Wed Meesters | Europa League

Europa League | Wedden op voetbal in de Europa League

De Champions League is voor de besten van de besten, de Europa League voor de besten van de rest. In vroeger tijden ook wel de Europa Cup 3 of UEFA Cup genoemd. Met een magnifieke trofee (vinden wij) en een oneindige reeks aan interessante wedopties.

Elk jaar nemen de besten van de besten en de besten van de rest het tegen elkaar op in de grootste competities van Europa: de Champions League en de Europa League. De Champions League is de grootste competitie en wordt vaak “het miljardenbal” genoemd, vanwege de grote geldprijzen die de deelnemende clubs krijgen. De Europa League is het “miljoenenbal” genoemd, vanwege de meer bescheiden geldprijzen. In de Champions League krijg je af en toe echte 5-sterren wedstrijden voorgeschoteld, met voetbal waar je je als liefhebber de vingers bij af likt. Toch is onze bescheiden mening dat de Europa League doorgaans de interessantere competitie is, of in ieder geval verrassender met wisselende teams uit kleinere- en grote competities.

Er zijn verschillende redenen waarom wedden op Europa League erg interessant is. Het geld, de spanning, het grillige karakter van de competitie, het toenemende niveau naarmate het toernooi vordert. Allemaal legitieme redenen wat ons betreft! Op Wed Meesters informeren we je over wedden op alle Europese voetbal competities. De laatste nieuwtjes, geweldige kansen en actuele bonussen. Op deze pagina vertellen we je alles over de opzet van het toernooi, de grootste kanshebbers voor het winnen van de Europa League en in welke wedmarkten de kansen liggen.

Laatste Europa League nieuws

Wedden op Europa League voetbal

Deze competitie wordt soms de eerste of tweede divisie van Europa genoemd, maar is voor veel clubs nog steeds een podium om hun potentieel te tonen en uit te groeien tot de volgende Europese titaan. Denk aan clubs als Liverpool en Napoli, die een paar jaar geleden nog in de Europa League uitkwamen, maar nu favoriet zijn voor de Champions League titel. Zeker nu de Conference League als opstapje geldt voor deze competitie.

Wedden op de Europa League betekent veel meer variatie dan wedden op de Champions League. Meer onverwachte uitslagen, meer underdog verrassingen en meer variantie in de erfenis van teams. Het is leuk om teams te zien uit andere competities dan die van Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk toch? Wedden op Europa League is geschikt voor mensen die het voetbal beter volgen dan alleen de nieuwskoppen in de dagbladen en teletekst.

Europa League Promoties

Voetbalmanager

Wil je het hele seizoen je Europa League kennis op peil houden en je vrienden aftroeven in voorspellingen voor bijna niks? Football Manager games als Scorito zijn een perfecte voorbereiding voor wedden op de Europa League. Voor slechts €5 ben je een heel seizoen zoet!

Bouw een team en stel iedere ronde je ideale team samen. Al gaat er natuurlijk niks boven écht geld op je account bijschrijven, hiervoor kun je terecht bij een van de bookmakers op onze site. Allemaal met een licentie voor de Nederlandse gokmarkt, allemaal met Europa League voetbal, maar niet allemaal met dezelfde odds en bonussen. Voor die informatie zit je gelukkig al op de goede site;)

Opzet van de Europa League

De opzet van de Europa League is sinds 2004/2005 gelijk aan de Champions League. Dat wil zeggen dat er voorrondes gespeeld worden via het knock-out systeem, het hoofdtoernooi begint met een poulefase en weer eindigt met knock-out systeem. De finale wordt gespeeld in een stad die al voor aanvang van het toernooi wordt aangewezen om eventuele bevoorrechting te voorkomen. Voor deze opzet was de Europa League (destijds Europacup 2/3) een echt bekertoernooi volgens het knock-out principe.

