als het favoriete team de wedstrijd wint met meer dan 6 punten verschil, dan wint het de handicap.
Winnen ze met minder dan 6 punten verschil, of verliezen ze, dan zijn de outsiders de winnaars.

Match Total Points

Precies wat je denkt dat het is; een weddenschap op het totaal aantal punten dat in een wedstrijd wordt gescoord. De bookmakers kijken in principe naar hoe sterk aanval en verdediging is van beide teams. En komen zo met een aantal verschillende scores met verschillende odds.

Een lastige markt om in te schatten. Wat ons betreft dan ook vooral een weddenschap die meer voor de fun is. Het is meer dat het de wedstrijd weer een stukje spannender smaakt. Maar je rekent er niet echt op dat je er geld mee gaat winnen (behalve die ene keer dat je een lucky shot hebt).

Wedden op Rugby – Waar je rekening mee moet houden

Het Weer

Gladde ondergronden maken het lastiger om de bal goed stevig vast te houden. Zachte ondergronden maken het daarentegen lastiger maken voor creatieve spelers om door de linies te breken. Alleen hele dominante ploegen lijken echt veel te kunnen scoren op modderige ondergronden).

Grootte van het Veld

Op kleinere velden zie je vaak dat er sprake is van ‘verstopping’ en te weinig ruimte voor creatitiviteit. Het is echt metertje veroveren. Dus tenzij het ene team echt veel sterker is dan de andere, kun je verwachten dat bij de meeste wedstrijden op kleinere velden er minder kansen zullen zijn om een try te scoren. Waardoor er dus per saldo ook minder tries worden gescoord.

Tactiek

Bepaalde teams spelen vooral omdat niet te verliezen, waardoor ze veel wedstrijden spelen waarin ze weinig scoren. Het is dus belangrijk dat je van tevoren weet met welke tactieken de ploegen spelen. Vaak zie je ook dat sommige teams het beter doen als ze als de underdog spelen. Dit soort teams zijn gewend om vooral tegen te houden in plaats van het spel te maken. Dus als ze plotseling tegen zwakkere teams moeten spelen is het lastig voor deze ploegen om ineens de tactiek aan te passen.

Zelfde Markten voor beide Teams

Tegenwoordig kom je bij bookmakers dezelfde markten tegen voor elk team in een wedstrijd. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker is om de winnaar te vinden omdat je maar met één team rekening hoeft te houden; maar uiteraard zijn wel de odds een stuk lager.

First Scoring Play

Dit zijn de leukere weddenschappen. Hier voorspel je op welke manier de eerste punten worden gescoord. Je kunt kiezen uit een penalty kick, try en drop kick. Altijd slim eerst even af te wachten wie de eerste kick off heeft, want dat geeft je een licht voordeel in deze markt.

Bij deze markt moet je ook heel goed naar de samenstelling van elk team kijken. Teams met sterker kickers spelen weer anders dan teams die open en flowing rugby willen spelen. Penalty kicks zijn altijd een favoriet in deze markt en de teams met de sterkere packs, zeker in de scrum, verdienen doorgaans de meeste penalties.

Double Result Betting

Hier wed je op de combinatie van de winnaar bij de rust en de winnaar aan het eind van de wedstrijd. De score wordt meegenomen, dus de scores van beide helften worden niet apart geteld. De meeste punters backen een team om zowel bij rust als na full time te winnen als ze denken dat dit team duidelijk in het voordeel is.

Maar er zijn meer momenten waarop deze weddenschap interessant is. Teams die langzaam starten en sterk eindigen, of juist sterk beginnen en aan het eind ‘instorten’, zorgen ervoor dat dit een bijzonder winstgevende wedmarkt kan zijn.

Teams die aan het begin van een wedstrijd een grote voorsprong opbouwen hebben een grote kans om de wedstrijd te winnen. Maar… ze winnen niet per sé de tweede helft. Ze hebben nog weleens de neiging om gas terug te nemen. Of bij een grote voorsprong belangijke spelers rust te geven of veel te wisselen. Let dus op teams die de neiging hebben om dit te doen bij een grote voorsprong. Want de tegenpartij kan heel veel waarde opleveren voor de tweede helft!

