Beide Teams Scoren

Erop wedden dat beide teams scoren in een wedstrijd – ‘Both teams to score’ (BTTS) – is een steeds populairdere weddenschap geworden de laatste jaren. Zo populair zelfs dat hij weleens de standaard 1X2 weddenschap (thuiswinst-gelijk-uitwinst) zou kunnen vervangen in de voetbal accumulators.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Erop wedden dat beide teams scoren in een wedstrijd – ‘Both teams to score’ (BTTS) – is een steeds populairdere weddenschap geworden de laatste jaren. Zo populair zelfs dat hij weleens de standaard 1X2 weddenschap (thuiswinst-gelijk-uitwinst) zou kunnen vervangen in de voetbal accumulators, kortweg Acca.

Both Teams To Score – YES

De meest populaire vorm van deze weddenschap; een weddenschap dat beide teams gaan scoren tijdens 90 minuten.

Het is een populaire weddenschap omdat je als gokker echt op zoek gaat naar de spannende wedstrijden, waarbij het natuurlijk zo is dat je bij de bookmakers nooit te lage odds krijgt voor twee teams op het scorebord. Als gokker krijg je dus altijd prima odds op de weddenschappen die je afsluit in deze markt. En dat is natuurlijk wat je wil bij elke weddenschap.

Waar moet je op letten?

Huidige vorm

Dit is het eerste en belangrijkste waar gokkers naar kijken; hoe is het met de huidige vorm van de teams gesteld? En bij ‘both teams to score’ moet je ook kijken naar de statistieken van zowel de aanval als verdediging van beide teams. Het kan best zijn dat een team veel scoort maar ook veel tegen krijgt, maar dat wil niet zeggen dat het dan ook in elke wedstrijd het geval is.

Als ze tegen een team spelen die ook veel scoren maar een hele hechte defensie heeft dan zie je vaak dat één team scoort, maar de andere niet per sé. Kijk dus vooral naar wedstrijden waar beide teams in bijna al hun wedstrijden wel tot scoren komen, maar tegelijkertijd bijna nooit de nul houden. Hoe meer beide ploegen scoren en goals tegen krijgen, hoe groter de kans dat beide teams gaan scoren als ze tegen elkaar spelen.

Thuis en Uit

Bij elke voetbalweddenschap moet je natuurlijk kijken hoe ploegen uit en thuis presteren. Dit verschil kan zo groot zijn dat het de allesbepalende factor kan zijn. Je hebt van die ploegen die uit maar geen punten lijkten te pakken bijvoorbeeld, terwijl ze thuis de te kloppen ploeg zijn.

Kortom, als je naar twee ploegen kijkt die tegen elkaar spelen voor een goede BTTS weddenschap, kijk dan goed naar hun thuisvorm en uitvorm, want als ze thuis veel scoren, wil dat nog niet altijd zeggen dat ze dat in uitwedstrijden ook gaan doen (en andersom).

Tactiek

De tactiek van een ploeg (of coach zo je wilt) is een stuk belangrijker dan meeste gokkers denken – of rekening mee houden. Teams bijvoorbeeld die veel goals tegen krijgen weten zelf ook wel dat ze moeten verbeteren. En vroeg of laat doen ze hier ook iets aan en gooien ze bijvoorbeeld een extra slot op de deur. Kijk ook wat er gebeurde op het WK 2014 in Brazilië met Oranje.

In twee oefenwedstrijden voorafgaand aan het toernooi ontdekte Louis van Gaal dat een aanvallende speelstijl (de Hollande School) feitelijk zelfmoord zou betekenen op het toernooi. En dus gooide hij het systeem om naar en speelde Oranje met 5 verdedigers en werd gehoopt op bevliegingen van de snelle en onberekenbare voorhoede spelers. Het resultaat is bekend…

Let dus in aanloop naar de wedstrijd ook op uitspraken van de coaches of bepaalde veranderingen in de opstellingen die een andere tactiek verraadt.

Wat ook van grote invloed kan zijn op de tactiek van een team is simpelweg tegen wie ze spelen. Een team dat vaak open en aanvallend speelt kan ineens zijn speelstijl aanpassen als ze tegen een betere tegenstander moeten spelen. Dan is een puntje al een prima resultaat, wat resulteert in een veel meer behouden tactiek. Tegenwoordig is het allang geen schande meer om je compact met het hele team terug te trekken rond je eigen 16 en zo met geconcentreerd voetbal je staande te houden tegen sterkere tegenstanders.

