Sport Wed Varianten | Soorten Sportweddenschappen

Er zijn verschillende soorten weddenschappen. Sommige zijn specifiek voor een bepaalde sport en deze worden verder uitgelegd in andere artikelen op WedMeesters.nl, zoals bijvoorbeeld ‘Soorten Voetbalweddenschappen’.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Er zijn drie soorten basis-weddenschappen op sportwedstrijden: Win Bet, Each Way Bet en wat ‘Lay Betten’ genoemd wordt (een bet dat een team/paard/speler juist niet wint).

Win Bet

Een ‘win bet’, oftewel ‘wedden op winst’ is de meest eenvoudige weddenschap omdat je simpelweg wedt dat het team/paard/speler een bepaalde wedstrijd zoals een voetbalwedstrijd, paardenrace of tennistoernooi wint.

Bookmakers stellen de odds per team/paard/speler vast, zodat je kunt zien hoeveel je wint als jouw voorspelling de juiste is. Vervolgens plaats je een bet met een bepaalde inzet, en als jouw weddenschap wint dan krijg je je inzet terug en je winsten – die gebaseerd zijn op de simpele rekensom waarbij de odds worden vermenigvuldigd met je inzet.

Voorbeeld Win Bet:

 • Je zet €50 in op winst van het paard Gingerbread met odds 10/1.
 • Als Gingerbread niet wint, verlies je je inzet.
 • Als Gingerbread wél wint ontvang je je inzet terug plus 10 x je inzet van € 50 = € 500,-.
 • Het totaalbedrag dat je terug ontvangt is dus € 550 op een weddenschap van € 50, met een winst van €500 dus.

Each Way Bet

Een ‘Each Way’ bet (EW) is feitelijk twee weddenschappen. Een win bet zoals hierboven beschreven en een zogenaamde ‘Place Bet’.

Wat je allereerst moet weten over een Each Way bet is hoe de inzet precies werkt. Een bet van €25 EW is precies zoals het klinkt – €25 op beide uitkomsten, dus twee weddenschappen van €25. Een €25 EW is in totaal dus een €50 bet.

Het ‘place’ deel van de bet is in feite een backup-bet. Je ontvangt een uitbetaling op dit deel als jouw keuze wint, maar ook als het bijna wint.

Hoe dit in de praktijk werkt, verschilt van sport tot sport maar wordt altijd genoteerd als bijvoorbeeld ‘Each Way 1/4 1,2,3’. Dat betekent dat de ‘place bet’ van jouw each way bet uitbetaalt tegen odds van 1/4 van de win odds als jouw keuze eindigt op plaats 1, 2 of 3. Zodra hij vierde wordt of lager verlies je.

Voorbeeld Eech Way bet:

Je zet €50 EW in op Gingerbread in een paardenrace tegen odds van 25/1. De Each Way voorwaarden zijn als volgt: 1/5 1,2,3. De bookmaker haalt een inzet van €100 van jouw bet account (€50 EW = 2 x € 50 bets).

Er zijn nu drie mogelijke uitkomsten voor deze weddenschap:

 • Geen winst of plaatsing. Het paard eindigt buiten de eerste drie; je verliest je volledige inzet.
 • Geplaatst, maar geen winst. Als het paard 2e of 3e wordt, maar niet heeft gewonnen. Er is geen verschil tussen de 2e en 3e plaats, ze gelden beide als ‘place bet’. Onthoud dat je tweemaal hebt ingezet; op winst en op een ‘place’ Je eerste bet (winst) is dus een verliespost. De ‘place bet’ is een winnaar en wordt op basis van 5-1 uitbetaald (1/5 van 25/1). Je ontvangt dus 5 x €50 retour plus de inzet. In totaal dus €300. Je verliest je inzet op ‘winst’ dus de totale terugbetaling is €250 waardoor je totale netto winst uitkomt op €200.
 • Winst. Als je paard daadwerkelijk wint, dan geldt dat ook als een ‘place’. Beide weddenschappen winnen dus. Bij winst wordt 25 maal de inzet uitbetaald, € 1250 plus de inzet retour. De winst op de place bet is zoals hierboven €250. In totaal dus €1500 plus de inzet retour is € 1600.

Alleen een ‘Place bet’

Bij sommige Bookmakers is het toegestaan om alleen een ‘place-bet’ te plaatsen. Dit is gelijk aan het ‘place’ gedeelte van een Each Way bet, maar zonder het ‘win’-gedeelte dus.

Voorbeeld Place bet:

 • Je wilt gokken op Crazy Town tijdens een race bij de paardenrennen en denkt dat hij op één van de eerste drie plaatsen eindigt.
 • Je zet €50 in tegen 4/1 (je zult merken dat de winkansen vaak lager liggen dan bij een Each Way bet).
 • Als Crazy Town 1e, 2e of 3e eindigt ontvang je € 50 x 4, plus je inzet retour = € 250.
 • Zodra Crazy Town vierde of lager eindigt verlies je je inzet.

Het voordeel van de ‘place only bet’ is dat je geen risico loopt je inzet op ‘winst’ kwijt te raken. Aan de andere kant win je ook niet zoveel zodra je paard daadwerkelijk wint. Het aantal ‘places’ dat beschikbaar is varieert van Bookmaker tot Bookmaker en is onder andere afhankelijk van het aantal deelnemers aan de race.

Verschillende voorwaarden Each Way bets

Niet alle wedstrijden en races bieden dezelfde voorwaarden. Bij paardenrennen is dit afhankelijk van het aantal deelnemers en het soort race. De ‘place deling’ is doorgasn 1/4 of 1/5 en het aantal plaatsen is doorgaans twee tot vier. Voor andere sporten verschilt het veel.

