Wed Meesters | Wedden op Paardenrennen

Wedden op Paardenrennen

Er is niets mooiers dan wedden op paardenrennen terwijl je live aanwezig bent op het parcours. Dus als je ooit de kans krijgt dat te doen, ga vooral. Nu is het wel zo dat wedden op de renbaan zelf soms wat intimiderend kan zijn voor nieuwkomers. Ben je daar doorheen dan ervaar je het in volle glorie. Want het is uniek entertainment, dat ook nog een hoop geld kan opleveren als je de juiste keuzes maakt.

Geschatte leestijd: 5 minutes

Er is niets mooiers dan wedden op paardenrennen terwijl je live aanwezig bent op het parcours. Dus als je ooit de kans krijgt dat te doen, ga vooral. Nu is het wel zo dat wedden op de renbaan zelf soms wat intimiderend kan zijn voor nieuwkomers.

Ben je daar doorheen dan ervaar je het in volle glorie. Want het is uniek entertainment, dat ook nog een hoop geld kan opleveren als je de juiste keuzes maakt.

Welke keuzes heb je als je gaat wedden op paardenrennen?

Als je op het parcours bent moet je eerst een keuze maken. Ga je wedden bij de aanwezige bookmakers of bij de Tote. Lastig te zeggen welke nu precies de beste odds biedt. Hoewel de Tote nog weleens de betere keus is voor selecties met bigger odds dan shorter odds. Ook biedt de Tote meer verschillende soorten weddenschappen aan. Welke dat allemaal zijn kun je lezen in ons artikel over de Tote.

Overigens is het goed om nog even te vermelden dat de Tote niet meer op elk parcours aanwezig is. Sommige renbanen bieden een concurrerende service aan zoals Ripon (RiponBet) en Chester (ChesterBet).

Laatste Paardenrennen nieuws

Kijk en Vergelijk als je gaat wedden op paardenrennen

Besluit je om een weddenschap te plaatsen bij de bookmakers op de renbaan? Dan moet je natuurlijk eerst nog bepalen bij welke bookie je dit doet. Uiteindelijk kun je tussen 10 en 100 bookies hebben die allemaal vergelijkbare odds bieden.

Kijk dus eerst welke selectie(s) je wilt kiezen en scan vervolgens welke odds er voor die specifieke selecties worden geboden. Soms heb je de mazzel dat er een bookmaker is die een betere prijs biedt dan de rest. Maar vaak ook bieden ze gewoon min of meer dezelfde odds.

Pas op voor slechtere Each Way voorwaarden

Bij de bookmakers op de renbaan gaat het trouwens alleen maar om de prijs. Online bookmakers zijn in principe gedwongen om standaard Each Way voorwaarden te bieden. Dit is gebaseerd op het soort race en het aantal runners. Bookmakers op de renbaan zijn daar niet aan gebonden. En dus bieden ze vaak slechtere Each Way voorwaarden dan wat je gewend bent van de online bookies.

Stel bijvoorbeeld dat je een 16 runners handicap hebt. Dan betalen de bookmakers op de renbaan de eerste 4 plaatsen tegen 1/5 van de odds, in plaats van 1/4. Het is soms dan ook aan te raden om iets shortere odds te nemen. Als dat betekent dat je daarmee wel betere each way voorwaarden krijgt.

Er zijn trouwens ook bookmakers bij wie je alleen kunt inzetten op de winnaars. Ongeacht wat voor soort race het is. Deze bookmakers bieden vaak betere odds op hoger geprijsde runners dan de andere bookmakers. Dit komt omdat ze zich niet druk hoeven te maken over uitbetalingen op geplaatste paarden. Kortom, als je alleen een win bet wilt plaatsen, dan is het aan te raden om zo’n bookmaker te zoeken.

Je Weddenschap plaatsen

Nadat je hebt besloten bij welke bookie je gaat wedden op paardenrennen moet je vermoedelijk eerst even in de rij staan. Vervolgens vraagt de bookmaker op welk paard (nummer) je wilt inzetten en wat je inzet is. Daarna geef je hem je geld en krijg je een ticket.

Op het ticket staat een aantal gegevens. De bookmaker bij wie je je weddenschap geplaatst hebt, het paard, de odds voor dat paard en de potentiële payout. Dubbelcheck altijd eerst even je ticket voordat je weer wegloopt zodat je zeker weet dat alles klopt.

Wint jouw paard (of plaatst het zich als je een each way bet hebt gemaakt)? Ga dan terug naar de bookmaker, geef hem het ticket en je krijgt je payout. Waarschijnlijk precies zoals je al dacht dat het zou gaan.

Wedden zonder de Favoriet

Soms kunnen de bookmakers op de renbaan besluiten om een iets andere markt aan te bieden dan normaal is. Zo krijgen ze meer weddenschappen krijgen dan wanneer ze gewoon de normale markt met alle runners hadden aangeboden.

Meestal gebeurt dit als er een favoriet is die ontzettend short priced is. De bookmakers maken het dan mogelijk maken om te wedden op paardenrennen zonder de favoriet. In dat geval negeer je de favoriet in het deelnemersveld dus volledig. En wed je erop dat een paard ofwel gewoon wint, of als tweede eindigt na de favoriet.

Mooi. Als het goed is weet je nu meer dan genoeg om naar de renbaan te kunnen gaan. Good luck at the tracks!

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen van spelers over wedden op Paardenraces op een rij gezet.

 • New FAQ : Question

  New FAQ : Answer

Paardenrennen – Termen en Afkortingen

Voor alles waarin je succesvol wilt worden geldt: begin bij de basis. Daarom heeft Wed Meesters alle termen en afkortingen die ertoe doen bij paardenrennen voor je op een rij gezet. Zodat je op elk moment exact weet waarover het gaat. Hoef jij je alleen nog druk te maken om het kiezen van de juiste weddenschappen. Daar gaan we, van A tot Z (ok, tot Y in dit geval).