Houd bij deze markt trouwens ook altijd rekening met het weer. Als het bijvoorbeeld hard waait die dag, of bepaalde delen van het veld zijn nat. Dan levert dit de ene helft een voordeel op voor het ene team en de andere helft voor het andere team. Profiteer dus van deze omstandigheden.

First Team To Score

Hierbij gaat het er vaak om welk team de kick off krijgt en vroeg in de wedstrijd het spel op de helft van de tegenstander krijgt.

Winning Margin

Nog een wedmarkt die erop is gericht is om rugby interessanter en competitiever te maken. Hierbij wed je op het verschil waarmee het ene team het ander verslaat. Als je wedstrijden hebt die erom spannen met twee tegenstanders die elkaar weinig ontlopen, dan zie je doorgaans een kleine winstmarge. Als de wedstrijd meer open is en eenzijdig, dan zou je een groter winstmarge moeten zien.

First Tryscorer

Een populaire markt bij gokkers, waarbij wordt gewed welke individuele speler de eerste try in de wedstrijd zal scoren.

De meest voor de hand liggende spelers om de eerste try te scoren zijn de scrum half, out half, full back, centre of de wingers. Meestal een behoorlijk competitieve markt, dus je mag een mooie prijs verwachten voor je selectie.

Soms zijn er wedstrijden waarin geen try wordt gescoord en in dat geval is ‘no tryscorer’ de winnaar in deze markt.

Last Tryscorer

Het zal geen verrassing zijn, maar dit is hetzelfde als first tryscorer alleen wed je hier op wie de laatste try scorer zal zijn. De odds voor elke speler om als eerste of laatste te scoren is exact hetzelfde.

Rugby Spread Betting Markten

Zoals bij de meeste sporten kun je bij rugby ook spread betten. In plaats van het gewoon goed of fout te hebben, wordt de punter bij spread betten beloond hoe meer hij gelijk heeft. En ‘gestraft’ hoe meer hij het fout heeft. Bij spread betten gaat het er vooral om dat je uitkomsten zoekt die overschat of onderschat zijn door de bookmakers.

Seasonal Points
Een weddenschap op hoeveel punten een team verzameld tijdens een seizoen.

Supremacy
Een weddenschap op hoe groot de dominantie is van een team ten opzichte van de tegenstander. Bij rugby gaat het erom hoeveel punten meer een team scoort in een wedstrijden ten opzichte van hun tegenstanders.

Team Performances
Een weddenschap op de totale prestaties tijdens een wedstrijd. Verschillende punten worden toegekend voor wins, draws, trys, conversions, penalties en drop goals. Houd er trouwens rekening mee dat er punten worden afgetrokken voor gemiste penalties of drop goals en voor sin bins en rode kaarten.

Time of First Try
Hoe lang doet een team erover om de eerste try te scoren. Simpel als dat. Het maximum is gesteld op 80 minuten, wat aangeeft dat er geen try is gescoord in de wedstrijd.

Total Points
In deze markt wed je op het totaal aantal punten dat in een wedstrijd wordt gescoord (door beide teams samen).

Tournament of Championship Index
In de grote toernooien of kampioenschappen in rugby kun je wedden op hoe goed een bepaald team gaat presteren. Hoe beter ze presteren, hoe meer punten ze krijgen toegekend. Hoeveel plaatsen er precies beloond worden met punten hangt af van de spread firms. Maar ga er vanuit dat dit ergens tussen de vier en zes plaatsen ligt.

Wedden op Rugby – Slimme Tips

Mooi. Je weet nu waar je allemaal op kunt wedden bij rugbywedstrijden. Om ervoor te zorgen dat je je kansen op succes kunt vergroten, heeft Wed Meesters nog een aantal handige tips voor je onder elkaar gezet.