Kijk dus ook hoe ploegen het hebben gedaan tegen vergelijkbare tegenstanders als je moet inschatten hoe groot de kans is dat ze gaan scoren, als je een ‘both teams to score’ beslissing moet nemen. Je kan er bijvoorbeeld achter komen dat tegen teams die even sterk of zwakker zijn er veel goals aan beide kanten vallen, maar dat er tegen de sterkste teams vaak maar één goal wordt gescoord door een van beide teams in de hele wedstrijd.

Dit soort patronen zijn vaak geen toeval, maar het resultaat van de tactieken die door een team worden toegepast tegen bepaalde tegenstanders (met specifieke tactieken en kwaliteiten).

Team Nieuws

Bij deze weddenschap is het laatste team nieuws misschien wel het meest waardevol – in vergelijking met de andere voetbalweddenschappen die er zijn. Je kijkt immers naar de aanval en verdediging van beide teams. En zeker als er bepaalde sterkhouders in een team zitten die moeilijk te vervangen zijn kan het een enorme impact hebben als die niet meedoen.

Een team dat normaal defensief supersterk is, kan er ineens heel onzeker uit zien als plotseling de centrumverdediger geblesseerd is. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Zo kan een aanval die amper een goal heeft gemaakt de afgelopen weken ineens weer veel meer potentie hebben als die ongrijpbare linksbuiten er weer bij is.

Kijk bij elk team ook altijd door wie de doelpunten worden gescoord. Bij sommige teams nemen twee spelers ruim de helft van de productie voor hun rekening, terwijl bij andere teams de doelpunten over veel meer spelers verdeeld zijn.

Bij die laatste teams hoef je je dus minder zorgen te maken over het scorend vermogen als er een speler wegvalt, maar bij een team dat zwaar leunt op één of twee spelers voor hun doelpunten is het cruciaal dat je op de hoogte blijft van blessures en dergelijke. Er hoeft er maar eentje weg te vallen en je kijkt plotseling heel anders naar de weddenschap.

Value

Bij elke weddenschap is een van de eerste vragen: is het een value bet? Want ook al heb je twee teams gevonden die zeer waarschijnlijk allebei gaan scoren tegen elkaar, dan wil dat nog niet zeggen dat het een value bet is. Kijk naar de odds en bedenkt vervolgens hoe vaak van de tien keer je zou verwachten dat beide teams gaan scoren, rekening houdend met alle variabelen (blessures, schorsingen, etc.).

Als je denkt dat je op lange termijn een winst zou maken over al die tien keren gezien, dan is het voor jou een value bet. Hoe meer winst je denkt te zullen maken als die wedstrijd 10x gespeeld zou worden, hoe beter de waarde is die je krijgt.

Both Teams To Score – NO

Ok, we hebben het continu gehad over teams die gaan scoren, maar er zijn natuurlijk heel veel wedstrijden waarin één of beide teams de bal niet in het mandje weten te leggen. En uiteraard kun je daar ook op inzetten bij de bookmakers.

Feitelijk kunnen alle beschouwingen die we hierboven hebben beschreven voor de ‘YES’ kant van de weddenschap ook worden meegenomen voor de ‘NO’ kant. Als je op basis van gedegen research (nieuws, tactiek, vorm, etc.) denkt dat niet beide teams gaan scoren, doe dan je value analyse en als het daarna nog steeds een goede weddenschap lijkt… Dan kun je overwegen of je er ook geld op wilt inzetten.

Overweeg Andere Markten

Maar voor je besluit om ‘both teams not to score’ te backen is het handig eerst even te kijken welke andere, vergelijkbare weddenschappen je zou kunnen plaatsen. Bij both teams to score zijn er heel veel mogelijke uitkomsten, maar bij both teams not to score heb je alleen ‘no goalscorer’, en beide teams die zonder tegendoelpunt winnen.

