Wed Meesters | Wedden op Handbal

Wedden op Handbal

Het succes van de Nederlandse handbaldames in de afgelopen jaren heeft deze sport enorm onder de aandacht gebracht. Als kijksport is handbal bijzonder aantrekkelijk: snel, spectaculair en vaak spannend. Ook wedden op handbal is echter de moeite meer dan waard.

Geschatte leestijd: 11 minuten

Handbal, een sport geïntroduceerd in Denemarken in het jaar 1904. Tijdens de eerste jaren spelen ze op een voetbalveld met elf tegen elf spelers. In plaats van tegen de bal te schoppen wierp men de bal. Later veranderde deze opstellen naar 2x zes spelers en een doelman.

De sport is snel te begrijpen, heeft veel overeenkomsten met voetbal en kent enkele sterke competities die je op de voet kunt volgen. Het wedden op handbal is in zowel Nederland als Europa enorm populair. In Nederland wedt men vooral op de hoogste competitie, de Eredivisie. Met voldoende kennis ben je dus meer dan kansrijk om de juiste weddenschappen te kiezen met de grootste kans op winst. Alle reden dus om het wedden op handbal zelf te overwegen.

Beginnen met inzetten op handbal

Een handbalwedstrijd lijkt qua opzet nog het meeste op zaalvoetbal. Ieder team bestaat uit zeven spelers, die in twee helften van 30 minuten doelpunten proberen te scoren. Teams scoren elk meestal tussen de 20 en 40 doelpunten per wedstrijd. Verreweg de meeste wedstrijden hebben na afloop een winnaar, maar een gelijkspel is ook mogelijk. Mede door de vele doelpunten komen gelijke spelen minder vaak voor dan in het voetbal.  

Wie net begint met wedden op handbal, zal zich vooral richten op het voorspellen van de winnaar van een wedstrijd. Daarnaast zijn weddenschappen op het aantal doelpunten populair, bijvoorbeeld meer of minder dan 50 doelpunten. Ook voorspel je de uitslag per helft en zijn er altijd wel weddenschappen met een handicap, waarbij je een van de teams een virtuele voorsprong geeft. 

Handbalwedstrijden

Het handbalseizoen loopt gewoonlijk van eind augustus tot begin mei. Handbal heeft twee landen waarbij de competities met kop en schouders boven de rest uitsteken: die van Denemarken en Duitsland. In beide landen wordt zowel een vrouwen- als mannencompetitie gespeeld, die qua spanning en kwaliteit niet voor elkaar onderdoen. Behalve Denemarken en Duitsland bieden veel bookmakers ook de Franse, Portugese en Spaanse competities aan. 

Alle bookmakers bieden zowel klassieke weddenschappen als live weddenschappen aan. Door de live weddenschappen is het ook mogelijk om nog in te zetten nadat de wedstrijd begonnen is. Zo speel je in op de laatste ontwikkelingen van een wedstrijd. De wedstrijden worden vooral in het weekend gespeeld, maar Europese topwedstrijden vallen juist weer op doordeweekse dagen. 

Wedmogelijkheden bij Handbal

Handbalwedstrijden:
Bij de meest bookmakers kun je wedden op handbal. Alle beschikbare handbal wedstrijden worden getoond per land en/of competitie. Je kunt tegenwoordig wedden op handbal na aanvang van de wedstrijd. Dit fenomeen wordt in de volksmond live-wedden genoemd. Dit is vooral erg handig wanneer je geen computer binnen handbereik hebt maar wel een smartphone. Je kunt dan razend snel weddenschappen op de wedstrijd waar u live naar zit te kijken.

Handbal clubteams:
De Europese Handbal Frederatie (EHF) organiseert naast het Europees kampioenschap ook de toernooien voor de clubteams. Deze toernooien zijn verreweg het meest populair onder mensen die willen wedden op honkbal. Vaak wordt een team, of speler van het team, gevolgd tijdens de toernooien.

Internationale toernooien:
Het grootste internationale toernooi waar op gehandbald wordt zijn de Olympische Spelen. Eens in de vier jaar krijgen alle landen hier de mogelijkheid om te strijden voor het Olympisch goud. Naast de Olympische Spelen is er ook het Wereld -en Europese kampioenschap.

Benelux liga:
Het wedden op handbalwedstrijden uit de Beneluxliga is precies wat je ervan verwacht. Je kunt wedden op de drie landen uit de benelux. Sinds 2008 wordt er ieder jaar een toernooi gespeeld tussen de landen Nederland, België en Luxemburg. Aan het toernooi doen twaalf team mee op wie je kunt wedden.

