Wed Meesters | Wedden op Basketbal

Wedden op Basketbal

Voor een hoop Nederlanders betekent basketbal vooral samenvattingen met commentaar van een lyrische Mart Smeets die na een mooie dunk ‘senk joe’ zegt. Maar er zijn ook professionele basketbal competities – ook in Nederland zelf – die heel veel gokkers en weddenschappen aantrekken.

Geschatte leestijd: 11 minuten

Voor een hoop Nederlanders betekent basketbal vooral samenvattingen met commentaar van een lyrische Mart Smeets die na een mooie dunk ‘senk joe’ zegt. En dan hebben we het dus over het NBA basketbal. Maar er zijn ook in heel Europa natuurlijk verschillende professionele basketbal competities – ook in Nederland zelf – die heel veel gokkers en weddenschappen aantrekken.

In veel gevallen wedden gokkers op hun eigen competities – zeker waar de competities wat groter zijn – maar wie een beetje over de grenzen wil gaan heeft een scala aan interessante mogelijkheden om te wedden op basketbal.

De meest populaire competitie is natuurlijk de NBA (in Amerika is college basketbal trouwens ook ongelooflijk populair bij gokkers), waarbij het seizoen duurt van november tot juni. Er zijn 30 teams uit de VS en Canada, verdeeld in de ‘Eastern’ en ‘Western conferences’. Elke conference bestaat uit drie divisies van vijf teams en elk teams speelt 82 wedstrijden in een seizoen – de playoff wedstrijden niet meegerekend. In de playoffs spelen de vier beste teams van elke conferentie.

Het wedden op basketbal is een van de meest eenvoudige manieren van het wedden op sportwedstrijden. Net als bij voetbal wordt het puntenaantal van de wedstrijd gebruikt om weddenschappen af te sluiten. Als je bekend bent met voetbalwedden dan kun je ervan uit gaan dat je ook met het wedden op basketbal overweg kunt.

Het mooie van basketbal? Het is een van de meest spannende sporten om op te wedden – zeker als je de wedstrijden ook kijkt. Er gebeurt namelijk van begin tot eind heel veel en je ziet het scoreverloop vaak op en neer golven. Dé sport dus voor punters die van actie houden! Tijd om te kijken waar je allemaal op kunt inzetten.

Opbouw van een basketbalwedstrijd

Basketbal is een sport die wereldwijd beoefend wordt. De NBA (National Basketball Association) is waarschijnlijk de bekendste basketbal competitie van de wereld. De sport is momenteel in Amerika het groots waar spelers zoals LeBron James, Michael Jordan, David Robinson en Kobe Bryant grote namen zijn. 

Als je een kaartje voor de NBA finale wilt bemachtigen moet je eerst een paar weddenschappen winnen, deze beginnen vanaf een magere 500 Dollar. Het doel van het spel is het scoren van zo veel mogelijk punten. Er kunnen punten behaald worden wanneer de bal door de ring van de tegenstander gespeeld wordt. Het wedden op de uitslag van een basketbalwedstrijd is de meest voorkomende weddenschap.

Het basketbalveld

Het basketbal veld heeft, net als een voetbalveld, een rechthoekige vorm. Aan beide kanten van het veld hangt op 10 feet (+- 3 meter) een basket. Dit is een ring waar de spelers de basketbal doorheen werpen. Onder de basket loopt een lijn die de “bucket” aangeeft. Dit is een gebied waar de verdedigende spelers zich niet langer dan drie seconden mogen bevinden. Iets daarbuiten is loopt nog een lijn.

Vanaf deze lijn worden de vrije worpen genomen. Iedere gescoorde vrije worp levert het team 1 punt op. Niet iets verder naar buiten ligt de driepunts-lijn. Wanneer een speler buiten deze lijn de basketbal door de basket weet te werpen krijgt het team hier 3 punten voor. Opmerkelijk is dat de 3 punts-lijn in de NBA verder van de basket ligt dan tijdens Europese evenementen.

Het scoren van punten

Wanneer een speler de basketbal door de ring van de tegenstander weet te werpen krijgt het team 2 punten. Wanneer dit gebeurt vanaf de zogenaamde driepunts-lijn, dan krijgt het team 3 punten. Wordt er een vrije worp gescoord dan krijgt het team 1 punt.

Een vrije worp wordt toegerekend aan een team wanneer de verdedigende partij een fout maakt op een speler die probeert te scoren. Wanneer de fout gemaakt wordt binnen de driepunts-lijn krijgt de speler 2 vrije worpen. Gebeurt dit buiten de driepunts-lijn dan krijgt de speler 3 vrije worpen.

De wedstrijd

Een basketbalwedstrijd is opgedeeld in 4 kwarten. In de NBA duurt één kwart 12 minuten, in Nederland is dit meestal 10 minuten. Na het spelen van twee kwarten wisselen de partijen van kant. Tijdens deze wissel is er een pauze van 15 minuten.