AJAX progress indicator
Zoek:
(clear)
 • All Out
  Als een racepaard alles geeft om te winnen.
 • All Weather Racing
  In Engeland is paardenrennen waanzinnig populair. Om ervoor te zorgen dat bepaalde races altijd door kunnen gaan zijn er ook kunstmatige ondergronden waarop geracet wordt. Op Lingfield, Kempton en Wolverhampton vind je bijvoorbeeld een polytrack ondergrond. Kortom, All Weather Racing.
 • All Weather Surface
  Een kunstmatige ondergrond (meestal polytrack of fiberzand in de UK) waarop geracet wordt, en waarop dus bij elk weer een race kan plaatsvinden. Op Lingfield, Kempton, Wolverhampton en Dundalk vind je deze all weather ondergronden.
 • Allowance
  Als een paard van een bepaalde leeftijd moet racen tegen oudere paarden, of als er een apprentice jockey is, dan krijgt het paard een ‘weight allowance’ – en mag hij dus een bepaald gewicht meedragen.
 • Ante Post Betting
  Een weddenschap die je plaatst lang voordat een event begint (en is afgelopen). Bij voetbal kun je zo dus bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen wedden op wie je denkt dat er kampioen wordt, topscorer, etc. Bij paardenrennen zet je dus lang voordat de race begint al in, waarbij je de(...)
 • Apprentice
  Een jockey die nog maar net komt kijken (minder dan een jaar) en een ‘weight allowance’ krijgt ten opzichte van meer ervaren jockeys. Naarmate de jockey meer overwinningen behaalt, gaat de weight allowance omlaag.
 • b
  Oogkleppen (zwarte flapjes) langs het hoofd van een racepaard , waarmee het gezichtsveld wordt beperkt en alleen ziet wat er voor hem is, zodat het paard zich beter kan concentreren.
 • b1
  Als het paard voor het eerst oogkleppen draagt dan staat er een 1 naast de b om aan te geven dat verklaard is dat het paard oogkleppen draagt.
 • Backward
  Een racepaard dat niet fit genoeg is, of ontwikkeld genoeg, om volwaardig te kunnen starten.
 • Bar
  De ‘shortest’ odds die niet genoemd worden in een overzicht of voorspelling.
 • Best Odds Guaranteed
  Een promotie die door veel bookmakers wordt gebruikt. Het werkt als volgt: jij plaatst een weddenschap tegen een bepaalde prijs en als aan de start van de race blijkt dat de odds hoger zijn geworden dan wordt je ook uitbetaald tegen deze hogere odds.
 • Best Turned Out
  Het paard dat er het beste uitziet in de paddock. Vaak wordt hiervoor een prijs uitgereikt door sponsors van de race, en niet zozeer de experts.
 • Betting Ring
  Het gebied van een renbaan waar de meeste bookmakers samenkomen.
 • Bismarck
  Een paard waarvan iemand denkt dat hij absoluut gaat verliezen. Vernoemd naar het beroemde Duitse slagschip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten tot zinken werd gebracht.
 • Black Type
  Een paard krijgt het stempel ‘black type’ als hij bij de eerste drie eindigt in een listed race of group race. Erg belangrijk voor wat betreft het fokken.
 • Blinkers
  Oogkleppen (zwarte flapjes) langs het hoofd van een racepaard , waarmee het gezichtsveld wordt beperkt en alleen ziet wat er voor hem is, zodat het paard zich beter kan concentreren.
 • BOG
  Een promotie die door veel bookmakers wordt gebruikt. Het werkt als volgt: jij plaatst een weddenschap tegen een bepaalde prijs en als aan de start van de race blijkt dat de odds hoger zijn geworden dan wordt je ook uitbetaald tegen deze hogere odds.
 • Bottle
  Vroeger gebruikten de bookies handgebaren en kreten (‘Tic-Tac’) om de odds bij paardenrennen te communiceren. Tegenwoordig zie je dat nog steeds wel, hoewel dit door alle technologie natuurlijk niet meer nodig is. ‘Bottle’ is zo’n ‘tic-tac’ term, om odds van 2/1 aan te geven.
 • Boxed In
  Als een paard is ingesloten door andere paarden en geen kant op kan.
 • Bridle
  Een paard dat op de ‘bridle’ is heeft zich nog niet hoeven inspannen.
 • Brought Down
  Als een paard valt of struikelt over een van de paarden die ervoor lopen.
 • Bumper