Verlaag je Inzet bij Internationaal Rugby

In de nationale competities worden wekelijks wedstrijden gespeeld. Dus bij deze wedstrijden kun je makkelijker afgaan op de vorm van een team op dat moment. Bij Internationale wedstrijden is dat lastiger omdat er een lange break tussen wedstrijden zit. Bottom line: hoe meer je kunt zeggen over de vorm van een team (o.a. op basis van de vorm van de individuele spelers), hoe meer vertrouwen je kunt hebben in je weddenschap.

Volg het Laatste Nieuws

Geen enkel team is hetzelfde zodra de beste spelers om wat voor reden dan ook niet mee kunnen doen. Als betere teams die een aantal sterren missen het opnemen tegen mindere teams die wel op volledige sterkte zijn, dan kan het weleens lonen dat team te backen, zelfs als het grotere team op papier nog steeds de betere spelers heeft. De kracht van een vast, ingespeeld team moet niet onderschat worden. Net zoals de invloed van bepalende spelers die ontbreken niet onderschat moet worden. Af en toe vallen clubwedstrijden samen met internationale wedstrijden, wat voor sommige teams betekent dat ze hun internationals moeten afstaan. Een perfect moment dus om de tegenstanders van die teams te backen en te profiteren.

Hecht niet teveel Waarde aan Eerdere Ontmoetingen

Hoewel eerdere ontmoetingen natuurlijk wel invloed kunnen hebben op een wedstrijd. Als er grote rivaliteit tussen beide teams is bijvoorbeeld. Oer iets rechtgezet moet worden, of als een bepaalde speler het altijd goed doet tegen een bepaalde tegenstander, moet je je niet blind staren op head to head resultaten. Je krijgt een veel beter idee van de kansen van beide teams om te winnen door naar hun meest recente wedstrijden te kijken.
Kijk, mocht je nu echt goede argumenten hebben waarom het ene team altijd meer kans heeft om te winnen van het andere team, doe er je voordeel mee. Maar in veel gevallen blijken eerdere ontmoetingen geen garantie voor het resultaat van toekomstige wedstrijden.

Schat Sterke en Zwakke Punten in van Beide Teams

De relatieve sterktes en zwaktes van elk team moeten eerst onder de loep worden genomen als je op een wedstrijd of toernooi wilt inzetten.

Soms is het zo dat als bepaalde teams tegen elkaar spelen dat het een wedstrijd wordt waarbij beide teams weinig toegeven op elkaar, waardoor er ook weinig gescoord wordt, terwijl bij andere wedstrijden juist alles open ligt en er veel gescoord wordt. Als je vooraf goed naar beide teams kijkt, kun je hier meestal al een inschatting van maken als je goed kijkt naar hoe beide teams spelen en welk soort spelers ze hebben. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de winnaar van de Premiership; dat is het meestal het team dat de minste punten tegen krijgt, en niet zozeer het team dat de meeste punten scoort. Kennis van de verdediging en aanval van een team levert dus waardevolle informatie op die je een voordeel zou moeten geven bij het kiezen van een winnende weddenschap.

Wacht op Goede Weddenschappen

Stap niet in de valkuil waarbij je op teveel wedstrijden wedt. Bij rugby is het meestal net even wat lastiger om goede value bets te vinden dan bij andere sporten, dus tenzij je iets tegenkomt wat er echt uitspringt en goede waarde vertegenwoordigt raden we je aan je geld op zak te houden. Of simpelweg een weddenschap af te sluiten op een andere sport waar je makkelijker waarde vindt. Zijn er genoeg van!

Nog Wat Extra Tips

Het kan ook lonen om te kijken in welke competities de thuisspelende teams in het voordeel lijken te zijn. In de Franse topdivisie wonnen in het seizoen 13/14 alle thuisspelende ploegen op drie verschillende momenten.
Tenslotte, als je moet kiezen tussen een weddenschap op de winstmarge of de handicap, kies dan voor de winstmarge. Iets lastiger om te voorspellen, maar de odds zijn meestal veel groter.

Veelgestelde Vragen over wedden op Rugby

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer