Wed Meesters | Wedden op Tour de France

Tour de France | Wedden op wielrennen in de Tour de France

Wat het WK is voor voetbal, is de Tour de France voor wielrennen. Het allerhoogste podium, de grootste renners en het beroemdste tricot in de sportgeschiedenis - de Gele Trui. Drie weken lang raast de Tourkaravaan door La Douce France langs mythische etappes, om traditioneel te eindigen in Parijs. Wielergekte is een bijzonder fenomeen. Er is ook geen middenweg. Of je zit 3 weken gekluisterd voor de buis te kijken naar pezige mannen, stoempend op de pedalen. Of die hele Tour kan je gestolen worden. Maar lover or hater, als je van sportwedden houdt doe je jezelf tekort als je de Tour laat schieten. Genoeg reden voor Wed Meesters om dé Tour wat extra liefde te geven, zodat jij goed voorbereid kunt wedden op Tour de France.

Zelfs als je helemaal niets hebt met wielrennen kun je niet ontkennen dat de Tour de France een magische uitwerking heeft op je sporthart. We stellen onze vakantie drie weken lang uit, dit is de uitzondering op de regel dat je in de zomer niet binnen mag zitten; er is even niets belangrijker dan de gele trui. Voeg daar wedden op Tour de France aan toe en je begrijpt dat een hele mooie zomerse traditie kan ontstaan.

De ronde van Frankrijk heeft deze mythische status niet zonder reden. Het is om te beginnen de oudste meerdaagse wielerkoers, maar het unieke landschap en klimaat van Frankrijk maakt deze ‘koers der koersen’ tot wat het is: uitdagend, veelzijdig en onvoorspelbaar.

Waar in Spanje en Italië de rondes met gemak drie weken in de zon worden gereden, kun je in de Tour de France kletsnat over de kasseien rijden. Dit maakt dat wedden op Tour de France ook net even interessanter is dan wedden op die twee andere klassiekers die samen de drie ‘Grote Rondes’ vormen.

Genoeg reden voor Wed Meesters om dé Tour wat extra liefde te geven, zodat jij goed voorbereid kunt wedden op Tour de France. Want ook wat wedmogelijkheden betreft zit je 3 weken gebakken.

Laatste Tour de France nieuws

Opzet Tour de France

De Tour de France begint sinds 1967 met een zogenoemde proloog. Dit is een individuele tijdrit van zo’n 8 kilometer lang. Is de tijdrit aanzienlijk langer dan 8 kilometer, dan wordt deze aangezien als eerste etappe. De proloog vindt doorgaans niet plaats in Frankrijk zelf, ter promotie. Zo had de proloog in 2015 bijvoorbeeld plaats in Utrecht. 

Na de proloog zijn er twintig etappes door Frankrijk, hoewel soms ook de Franse grens wordt overschreden tijdens een etappe. Deze twintig etappes worden onderbroken door (slechts) twee rustdagen. Ieder jaar verschillen de start- en aankomstplaatsen, maar niet het hele land wordt ieder jaar aangedaan.

Wel staat de slotetappe vast; een ceremoniële etappe die aankomt op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs. Door de wereldwijde aandacht is er jaarlijkse grote strijd om start- en aankomstplaatsen van de tour door gemeenten. 

De eerste week van de tour staat in het teken van de sprint. Vlakke etappes waar de specialisten met de dagzege aan de haal gaan. Na deze week duikt de tour-karavaan de Alpen en Pyreneeën in. Vanaf dat moment komen de klassementsrijders in beeld. De zware bergetappes worden afgewisseld met individuele tijdritten en ritten met lagere categorie beklimmingen.

