Asian Handicap

Asian Handicap Uitgelegd in duidelijke taal en met voorbeelden. Word een professioneel wedder met de tips van Wed Meesters!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Handicappen is een manier om een sportevenement gelijkwaardiger te maken, waardoor het ook interessanter wordt om er op te wedden. Bij sportwedden gebeurt dit door een van de teams, de underdog, te belonen met een voorsprong in punten of doelpunten (voordat de wedstrijd begonnen is).

Wat zijn Asian Handicaps?

Asian Handicaps bestaan wat minder lang (in de wereld van de wedhandicaps, zeg maar) en worden aangeboden op voetbalwedstrijden.

De Asian Handicap is gecreëerd zodat, in theorie, elk team ongeveer een gelijke kans heeft om te winnen.
Bij Asian Handicap wedden bestaat feitelijk het gelijkspel niet en wordt een competitieve markt gevormd. Dus in plaats van te bepalen of je kiest voor een thuisoverwinning, gelijkspel of uitoverwinning, kijk je gewoon welk team volgens jou de beste bet is gegeven de Asian Handicap die ze hebben gekregen. De handicap wordt weergegeven in termen van doelpunt(en) of een voorsprong of achterstand.

Verschillende Soorten Asian Handicaps

De belangrijkste reden dat de Asian Handicaps in het begin voor verwarring kunnen zorgen is dat ze op verschillende manieren worden weergegeven. We laten je hier zien welke verschillende soorten er allemaal zijn, want het zou zonde zijn als je nooit gebruik zou maken van Asian Handicaps simpelweg omdat je niet precies weet hoe ze werken.

De 0.5 Asian Handicap

Voorbeeld: 1.95 Barcelona (-0.5) vs. Ajax (0.5) 2.05
Het getal 2.05 zijn de odds en de getallen tussen haakjes is de handicap.

Dit betekent dat Ajax een denkbeeldige voorspong krijgen van een half doelpunt bij aanvang van de wedstrijd.

Als je op Barcelona wedt die met een halve goal achterstand beginnen, dan moeten ze de wedstrijd winnen om jouw weddenschap te laten winnen.

Als je op Ajax wedt, win je als ze winnen of gelijkspelen.

De 0 Asian Handicap

Dit krijg je als de kansen dat een van beide teams wint redelijk gelijk zijn. Hier wed je dus feitelijk zonder voor een gelijkspel te kunnen kiezen, simpel als dat. Je wint als het team van jouw keuze wint. Bij een gelijkspel krijg je je inzet terug.

De 1 Asian Handicap

Als je voor de -1 handicap selectie kiest, dan moet jouw team met minstens twee doelpunten verschil winnen om je bet te winnen. Als je team met maar één doelpunt verschil wint dan krijg je je inzet terug.

Als je het team kiest met een voorspong van één doelpunt (+1), dan win je als zij winnen of gelijkspelen. Als je team verliest met maar één doelpunt verschil dan krijg je je inzet terug. Dit is een goede weddenschap als je denkt dat de underdog een goed resultaat gaat halen. Zelfs als je ernaast zit verlies je nog steeds niet als ze het verlies tot één doelpunt kunnen beperken.

De 1.5 Asian Handicap

Bij deze bet is het zo dat als je wedt op het -1.5 handicapped team dat je wint als dit team de wedstrijd met twee of meer doelpunten verschil wint.

Als je het team backt dat met een voorsprong start (+1.5) dan win je als dit team wint of gelijk speelt. Je wint ook als ze met één goal verschil verliezen!

De Double Asian Handicap Uitgelegd

Bij dubbele handicap weddenschappen wordt de inzet in tweeën verdeeld.

Voorbeeld: Volendam (-1/2,-1) vs. FC Eindhoven (+1/2,+1)
In dit voorbeeld wordt de helft van je inzet op Volendam gezet minus een half doelpunt en de andere helft op Volendam minus 1 doelpunt. Het resultaat van de weddenschap wordt berekend volgens de methode die we hierboven beschreven.

Vaak worden dubbele Asian Handicaps neergezet als decimalen. Het getal is het middenpunt tussen de twee handicaps. In dit voorbeeld zou je kunnen zien -0.75 Volendam vs. FC Eindhoven +0.75.

Double Handicap 0, 0.5

Dit staat ook bekend als de level half Asian handicap en kan worden neergezet als -0.25 (0,-0.5) en +0.25 (0,0.5).

Als je wedt op het team dat 0, -0.5 op de handicap is dan win je als het team wint met één doelpunt verschil of meer. Bij een gelijkspel verlies je 50% van je inzet. De andere helft van je inzet krijg je terug. Het terugkrijgen van je inzet als jouw bet of een gedeelte van de bet gelijk is met de handicap wordt ook een ‘push’ genoemd.

Als je de tegenstander kiest met 0, +0.5 dan win je als dit team de wedstrijd wint. Bij een gelijkspel krijg je de helft van je inzet terug en is de andere helft een winnende bet tegen de gegeven odds.

De Double Asian Handicap 0.5, 1
Als je het (-0.5, -1) handicapped team kiest – wat ook kan worden neergezet als -0.75 – dan win je als het team de wedstrijd met twee of meer doelpunten verschil wint. Als ze met één doelpunt verschil winnen, dan krijg je de helft van je inzet terug en is de andere helft een winnaar tegen de odds waarvoor je de bet plaatste. Als je voor de tegenstander (+0.5, +1) kiest – oftewel +0.75 – dan win je als het team wint of gelijkspeelt. Verliezen ze met één doelpunt verschil dan verlies je 50% van je inzet.

Bookmaker’s Odds voor Asian Handicap Bets

Bij handicaps zonder mogelijkheid op een gelijkspel, variëren bookmakers met de odds en het voordeel dat ze pakken wat hun marge betreft. Maar in het algemeen geldt dat de hoeveelheid winst die de bookmaker op deze weddenschappen pakt lager is dan wat ze zouden pakken op een wedstrijd van 90 minuten waarbij ook een gelijkspel tot de mogelijkheden behoort. Meestal betalen bookmakers tussen de 90% en 100% uit van wat ze betalen bij Asian Handicaps, normaal gesproken richting die 100%, waardoor ze maar een heel klein percentage winst op deze weddenschappen pakken.

Dit is een van de redenen waarom Asian Handicaps bets geweldige value bets kunnen zijn.

In-Play Asian Handicaps

Naast odds op het resultaat na 90 minuten inclusief gelijkspel, bieden veel bookmakers ook de Asian Handicap aan voor de in-play markt. Live weddenschappen op de Asian Handicap markt worden gesetteld aan de hand van het scoreverloop voor het restant van de wedstrijd nadat de weddenschap is geplaatst. Doelpunten die zijn gescoord voordat de weddenschap werd geplaatst worden genegeerd en spelen dus geen rol in de weddenschap.