Het aanvallende team krijgt 25 seconden de tijd om vanaf beginpositie (in de bucket)  de basketbal in de basket van de tegenstander te werpen. Wanneer de basketbal niet binnen 25 seconden de ring van de tegenstander raakt gaat de beurt automatisch over naar de andere partij.

De meest voorkomende methode van het wedden van basketbal houdt het punt spread, dat is een handicap de bookmakers zij een team dat beide teams gelijk zijn in termen van weddenschappen te maken. Voor een nadere toelichting op het punt spread zie Inleiding tot Spreads Point.

Met het punt spread, het team zal naar verwachting om te winnen worden genoemd de favoriet, terwijl het team zal naar verwachting verliezen de underdog zal worden genoemd. Het team verwacht om te winnen geeft, of legt, wijst op het team zal naar verwachting verliezen voor de weddenschap.

Als de Celtics spelen de Knicks, zouden de meeste gokkers inzetten op de Celtics om het spel te winnen. Maar zeg het punt spread zal de Celtics een 10-punts favoriet te maken.

Wedden op basketbal: Soorten Weddenschappen

Point Spread

Als je ons artikel over American Football hebt gelezen weet je al wat point spread is. Waar wij met z’n allen gewend zijn dat er zoiets bestaat als een gelijkspel, heb je dat in Amerikaanse sporten helemaal niet. Past natuurlijk ook bij de cultuur dat er alleen winnaars en verliezers zijn. Daarom is er altijd een verlenging bij gelijke stand, met uiteindelijk maar twee mogelijke uitkomsten dus. Vanuit het oogpunt van sportwedden gezien is dat natuurlijk minder competitief. En dat is waar de point spread om de hoek komt kijken.

Het idee is dat het mindere team (volgens de verwachting) een voorsprong krijgt, om er zo voor te zorgen dat beide teams gelijkwaardige kansen hebben om te winnen en dus dezelfde odds krijgen. De point spread is dus een handicap weddenschap op een basketbalwedstrijd en een van de populairste soorten weddenschappen bij deze sport.

Hoe groter het verschil is tussen de twee ploegen, hoe groter de point spread zal zijn. Maar bij het plaatsen van een point spread weddenschap moet je in principe met hetzelfde rekening houden als wanneer je op de uitkomst van de wedstrijd wedt. Als je bij een match outcome bet op zoek gaat naar de beste value bets, dan kijk je naar de teams die ondergewaardeerd worden (of anders gezegd: onderschat).

Als je dus op zoek gaat naar een goeie point spread weddenschap dan kijk je naar de teams die een genereuze handicap hebben gekregen van de bookmakers. De prijzen zijn hetzelfde maar de handicaps verschillen dus je wil de beste handicap vinden voor jouw weddenschap.

Match Outcome

Zoals bij elke andere sport kan je ook gewoon wedden op welk team jij denkt dat gaat winnen, waarbij je gewoon de hele point spread laat voor wat ‘ie is. Het enige nadeel bij basketbal is alleen dat de odds voor je favoriete weddenschappen er short kunnen zijn – dat is ook waarom de point spreads meestal de populairdere weddenschap is. Maar om er zeker van te zijn dat je altijd echt de beste value bets vindt, loont het wel om altijd eerst even de match outcome bets en point spread bets met elkaar te vergelijken.

Total Points

Nog een bijzonder populaire weddenschap bij basketbal wedstrijden is een weddenschap op het totale aantal punten dat gescoord wordt in een wedstrijd. Voordat je je glazen bol pakt, je hoeft niet zelf met het exacte getal te komen. De bookmaker komt met een puntentabel en jij hoeft alleen aan te geven of er meer of minder gescoord wordt dan een bepaald getal. De puntentabel verschilt tussen wedstrijden.

Net als bij de points spread kiezen de bookies de puntentabel op zo’n manier dat je gelijke odds krijgt voor ‘over’ (meer) en ‘under’ (minder), dus welke uitkomst je ook kiest; je krijg dezelfde odds. Om de beste weddenschap op total points te vinden is het slim om verschillende bookmakers met elkaar te vergelijken en zo rond te shoppen. Als je van plan bent om te wedden op ‘overs’, zoek dan de puntenaantallen van bookmakers die lager zijn dan jij denkt, en als je op unders wilt wedden dan wil je dat het puntentotaal van de bookie hoger is dan je denkt.

Team To Score First Basket

Behoeft geen uitleg natuurlijk; een weddenschap op welke van de twee teams de bal als eerste in het netje legt. Niet echt de meest geschikte weddenschap als je niet alleen wedt om te winnen maar ook voor een beetje entertainment. De weddenschap is namelijk vrij snel voorbij. Qua spanning is deze weddenschap vooral geschikt als je te maken hebt met twee teams die heel sterk of juist heel rustig beginnen.

