Bookmakers verliezen dik met verkiezings winst van Trump

De bookmakers verliezen dik met de winst van de 45e Amerikaanse presidentsverkiezingen door de Republikeinse Donald Trump.

Afgelopen week zegevierde Republikein Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen en won hij van Democraat Hillary Clinton. Hierdoor zal hij de 45ste president van de Verenigde Staten worden. Hoewel het voor Trump een overwinning was, is zijn presidentschap volgens velen een van de grootste Amerikaanse politieke dwalingen ooit. Dit geldt zeker niet alleen voor het politieke landschap. Ook veel wedkantoren zijn door de verkiezingsuitslag volledig de mist ingegaan.

Voor de meeste wedkantoren was de overwinning van Trump een grote tegenslag. De uitkomst van de verkiezing leek in dit geval bijzonder veel op het Brexit-referendum.

Wat hierbij opviel was dat er relatief veel politieke weddenschappen in het voordeel van Trump werden afgesloten, maar dat de individuele bedragen relatief laag waren ten opzichte van Clinton. Het was duidelijk dat de rijkere elite ingezet had op een overwinning van de vrouwelijke kandidaat.

Door de uitkomst van de verkiezingen heeft William Hill 4 miljoen Pond moeten uitkeren. Dit is een recordbedrag voor politiek gerelateerde evenementen. Een woordvoerder van het wedkantoor zegt:

”Deze campagne was duidelijk een van de belangrijkste politieke weddenschappen tot nu toe. Het laat duidelijk zien dat politiek een populair onderwerp is geworden om op te gokken.”

Paddy Power liep iets te ver op de zaken vooruit door vroegtijdig over te gaan tot een uitkering aan de klanten die op Clinton hadden gestemd. Dit heeft ze meer dan 1 miljoen Dollar gekost. Vervolgens won Trump de verkiezing en dienden zij alsnog 4,5 miljoen Dollar te betalen aan de klanten die Trump steunden. Féilim Mac An lomaire, woordvoerder van Paddy Power zei:

“We maken regelmatig voorspellingen en we kozen er voor om vroegtijdig op Clinton in te zetten. Een ding is duidelijk. Dit was een verkeerde keuze.”

Betway heeft intussen ook al bekend gemaakt dat het meerdere uitbetalingen van honderdduizenden Ponden uit zal moeten keren. Dit bericht kwam naar buiten nadat bekend werd gemaakt dat een winst voor Trump een groter effect op wedkantoren kan hebben dat het Brexit-referendum of Leicester die kampioen wordt. Alan Alger, woordvoerder van Betway zegt:

“Onze kansen stonden in lijn met de peilingen. We kunnen stellen dat degene die tegen het oordeel van de experts in zijn gegaan hun gelijk hebben gekregen.”

Toen Trump zijn kandidatuur bekend maakte kon je 150 keer je inleg verwachten als hij tot president verkozen zou worden. Dit was een van de hoogste percentages ooit bij politieke weddenschappen. Tegelijkertijd geeft dit aan hoe weinig vertrouwen er was in president Trump.