Zou een van die drie weddenschappen een betere value bet kunnen bieden? Alle drie deze weddenschappen zijn meestal beschikbaar bij de bookmakers tegen heel behoorlijke odds, en als je denkt dat één team een veel betere kans heeft om te winnen dan het andere team dan kan een weddenschap op dat team ‘to win to nil’ wellicht betere waarde bieden.

En als je denkt dat beide teams waarschijnlijk niet tot scoren komen dan is ‘no goalscorer’, of zelfs ‘under 1.5 goals, misschien wel een betere value bet. Wil je het echter veilig spelen en denk je nog steeds dat ‘both teams not to score’ goede waarde biedt, dan by all means, plaats die weddenschap. We wilden vooral benadrukken dat je in sommige situaties meer mogelijkheden hebt, die in theorie ook meer kunnen opleveren. En daar gaat het uiteindelijk wel om bij sportwedden.

Match Result en Both Teams To Score

Ook een weddenschap die steeds meer aan populariteit wint. Hierbij combineer je ‘both teams to score’ met de traditionele weddenschap waarbij je het resultaat voorspelt. Dit kan behoorlijk grote returns opleveren in accumulators! En dat komt weer de relatief hoge odds die voor elke single bet gelden. Bij traditioneel wedstrijd wedden is er geen limiet aan hoe short de odds kunnen zijn voor een team om te winnen, afhankelijk van hoe slecht de teams gematched zijn.

Maar hoe meer superieur het ene team is ten opzichte van het ander team, hoe minder groot de kans is dat het mindere team gaat scoren. In de meer competitieve wedstrijden, waarbij de kans groot is dat beide teams gaan scoren, is er meestal geen sterke favoriet om de wedstrijd te winnen, waardoor de odds voor het kiezen van de winnaar EN dat beide teams gaan scoren nooit te klein kunnen zijn. In de meeste gevallen is de favoriet in deze markt ergens tussen de 5/2 en 7/2.

Hoe de Odds kunnen opstapelen

Als je 4 teams backt die waarschijnlijk hun wedstrijden gaan winnen in een acca, dan kan dat een mooie return opleveren:

1/2 x 4/6 x 4/6 x 5/6 = net iets meer dan 13/2.

Maar 4 teams backen die waarschijnlijk hun wedstrijden gaan winnen EN dat beide teams gaan scoren kan gigantische returns opleveren:

5/2 x 3/1 x 7/2 x 7/2 = net iets meer dan 282/1!!

Tja, je begrijpt dus wel waarom punters steeds vaker overstappen naar de ‘match result + both teams to score’ markt. Dit zijn natuurlijk gortige verschillen in returns! Natuurlijk is het wel zo dat bij hogere odds ook grotere risico’s komen, maar de verschillen in odds tussen deze markt en de traditionele match result markt zijn vaak onweerstaanbaar aantrekkelijk.

Zorg er in ieder geval voor dat je slim omgaat met het samenstellen van je accumulator. Zit er een wedstrijd tussen waar je net iets minder zeker van bent? Laat die dan gewoon zitten en kies voor een iets kleinere return (die nog steeds groot is), maar grotere winkansen!

Laatste tip!

Voordat we dit onderwerp sluiten willen we nog even benadrukken dat de belangrijkste overweging bij deze laatste weddenschap is dat het team dat je backt om te winnen in staat moet zijn om minstens twee goals te scoren – je backt immers ook dat de tegenstander op z’n minst één keer scoren. Jouw winnende team moet dus heel sterk zijn voor de goal van de tegenstander, en tegelijkertijd niet de beste verdediging ter wereld.

Waar bij de standaard ‘both teams to score’ weddenschap, de beste bets die bets zijn waarbij beide teams zoveel mogelijk scoren en doorlaten als mogelijk, is dit net even anders.

Je wilt dat beide teams scoren, maar tegelijkertijd wil je dat het team waarvan jij denkt dat het gaat verliezen ook niet meer dan één goal scoort. Eentje erbij namelijk en het team dat jij denkt dat gaat winnen moet nu nog meer scoren om te winnen (3 of meer).

In de meeste gevallen heb je dus het liefst wedstrijden die eindigen in 2-1, 3-1, 4-1, of meer. Feitelijk ben je alle correct scores aan het Dutchen waar je gekozen team wint, maar minstens één tegengoal toestaat.