Truien

De Tour de France gaat niet enkel om de eindzege. Om verschillende rijders van verschillende disciplines een podium te geven zijn er meerdere truien waar gestreden om kan worden. En waarop gewed kan worden! We nemen ze dus kort met je door:

  • Gele trui: trui voor klassement aanvoerder. Wie na de laatste rit de gele trui draagt wint de ronde van Frankrijk. Er is gekozen voor de kleur geel omdat dit destijds de kleur was van het papier van de krant L’Auto die de Tour organiseerde in 1919.
  • Groene trui: de trui voor de beste sprinter. Ook in bergetappes zijn er punten te verdienen voor deze trui door zogenoemde tussensprints.
  • Witte trui: trui voor beste ‘rookie’. Deze trui wordt vergeven aan de hoogst genoteerde renner onder de vijfentwintig jaar. 
  • Bolletjestrui: de trui voor de leider in het bergklassement. Op iedere top van een berg zijn punten te verdienen voor dit klassement. Hoe zwaarder de berg, hoe meer punten. De groene trui en bolletjestrui zijn het meest interessant voor wedden op Tour de France wanneer je dagelijks de tour volgt.

Wedden op Tour de France | Wedmarkten

De Tour de France is één grote achtbaan aan mogelijke wed markten. Iedere trui is een wedmarkt, iedere dagzege is een wedmarkt en iedere verschuiving in het klassement is een wedmarkt. We lichten er een paar tussenuit; wedmarkten voor de die hard fans en Tour de France wedmarkten voor de casual toeschouwer.

Outright winner bet

Wie gaat de Ronde van Frankrijk winnen? Wil jij wedden op Tour de France zonder dagelijks de etappes op de voet te volgen, dan is een outright winner bet een geweldige optie om drie weken van te genieten. Met vier of vijf serieuze kanshebbers vallen de quoteringen nooit tegen.

Jouw tijdsinvestering zit voor de Tour; welke renners hebben ploegen die een ronde kunnen winnen? Wie heeft een goede voorbereiding? Wie is in vorm? Ligt het parcours jouw beoogde winnaar?

Groene trui / bolletjes trui

Ben jij iemand die meer betrokken is bij het verloop van de Tour en niet drie weken wil wachten op één weddenschap? Dan biedt wedden op de groene- en bolletjestrui uitkomst. In de eerste week zet je in op de groene trui, om daarna over te gaan op een weddenschap voor de bolletjestrui.

Om in deze wedmarkt succesvol te zijn zul je ook bereid moeten zijn te investeren in het bestuderen van vorm, ploegen en voorbereiding van renners. 

Dagzeges/-klassementen

Iedereen die drie weken vakantie opneemt om de Tour van dag tot dag te volgen is het aan zijn stand verplicht te wedden op dagzeges en dagwinst in de andere klassementen. Gebruik jouw kennis van wielrennen om de odds te verslaan. 21 etappes, waarvan 9 vlakke etappes, 3 heuvel etappes, 7 bergritten en 2 tijdritten bieden een heel scala aan weddenschappen waar jij je tanden in kunt zetten.  

Tour de France Promoties

Tour manager

Speel Tour de France manager op tourdefrancemanager.com en test jouw kennis over de koers met andere wielerfanaten. Deel je kennis op het forum en gebruik de tourmanager als generale repetitie voor het echte werk: wedden op de Tour de France. Uiteraard vind je op deze pagina alle kennis die je nodig hebt om het meeste uit je weddenschappen te halen. Samen op weg naar de finish!

Geschiedenis Tour de France

De Ronde van Frankrijk mag zijn legendarische status dan al een tijdje bezitten, er is in de loop van de tijd wel het een en ander veranderd. De eerste Tour de France werd gereden in 1903 en besloeg een parcour van 2428 km.

Dat is zo’n 1000 km minder dan vandaag de dag, maar er moet wel gezegd worden dat deze afstand in slechts zes etappes werd afgelegd. Dat is meer dan 400km per dag gemiddeld. Niet gek dat de gemiddelde snelheid in de eerste jaren niet boven de 26km per uur uitkwam.

