Dutching

Geschatte leestijd: 6 minuten

Punters proberen altijd op slimme manieren hun kans op succes te vergroten. Eén zo’n strategie is Dutching. Dutching is als je meer dan één selectie in hetzelfde event backt om zo hetzelfde bedrag te winnen, ongeacht welke selectie wint.

Een manier om je winst garanderen dus – ervan uitgaande dat een van je selecties ook wint natuurlijk.
Dutching moet verward worden met arbing waarbij je alle uitkomsten in een event backt om een winst te garanderen, wat alleen mogelijk is als je van meerdere bookmakers gebruik maakt op een klein aantal events.

Waar de term precies vandaan komt, daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens sommigen verwijst het naar ‘going dutch’, omdat je je inzet verdeeld over meerdere weddenschappen (zoals je de rekening verdeeld over meerdere mensen), maar een vermoedelijk betere verklaring is dat het verwijst naar de gangster Dutch Schultz, die deze strategie gebruikt om te winnen bij de paardenrennen.

Dutching is ideaal voor events met veel uitkomsten waar je denkt dat je het terug hebt kunnen brengen tot zo’n twee of drie mogelijke uitkomsten voor de winst, hoewel je in theorie natuurlijk een willekeurig aantal uitkomsten kunt dutchen.

Hoe minder selecties je besluit te dutchen, hoe minder losers je backt en hoe meer winst je dus maakt. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat door minder selecties te dutchen je je risico vergroot.

Een van de beste manieren om dutching in te zetten is als je ofwel informatie hebt, ofwel een heel sterk gevoel hebt dat bepaalde uitkomsten extreem onwaarschijnlijk zijn.

Als deze onwaarschijnlijke uitkomsten enorme odds hebben dan is het het niet waard om te dutchen, maar als je het gevoel hebt dat bepaalde populaire uitkomsten erg onwaarschijnlijk zijn, dat kan het echt wat opleveren om de overige waarschijnlijke uitkomsten te dutchen.

Hoe Bereken je de verschillende Stakes?

De essentie van Dutching is dat je altijd hetzelfde bedrag wint, maar met al die verschillende odds kan het soms lastig zijn om de exacte inzet voor elke weddenschap te kunnen bepalen.

Voorbeeld

Als je twee selecties backt, eentje tegen 5/1 en eentje tegen 8/1, en je wilt €100 winnen ongeacht welke selectie wint, dan moet je het volgende doen:

Zet de odds om in decimalen (6.0 en 9.0) en verdeel de inzet door de decimale odds.

€100 / 6.0 = €16,66
€100 / 9.0 = €11,11
Totale inzet = €27,77

Tegelijkertijd heb je een idee van hoeveel je wilt wedden op het event, in dit geval ongeveer €30.

Je weet dat je inzet op de 6.0 kans grofweg €20 moet zijn. Om te berekenen hoeveel je moet inzetten op de andere selectie: €20 x (6.0/9.0) = Inzet op de hoger geprijsde selectie = €13.33

De totale inzet zou €33,33 zijn en als een van beide selecties wint is je return €120.

Gecombineerde Odds Berekenen

Bij Dutching is het belangrijk om te onthouden dat je selecties backt met gecombineerde odds. Om de beste weddenschappen te kunnen kiezen moet je nog steeds rekening houden met de odds en de events kiezen waarbij de gecombineerde odds de beste kans hebben om te winnen ten opzichte van hun odds, in plaats van gewoon alle selecties te backen waarvan jij denkt dat ze gaan winnen.

Voorbeeld

Als je €100 inzet en de return voor een winnende weddenschap is €150 dan back je al je selecties tegen gecombineerde odds van 1/2, of 1.5 in decimale termen.

Als je je Dutch bet plaatst heb je al je stakes en totale returns berekend om je bet te kunnen plaatsen met dezelfde return voor elke uitkomst. Om vervolgens de decimale odds van je weddenschap te krijgen deel je simpelweg de returns door je totale inzet.

Het lijkt misschien lastiger om de gecombineerde odds te raden met willekeurige getallen zoals bijvoorbeeld een winst van €279 voor een €82 stake, maar het is eigenlijk heel makkelijk:

€279 / €82 = Odds van 3.4, wat ongeveer 5/2 is.

Voordelen van Dutching

Levert nieuwe mogelijkheden op

Een van de grote voordelen van dutching is dat het je nieuwe mogelijkheden oplevert om winst te maken. Normaal gesproken zou je bij een grote race uitkomen op twee favorieten en het waarschijnlijk lastig vinden om te kunnen kiezen tussen beide, waarna je de race maar laat voor wat het is. Of bij een voetbalwedstrijd weet je misschien dat er heel weinig gescoord gaat worden, maar je weet niet of je nou 0-0 of 1-0 moet backen.

Met Dutching kun je dit soort situaties in je voordeel laten werken.

Je kunt nog steeds waarde krijgen

Het feit dat je meer dan één selectie backt wil nog niet zeggen dat je geen waarde krijgt. Als je denkt dat een short prices favoriet het niet gaat waarmaken dan kunnen twee of meer selecties met hogere odds in dat event goede waarde bieden.

Zolang de returns van de gecombineerde bets groter zijn dan de kans dat een van beide uitkomsten gaat winnen, krijg je waarde door te dutchen.

Meer winnende weddenschappen

Met Dutching verminder je je totale odds maar je verhoogt je kans om te winnen. In theorie moet dit resulteren in meer winnende weddenschappen en daarom ook frequentere returns.

Daarmee geef je niet alleen je betting bank wat meer buffer, het wedden zelf wordt er natuurlijk ook leuker van.

Nadelen van Dutching

Je winst ‘verdunt’

Op hoe meer selecties je wedt met dutching, hoe meer je je totale odds naar beneden brengt bij elk event. Elke keer dat je dus besluit om meer selecties toe te voegen moet je er rekening mee houden dat je vaker ‘raak moet schieten’ om een bepaald winstlevel vast te kunnen houden.

Als je kiest voor dutching en niet vaak wint, dan brand je natuurlijk heel snel je wedbudget er doorheen.

Reverse Dutching

Reverse Dutching klinkt ingewikkeld maar het is niet meer dan gewoon lay bets dutchen op de exchange. Dezelfde principes zijn van toepassing; hoe meer lay selecties je kiest hoe groter de kans dat je weddenschap succesvol is, maar hoe kleiner je winst.

En andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Hoe minder lay selecties je kiest hoe kleiner de kans dat je wint maar elke weddenschap wordt er in potentie wel winstgevender van.