  Een paardenrace (national hunt race) over vlak terrein of parcours, dus zonder hordes of heggen.
 • C&D
  Als er C&D of CD naast een paard staat, is dit om aan te geven dat het deze afstand op dat parcours al heeft gewonnen. Als er een spatie staat tussen de C D, dan betekent dit dat het paard op dat parcours al eens heeft gewonnen en ook die afstand, maar niet die afstand op dat parcours. De(...)
 • CD / C&D
  Course and Distance. Een teken dat een paard heeft gewonnen over de ‘course and distance’ waar de race plaatsvindt.
 • Checked
  Als een jockey heel even de teugels aantrekt om een botsing met een ander paard te voorkomen.
 • Cheek Pieces
  Head gear een hoofdtuigje dat het paard helpt beter te presteren.
 • Clerk of the Scales
  De official die ervoor verantwoordelijk is dat alle jockeys op de juiste manier worden gewogen na een race.
 • Co Favourite
  Een favoriet die zijn favorietenrol deelt met nog tenminste twee andere paarden.
 • Computer Straight Forecast
  Het aandeel (dividend) dat je betaalt om de voorspelling in de race te krijgen (eerste en tweede plaats in de juiste volgorde).
 • Conditional Jockey
  Een jonge jumps jockey die een weight allowance krijgt ten opzichte van meer ervaren jockeys. Naarmate de jockey meer wint, gaat de weight allowance omlaag.
 • Course and Distance
  Als er C&D of CD naast een paard staat, is dit om aan te geven dat het deze afstand op dat parcours al heeft gewonnen. Als er een spatie staat tussen de C D, dan betekent dit dat het paard op dat parcours al eens heeft gewonnen en ook die afstand, maar niet die afstand op dat parcours. De(...)
 • CSF
  Het aandeel (dividend) dat je betaalt om de voorspelling in de race te krijgen (eerste en tweede plaats in de juiste volgorde).
 • Dam
  Het moederpaard van een paard.
 • Dead Heat
  Als de finish van twee of meerdere paarden niet van elkaar kan worden onderscheiden (kleiner is dan de minimale winstmarge van een neuslengte).
 • Declaration
  Een lijst van de paarden die zullen gaan racen. Je hebt meestal early declarations (meer dan 5 dagen voor de race), 5 day declarations (een shortlist van de paarden die geacht worden aan de race mee te doen) en de final declarations (de volledige lijst van paarden die deel zullen nemen aan de(...)
 • Decs
  Een lijst van de paarden die zullen gaan racen. Je hebt meestal early declarations (meer dan 5 dagen voor de race), 5 day declarations (een shortlist van de paarden die geacht worden aan de race mee te doen) en de final declarations (de volledige lijst van paarden die deel zullen nemen aan de(...)
 • Dividend
  De return op een inzet van €1 voor een bepaalde bet.
 • Double
  Een weddenschap op twee paarden waarbij allebei de paarden moeten winnen, anders verlies je de weddenschap.
 • Draw
  Verwijzing naar het nummer van de startstal van waaruit een paard de race begint.
 • Drifter
  Een paard waarvan de odds steeds groter worden omdat niemand op hem wedt.
 • Ducking
  Van bookmakers wordt nog weleens gezegd dat ze ‘ducken’ bij een bepaalde uitkomst of paard. Dit betekent dat ze shortere odds aanbieden dan de andere bookmakers om te voorkomen dat ze aansprakelijk zijn voor grote bedragen voor de selecties waarvan ze denken dat deze gaan winnen.
 • Each Way
  Een weddenschap dat een paard zich zowel plaatst als wint. De voorwaarden voor plaatsing hangen af van het aantal runners en het soort race.
 • EW
  Een weddenschap dat een paard zich zowel plaatst als wint. De voorwaarden voor plaatsing hangen af van het aantal runners en het soort race.
 • Exacta
  Een weddenschap waarbij de eerste twee paarden die finishen in de juiste volgorde moeten worden genoemd.
 • F
  Een paard dat valt bij een hek krijgt een F notitie achter zijn naam in het formbook.
 • Favorite
  De runner in het veld met de laagste odds die in de ogen van de bookmakers de meest waarschijnlijke winnaar is.
 • Favourite 