Het grote verschil met de Champions League is dat er nog steeds een haakje is met de nationale bekertoernooien. Bekerwinnaars, zoals de winnaar van de KNVB-beker, zijn direct geplaatst voor (een voorronde) van de Europa League. Om je een beeld te geven hoeveel clubs er meedoen: in de eerste voorronde stromen 78 clubs in. 21 bekerwinnaars, 25 nummers 2 uit de nationale competitie, 29 nummers 3 en 3 winnaars van het Fair Play klassement. In de tweede voorronde stromen er naast de 39 winnaars uit voorronde 1, ook nog 41 nieuwe clubs in. Etcetera.

Wanneer de clubs instromen hangt af van de UEFA coëfficiënten efficient. In de eerste voorrondes vinden we vooral clubs uit zogenoemde voetbaldwergen, terwijl landen als Engeland, Spanje en Nederland (ja ja, we doen het goed) clubs pas in de derde voorronde of groepsfase afvaardigt.

Geschiedenis Europa League

Mooie pubquizvraag: waarvan werd de UEFA Cup in 1971/-72 de opvolger? Iemand? Het antwoord is de Jaarbeursstedenbeker. Dit toernooi was een particulier initiatief na het oprichten van de Europacup 1 in 1955 en werd al snel liefkozend de Runners Up Cup genoemd. Een status die de Europa League nog steeds heeft. De Jaarbeursstedenbeker werd de UEFA Cup, ook wel de Europacup 3 genoemd. Toen in 1999 de Europacup 2 werd afgeschaft kreeg de UEFA Cup meer aanzien. In 2009/10 werd de Cup omgedoopt tot de Europa League zoals we die nu kennen. In 2021 kreeg de EL een klein broertje genaamd de Conference League, waardoor de Europa League ineens meer aanzien krijgt. Europees voetbal wordt steeds leuker!

Deelnemers, kanshebbers en outsiders

In tegenstelling tot de Champions League is het aantal clubs dat meedoet aan de Europa League ontzettend groot. In totaal doen 197(!) clubs mee. Hiervan bereiken slechts 48 de groepsfase en 32 de knock-outfase. Met zoveel deelnemers is het des te knapper als een club meerdere malen de titel wint. En al helemaal wanneer de titel wordt geprolongeerd. De enige club die dit trucje heeft geflikt (tot twee maal toe) is Sevilla. Sevilla is dan ook de club met de meeste Europa League titels (6). Tussen 2013 en 2016 wisten ze de titel drie maal op rij te winnen. Dit leverde ze een echte Europa League beker op in de prijzenkast. Normaal krijgt een team een replica, alleen bij 5 titels of 3 opeenvolgende titels krijg je de echte beker.

In de jaren ’90 waren het vooral Italiaanse clubs die er met de titel vandoor gingen, maar sinds de eeuwwisseling is Spanje dominant in de Europa League. Houd teams als Sevilla, Atletico Madrid, Villarreal, Valencia daarom in de gaten wanneer je gaat wedden. Feyenoord was in 2002 de laatste Nederlandse club die de titel won. In 2017 stond Ajax nog wel in de finale tegen Manchester United. Als je wil inzetten op Nederlands succes, dan ben je met inzetten op Ajax, PSV, Feyenoord of AZ als outright winner nooit kansloos. Hoewel misschien in de toekomst zal blijken dat de Conference League ons toneel is.

Wedmarkten

Met 197 deelnemers is een outright winner bet een hele grote gok. Toch kunnen we een duidelijke schifting maken van clubs die wel een geen kans maken. Bijna alle winnaars van de laatste 20 jaar komen uit Spanje of Engeland. Dat is al een goede schifting. Er is echter een groot verschil tussen teams uit de Premier League en teams uit de Primera Division. De grote clubs uit de Premier League nemen hun nationale competitie serieuzer dan de Europa League. Bij teams als Villarreal, Sevilla en Valencia is dit niet het geval. Hier zijn de eerste plaatsen per definitie vergeven door Real Madrid en Barcelona. De Europa League wordt simpelweg serieuzer genomen. Geen B-elftallen, geen experimentele speelsystemen; Spaanse clubs zijn de meest betrouwbare outright winner bets.

