Wed Meesters | Wielrennen | Vuelta

Vuelta a España | Wedden op wielrennen in de Vuelta

Sinds 1995 is de Vuelta, de Ronde van Spanje, de laatste van de drie Grote Wielerrondes - naast de Tour de France en Giro d'Italia. Wie los van de geografie moeite heeft ze uit elkaar te houden.. daar is een ezelsbruggetje voor. In de Tour rijdt de klassementsleider in het geel, in de Giro in het roze en in de Vuelta in het rood. De Vuelta levert elk jaar waanzinnig veel waardevolle weddenschappen op. Je moet alleen weten waar je ze vindt. Wed Meesters daalt met je af in de Vuelta a España.

Geschatte leestijd: 8 minuten

De meest prestigieuze rittenkoers in het wielrennen is natuurlijk de Tour de France. Maar het winnen van de Giro d’Italia of Vuelta a España geeft je ook eeuwige roem in de wielerwereld. Sinds 1995 is de Vuelta, de Ronde van Spanje, de laatste van de drie Grote Rondes.

De Vuelta wordt verreden in augustus en september, nadat eerst de Giro en Tour zijn afgelopen. Renners die in Italië of Frankrijk dus niet konden meedoen of tegenvielen, kunnen dus in de Vuelta nog één keer alles op alles gooien.

De winnaar van de rode trui is natuurlijk nooit zomaar iemand, maar er zijn verrassende winnaars geweest in het verleden. Nederlandse renners die de Vuelta hebben gewonnen, zijn makkelijk op te noemen, daarover later meer.

Laatste Vuelta nieuws

Opzet en parcours Vuelta a España

Zoals elke Grote Ronde probeert ook de Vuelta elk jaar een uitdagend en afwisselend parcours uit te zetten voor de renners. Een aantal elementen komen wel altijd terug in de Ronde van Spanje. Zo hebben ze genoeg bergen in Spanje om te beklimmen, maar komen in elk geval de Pyreneeën altijd in het rittenschema terug.

De geografie van Spanje leent zich uitstekend om bergritten af te wisselen met heuvelritten en vlakke etappes. Maar wat bijna altijd terugkomt in de Vuelta, is de onverbiddelijke hitte. En waar de Tour de France traditiegetrouw eindigt op de Champs-Élysées in Parijs, wordt de Vuelta afgesloten met een vlakke rit in Madrid.

De drie grote rondes doen de laatste jaren ook steeds vaker het buitenland aan. De Tour de France heeft zijn Grand Départ bijna om de twee-drie jaar wel in het buitenland, met tot nu toe al zes keer in Nederland. Ook de Giro d’Italia begint de laatste jaren bijna om het jaar in het buitenland, met sinds 2002 al drie keer Nederland.

Spanje doet het voorzichtiger wat dit betreft. In 1997 begon de ronde in Lissabon, in 2009 in Assen, in 2017 in het Franse Nîmes en in 2022 in Utrecht (eerst gepland in 2020). Af en toe gaat de Vuelta ook tussendoor de grens over met buurlanden Portugal, Frankrijk en Andorra.

Truien

Net als de Tour de France en de Giro d’Italia vind je bij de Vuelta drie bekende klassementen. Natuurlijk die voor de winnaar van het eindklassement, maar ook de puntentrui en bergtrui. En tot een paar jaar geleden was er ook nog het combinatieklassement.

Rode trui: de leider in het algemeen klassement van de Vuelta mag de rode trui dragen. De kleur van deze trui is in de loop der jaren wel veel veranderd. Het begon met oranje in 1935, werd eenmalig wit, toen weer oranje, daarna wit met een rode streep, vervolgens 40 jaar geel, 12 jaar goud en sinds 2010 rood.

Groene trui: net als de Tour de France rijdt de leider in het puntenklassement in de groene trui. Tot een paar jaar geleden was dit lange tijd de blauwe trui. Maar de Vuelta besloot om meer te willen lijken op de Tour. Het puntenklassement is echter niet voor sprinters zoals in de Tour.

Punten worden verzameld voor de klassering in elke etappe. Hoe hoger je eindigt, hoe meer punten. 25 punten voor de etappewinnaar, 20 voor de nummer 2 en dan 16-14-12-10 en door tot 1. Zo winnen typische klimmers vaak de puntentrui in de Vuelta.

Bolletjestrui: de aanvallers met een goede klim in de benen richten zich vaak op de bolletjestrui. De leider van dit klassement draagt een witte trui met blauwe bollen. Punten worden verzameld door bij de eerste renners te zitten die de top van een beklimming halen.

Witte trui: en net zoals in Frankrijk draagt de beste jongere van het klassement de witte trui. Dit klassement wordt pas sinds 2017 bijgehouden en is voor renners die 25 jaar of jonger zijn.

Combinatietrui: dit klassement werd na 2018 niet meer bijgehouden en was er met periodes in het verleden. Het was een opsomming van het algemeen, punten- en bergklassement.

