Wed Tips | Inzet Plannen

Plan je inzet en speel met een systeem en discipline. Zo houd je de risico's onder controle en houd je overzicht.

Betting Banks

Veel professionele gokkers willen een vaste betting bank hebben waar vandaan ze al hun inzetten plaatsen. De grootte van de bank hangt af van hoe rijk de gokker is. Het gebruik van zo’n bank maakt dat het eenvoudig is om de winst- en verliesrekening bij te houden. Simpelweg omdat alle winsten en verliezen afkomstig zijn van dezelfde bank.
Het stelt gokkers ook in staat om gedeelten van hun bank op het spel te zetten bij weddenschappen waarin ze geloven. Winst halen gokkers periodiek van de bank af, of ze wachten tot het geld een bepaalde grens heeft bereikt waarboven het wordt afgeboekt voor andere doeleinden dan gokken.

Voorbeeld

Je kunt een betting bank hebben van 1000 euro. Waarvan je, iedere keer wanneer er 1500 euro of meer op staat (of welke winst dan ook in 3 maanden tijd), de winst mag afboeken.

Unit Stakes/ Inzet Eenheden

Het toekennen van zogenaamde unit stakes – in welke eenheid zet je in? – bij weddenschappen kan handig zijn, want het maakt een gokker meer gedisciplineerd en geeft minder kans op een te grote inzet. Soms wordt er een minimale en maximale unit stake gebruikt, bijvoorbeeld van 1 tot 20 eenheden. Afhankelijk van hoe serieus een gokker wedt, kan een eenheid 1 euro, 10 euro, 100 euro of zelfs meer zijn. Deze eenheden worden gewoonlijk aangeduid als punten.
Hoe meer gedisciplineerd gokkers zijn, hoe kleiner de band of units is die zij zullen gebruiken. Dit voorkomt een te kleine of te grote inzet op een uitkomst. Ze hebben het verschil in wat ze verwachten van de units duidelijk in hun hoofd.

Voorbeeld

Je hebt stakes die variëren van 1 tot 5 punten. Elke punt is 20 euro waard. De minimale inzet voor jou is 20 euro, de maximale inzet is 100 euro.

Kelly’s Criterion

Kelly Criterion is een rekenformule die wordt gebruikt om te bepalen hoeveel van een bank kan worden ingezet op een bepaalde weddenschap. De formule houdt rekening met de kansen van de inzet en de waarschijnlijkheid van winst of verlies.

Dit heeft als voordeel dat de bank nooit in zijn geheel verloren gaat op één weddenschap en het helpt de bank gestaag te groeien. Een nadeel is echter dat er geen enkele garantie is dat het geld niet verloren gaat. Sterker nog; de kans dat je bankrekening wordt gehalveerd is 1 op 3 voordat deze wordt verdubbeld.

Martingale System

Het Martingale system wordt vaak geassocieerd met roulette, maar kan bij elke vorm van wedden worden toegepast. Het is feitelijk een systeem van verdubbeling na elke verliezende weddenschap. Als de kansen evens zijn of meer, dan kan de gokker in theorie niet verliezen. De gokker krijgt namelijk al zijn verliezen terug, elke keer dat hij een winnaar steunt.

In deze theorie heeft de gokker een onbeperkte betting bank om iedere inzet te dekken. In werkelijkheid kunnen betting banks leeg raken en de maximale inzet die bookmakers toestaan kan worden overschreden. De inzet kan nogal uit de hand lopen en dus wordt het Martingale systeem niet aanbevolen.

Voorbeeld

Je gokt 1 euro en verliest, dus je verdubbelt en zet 2 euro in. Je verliest. Dan zet je dus 4 euro in en dat verlies je ook. Je zet 8 euro in en die win je. Je maakt 8 euro winst op je uiteindelijke winnende weddenschap. Na de vorige drie verliezen van 1, 2 en 4 = 7 euro, blijft er 1 euro winst over.

Andere systemen

Sommige gokkers zullen consequent hetzelfde percentage van hun bank inzetten. Elke inzet is bijvoorbeeld 5% van de bank. Hierdoor gaan bij slechte runs de inzetten omlaag en bij goed runs omhoog. Het probleem bij dit systeem is echter dat er geen rekening wordt gehouden met hoe zeker de gokker is over zijn inzet. Het is beter om dit systeem een beetje aan te passen en wel rekening te houden met het vertrouwen dat een gokker heeft in zijn weddenschappen.

Er kunnen drie niveaus van vertrouwen worden toegewezen, 7,5 % van de bank voor een zelfverzekerde weddenschap, 5 % voor een gemiddelde inzet en 2,5 % voor een niet zo zelfverzekerde inzet. De exacte percentages die je gebruikt zijn jouw beslissing.

Micko70 heeft op zijn blog een staking plan met zijn volgers gedeeld. Zijn Stake Back Plan is de moeite van het uitproberen waard als je belangstelling voor nieuwe systemen.