Wed Meesters | Wedden op Wielrennen

Wedden op Wielrennen

Wat schaatsen voor de winter is, is wielrennen voor de zomer. De elfstedentocht gaat dan vaak niet door, de Tour wel!

Geschatte leestijd: 7 minuten

‘s Ochtends een weddenschap plaatsen en daar dan de he-le dag van genieten? Als dat je ding is, dan is wedden op wielrennen iets voor jou. De sport van de lange adem leent zich uitstekend voor een gokje. Meer nog dan bij andere sporten wordt bij wielrennen kennis beloond. Informatie over de teams, etappes, sprinters en klassement rijders, ‘goede benen’ en materiaal spelen allemaal een rol in de dagzege.

Dit is de enige sport waar een etappe van Parijs-Nice, een rit over 163 kilometer van Les Bréviaires naar Bellegarde, wordt beschouwd als een ‘sprint’. Op deze pagina vind je alle informatie over wedden op wielrennen, voor de beginnende kijker en de ervaren liefhebber.

Let op: Wedden op wielrennen is seizoenswedden. In de zomer beginnen de grote wielerrondes, waar de fietsers wekenlang dagelijks meer dan 200km in de benen nemen. Enkele rustdagen uitgezonderd. Bookmakers halen dus in de maanden mei, juni en juli alles uit de kast om wielerfanaten aan zich te binden. Houd onze site goed in de gaten in deze periode, want we houden je altijd op de hoogte van de laatste promoties!

Meer dan hard fietsen 

Natuurlijk moet je hard kunnen fietsen, maar op eendaagse koersen zoals Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik fiets je niet 250km op vol vermogen. Wielrennen is bovenal een tactisch spel, een kat- en muisspel tussen ploegen. Op tijd ontsnappen, jagen van het peloton, aflossen van ploegen in de voorhoede, knechten voor kopmannen laten werken; alles in wielrennen is strategie. Misschien de valpartijen uitgezonderd. 

Dit ga je pas zien als je het doorhebt, in de befaamde woorden van lands grootste voetballer. In andere woorden, wielrennen moet je leren kijken. Net zoals je wijn moet leren drinken. Maar als je het doorhebt, dan wordt iedere kilometer afgelegde asfalt spannend.

Terwijl het voor de leek lijkt alsof er 245km van de 250km niks gebeurt. Als je het spelletje snapt, ga je ook de verschillen zien tussen renners. Tom Dumoulin is een absolute baas in het tijdrijden, terwijl Sagan en Kittel bijvoorbeeld typische sprinters zijn. Dan heb je nog de fietsers die rijden op dagzeges en fietsers die focussen op het klassement, zoals Chris Froome. Houd het doel van een fietser dus in je achterhoofd wanneer je gaat wedden. 

Als je iets uitzoomt, dan krijg je helder wat het team precies voor ogen heeft. Teamleiders staan in nauw contact met de renners en er wordt zelden een beslissing genomen door de ploeg zonder hun instemming. Of een gat wel of niet actief wordt dichtgereden hangt helemaal af van de team strategie, die altijd boven het individuele belang gaat. Gaat Quintana er vandoor, dan zullen zijn teamgenoten niet het gat mogen dichtrijden vanuit het peloton. Al zit daar iemand tussen met meer kans op de dagzege.

Tot slot is het belangrijk op voorhand kennis te nemen van het parcours voor je gaat wedden op wielrennen. Zitten er zware beklimmingen in het parcours? Scherpe afdalingen? Met deze informatie kun je vaak al een goede schifting maken van het kaf & kanshebbers.

Wedden op de Tour de France

Voor wielerliefhebbers is de Tour de France de climax van het wielerseizoen. De iconische gele trui, bolletjestrui en groene trui zijn de meest felbegeerde wielershirts die een renner kan dragen. De van origine Franse tour krijgt steeds meer internationale allure door te starten in andere Europese steden zoals Düsseldorf (2017), Utrecht (2015), Leeds (2014), Luik (2012) en Rotterdam (2010).

Toch wordt deze start gezien als prelude of feestelijke opening voor het echte vuurwerk van de drie weken door het Franse landschap en gebergte. Met als iconisch eindpunt: Parijs. Deze laatste etappe, die eindigt op de Champs-Elysées, begint als een ereronde waar het peloton rustig afscheid neemt van de toer. Pas eenmaal in Parijs gaan de sprinters en klassementsrenners nog één keer flink op de pedalen staan voor eeuwige glorie.

Om de eindzege te pakken in de Tour de France moet je over drie weken de snelste tijd neerzetten in het klassement. De tijden van iedere etappe wordt bij elkaar opgeteld.