Nog meer basketbal weddenschappen

Moneyline:
Je zet op één van de teams in dat zij de wedstrijd zullen winnen. De mogelijk extra tijd wordt meegenomen in de moneyline weddenschap. Een mogelijk gelijkspel wordt niet meegenomen in een moneyline weddenschap, hierdoor zijn de odds iets lager.

Wedden op de winnaar:
Wanneer je voor de hogere odds wed, wordt ook gelijkspel meegenomen. Mogelijk extra tijd wordt hierin niet meegenomen. In de NBA komt een gelijkspel regelmatig voor, wanneer je dus wilt wedden op de NBA kun je hiervoor kiezen. Neem je dit risico liever niet? Dan kun je beter wedden op de moneyline.

Eerste punt:
Voor de mega snelle gokker, je sluit een weddenschap af op de manier dat het eerste punt gescoord wordt. 1,2 of 3-punter?

Wedden op de rust:
Je kunt een weddenschap afsluiten op het team dat met de rust voorstaat, of dat er een gelijk aantal punten is voor beide teams.

Eerste team bij de 20:
Je sluit een weddenschap af op het team dat als eerste 20 punten weet te verzamelen. Deze vorm van wedden is vooral populair bij speler die even snel een gokje willen wagen. Dit punten aantal wordt geregeld al in het eerste kwart behaald.

Wedden op kwartwinnaar:
Je kunt een weddenschap afsluiten op het team dat in een bepaald kwart de meeste punten scoort. Omdat dit per kwart enorm kan variëren zijn de odds vaker een stuk hoger. Bij een even aantal punten voor beide teams zal word je inzet in je account terug gestort.

TIP: Kijk niet alleen naar de grote NBA wedstrijden. Binnen Europa worden ook veel basketbal wedstrijden gespeeld. Het Europees Kampioenschap is hier een voorbeeld van. Het is lang niet gek dat je op deze wedstrijden soms hogere odds tegenkomt dat bij een NBA wedstrijd. Vergeet daarnaast niet dat er tijdens een basketbalwedstrijd soms meer dan 200 punten gescoord kunnen worden. Om je risico te verlagen kan het helpen zo nu en dan ook live te wedden.

Wedden op Basketbal – Extra Tips

Maak je eigen Point Spreads
Een van de beste strategieën om value bets eruit te kunnen kiezen bij point spread weddenschappen is naar een wedstrijdschema kijken en vervolgens bij elke wedstrijd je eigen spreads/handicaps opschrijven waarmee beide teams met gelijke kansen zouden beginnen aan de wedstrijd. Dus vóór je naar de spread van de bookmakers kijkt.

Als je eenmaal die lijst hebt ga je pas naar de spreads van de bookies kijken en vergelijkt ze met jouw spreads. De spreads die het minst overeenkomen met die van jou – waar je het dus het minst mee eens bent – zouden de beste waarde moeten bieden. De vuistregels is dus: hoe meer je het oneens bent met de bookie, hoe beter de value bet. Als jouw point spreads dezelfde zijn als die van de bookmakers of heel dicht in de buurt komen, dan kun je die wedstrijden beter gewoon laten voor wat ze zijn, omdat je dan amper een ‘edge’ hebt. Als je een beetje verstand hebt van deze sport dan is deze strategie op langere termijn een winstgevende strategie.

Zorg dat je net zoveel weet als de Bookmakers
Om niet alleen incidenteel eens geld te winnen met sportweddenschappen moet je van de sport waarop je wedt minstens net zoveel weten als de bookmakers. Dit is zeker het geval voor basketbal – vooral als het gaat om de kennis van wie er spelen en wie geblesseerd zijn. Deze informatie heeft namelijk grote invloed op hoe de bookies hun spreads bepalen (als een spread er te goed uitziet om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo). Bij basketbal bestaat een team maar uit vijf spelers, dus als er een speler ontbreekt dan heeft dat direct een grote impact. Vooral natuurlijk als het een van de dominante of getalenteerdere spelers is in het team – zoals de point guard.

Exclusieve Bonussen bij de beste basketball bookmakers

Ben je klaar om te wedden op basketbal? Dan zijn hier in ieder geval 4 bookmakers met een goede bonus. Dit geeft je alvast een zetje in de rug tijdens je (eerste) weddenschap op basketbal.

WebsiteSamen­vattingBezoek

Lees Review

Claim Bonus

Lees Review

Bet365 is live in Nederland! En dus kun je niet alleen profiteren van mooie welkomstbonussen, maar ook van een ongeëvenaard aanbod in sport!Claim Bonus

Lees Review

Lees Review

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen van spelers over wedden op Basketbal op een rij gezet.

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer