Wed Meesters | Eredivisie

Eredivisie | Wedden op voetbal in de Eredivisie

Geen mooiere competitie om op te wedden dan de ‘eigen’ competitie natuurlijk. De competitie met JOUW club, de club(s) waar je een hekel aan hebt, of juist een zwak. Een competitie die je al jaren op de voet volgt, waar je alles van weet. Zo wed je met kennis én gevoel. En met Europese paradepaardjes Ajax, PSV en Feyenoord is de Eredivisie ook steeds populairder in het buitenland. Kortom, wedden op de Eredivisie is niet zonder reden de absolute nr. 1 wedmarkt in Nederland. Benieuwd waar de grootste kansen liggen? Wed Meesters legt ze panklaar voor je.

Waarom willen er zoveel bookmakers een licentie in Nederland wanneer de KSA ze het vuur aan de schenen legt? Precies; wedden op de Eredivisie. Wat tot enkele jaren geleden (door onszelf) de Mickey Mouse competitie werd genoemd, staat vanaf seizoen 2023/2024 hoogstwaarschijnlijk zesde op de UEFA coëfficiëntenlijst. Dat is de eerste plek na de grote 5: Premier League, Primera Division, Serie A, Bundesliga en Ligue 1. Voor zover wij ons kunnen herinneren was Mickey Mouse nooit in dergelijk gezelschap.

Wedden op de Eredivisie is aantrekkelijk omdat iedereen van iedereen kan winnen. Zeker nu Ten Hag en Schmidt zijn vertrokken is een Bayern/PSG scenario ver weg. In een competitie waar Cambuur na promotie direct eindigt op de negende plek, waar Go Ahead Eagles (tevens na promotie) zich gemakkelijk staande houdt in een zware degradatiestrijd – daar zijn goede odds te vinden.

Met Europese paradepaardjes Ajax, PSV en Feyenoord heeft de Eredivisie ook genoeg bekijks uit het buitenland. Kortom, wedden op de Eredivisie is niet zonder reden de populairste wedmarkt in Nederland. In dit artikel geven we je de nodige achtergrondinformatie om jouw winstpercentage op je Eredivisie weddenschappen net dat duwtje in de goede richting te geven!

Laatste Eredivisie nieuws

Opzet Eredivisie

Probeer iemand die niet houdt van voetbal maar eens uit te leggen hoe de Eredivisie tegenwoordig in z’n werk gaat. De initiële opzet is simpel: de Eredivisie bestaat uit achttien teams, die elkaar gedurende een seizoen twee keer ontmoeten. Een keer in het eigen stadion en één keer in het stadion van de tegenpartij. De rekenwonders onder ons hebben al snel uitgerekend dat een seizoen derhalve uit 34 wedstrijden bestaat.

Voor iedere winstpartij krijg je drie punten, voor ieder gelijkspel één punt en voor elke verliespartij nul punten. De ploeg die aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft verzameld mag zich kampioen kronen. Zijn er twee ploegen met evenveel punten, dan wordt er gekeken naar het doelsaldo. Is ook die gelijk, dan wordt er gekeken naar het onderling resultaat. 

Tot dusver is het vrij overzichtelijk. Het wordt pas lastig wanneer de Europese tickets worden verdeeld en ploegen moeten degraderen. De KNVB heeft met eurotekens in de ogen namelijk bedacht dat dit via play-offs moet, zodat vermoeide voetballers nog een keer diep moeten gaan voor lijfsbehoud of een Europees ticket. Het ‘toetje’ van het seizoen mag dan worden vervloekt door spelers, de onverwachte uitslagen zijn een weelde voor iedereen die houdt van wedden op de Eredivisie. In de play-offs vind je de vreemdste uitslagen terug.  

De nummer één gaat rechtstreeks naar de Champions League, de nummer twee speelt voorronde Champions League, de nummer drie speelt play offs Europa League en de nummer vier speelt derde voorronde Conference League. De nummers vijf tot acht spelen play offs voor één ticket tweede voorronde Conference League.

De nummers achttien en zeventien degraderen direct, de nummer zestien speelt play off voetbal tegen de nummers 3, 4 en 5 uit de Keuken Kampioen Divisie.

Deelnemers

De Eredivisie bestaat uit achttien clubs uit Nederland. Er wordt al jaren gesproken over een BeNe Liga, waar clubs uit België en Nederland het tegen elkaar opnemen, maar voorlopig komen alle deelnemers Eredivisie van binnen de landsgrenzen. Het charmante van de Eredivisie is dat er clubs spelen uit plaatsen met een handjevol inwoners (figuurlijk gesproken).