Wedden op Vuelta | Wedmarkten

De bookmakers in Nederland hebben elk jaar volop mogelijkheden om te wedden op wielrennen in de Vuelta. Natuurlijk kun je de outright bet pakken op de eindwinnaar Vuelta. Maar van tevoren en tijdens de ronde kun je ook inzetten op het puntenklassement, de bergtrui en de jongerentrui.

Binnen die outright bets is er ook de mogelijkheid om te wedden op ‘duels’, oftewel wie van twee renners het beter gaat doen. En elke dag heb je de kans om in te zetten op de etappewinnaar. Lees alle voorspellingen op de Vuelta, bekijk de favorieten Vuelta en meer.

Vuelta spellen en Vuelta pools

Om het plezier in het volgen van de Vuelta te verhogen, kun je meedoen met wielrennen spellen en wielrennen pools. Elk jaar is er bijvoorbeeld de Scorito pool, het Vuelta spel van Wielerflits en kun je meedoen met het AD Vuelta spel. Bij Wed Meesters zijn we vooral fan van World Cycling Stats. Daar stel je een team van renners samen met een beperkt budget, en voorspel je alle klassementen.

Vuelta Promoties

Van Gerwen wint World Grand Prix

Micheal heeft afgelopen zaterdag de World Grand Prix gewonnen! In Dublin versloeg hij Gary Anderson. Van Gerwen won maar liefst met 5-2 en verzekerde op deze manier zijn derde titel in Dublin. Hiervoor won hij in 2012 en 2014 ook al. Hij houd er een mooi zakcentje van 110.000 euro aan over. Om het nog mooier te maken is Van Gerwen de enige Nederlander die de World Grand Prix heeft weten te winnen.

Frank & Ronald winnen de Toto

Frank & Ronald de Boer zijn vandaag jarig! En zei je vroeger hun namen dan zei je automatisch Eéééééééj Eveeeers!’. Luister hieronder hoe ze de Toto wonnen – wij lagen er gelijk weer af!

Wat kunnen we verwachten van Max na de zomerstop?

Twee races voor de zomerstop had Max Verstappen nog een voorsprong van dik dertig punten en nu de zomerstop in de Formule 1 daadwerkelijk is begonnen staat de coureur van RB acht punten achter op Hamilton. Iedereen weet hoe dit is gekomen en eigenlijk hebben we weinig zin om dit nog op te rakelen. We kijken liever vooruit naar wat we nog mogen verwachten van Max die weer in de aanval kan in de tweede helft van het seizoen.

Geschiedenis van de Vuelta

Van de drie grote rondes is de Vuelta a España de jongste. De Tour de France begon in 1903 en de Giro d’Italia in 1909, en werden alleen onderbroken door de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De Vuelta a España werd voor het eerst verreden in 1935. De aanleiding was hetzelfde als bij de Tour en Giro: een landelijke krant (Informaciones) organiseerde de wielerronde om meer aandacht te genereren.

In de beginjaren werd de Vuelta in het voorjaar gehouden. Maar in 1995 verschoof de ronde naar augustus en september, om concurrentie met de Giro te vermijden. Begin jaren ‘50 werd de Vuelta een paar jaar niet gereden, maar sinds 1955 is de Ronde van Spanje er elk jaar.

Vanaf die tijd kwam er ook steeds meer animo van wielrenners buiten Spanje. Dat kwam tot een hoogtepunt in de jaren ‘60 en ‘70, toen de eerste renners het voor elkaar kregen om alle drie de rondes te winnen. Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx en Bernard Hinault flikten dit. Later werden ze gevolgd door Alberto Contador en Vincenzo Nibali. Opvallend is dat vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain uit Spanje nooit de Vuelta won, waardoor hij niet in dit rijtje staat.

In de Tour de France is er een viertal renners dat vijf keer eindwinnaar werd. Maar in de Ronde van Spanje is er slechts één renner die vier keer won: Roberto Heras tussen 2000-2005. Zijn overwinning in 2005 werd hem eerst afgenomen vanwege een positieve dopingtest, en gegeven aan Rabobank-renner Denis Menchov. Maar Heras ging in beroep en kreeg zijn titel uiteindelijk terug. Opvallend is dat hij in negen deelnames tussen 1997-2005 nooit lager eindigde dan de zesde plek. In februari 2006 werd hij voor twee jaar geschorst, waardoor zijn carrière al op 31-jarige leeftijd eindigde.

Daarna zijn er drie renners met drie eindzeges: Tony Rominger, Alberto Contador en Primoz Roglic. De Sloveen won de edities van 2019, 2020 en 2021.

De meest succesvolle etappewinnaar is de Spanjaard Delio Rodriguez. Tussen 1941 en 1947 won hij in vijf edities maar liefst 39 etappes, waarvan 12 in 1941. De bekroning kwam in 1945 toen hij ook het algemeen klassement won. De Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi komt ver daarachter op plaats twee met 20 zeges tussen 2000 en 2010. Rik van Looy en Laurent Jalabert staan op 18, Sean Kelly op 16.