  De runner in het veld met de laagste odds die in de ogen van de bookmakers de meest waarschijnlijke winnaar is.
 • Fell
  Een paard dat valt bij een hek krijgt een F notitie achter zijn naam in het formbook.
 • First Time Blinkers
  Als het paard voor het eerst oogkleppen draagt dan staat er een 1 naast de b om aan te geven dat verklaard is dat het paard oogkleppen draagt.
 • First Time Cheek Pieces
  Als het paard voor het eerst cheek pieces draagt dan staat er een 1 naast de p om aan te geven dat verklaard is dat het paard cheek pieces draagt.
 • First Time Hood
  Als het paard voor het eerst een hood draagt dan staat er een 1 naast de p om aan te geven dat verklaard is dat het paard een hood draagt.
 • First Time Tongue Tie
  Als het paard voor het eerst een tongue tie draagt dan staat er een 1 naast de t om aan te geven dat verklaard is dat het paard een tongue tie draagt.
 • First Time Visor
  Als het paard voor het eerst een visor draagt dan staat er een 1 naast de t om aan te geven dat verklaard is dat het paard een visor draagt.
 • Fourfold
  Een weddenschap op vier paarden, waarbij je alleen wint als alle vier de paarden winnen.
 • Front Runner
  Een paard dat tijdens een race graag het veld aanvoert.
 • Furlong
  Standaard afstandseenheid voor paardenrennen. Een furlong staat gelijk aan 200m en er zijn 8 furlongs in een mijl.
 • Gelding
  Een mannelijk paard dat gecastreerd is.
 • Genuine
  Een paard dat zijn jockey de maximale inzet geeft als daarom gevraagd wordt.
 • Going
  De conditie van de ondergrond van een racebaan. De ‘going’ varieert van zwaar tot stevig.
 • Green
  Paard en jockey die enthousiast en inefficiënt racen, wat komt door een gebrek aan ervaring (‘groentje’).
 • h
  Een soort kapje dat ertoe dient om nerveuze of onrustige paarden te helpen tijdens het racen.
 • h1
  Als het paard voor het eerst een hood draagt dan staat er een 1 naast de p om aan te geven dat verklaard is dat het paard een hood draagt.
 • Hampered
  Een paard is 'hampered' (gehinderd) als een andere runner te dichtbij komt waardoor het zijn momentum kwijt raakt.
 • Handicap
  Een race waarbij paarden verschillende gewichten met zich meedragen op basis van hun officiële rating. Of greyhounds die een voorsprong krijgen, afhankelijk van hoe goed ze zijn.
 • Handy
  Een paard dat slim positie kiest in de buurt van de kop.
 • Hanging
  Een paard dat 'hangt' als het rent wijkt af van de lijn. Dit gebeurt meestal als de druk op het paard wordt opgevoerd en kan soms een teken zijn dat het paard de ondergrond te hard vindt.
 • hd
  Een 'head' is een afstand waarmee een paard verslagen kan worden door een ander paard (met een hoofdlengte dus), wat wordt genoteerd met 'hd'.
 • Head
  Een 'head' is een afstand waarmee een paard verslagen kan worden door een ander paard (met een hoofdlengte dus), wat wordt genoteerd met 'hd'.
 • Held up
  Een paard dat wordt opgehouden. Het merendeel van de race bevindt het zich achterin het deelnemersveld, voordat het om een inspanning gevraagd wordt.
 • Hood
  Een soort kapje dat ertoe dient om nerveuze of onrustige paarden te helpen tijdens het racen.
 • Hunter Chase
  Een hunter chase is een race waarbij over hekken moet worden gesprongen. Alleen paarden die dat seizoen minstens 4 dagen hebben gehunt mogen meedoen. Aan hunter chases doen meestal oudere paarden mee.
 • In Foal
  Als een merrie zwanger is, dan is ze 'in foal'. Sommige merries racen nog steeds in deze toestand, wat vaak zorgt voor een betere prestatie.
 • Join Favourite
  Een van de twee paarden die als favoriet voor een race wordt beschouwd.
 • Last Time Out
  Verwijst naar de vorige race van een paard.
 • Longshot
  Een team of bijvoorbeeld een paard dat naar alle waarschijnlijkheid zal verliezen. De odds op een longshot zijn hoger dan op het favoriete team of paard.
 • LTO
  Verwijst naar de vorige race van een paard.
 • Maiden
  Een paard dat nog altijd geen race heeft gewonnen en op zoek is naar de eerste overwining.
 • Nap
  De beste weddenschap van de dag van een tipster (iemand die wedtips verkoopt).
 • Nb
  De op een na beste weddenschap van de dag van een tipster
 • Neck
  Een ‘neck’ is de afstand waarmee een paard verslagen kan worden (neklengte) en wordt genoteerd met ‘nk’.
 • Next Best
  De op een na beste weddenschap van de dag van een tipster
 • nk
  Een ‘neck’ is de afstand waarmee een paard verslagen kan worden (neklengte) en wordt genoteerd met ‘nk’.
 • Non-Runner
  Een paard dat oorspronkelijk zou meelopen in de race maar uiteindelijk niet meedoet.
 • Non Runner No Bet
  Weddenschap op een ante post markt waarbij je je inzet terugkrijgt in het geval van een non-runner.
 • Nose
  De kortste afstand waarmee een paard verslagen kan worden door een ander paard (de welbekende neuslengte). Wordt genoteerd als nse in het formbook.
 • Not Travelling
  Een paard dat moeite heeft om de snelheid vast te houden. De jockey moet echt z’n best doen om het paard te ‘rijden’ in plaats van te anticiperen en bij te sturen. Het paard kan de snelheid van de andere paarden niet bijhouden en moet echt gereden worden.
 • Novice
  Bij jumps racing is een novice een paard dat aan de start van het seizoen nog geen race heeft gewonnen in zijn specifieke code of race (hurdles of chases).
 • NRNB
  Weddenschap op een ante post markt waarbij je je inzet terugkrijgt in het geval van een non-runner.
 • nse
  De kortste afstand waarmee een paard verslagen kan worden door een ander paard (de welbekende neuslengte). Wordt genoteerd als nse in het formbook.
 • Nursery
  Een vlakke race waaraan alleen paarden van 2 jaar oud mee mogen doen.
 • On the Bit
  Als een paard geen sturing van de jockey nodig heeft.
 • On The Bit
  Een paard dat nog om echte inspanning gevraagd moet worden door de jockey.
 • Overweight
  Als de jockey meer weegt dan het gewicht dat een van zijn paarden mag dragen.
 • P
  Als de jockey besluit de race voor het paard eerder te beëindigen vanwege een mogelijke blessure of omdat de achterstand op de rest te groot is. Wordt met een P genoteerd in het formbook.
 • p1
  Als het paard voor het eerst cheek pieces draagt dan staat er een 1 naast de p om aan te geven dat verklaard is dat het paard cheek pieces draagt.
 • Pari Mutuel
  Een wedsysteem dat gebruikt wordt in Frankrijk en vergelijkbaar is met de Tote (het is het enige wedsysteem in Frankrijk).
 • Penalty
  Extra gewicht dat een paard moet meedragen vanwege een recente overwinning.
 • Photo Finish
  Als met het blote oog niet kan worden vastgesteld wat het resultaat aan de finish is, moet dit bepaald worden aan de hand van een foto. Daarmee kan vervolgens gekeken worden wie er precies heeft gewonnen en wat de winnende afstand is.
 • Placed
  Verwijst meestal naar een paard dat bij de eerste 3 is geëindigd. Vier plaatsen worden alleen betaald als er 16 of meer runners zijn en twee plaatsen worden betaald als er tussen de 5 en 7 runners zijn.
 • PM
  Een wedsysteem dat gebruikt wordt in Frankrijk en vergelijkbaar is met de Tote (het is het enige wedsysteem in Frankrijk).
 • Precocious
  Als een paard getalenteerd is of in ontwikkeling verder is dan zijn leeftijd.
 • Prominent
  Als een paard een prominente positie inneemt in een race dan loopt hij in de buurt van de kop.
 • Pulled Up
  Als de jockey besluit de race voor het paard eerder te beëindigen vanwege een mogelijke blessure of omdat de achterstand op de rest te groot is. Wordt met een P genoteerd in het formbook.
 • Quirky
  Wordt gebruikt om een paard te omschrijven met bepaalde eigenschappen, zoals liever niet vooraan lopen, of in het algemeen niet echt z’n best doen.
 • Rag
  De absolute outsider in het veld.
 • Ran Out
  Een paard dat in de verkeerde richting loopt of door de barrieres gaat en daardoor gediskwalificeerd wordt. Wordt genoteerd met ‘RO’.
 • Refused To Race
  Yup, er zijn ook paarden die simpelweg weigeren om te racen, waarna er RR achter hun naam komt te staan.