Met de toenemende populariteit werd besloten dat heel Frankrijk door de tour bezocht moest worden. Het aantal etappes en kilometers schoten omhoog. In 1926 was de langste tour met 5745 km, waar de winnaar 239 uur op het zadel zat.

Dat dit te gortig was zag ook de organisatie, waarna de etappes van zo’n 350 kilometer terugliepen naar 250 en vervolgens naar het gemiddelde van 170 km zoals we die nu kennen. In 1927 werd dus de Tour geboren zoals we die nu kennen.

De mystiek van de Tour

In de Tour de France worden ritten gereden die iedereen bij blijven. Ritten die je nergens anders terugziet. Neem de 65 km lange etappe van Bagnères-de-Luchon naar Saint-Lary-Soulan die bestond uit 38 km klimmen. Gereden in een Formule 1 achtige opstelling, waar renners achter elkaar reden op basis van hun plek in het klassement. Totale chaos, maar zo mooi. De climax werd beslist op de laatste klim toen Nairo Quintana aanviel en zelfs Chris Froome en Geraint Thomas niet konden volgen.

Wedden op Tour de France | Doping en weddenschappen

De Tour de France is niet alleen befaamd om de mooie ritten, het mooie landschap en het afzien. Deze ronde (en de sport in het algemeen) wordt ook gedomineerd door intriges. En dan met name die van dopinggebruik. Dit kan vervelend uitpakken voor weddenschappen. Meestal worden deze ongeldig verklaard en krijg je je inleg teruggestort.

Het kan zijn dat het schandaal aan het licht komt na de uitbetaling. Lees altijd goed de voorwaarden bij een bookmaker voor dergelijke gevallen, zeker bij wielrennen.

Zo werd in 1998 verzorger Willy Voet van de Festina-ploeg nog aangehouden met een auto vol epo. Dat jaar zouden slechts 96 van de gestarte 189 renners finishen in Parijs. De Tour van dat jaar kreeg de bijnamen ‘Le Tour Noir’ en Le Tour Dopage’. Ondanks het harde optreden van justitie was de sport na dat jaar niet van doping verlost.

In 2006 was er een nieuw dopingschandaal. Een lijst van 35 renners met daarop grote namen als Ivan Basso (nr 2 in 2005), Jan Ullrich (winnaar 1997) en Joseba Beloki. Dat jaar zou Floyd Landis winnen, maar vier dagen na de tour was hij plots spoorloos verdwenen. Doping werd ook bij hem ontdekt en de titel werd hem ontnomen. 

Het grootste schandaal dat nog op ons aller netvlies staat is natuurlijk die van Lance Armstrong. De zevenvoudig(!) winnaar die jarenlang de wereld voor loog is voor het leven geschorst. Zijn overwinningen zijn uit de boeken geschrapt.

Maar de klap die de sport in het algemeen en de Tour in het bijzonder daarvan kregen dreunde nog lang na. Het vertrouwen van het publiek moest opnieuw gewonnen worden. Terwijl we het afkloppen durven we voorzichtig te stellen dat de Tour de France inmiddels niet meer met argusogen bekeken wordt. Maar het duurt waarschijnlijk nog wel even voor alle achterdocht echt volledig verdwenen is.

(Eerlijke) winnaars Tour de France 

Kijkend naar andere winnaars kan gelukkig geconstateerd worden dat die geen zweem van corruptie om zich hadden hangen. Al moet erbij gezegd worden dat in vroeger tijden veel doping niet als zodanig werd gezien. Er werd niet op gecontroleerd en renners hadden niet het idee dat ze iets fout deden. Daarom moeten we bij de prestaties uit het verleden, ook van de grootste helden, altijd deze kanttekening plaatsen.

De Engelsman Christopher Froome won de Tour van 2015 tot 2018, een soortgelijk kunstje deed de Spanjaard Miguel Indurain van 1991 tot 1995. In de jaren ‘70 was de Belg Eddy Merckx de grote man met 4 titels op rij, iets wat de Fransman Jacques Anquetil een decennium daarvoor ook presteerde. Iedere tourwinnaar zal je vertellen hoe moeilijk het is één tour te winnen. Dat deze mannen er ieder vier op hun naam hebben gezet, is een ongelofelijke prestatie.