Volgend seizoen vaardigen Volendam, Sittard en Waalwijk teams af naar de Eredivisie. Geweldig toch? Een titel zullen ze niet snel in de wacht slepen, daarvoor zijn andere kanshebbers; the usual suspects. We nemen ze kort met je door en vertellen je op welke outsiders je moet letten, want daar liggen de beste odds.

Kanshebbers

Ajax

Al vier jaar helemaal niets in Amsterdam. We kunnen het ons moeilijk voorstellen, maar voor het tijdperk Ten Hag werd dit graag aangehaald door mensen uit andere steden. Slechts drie jaar later werd gesproken over het Bayern München van Nederland. Het kan verkeren.

Wat als een paal boven water staat is dat Ajax recordhouder is met zesendertig titels en dat de (financiële) voorsprong van de club op de concurrenten lichtjaren groot is. Of dit zonder Marc Netto en onder Alfred Schreuder ook zo blijft? Dit is wat wedden op de Eredivisie zo interessant maakt!

PSV

Philips Sport Vereniging uit Eindhoven is gevoelsmatig niet de grote rivaal van PSV (die eer gaat naar Feyenoord), maar cijfermatig wel degelijk. Met vierentwintig landstitels is Ajax zeker niet uit zicht. Na de twijfelachtige verdiensten van Roger Schmidt gaan de ‘lampen boeren’ het volgend jaar proberen met legende Ruud van Nistelrooy.

Net als bij Ajax, een coachwissel die zowel goed als slecht kan uitpakken. Eendracht maakt macht heeft een rijk verleden met spelers als Romario en Ronaldo; ze gaan ongetwijfeld weer een keer het stokje van Ajax overnemen.

Feyenoord

Geen woorden, maar daden. Feyenoord Rotterdam is de enige echte volksclub van Nederland. Zelfs als je niet uit 010 komt moet je een beetje sympathie voelen voor deze club die de traditionele top drie af topt. Vijftien landstitels is beduidend minder dan de concurrenten, maar onderschat Feyenoord nooit. Want wat ze missen in financiën en goed bestuur, maken ze goed in beleving en doorzettingsvermogen. Feyenoord is tevens de club die vaak de primeur heeft. Met de Europa Cup 1 en zo ook weer met de Conference League.

Outsiders

Het rijtje outsiders bestaat uit een rijtje clubs die de traditionele top drie probeert aan te vallen. Het meest succesvol zijn AZ en FC Twente, die beiden al een keer geslaagd zijn de titel te veroveren. Vitesse, FC Utrecht, Heerenveen en FC Groningen zijn andere gedoodverfde subtoppers die met een goed seizoen de concurrent kunnen verrassen.

Pas echter op met een weddenschap vroeg in het seizoen na een superstart van een van bovengenoemde. Het is consistentie die topclubs onderscheidt van subtoppers en juist in consistentie laten deze clubs steekjes vallen.

Wedmarkten

Outright winner

Een outright winner Eredivisie bet is inzetten op welke club de titel wint. Je kunt deze weddenschap het gehele seizoen inzetten. Uiteraard veranderen de odds met iedere speelronde en is het de kunst om op het juiste moment je slag te gaan, wanneer de odds gunstig zijn en je wel zeker bent van je zaak. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer jouw beoogde kampioen net twee keer heeft verloren. Waar anderen een crisis zien, zie jij een vormdip en een kans op goede quoteringen!

Topscorer

Kijk bij een topscorer Eredivisie bet vooral naar speeltijd. Hoeveel vertrouwen krijgt een spits van zijn coach? Zahavi klaagde in Israël dat Schmidt hem steeds wisselde rond de zeventigste minuut, terwijl zijn statistieken aantonen dat hij juist veel scoort in de slotfase.

Het heeft hem de topscorer titel gekost ten koste van Sebastien Haller, die wel het vertrouwen kreeg. Bij spitsen is het ongrijpbare begrip ‘vorm’ ook een belangrijk aspect. Waar Dessers het ene seizoen geen pepernoot raakt, schiet hij ze het andere seizoen met bosjes tegelijk tegen het net.

Het is niet gezegd dat de topscorer bij de kampioen speelt. Er zijn juist vaak ‘revelaties’ te vinden bij de subtoppers die er met de topscorer titel vandoor gaan. Denk bijvoorbeeld aan Heerenveen (Bas Dost, Finnbogason, Afonso Alves), Vitesse (Machlas, Bony), AZ (Jahanbakhsh, El Hamdaoui, Janssen). Nog niet zo lang geleden had zelfs VVV met Georgios Giakoumakis de topscorer in huis, maar wist alsnog te degraderen. Een primeur en waarschijnlijk de laatste keer.