De tour begint (en eindigt) vaak vlak. Wat betekent dat de sprinters hoog aan het klassement prijken (en de gele trui mogen dragen). Zodra de tour karavaan richting de Alpen en Pyreneeën vertrekt verandert er veel in het klassement. In zware bergetappes worden vaak (tientallen) minuten toegegeven op de winnaar, terwijl het op vlakke parcours gaat om seconden tot minuten.

Voor de sprinters rest dan de groene trui, die wordt gegeven aan de renner met de meeste punten in het sprintersklassement. De berggeiten vechten onderling om de bolletjestrui. Tot slot is er nog een witte trui voor de beste jongeling tot 25 jaar. Renners zonder zicht op een trui kunnen zich alsnog onderscheiden met een ritzege.

Er is dus veel te winnen en veel op om te wedden op de Tour de France.

Wedden op andere grote wielerrondes

Tot de grote drie wielerrondes horen naast de Tour de France, de ronde van Spanje en de ronde van Italië. Beter bekend als de Vuelta en de Giro d’Italia. Deze rondes duren allemaal 23 dagen, waarvan er 21 dagen wordt gekoerst en (slechts) 2 dagen wordt gerust. In 2022 organiseert Utrecht de start van de Vuelta en is daarmee de eerste stad ter wereld die het startpunt was voor alle drie de koersen. In 2010 reed de Giro al onder de dom door en in 2015 de Tour. 

De interesse voor de Vuelta en Giro d’Italia is mede daardoor toegenomen in Nederland, maar nog meer door de winst van Tom Dumoulin van de Giro d’Italia in 2017 en de aanval op de winst in de Vuelta in 2015.

Met de start van de Vuelta in Utrecht 2022 verwachten we ook veel promoties voor wedden op de Vuelta en wedden op de Giro d’Italia. Veldrijder, mountainbiker en wegwielrenner Mathieu van der Poel (ofwel alleskunner) debuteerde vorig jaar in de Tour de France en wist maarliefst zes dagen in het geel te rijden, toen was de motor ook wel op, maar het belooft iets voor de volgende edities.

Wielrennen leeft in Nederland!   

Giro d’Italia

Vuelta

Wedden op eendaagse klassiekers

De echte wielerliefhebber onderscheidt zich door voor de buis te zitten bij de eendaagse klassiekers en de wereldkampioenschappen wielrennen. Wil jij tot die groep gaan behoren? Zorg dan dat je de volgende klassiekers in je agenda zet:

 • Parijs-Roubaix
 • Luik-Bastenaken-Luik
 • Ronde van Vlaanderen
 • Amstel Gold Race
 • Milaan-San Remo
 • Waalse Pijl

De Amstel Gold Race verdient extra aandacht. Deze klassieker door het glooiende landschap in Zuid-Limburg voert de renners over de befaamde Cauberg. Ook bookmakers brengen wedden op de Amstel Gold Race altijd extra onder de aandacht. De Wed Meesters doen dan ook actief verslag van alle promoties van bookmakers rondom wielerrondes. 

Wedden op wielrennen tips

Wedden op wielrennen draait om momentum. Odds en risico tegen elkaar wegstrepen. De absolute moeder aller wieler-weddenschappen is wie er winnaar wordt van de Tour de France, maar wanneer zet je ‘m in? Je kunt al maanden voor de tour inzetten, met hoge odds en veel onzekerheid.

Het kan zomaar zijn dat je inzet op een renner die uiteindelijk niet aan de start verschijnt. Iets meer controle heb je over zogenoemde Head-to-Head weddenschappen, waar je bijvoorbeeld Mike Teunissen het laat ‘opnemen’ tegen Wout van Aert. Het onderlinge duel is waar jouw weddenschap op wordt beoordeeld. Hoeveelste ze eindigen en in welke tijd is niet van belang.

Bij een klassieker Luik-Bastenaken-Luik eindigt het vaak in een massasprint, waardoor de winnaar nog geen seconde voorsprong op de nummer twee eindigt. Hierin is een winnaar lastig te voorspellen. Je kunt dan als alternatief gaan inzetten op de marge die de winnaar heeft ten opzichte van de nummer 2.

Wielerkennis wordt beloond, daarom raden we je aan om toch vooral live te wedden wanneer je er sjoege van hebt. Een wedstrijd duurt uren, dus je hebt alle tijd om rustig een weddenschap te plaatsen. Wacht je te lang, dan zijn de odds niet meer de moeite waard. Alleen er is een ‘sweet spot’ waar je met een getraind oog ontwikkelingen in de race kan bespeuren die nog niet zijn opgepikt door de odds. Dit is waar de expert zich onderscheidt.

