Value Betting

Als je al vaker op onze site bent geweest, of op andere sites over sportweddenschappen, dan heb je ongetwijfeld al vaker de term ‘value bet’ tegengekomen. Mocht je nog niet weten wat het precies is, we gaan het in dit artikel helemaal uitleggen.

Wat is Value Betten?

Bij een value bet back je iets omdat je denkt dat de kans om te winnen beter is dan de odds die je krijgt. Oftewel, je zoekt een weddenschap waarvan jij denkt dat ‘ie te hoog geprijsd is, en daardoor dus goede waarde biedt.

Betekent het dat je altijd de meest waarschijnlijke winnaar backt?

Iets backen dat waarde vertegenwoordigt is eigenlijk zelden een weddenschap op de meest waarschijnlijke winnaar of favoriet. In de meeste gevallen is het een weddenschap op een outsider of bepaalde selectie waar je het oog op hebt die hoger geprijsd is.

Voorbeeld

Je ziet een paard die op 5/1 staat maar je schat in dat hij een 33% kans heeft om te winnen (eerlijke odds zouden dus 2/1 zijn). Er van uitgaande dat je gelijk hebt is er nog steeds een 67% kans dat je zal verliezen. Op langere termijn betekent het – als je dus gelijk hebt – dat als je 3 keer in deze situatie terecht komt je 1 winnaar kan verwachten (betaalt 5) en 2 verliezers (verliest 1), wat je een winst geeft van 3.

Elk Team/Paard kan Waarde hebben

Short prices favorieten kunnen waarde hebben. Als een team/paard is geprijsd voor 1/4 dan zijn dit eerlijke odds als het team/paard een 80% kans heeft om te winnen. Denk je echter dat het team/paard een 90% kans heeft om te winnen, dan vertegenwoordigen de odds dus goede waarde.

Voorbeelden van Value Betten

Vaak zijn value bets gebaseerd op het voorspellen van de vorm die terugkeert bij een voetbalteam, paard, tennisspeler, of wat dan ook. Er moet natuurlijk wel een duidelijk aantoonbare reden zijn waarom je denkt dat ze weer beter gaan presteren dan voorheen, anders zou het geen value bet zijn, maar gewoon een prijzige gok.

Bij voetbal kan het zo zijn dat een team weer als vanouds gaat spelen als een belangrijke speler weer terugkeert in het team na een blessure of schorsing. Maar het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat een team drie of vier hele moeilijke wedstrijden achter de rug heeft die ze allemaal verloren, waardoor gedacht kan worden dat ze uit vorm zijn. Maar als ze de volgende wedstrijd tegen een zwakkere tegenstander spelen kan het natuurlijk zomaar zijn dat ze weer gaan winnen.

Een paard kan heel goed presteren zijn op een bepaald parcours of in een bepaald type race en heeft misschien wel een aantal races gelopen waarbij de ideale omstandigheden ontbraken. Als hij vervolgens weer mag lopen onder deze omstandigheden dan is de kans groot dat hij hoger geprijsd wordt om te winnen, vanwege de minder vorm van de races daarvoor. Op basis van de favoriete omstandigheden waarin hij nu weer mag lopen mag je er echter vanuit gaan dat die winprijs te groot is in vergelijking met z’n daadwerkelijke kansen om te winnen, waarmee het dus een value bet is.

Er kan ook waarde worden gepakt door in te gaan tegen grote reputaties, of het nu in voetbal, paardenracen of een andere sport is. In het flat racing seizoen in 2007 had de Coral Eclipse op Sandown drie favorieten; Authorized, George Washington en Notnowcato. Authorized vertrok op 4/7, ondanks dat hij zich nog niet had bewezen op topniveau boven 10 furlongs, George Washington vertrok op 4/1 ondanks dat hij zich niet had bewezen over 10 furlongs en Notnowcato, een winnaar van twee group ones, waarvan eentje over dezelfde afstand op dezelfde ondergrond vertrok op 7/1. Notnowcato won met 1 1/4 lengte en zelfs de gokkers die alleen hadden ingezet op een plaatsing wonnen dik.

Each Way Value Betten

Value bets hoeven niet eens winnende bets te zijn om winstgevend te zijn. Er zijn ook heel veel value each way kansen die voor het oprapen liggen. Bij een paardenrace met handicaps met een groot deelnemersveld waar vier plaatsen uitbetalen, kunnen bepaalde paarden zich waarschijnlijk prima plaatsen, maar niet zo snel winnen. Als je deze paarden each way backt krijg je vaak per saldo een gratis win bet omdat je bijna zeker weet dat ze zich in ieder geval wel gaan plaatsen. Daarnaast kan een paard natuurlijk al zo hoog geprijsd zijn dat alleen de return op een plaatsing al heel winstgevend kan zijn.

Voorbeeld

Je backt een paard tegen 33/1 in een 16 runner handicap race; niet omdat je denkt dat het paard gaat winnen, maar omdat je denkt dat hij een behoorlijk goede kans heeft om zich naar een plaatsing te racen.

Een andere manier waarop een selectie each way waarde kan hebben is in races met een favoriet die heel erg short priced is. Dit zorgt er namelijk voor dat alle andere runners op z’n minst hoge ‘single figures’ hebben, waarmee een each way bet een winstgevende weddenschap is als het paard alleen maar in het spoor van de favoriet hoeft te blijven om zich te plaatsen en zo winst op te leveren. De bookmakers noemen dit ‘bad each way’ races en hoewel ze vaak restricties op je inzet plaatsen is het meestal niet moeilijk een weddenschap aan te gaan.

Hoe herken je een Value Bet? Wat heb je nodig?

Als je in staat wilt zijn om een goede value bet te kunnen spotten, dan heb je allereerst goede kennis nodig over de sport waarop je wedt. Op die manier ben je in staat om in te schatten welke factoren in het voordeel van de weddenschap zijn, waardoor hij er zo overpriced uitziet.

Een van de beste technieken om value bets te vinden is door gewoon zelf een prijs te plakken op markten, op basis van je eigen inschatting, voordat deze bekend worden gemaakt. Op deze manier kun je namelijk zien hoe je eigen voorspellingen zich verhouden tot de voorspellingen van de bookmakers en vervolgens de verschillen eruit pikken. De selecties die veel hogere odds hebben bij de bookies in vergelijking met je eigen voorspelling zouden de value bets voor dat event moeten zijn. Hoe groter het verschil, hoe groter de waarde.
Maak dus gebruik van de kennis die je hebt en speel eerst zelf voor bookie!

Laying

Value bets vinden kan ook worden toegepast op layen op de exchanges. Ook hier is de beste strategie om van tevoren eerst zelf in te schatten wat de prijzen zouden moeten zijn voordat de markten definitief bekend worden gemaakt. Elke selectie met een kleinere prijs bij de bookmakers dan bij je eigen prijzen kan interessant zijn voor een lay omdat ze te laag geprijsd zijn volgens je eigen odds. Hoe lager de odds zijn dan je zou mogen verwachten, hoe beter de lay zal zijn.

Voorbeeld

Je verwacht dat een paard een redelijke kans heeft om te winnen en denkt dat het een even money shot moet zijn. De bookies hebben het paard echter geprijsd op 1/2. Dit zou een value lay moeten zijn.

Voordelen van Value Betten

Idealiter zijn de meeste weddenschappen die je plaatst value bets. Het is natuurlijk prima om ook weddenschappen te plaatsen tegen odds die eerlijk lijken als je denkt dat je inzet op een waarschijnlijke winnaar. Zolang je maar niet wedt op iets dat slechte waarde vertegenwoordigt.

Value bets backen zou op lange termijn winstgevend moeten zijn, omdat je uiteindelijk maar één goede winnende bet nodig hebt om je betting bank een flinke boost te geven.

Nadelen van Value Betten

Value betten kan lastig zijn als je niet voldoende kennis hebt van hetgeen waarop je wedt. Het is natuurlijk ook tijdrovend om zelf de odds in te schatten en op te pennen voor verschillende events voordat de bookmakers dat doen, en als je het niet goed doet kan het tot fouten leiden op het moment dat je moet bepalen wat echt waarde is en wat niet.

Op lange termijn zou wedden op value shots winstgevend moeten zijn in vergelijking tot wedden op waarschijnlijke winnaars, maar op de kortere termijn moet je bereid zijn om je verliezen te nemen, want die gaan komen. Het vraagt dus om discipline om niet die korte termijn verliezen te gaan chasen en je moet je rug rechten tijdens een losing run en geduldig blijven omdat je strategie gericht is op value bets, en dat moet vroeg of laat een winnaar opleveren, waarmee je ineens weer in de plus staat.

De onzin die je hoort over Value Betten

Ga naar een willekeurig forum over sportweddenschappen en je zult comments tegenkomen over value betten die domweg klinkklare onzin zijn. We hebben de meest populaire misvattingen voor je verzameld:

  • Short odds is geen waarde. Waar het om gaat zoals we al eerder beschreven in ons voorbeeld is hoe de prijs zich verhoudt tot de winkansen. Wat de daadwerkelijke prijs is is niet relevant.
  • Big odds leveren betere waarde. Zie hierboven. Een grote prijs kan dramatische waarde vertegenwoordigen als de selectie lager is geprijsd dan de realistische kans om te winnen. 2/1 odds op iets met een 25% winkans is slechtere waarde dan Evens op iets met een 50% kans om te winnen.
  • Als iets short priced is, combineer het dan in een multiple bet om meer waarde te krijgen. Als iets een short price heeft dan kan het wel of niet value vertegenwoordigen, afhankelijk van de kans. Een selectie combineren met een andere selectie verandert niets aan de waarde van beide selecties. Het enige wat je doet is de waarde beide weddenschappen in één weddenschap stoppen. Meer niet.