First Time winner

Geloof jij dat er dit seizoen een club gaat stunten in de Eredivisie? Dan kun je inzetten op een first time winner. Negen van de tien keer ben je je geld kwijt, maar als die een keer valt. Dan zijn de quoteringen ook wel zo dat je direct een paar maanden op vakantie kan. Het kampioenschap van FC Twente is een goed voorbeeld in Nederland, maar wat te denken van Leicester City in de Premier League. Vijfduizend keer je inleg; net zoveel als de odds dat Elvis Presley nog levend gevonden wordt.

Eredivisie Promoties

Voetbalmanager

Wil je het hele seizoen je Eredivisie kennis op peil houden en je vrienden aftroeven in voorspellingen voor bijna niks? Football Manager games als Scorito zijn een perfecte voorbereiding voor wedden op de Eredivisie. Voor slechts €5 ben je een heel seizoen zoet.

Bouw je een team en kun je iedere ronde je ideale team samenstellen. Er gaat natuurlijk niks boven écht geld op je account bijschrijven, hiervoor kun je terecht bij een van de bookmakers op onze site. Allemaal met een licentie voor de Nederlandse gokmarkt, allemaal met Eredivisie voetbal, maar niet allemaal met dezelfde odds en bonussen. Voor die informatie zit je gelukkig al op de goede site;)

Historie

In de naoorlogse jaren is veel bedacht van wat we nu als normaal beschouwen. Zo ook de Eredivisie, die in 1956 officieel werd opgericht en voortkwam uit negen clubs uit beide hoofdklassen amateurs. De Eredivisie was een poging tot professionalisering en om het niveau van het Nederlandse clubvoetbal op te krikken tot het internationaal mee kon. Dat is gelukt.

In de eerste jaren pakken clubs als Sparta, DOS en DWS nog een titel mee, maar al snel dicteren Ajax, PSV en Feyenoord de titelrace. De all time topscorer in één seizoen is Coen Dillen, die direct in het allereerste seizoen 43 ballen tegen de touwen schoot. Bijzonder is dat niet PSV, maar Ajax dat jaar kampioen zou worden.

Memorabele kampioenschappen

We gaan hier altijd supporters te kort doen die vinden dat hun kampioenschap hier genoemd moet worden. Voor de neutrale toeschouwer was het kampioenschap van PSV uit 2007 het kampioenschap dat nog lang zal blijven hangen. Het was de laatste speelronde en AZ, AJAX en PSV hadden ieder 72 punten.

AZ onder Louis van Gaal moest het opnemen tegen laagvlieger Excelsior, Ajax tegen Willem II en PSV tegen Vitesse. Het doelsaldo was zwaar in het voordeel van AZ, waardoor ze zelfs bij een verliespartij nog zicht hadden op de titel als de andere clubs ook verloren.

Alle clubs trapten tegelijkertijd af en de tribunes zaten vol met mensen die op hun telefoon of radio de andere wedstrijden volgden. Het applaus vanaf de tribunes was dan ook net zo vaak voor een wedstrijd die niet op dat veld gespeeld werd. 

AZ bezwijkt onder de druk en verliest met 3-2. Ajax doet wat het moet doen en wint met 2-0, waardoor de titel in zicht lijkt. PSV vernedert echter Vitesse met 5-1 waardoor ze precies genoeg doelsaldo hebben voor de titel. Het zou de mooiste titel worden voor Ronald Koeman en misschien wel de mooiste in geschiedenis van de Eredivisie. In ieder geval de spannendste.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Eredivisie.

 • Waar kun je wedden op de Eredivisie?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op Eredivisie voetbal. Ook vind je alle Eredivisie gerelateerde promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

 • Waar kun je inzetten op topscorer Eredivisie?

  Bij bookmakers met een licentie om in Nederland weddenschappen aan te bieden kun je inzetten op de topscorer Eredivisie. Zoals bijvoorbeeld Bingoal of LiveScore Bet. Voor het totaaloverzicht van alle legale bookmakers kijk je op wedmeesters.nl

 • Welke club heeft de meeste Eredivisie titels?

  Ajax heeft met zesendertig titels de meeste eredivisie kampioenschappen gewonnen, gevolgd door PSV met vierentwintig titels en Feyenoord met vijftien titels. AZ is 2x landskampioen geweest, Sparta en Twente hebben ieder één titel.

 • Hoeveel clubs spelen in de Eredivisie?

  Er spelen achttien clubs in de Nederlandse Eredivisie voetbal. Het getal achttien komt voort uit de onstaansgeschiedenis waar twee keer negen clubs uit de hoofdklassen samen de nieuwe Eredivisie vormden.

 • Wie wordt kampioen Eredivisie 2022/2023?

  Weet jij het? Plaats een weddenschap en profiteer! Met het vertrek van Ten Hag en Schmidt ligt het kampioenschap dit seizoen weer helemaal open voor de top drie en misschien wel een verrassend AZ, Twente, Vitesse of Utrecht!