Nederlanders in de Vuelta

Van Sean Kelly is het een kleine sprong naar de succesvolste Nederlander in de Vuelta. Sprinter Gerben Karstens won 14 etappes tussen 1966 en 1976 (zes deelnames). Hij is een van de vijf Nederlandse wielrenners met een etappezege in Giro, Tour én Vuelta.

De andere vier zijn Jean-Paul van Poppel, Erik Breukink, Jeroen Blijlevens en Tom Dumoulin. Sprinters Mathieu Hermans (1988-1989) en Van Poppel (1991-1994) waren beiden goed voor negen etappezeges. Jeroen Blijlevens (1995-1999) en Fabio Jakobsen (2019-2021) staan op vijf. 1967 en 1968 waren het meest succesvol voor Nederland, met in beide jaren 9 zeges in 18 etappes.

Daarnaast hebben ‘we’ twee eindwinnaars in de Vuelta a España die makkelijk te onthouden zijn voor wielerliefhebbers. Jan Janssen won in 1967 de Vuelta, een jaar voordat hij de Tour de France won. Joop Zoetemelk won in 1979 de Vuelta, een jaar voordat hij de Tour de France won. Janssen won ook twee keer het puntenklassement, Zoetemelk eenmaal het bergklassement. In 2011 was Bauke Mollema de laatste Nederlander die een trui won, het puntenklassement.

Wedden op Vuelta 2022

In de Vuelta 2022 lijkt Jumbo-Visma weer mee te kunnen doen om de eindzege, net als met Jonas Vingegaard in de Tour de France. Want zijn ploeggenoot Primoz Roglic lijkt op tijd hersteld van zijn blessure na de Tour 2022. De Sloveen zal er ook graag bij willen zijn, want hij won immers de laatste drie edities.

Dit jaar krijgt hij concurrentie van onder meer Remco Evenepoel. De pas 22-jarige Belg reed pas één grote ronde (afgestapt in de Giro 2021), maar boekte al veel eindzeges in kleinere rondes. Andere kanshebbers zijn Jai Hindley (winnaar Giro 2022), Richard Carapaz (winnaar Giro 2019, tweede Vuelta 2020, tweede Giro 2022) en Simon Yates (winnaar Vuelta 2018).

Wedden op Vuelta eindwinnaar

 • Primoz Roglic – 2.75
 • Remco Evenepoel – 6.00
 • Jai Hindley – 8.00
 • Richard Carapaz – 9.00
 • João Almeida – 12.00
 • Simon Yates – 12.00

Check natuurlijk ook alle odds op de andere klassementen en (live) wedden op etappes!

Veelgestelde Vragen over wedden op wielrennen in de Vuelta a España

 • Waarom is wielrennen juist zo populair in Vlaanderen?

  Wat schaatsen is voor de Friezen, is wielrennen voor Vlaanderen. Ook al is de Benelux een klein gebied, weersomstandigheden en ligging (Ardennen en nabijgelegen Eifel) zijn van grote invloed op de sportprestaties en interesses. Er wordt gezegd dat in Vlaanderen de eendagskoersen zijn uitgevonden, dus er bestaat een lange wieler traditie; Belgen worden geboren met een toerfiets, zo zeggen ze zelf.

 • Hoeveel Nederlanders doen aan wielrennen?

  Wielrennen neemt enorm in populariteit toe als vrijetijdsbesteding. Dus ook wedden op wielrennen. Dit komt door de vele koersen die in Nederland starten en omdat ‘we’ sinds kort weer echt meedoen om de prijzen. Er zijn zo’n 850.000 Nederlanders die zelf op de fiets stappen, maar het aantal liefhebbers is nog vele malen groter. De gemiddelde leeftijd van wielrenners in Nederland is 46 jaar.

 • Wie is de beste Nederlandse wielrenner?

  In 2021 was Mathieu van der Poel de beste wielrenner van Nederland. Joop Zoetemelk, tourwinnaar in 1980, wordt algemeen beschouwd als de beste Nederlandse wielrenner aller tijden. Anderen vinden dat die titel aan Jan Janssen behoort, de eerste Nederlander die in 1968 de tevens de fietstocht der fietstochten op zijn naam schreef.

 • Zijn er ook wielerrondes voor vrouwen waar je op kunt wedden?

  Jazeker. Het wielrennen voor vrouwen wordt steeds groter en professioneler. Met Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Chantal van den Broek-Blaak, Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Amy Pieters, Demi Vollering en Marianne Vos heeft Nederland een ontzettend sterke equipe van rensters om het hoogste niveau.

 • Bij welke bookmakers kun je wedden op wielrennen?

  Je kunt wedden op wielrennen bij TOTObet365BetCityHolland Casino en Bingoal. Bingoal is van origine een Belgische  bookmaker waar doorgaans meer aandacht wordt besteed aan kleinere wielerwedstrijden. Het aanbod aan koersen en wed mogelijkheden verschilt per bookmaker, onderzoek loont!