Wedden op Tour de France | Nederlandse Renners in de Tour de France

Zoals bij veel sporten doen we het als klein landje helemaal niet slecht in deze grote mensen tour. Zeker niet gezien we helemaal geen noemenswaardige heuvels hebben, laat staan bergen, waar we kunnen trainen. Het is geen vanzelfsprekendheid dat we tourwinnaars hebben afgeleverd en dat we jaar in jaar uit iemand hebben die in de kopgroep strijdt om de gele trui. Een bloemlezing van Nederlands grootste tour deelnemers:

Joop Zoetemelk is een naam die voor altijd verbonden zal blijven aan de Tour de France. En geen Nederlander gaat dit overtreffen. Joop reed de tour maar liefst zestien keer! Won hem in 1980 en werd 6 keer tweede. Nu jij weer.

Soms hoef je een tour niet te winnen om groot te zijn. Wat Wout van Aert in 2021 flikte wordt terecht ‘Merxciaans’ genoemd. Sprints, tijdritten en bergritten winnen in een tijd van hyperspecialisatie is toch ongekend?

Andere grootheden zijn Gerie Knetemann, bijgenaamd ‘de Kneet’, Henk Lubberding en recenter Michael Boogerd, Bauke Mollema en Erik Dekker. Ook de toekomst ziet er rooskleurig uit, nu het wielrennen in Nederland steeds populairder wordt en jongens als Mathieu van der Poel, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk voor niemand onderdoen.

Wat we missen in bergen, maken we goed in doorzettingsvermogen. Dit zie je terug in ‘onze’ successen op de mooiste etappe: de Alpe ‘d Huez. In 1989 kwam Gert-Jan Theunisse na een solo-rit van 100km als eerste over de finish met een minuut voorsprong op de nummer twee. Of Theo Middelkamp, die nog nooit een bergpas had gezien toen hij op zijn 22e een loeizware bergetappe won als eerste Nederlander.

Het is een kwestie van tijd voor de volgende Nederlander zich de geschiedenisboeken inrijdt van het fenomeen dat Tour de France heet.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op de Tour de France

  • Waar kun je wedden op de Tour de France?

    Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op Tour de France. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn BetCity, Jack’s Casino en TOTO.

  • Wie zijn kanshebbers voor de gele trui in 2022?

    Bij de bookmakers is Tadej Pogacar absolute topfavoriet voor de tour de france zege 2022. Primoc Rogliz, Jonas Vingegaard en Daniel Martinez zijn de belangrijkste outsiders voor de gele trui in Parijs.

  • Welke Nederlanders rijden in de Tour de France 2022?

    Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Timo Roosen, Mike Teunissen, Mick van Dijke (Jumbo-Visma), Bram Welten (Groupama-FDJ), Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers), Daan Hoole (Trek-Segafredo), Niki Terpstra (Totalenergies), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Joris Nieuwenhuis (DSM), Taco van der Hoorn (IWGM), Jan Maas (TBE-Jayco), Sebastian Langeveld (EF) en Bas Tietema (Bingoal)   

  • Wanneer is de Tour de France?

    De Tour de France 2022 vindt plaats van 01 juli tot en met 24 juli. Er worden in totaal 21 etappes gereden en er zijn twee rustdagen. De tour zal beginnen in Kopenhagen, Denemarken en eindigt traditiegetrouw in Parijs.

  • Waar vind je Tour de France promoties?

    Op Wed Meesters vind je alle actuele Tour de France Bookmaker Promoties. Denk aan free bets, odds boosts en cash back acties. In Nederland zijn nu meer dan tien legale bookmakers en alleen bij Wed Meesters vind je alle promoties tegelijk.