Bijvoorbeeld bij tennistoernooien kun je kansen van 1/2 1,2 tegenkomen, wat inhoudt dat je alleen gedekt bent bij een verliezend finalist. Met golf kom je bijvoorbeeld 1/4 1,2,3,4,5, tegen, wat inhoudt dat als jouw speler van keuze binnen de eerste vijf eindigt, je een winstdeel terug ontvangt (als je ‘each way’ hebt gespeeld).

Lay Betting (Wedden op verlies)

Wedden op verlies wordt ook wel ‘lay betting’ genoemd; een bet dat een speler/paard/team niet wint.
Als je op deze wijze wedt op een bepaald paard en dit paard verliest, dan win jij.

Deze manier van gokken is de laatste jaren enorm populair geworden, vooral door de opkomst van betting exchanges. De manier waarop de returns op lay bets worden berekend is feitelijk het spiegelbeeld van de win bet – als je wedt op verlies, dan moet er iemand zijn die daar een bet op winst tegenover stelt.

Voorbeeld van een Lay Bet:

 • Je gokt op het verlies van het paard Big Nose tegen 3/1 in een bepaalde race.
 • Je zet €420 in, wat je dus kwijt bent als het paard wint.
 • Aangezien je odds geeft van 3/1 en je je maximum verlies hebt gezet op €420, kun je bets aannemen van €140. Als Big Nose wint namelijk moet je de winst van 3x€140=€420 betalen.
 • Als het paard nu verliest – hoef je niet uit te betalen – en kun je de inzet van €140 houden – anders gezegd je wint €140. Wint het paard? Dan moet je dus 3 x €140 uitbetalen en verlies je dan ook €140.

Zoals je ziet in bovenstaand voorbeeld zijn de odds bij dit type weddenschap ‘ondersteboven’. Als je, zoals in dit voorbeeld, wedt op verlies tegen 3/1 houdt dit in dat je odds 1/3 zijn. Als je een lay bet maakt tegen 10/1, dan zijn je odds 1/10, etc.

Andere soorten weddenschappen

Win Bets, EW `bets en Lay Bets zijn de drie basistypes weddenschappen, maar er is een aantal variaties, zoals deze:

 • Een ‘Double’ is één weddenschap, waarbij je 2 keuzes maakt in verschillende events. Op beide moet je succesvol zijn om uitbetaald te krijgen.
 • Een ‘Treble’ is een weddenschap dat uit drie onderdelen van verschillende events bestaat. Op alle drie de onderdelen moet je succesvol zijn voor winst.

Hetzelfde principe kan worden toegepast op andere ‘accumulators’ (de welbekende ‘Acca’) met meer selecties. Het zijn dus simpelweg samengestelde weddenschappen.

Voor meer uitleg over weddenschappen die vaak gebruikt worden bij paardenraces, zoals een Forecast, Tricast, Trixie, Patent, Lucky 15, Canadian, Heinz, Golliath en nog veel meer verwijzen we je graag naar ons artikel over de verschillende soorten bets bij Paardenrennen.

En voor de voetballiefhebbers (wie is dat eigenlijk niet?) hebben gaan we uiteraard uitgebreid in op alle verschillende weddenschappen die er zijn bij een voetbalwedstrijd in ‘Soorten Voetbalweddenschappen’, zoals First Goal Score, Totals Goals, Correct Score, Half Time/Full Time en nog veel meer.

Meer sportweddenschap uitleg

Ante-Post

Ante-Post
Ante post weddenschappen zijn feitelijk lange termijn weddenschappen. Ze brengen meestal meer risico met zich mee dan het ‘gewone dagelijkse’ wedden. Uiteraard worden deze risico’s beloond met een hoge winst als de bet succesvol blijkt te zijn.

Read more ...

Value Betting

Value Betting
Als je al vaker op onze site bent geweest, of op andere sites over sportweddenschappen, dan heb je ongetwijfeld al vaker de term ‘value bet’ tegengekomen. Mocht je nog niet weten wat het precies is, we gaan het in dit artikel helemaal uitleggen.

Read more ...

Dutching

Dutching
Geschatte leestijd: 6 minuten Punters proberen altijd op slimme manieren hun kans op succes te vergroten. Eén zo’n strategie is Dutching. Dutching is als je meer dan één selectie in hetzelfde event backt om zo hetzelfde bedrag te winnen, ongeacht welke selectie wint. Een manier om je winst garanderen dus – ervan uitgaande dat een...

Read more ...

Beide Teams Scoren

Beide Teams Scoren
Erop wedden dat beide teams scoren in een wedstrijd – ‘Both teams to score’ (BTTS) – is een steeds populairdere weddenschap geworden de laatste jaren. Zo populair zelfs dat hij weleens de standaard 1X2 weddenschap (thuiswinst-gelijk-uitwinst) zou kunnen vervangen in de voetbal accumulators.

Read more ...

Arbing

Arbing
Wat is Arbing? Een arb, of arbitrage, is voordeel halen uit het verschil in odds tussen verschillende bookmakers om jezelf zo van een winst te verzekeren, ongeacht de uitkomst van een event. De inzet bij arbing moet vaak erg hoog zijn om returns te krijgen die de moeite waard zijn, omdat de standaard return on...

Read more ...

Asian Handicap

Asian Handicap
Asian Handicap Uitgelegd in duidelijke taal en met voorbeelden. Word een professioneel wedder met de tips van Wed Meesters!

Read more ...