Handbal clubteams

Net als veel andere sporten heeft ook het handbal een aantal Europese toernooien waar de beste clubs uit verschillende landen het tegen elkaar opnemen. Ook hier komen Duitse en Deense teams het meeste voor,  waarbij ook internationale Nederlandse dames als Lois Abbingh van Odense en Estavana Polman voor Team Esbjerg belangrijk zijn. 

Het meest prestigieuze toernooi is de EHF Champions League, waar de zestien grootste clubs van Europa het tegen elkaar opnemen in twee groepen van acht, waarbij de knock-outfase begint vanaf de kwartfinales. Een niveautje lager spelen clubs in de EHF League, waar 32 teams in een knock-out systeem naar de finale proberen te komen.  Hier komen ook Nederlandse teams terug, zoals KRAS Volendam bij de mannen en het Haagse Quintus bij de dames. 

Internationale toernooien

Voor landenteams zijn er drie grote toernooien: het Europees kampioenschap, het Wereldkampioenschap en de Olympische Spelen. Zeker de Nederlandse dames gooien de laatste jaren hoge ogen op deze toernooien, al zijn ook de mannen aan een opmars bezig. 

Het WK wordt iedere twee jaar in de oneven jaren gespeeld; de mannen spelen in januari en de vrouwen in december. Nederland is samen met Duitsland gastland voor het damestoernooi van 2023. In even jaren wordt het EK georganiseerd, waarbij de mannen weer in het begin van het jaar spelen en de vrouwen tegen het einde van het jaar. 

Door het goed te doen op deze toernooien kunnen landen zich ook plaatsen voor de Olympische Spelen. Dit prestigieuze toernooi wordt iedere vier jaar georganiseerd en zal de volgende keer in Parijs plaatsvinden. 

Handbal Wedtips

 • Kies een competitie om intensief te volgen. Doordat handbal een relatief kleine sport is, is het gemakkelijker dan bij bijvoorbeeld basketbal of voetbal om de juiste informatie te verzamelen waarmee je de beste weddenschappen kiest. 
 • Vermijd inzetten waarvoor geen informatie nodig is. De simpelste inzet bij handbal is het kiezen of het aantal doelpunten even of oneven is. De uitkomsten voor deze weddenschap liggen vaak dicht bij elkaar, omdat het hier om weinig meer dan een kop of munt weddenschap gaat. 
 • Zet in op het aantal doelpunten. Het aantal doelpunten is natuurlijk niet voorspelbaar, maar vaak wel de snelste manier om betere noteringen te krijgen. Vooral als er internationaal veel verschil tussen landen zit, haal je veel meer voordeel uit een weddenschap op doelpunten dan het kiezen van een winnaar. 
 • Laat de dubbele kans liggen. In het voetbal is de dubbele kans soms een goede manier om risico’s af te dekken en toch een mooie notering te houden. In het handbal komt een gelijkspel zo weinig voor dat de notering nauwelijks verandert en er veel minder risico is af te dekken. 

Voor- en nadelen van wedden op handbal

Het grootste voordeel van wedden op handbal is dat de sport op zich vrij klein is, maar in de grote competities toch heel professioneel. Ook lopen de competities het grootste deel van het jaar door, waarbij er ieder jaar een groot internationaal toernooi plaatsvindt.  

Dat kleine aan de sport kan ook een nadeel zijn, omdat je snel tegen de limiet aanloopt van het aantal interessante wedstrijden in een weekend. Bovendien is het lastiger om op de hoogte te blijven, omdat je iets harder op zoek moet naar informatie. Ook zijn er haast geen speciale weddenschappen met betere noteringen of weddenschappen op bepaalde spelers. 

Handbal weddenschappen

Het aantal events waaruit je kunt kiezen bij een handbalwedstrijd verschilt enorm per bookmaker en per wedstrijd. Je kunt sowieso altijd wel rekenen op de volgende events:

 • Winnaar: de gebruikelijke 1×2 inzetten.
 • Dubbele kans: waarbij je twee van de drie mogelijkheden (winst thuispartij, gelijkspel en winst uitpartij) combineert.
 • Draw No Bet: bij een gelijkspel vervalt de weddenschap (en krijg je je inzet terug). 
 • Handicap: waarbij je een team een virtuele voorsprong geeft om de wedstrijd gelijker op te laten gaan.
 • Over/Onder: zet in op het aantal doelpunten in een helft of voor de hele wedstrijd.
 • Rust- en eindstand: bepaal wie er halverwege voor staat en wie uiteindelijk de wedstrijd wint. 

Daarnaast zijn er aparte weddenschappen voor de verschillende competities, zoals de Deense competitie en Duitse Bundesliga, waarbij het ook mogelijk is om de uiteindelijke kampioen te kiezen. 

Favoriete inzetten bij handbal

 • Wereldkampioenschappen: het deelnemersveld op de wereldkampioenschappen is lekker groot, waardoor sommige wedstrijden vrij voorspelbaar worden. In 2021 wonnen de Nederlandse dames bijvoorbeeld met 55-15 van Puerto Rico, met 17-58 van Oezbekistan en 15-61 van Kazachstan. Dat kunnen leuke buitenkansjes opleveren voor weddenschappen. 
 • De eerste rondes van Europese toernooien: hiervoor geldt in beperkte mate hetzelfde als voor de wereldkampioenschappen, waarbij de grote verschillen in kwaliteit 
 • Draw No Bet: hangt erg af van de wedstrijd, maar soms is het verschil in noteringen tussen een 1×2 en een Draw No Bet verwaarloosbaar, terwijl je je wel indekt tegen een verlies. 

Handbal wedden bonus

Er zijn grofweg twee bonussen die je in de gaten moet houden: free bets en odds boosts. Je krijgt vaak een free bet wanneer je een (eerste) storting doet of wanneer je een x bedrag hebt doorgespeeld (loyaliteitsbonus). Odds boosts vind je vaak op specifieke wedstrijden of combinaties van wedstrijden.

Het is belangrijk om altijd de voorwaarden van een bonus te lezen. Sommige bonussen kunnen heel lucratief zijn, terwijl je voor andere wel erg veel moeite moet doen om ze vrij te spelen. Ook bij bookmakers onderling kan het bonus aanbod nogal verschillen. Houd Wed Meesters goed in de gaten voor de meest actuele voetbal wedden bonussen & promoties!

TIP: Ga je storten bij een bookmaker om te wedden op handbal, maak dan gebruik van één van de geteste bookmakers op Wed Meesters. Zo weet je zeker dat het geld wat je stort ook daadwerkelijk in je account terecht komt. En misschien nog wel belangrijker, het geld wat je wint ook op je bankrekening gestort wordt. Bij deze bookmakers weet je in ieder geval zeker dat je naast veiligheid ook een fijne welkomstbonus ontvangt.


Claim Bonus

Bet365 is live in Nederland! En dus kun je niet alleen profiteren van mooie welkomstbonussen, maar ook van een ongeëvenaard aanbod in sport!Claim Bonus

Een sportsbook om van te watertanden én een royale welkomstbonus voor Nederlandse spelers.Claim Bonus

Na jarenlang de enige legale bookmaker in Nederland te zijn geweest moet TOTO nu tegen concurrenten opboksen. En dat doen ze met overtuiging.Claim Bonus

Het Belgische Circus Sports is vastbesloten Nederland te veroveren met uit-ste-ken-de bonussen!Claim Bonus

Uitleg handbal

Een handbal wedstrijd speel je met twee teams van elk 7 spelers. Van de zeven spelers is er één een vaste keeper. Het doel is om meer punten dan de tegenstander te scoren. Iedere keer dat de bal in het doel van de tegenstander beland telt dit als één punt. De twee hoofdregels van het spel zijn:

 1. Een speler met de bal in de hand mag maximaal drie passen zetten voordat hij de bal stuitert of afspeelt.
 2. Speel de bal niet met het onderbeen of de voet.

Net als bij voetbal hebben de spelers vaak een “vaste” positie in het speelveld. Zo heb je bij handbal ook spitsen en verdedigers. Een groot verschil tussen voet- en handbal is dat je bij handbal er onbeperkt kan wisselen tussen de spelers.

Voor je begint met wedden op handbal is het goed de basisbeginselen te kennen. We beginnen bij het veld.

Het handbalveld

Een handbalveld is een rechthoekig veld van 40 meter lang en 20 meter breed. Aan beide zijden van het veld staan de doelen, afgeschermd door het doelgebied. Het doel heeft een afmeting van drie meter breed en twee meter hoog. Het doelgebied wordt gevormd door twee lijnen in halve cirkels, de doellijn en de vrije worplijn. De strafworplijn ligt op op zeven meter recht voor het doel.

Alleen de keeper mag het doelgebied betreden. Wanneer een speler een stap in het doelgebied zet wordt hier een straf voor gegeven. De keeper mag op zijn beurt het doelgebied niet verlaten. Ook hier staat een straf op. In het doelgebied ligt één stip of vier meter afstand. Na een zware overtreding volgt een strafworp, die de speler dan neemt vanaf deze stip. Een wedstrijd duurt 2x 30minuten. Tussen de eerste en tweede helft is er een rust van 10 minuten.

De handbal

Bij handbal worden drie verschillende soorten ballen gebruikt. De verschillende ballen verschillen in zowel het formaat als het gewicht. Hoe groter en zwaarder de bal, hoe moeilijker het is om mee te spelen.

 • IHF-groote 1: voor jongens van 8-12 jaar en meisjes van 8-14 jaar. Gewicht 290-330 gram, omtrek 50-52.
 • IHF-groote 2: voor jongens van 12-16 jaar en meisjes van 14+ jaar. Gewicht 325-375 gram, omtrek 54-56.
 • IHF-groote 3: voor jongens/mannen van 16+ jaar. Gewicht 425-475 gram, omtrek 58-60.

Straffen bij handbal

 • Vrije worp
 • Penalty, vanaf de 7 meter lijn
 • Gele kaart, dient als waarschuwing. Bij een volgende overtreding volgt een tijdstraf.
 • Tijdstraf, deze duurt 2 minuten. Na drie tijdstraffen volgt een rode kaart.
 • Rode kaart, dit betekend een diskwalificatie voor de speler in kwestie

Aantal vrije worpen. Tijdstraffen. De invloed van tijdstraffen op het wedstrijdverloop. Allemaal zaken die wedden op handbal interessant maken….

Veelgestelde Vragen over wedden op Handbal

 • Waarop kan ik wedden bij Handbal?

  De wed mogelijkheden bij handballen zijn best uitgebreid.

  • Winnaar: de gebruikelijke 1×2 inzetten.
  • Dubbele kans: waarbij je twee van de drie mogelijkheden (winst thuispartij, gelijkspel en winst uitpartij) combineert.
  • Draw No Bet: bij een gelijkspel vervalt de weddenschap (en krijg je je inzet terug).
  • Handicap: waarbij je een team een virtuele voorsprong geeft om de wedstrijd gelijker op te laten gaan.
  • Over/Onder: zet in op het aantal doelpunten in een helft of voor de hele wedstrijd.
  • Rust- en eindstand: bepaal wie er halverwege voor staat en wie uiteindelijk de wedstrijd wint.

  Daarnaast zijn er aparte weddenschappen voor de verschillende competities, zoals de Deense competitie en Duitse Bundesliga, waarbij het ook mogelijk is om de uiteindelijke kampioen te kiezen.

 • Wat zijn de favoriete handbalweddenschappen?

   

  • Wereldkampioenschappen: het deelnemersveld op de wereldkampioenschappen is lekker groot, waardoor sommige wedstrijden vrij voorspelbaar worden. In 2021 wonnen de Nederlandse dames bijvoorbeeld met 55-15 van Puerto Rico, met 17-58 van Oezbekistan en 15-61 van Kazachstan. Dat kunnen leuke buitenkansjes opleveren voor weddenschappen.

  • De eerste rondes van Europese toernooien: hiervoor geldt in beperkte mate hetzelfde als voor de wereldkampioenschappen, waarbij de grote verschillen in kwaliteit 

  • Draw No Bet: hangt erg af van de wedstrijd, maar soms is het verschil in noteringen tussen een 1×2 en een Draw No Bet verwaarloosbaar, terwijl je je wel indekt tegen een verlies. 

 • Wat kan ik doen om mijn succes in Handbalweddenschappen te vergroten?

   

  • Kies een competitie om intensief te volgen. Doordat handbal een relatief kleine sport is, is het gemakkelijker dan bij bijvoorbeeld basketbal of voetbal om de juiste informatie te verzamelen waarmee je de beste weddenschappen kiest.

  • Vermijd inzetten waarvoor geen informatie nodig is. De simpelste inzet bij handbal is het kiezen of het aantal doelpunten even of oneven is. De uitkomsten voor deze weddenschap liggen vaak dicht bij elkaar, omdat het hier om weinig meer dan een kop of munt weddenschap gaat. 

  • Zet in op het aantal doelpunten. Het aantal doelpunten is natuurlijk niet voorspelbaar, maar vaak wel de snelste manier om betere noteringen te krijgen. Vooral als er internationaal veel verschil tussen landen zit, haal je veel meer voordeel uit een weddenschap op doelpunten dan het kiezen van een winnaar. 

  • Laat de dubbele kans liggen. In het voetbal is de dubbele kans soms een goede manier om risico’s af te dekken en toch een mooie notering te houden. In het handbal komt een gelijkspel zo weinig voor dat de notering nauwelijks verandert en er veel minder risico is af te dekken.