Topscorer

Het lijkt ondoenlijk om met zoveel spitsen in te zetten op de topscorer van het toernooi. Toch kun je het jezelf makkelijk maken door een paar parameters op te zetten waarop je spitsen (en hun club) beoordeelt. Zo kun je alle spelers bij clubs die de afgelopen vijf jaar niet constant de groepsfase hebben gespeeld afschrijven. Het liefst trek je deze lijn nog verder tot de kwart- of halve finales. Houd er rekening mee dat er clubs instromen uit de Champions League in de achtste finale, maar deze spitsen dus zes wedstrijden minder kans hebben om te scoren.

Via deze redenatie blijven een X aantal clubs over. Beoordeel vervolgens de spitsen op hun nationale prestaties. Hoe goed doen ze in andere competities? Staan ze altijd in de basis? Het is niet altijd de beste speler of de grootste naam die topscorer wordt, maar de meest constante speler.

Groeikamer van succes

Waar het in de Champions League draait om gevestigde clubs met een grote historie, gaat het in de UEFA Europa League om het creëren van de nieuwe clubs van de toekomst. Een voorbeeld hiervan is de kwalificatieregel via fair-play, die drie clubs toelaat die hebben laten zien dat je op het hoogste niveau kunt spelen zonder overtredingen te maken.

Dit geeft soms wel de rare situatie dat teams onderaan de ranglijst het tot deze Europese competitie schoppen. Wij raden niet aan om op hen te wedden… Tenzij je wedt op nul gele kaarten wel te verstaan!

Tot zover de Europa League. Meer weten over andere competities, zoals de grootste League in Europa? Dan is Premier League Wedden wat voor jou. Op onze speciale Premier League pagina vind je uitgebreide informatie over alle belangrijke Premier League teams. Veel plezier bij Wed Meesters!

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op Europa League.

 • Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd?

  Een voetbalwedstrijd duurt in principe 2×45 minuten + blessuretijd. De blessuretijd kan 0 minuten bedragen, maar ook 8 of zelfs 10. Dit wordt bepaald door de arbitrage. Na de reguliere speeltijd kan een verlenging van 2×15 minuten worden gespeeld als dit nodig is (bijvoorbeeld in een knock-out wedstrijd).

 • Hoe wed je op voetbal?

  Je kunt wedden op voetbal door een account aan te maken bij een bookmaker. Er zijn in Nederland verschillende bookmakers die voetbalwedden legaal aanbieden. En er komen er steeds meer bij. Voorbeelden van bookmakers met licentie in Nederland zijn TOTO, bet365, BetCity en Bingoal.

 • Wat zijn de voordelen van gokken op voetbal?

  Het voordeel van gokken op voetbal is dat je je kennis van voetbal kunt gebruiken om geld mee te verdienen. Daarnaast is een wedstrijd veel spannender wanneer je een weddenschap hebt geplaatst. Het nadeel is dat je geld kunt verliezen. Speel dus alleen met geld dat je kunt missen.

 • Waar vind je de uitslagen van voetbalweddenschappen?

  Je vindt de uitslagen van voetbalweddenschappen bij jouw bookmaker. Je kunt op je betslip zien hoeveel je weddenschappen hebben opgeleverd. Soms wordt nog voor de wedstrijd is afgelopen je een bod gedaan om een deel van je winst te laten uitbetalen. Je weddenschap stopt dan en je kunt niet het volledige bedrag innen.

 • Wat zijn de grootste verschillen tussen pre-match en live wedden op voetbal?

  Het grootste verschil tussen pre-match en live wedden op voetbal is dat je veel meer tijd hebt om na te denken over je weddenschap. Bij live wedden veranderen de odds continu, waardoor je snel moet beslissen of je wilt inzetten of niet. Bij live wedden komt dus meer stress kijken, of meer spanning. Het is maar net hoe je het bekijkt.

 • Waar kan ik terecht met een gokprobleem (van mijzelf of van een ander)?

  Hulp nodig met een gokprobleem (van jezelf of van een ander)? Bel dan: 0900 14 50 of vind meer hulp en informatie op onze verantwoord spelen pagina.