Wedden op wielrennen termen: 

AJAX progress indicator
Zoek:
(clear)
 • a

 • à bloc Rijden met volle inzet of voluit rijden.
 • c

 • Chasse patate Geopperd door sportkenner Mark Uytterhoeven die opmerkte hoe onnozel je je voelt wanneer je als groepje renners uit het peloton ontsnapt om naar de kopgroep te rijden, maar daar niet in slaagt. Je rijdt eigenlijk in niemandsland, met de kopgroep op voorsprong en een peloton op achterstand. Je(...)
 • d

 • Demarreren Het werkwoord van demarrage, wat zoveel betekent als plotseling versnelling of ‘ontsnapping’. Renners demarreren om zo een voorsprong te krijgen op de groep, zoals het peloton, waaruit ze wegrijden. Een demarrage slaagt niet altijd
 • e

 • En danseuse Bergop rijden staand op de trappers terwijl het lichaam zwiepende bewegingen maakt om meer snelheid te genereren. Zodra je het ziet herken je het.
 • f

 • Flandrien De naam voor een wielrenner die gek is op kasseien en straffe hellingen, zoals we die vooral kennen uit Vlaanderen.
 • g

 • Gepierd Er af gepierd worden: Het tempo niet meer kunnen bijbenen en ‘afhaken’ bij de kopgroep of het peloton.
 • p

 • Photo Finish Als met het blote oog niet kan worden vastgesteld wat het resultaat aan de finish is, moet dit bepaald worden aan de hand van een foto. Daarmee kan vervolgens gekeken worden wie er precies heeft gewonnen en wat de winnende afstand is.
 • r

 • Rouleur Een wielrenner die het beste uit de voeten kan op een vlak wegdek; groot uithoudingsvermogen. Niet te verwarren met een sprinter. Een rouleur is eerder een tijdrijder.
 • s

 • Surplacen Dit is een term uit het baanwielrennen waar je balancerend tot stilstand komt op de fiets om zo de tegenstander te dwingen de leiding te nemen. Suprplacen komt van het Franse sur place, ofwel ‘ter plaatse’.

Veelgestelde Vragen over wedden op Wielrennen

 • Waarom is wielrennen juist zo populair in Vlaanderen?

  Wat schaatsen is voor de Friezen, is wielrennen voor Vlaanderen. Ook al is de Benelux een klein gebied, weersomstandigheden en ligging (Ardennen en nabijgelegen Eifel) zijn van grote invloed op de sportprestaties en interesses. Er wordt gezegd dat in Vlaanderen de eendagskoersen zijn uitgevonden, dus er bestaat een lange wieler traditie; Belgen worden geboren met een toerfiets, zo zeggen ze zelf.

 • Hoeveel Nederlanders doen aan wielrennen?

  Wielrennen neemt enorm in populariteit toe als vrijetijdsbesteding. Dus ook wedden op wielrennen. Dit komt door de vele koersen die in Nederland starten en omdat ‘we’ sinds kort weer echt meedoen om de prijzen. Er zijn zo’n 850.000 Nederlanders die zelf op de fiets stappen, maar het aantal liefhebbers is nog vele malen groter. De gemiddelde leeftijd van wielrenners in Nederland is 46 jaar.

 • Wie is de beste Nederlandse wielrenner?

  In 2021 was Mathieu van der Poel de beste wielrenner van Nederland. Joop Zoetemelk, tourwinnaar in 1980, wordt algemeen beschouwd als de beste Nederlandse wielrenner aller tijden. Anderen vinden dat die titel aan Jan Janssen behoort, de eerste Nederlander die in 1968 de tevens de fietstocht der fietstochten op zijn naam schreef.

 • Zijn er ook wielerrondes voor vrouwen waar je op kunt wedden?

  Jazeker. Het wielrennen voor vrouwen wordt steeds groter en professioneler. Met Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Chantal van den Broek-Blaak, Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Amy Pieters, Demi Vollering en Marianne Vos heeft Nederland een ontzettend sterke equipe van rensters om het hoogste niveau.

 • Bij welke bookmakers kun je wedden op wielrennen?

  Je kunt wedden op wielrennen bij TOTObet365BetCityHolland Casino en Bingoal. Bingoal is van origine een Belgische  bookmaker waar doorgaans meer aandacht wordt besteed aan kleinere wielerwedstrijden. Het aanbod aan koersen en wed mogelijkheden verschilt per bookmaker, onderzoek loont!