 • RO
  Een paard dat in de verkeerde richting loopt of door de barrieres gaat en daardoor gediskwalificeerd wordt. Wordt genoteerd met ‘RO’.
 • RR
  Yup, er zijn ook paarden die simpelweg weigeren om te racen, waarna er RR achter hun naam komt te staan.
 • Rule 4
  Een korting in odds op weddenschappen die zijn geplaatst voor een bepaalde tijd omdat een favoriete runner zich terugtrekt. Hoe groter de favorietenrol, hoe groter de Rule 4 vermindering.
 • Schooling
  Het woord school zit er niet voor niets in, want dit betekent een paard leren te racen, wat meestal geassocieerd wordt met het leren over obstakels te springen.
 • shd
  Een afstand waarmee een paard verslagen kan worden door een ander paard; wordt genoteerd met shd.
 • Short Head
  Een afstand waarmee een paard verslagen kan worden door een ander paard; wordt genoteerd met shd.
 • Silks
  De kleuren die een jockey draagt.
 • Sire
  Vaderpaard van een paard.
 • Starting Price
  De prijs van een paard als de race start; grofweg gebaseerd op de gemiddelde odds van de aanwezige bookmakers.
 • Steward Enquiry
  Onderzoek naar bepaalde gebeurtenissen in een race. Kan leiden tot een andere klassering of een schorsing van de jockey.
 • t
  Een hulpmiddel voor paarden dat ervoor zorgt dat de tong stabiliseert en niet over de bit glijdt, zodat het paard beter kan ademhalen.
 • t1
  Als het paard voor het eerst een tongue tie draagt dan staat er een 1 naast de t om aan te geven dat verklaard is dat het paard een tongue tie draagt.
 • Tissue
  Een voorspelling die erop gericht is de odds van elke runner te voorspellen in een event.
 • Tongue-Tie
  Hulpmiddel voor paarden dat ervoor zorgt dat de tong gestabiliseerd wordt en niet over de bit glijdt.
 • Tongue Tie
  Een hulpmiddel voor paarden dat ervoor zorgt dat de tong stabiliseert en niet over de bit glijdt, zodat het paard beter kan ademhalen.
 • Top Weight
  Het paard dat het meeste gewicht draagt in een race. Dit is het nummer 1 paard en als je de racekaart erbij pakt dan zul je zien dat het gewicht afneemt naarmate je de paarden op de racekaart afgaat.
 • U
  Als een paard zijn jockey verliest zonder echt te vallen dan wordt dit unseated genoemd. Dit komt het meest voor net nadat een paard is geland als het over een hek is gesprongen. Wordt genoteerd met een U in het formbook.
 • Unexposed
  Een paard waarvan men denkt dat het zich nog enorm kan verbeteren.
 • Unseated
  Als een paard zijn jockey verliest zonder echt te vallen dan wordt dit unseated genoemd. Dit komt het meest voor net nadat een paard is geland als het over een hek is gesprongen. Wordt genoteerd met een U in het formbook.
 • v
  Een ‘visor’ wordt op het hoofd van een racepaard geplaatst en zorgt er zo voor dat het gezichtsveld van het paard beperkt is waardoor het zich beter kan concentreren.
 • v1
  Als het paard voor het eerst een visor draagt dan staat er een 1 naast de t om aan te geven dat verklaard is dat het paard een visor draagt.
 • Visor
  Een ‘visor’ wordt op het hoofd van een racepaard geplaatst en zorgt er zo voor dat het gezichtsveld van het paard beperkt is waardoor het zich beter kan concentreren.
 • Walkover
  Een race waarbij er nog maar één runner over is na een aantal non-runners.
 • Weighed In
  Na afloop van een race wordt gekeken of de rider het juiste gewicht had. Dit is de 'weigh in'. Pas als een winnaar dit proces goed heeft doorlopen is het resultaat van de race 100% bevestigd. Blijkt dat het weegmoment niet het juiste gewicht geeft, dan volgt diskwalificatie.
 • Weight Cloth
  Een kleed dat wordt gebruikt om het verschil goed te maken tussen het gewicht van de jockey en het gewicht dat het paard geacht wordt te dragen.
 • Yearling
  Een paard dat in zijn tweede levensjaar zit en nog te jong is om te mogen racen.
 • Yielding
  Een term die je in Ierland hoort, om aan te geven dat de ondergrond wat aan de zach