Wed Meesters | Wedden op Volendam

Wedden op FC Volendam

Wedden op FC Volendam? We leggen je uit waarom. Een mooi stukje geschiedenis en vooruitzichten van Volendam.

Volendam staat natuurlijk bekend om zijn muziek, de palingsound. Maar de Volendammers zijn daar net zo trots op de lokale voetbalclub, FC Volendam. ‘Het Andere Oranje’ speelt momenteel in de Keuken Kampioen Divisie, maar de club is erop gebrand weer te promoveren naar de Eredivisie. Volg je ook graag de verrichtingen van deze club, dan is het ook interessant om te wedden op FC Volendam.

Geschiedenis van de club

Vorig jaar bestond FC Volendam in een eerdere variant 100 jaar, want in 1920 werd de club Victoria opgericht. Drie jaar later werd de clubnaam ‘gewoon’ Volendam. Tot 1977 was het RKSV Volendam. In de jaren ‘30 pakte Volendam twee keer de landstitel in de Roomsch-Katholieke Federatie en in 1958 stond het voor de eerste keer in de finale van de KNVB Beker, die met 4-3 van Sparta werd verloren.

Kort daarvoor was FC Volendam toegetreden tot het betaald voetbal, waar de club vanaf het begin een echte ‘jojo-club’ bleek te zijn. Om de haverklap promoveerde en degradeerde Volendam tussen de Eerste Divisie en de Eredivisie. Vanaf 1988 speelde ze tien jaar lang onafgebroken in de Eredivisie. In die tijd, in 1995, bereikte FC Volendam nog eens de KNVB Beker finale, maar was ditmaal Feyenoord te sterk. 

Het constant degraderen en promoveren leverde FC Volendam wel zesmaal de titel op in de Eerste Divisie, waarmee het recordhouder is. Sinds 1999 speelde Volendam nog maar twee keer een seizoen Eredivisie in 2003/2004 en 2008/2009. De afgelopen 12 jaar is de club nog niet ontsnapt uit de Keuken Kampioen Divisie, ondanks een aantal deelnames aan de play-offs.

Laatste nieuws over FC Volendam

Wedden op FC Volendam met bonus

Dit seizoen gaat FC Volendam als een speer en doen ze volop mee om promotie naar de Eredivisie. Daarbij scoort de club ook nog eens aan de lopende band en krijgen ze gemiddeld meer dan één tegendoelpunt per wedstrijd. Dat maakt wedden op FC Volendam erg interessant als je eens wilt inzetten op de Keuken Kampioen Divisie. 

Promoties voor FC Volendam

Clubiconen FC Volendam

Een van de allergrootste spelers van FC Volendam was Dick Tol. Hij speelde tussen 1955 en 1967 zijn volledige carrière bij de club en was in alle twaalf die seizoenen de clubtopscorer. In 1956/1957 en 1966/1967 werd hij ook topscorer van de Eerste Divisie. In 1961/1962 topscorer van de Eredivisie met 27 goals. Uiteindelijk kwam hij tot 276 goals in 332 wedstrijden. In 1973 overleed hij veel te vroeg op 39-jarige leeftijd. In dezelfde periode scoorde overigens Johan Pelk ook aan de lopende band voor FC Volendam, hij staat derde op de topscorerslijst aller tijden. En natuurlijk niet te vergeten de legendarische Wim Kras, die tussen 1959 en 1973 zijn hele loopbaan bij FC Volendam speelde.

In de jaren ‘70 kwamen er een aantal grote namen voort uit de gelederen van FC Volendam. Zo was er verdediger Dick de Boer die tussen 1970 en 1984 zijn volledige carrière ‘aan de dijk’ speelde en later nog twee seizoenen trainer was. Ook uit de jeugd van FC Volendam kwamen de broers Gerrie en Arnold Mühren. Gerrie bleef zes jaar lang bij Volendam, maar Arnold ging al snel naar Ajax waar hij veel successen vierde. En in 1988 werd Arnold ook nog eens op 37-jarige leeftijd Europees kampioen met Oranje.

In de jaren ‘80 en ‘90 waren er ook weer een aantal spelers die bijna hun hele voetballeven of een groot deel ervan voor FC Volendam zouden spelen zoals Johan Steur, René Binken en Edwin Zoetebier. In 2002 maakte de nummer twee van topscorers aller tijden zijn debuut voor FC Volendam: Jack Tuyp. Tijdens zijn carrière maakte hij uitstapjes naar FC Groningen, Ferencvaros en Helmond Sport, maar hij kwam altijd terug naar Volendam waar hij in 12 seizoenen 123 keer scoorde.

Terugblik seizoen 2021/2022

‘Het Andere Oranje’ is eindelijk weer terug in de Eredivisie! FC Volendam speelde sinds 1999 slechts twee losse seizoenen op het hoogste niveau. In drie jaar tijd heeft trainer en Volendammer Wim Jonk de club naar promotie geleid. In de Keuken Kampioen Divisie eindigde FC Volendam als tweede, ver achter kampioen FC Emmen. Maar de tweede plek was genoeg voor promotie.

Vooruitblik seizoen 2022/2023

FC Volendam hoopt de ban te doorbreken van promoveren en meteen weer degraderen. Gelukkig is Robert Mühren ook dit seizoen de spits van de club waar hij is opgegroeid. Vorig seizoen was hij met 29 goals topscorer van de Keuken Kampioen Divisie. De derde keer op rij na twee keer met Cambuur zelfs. Samen met Daryl van Mieghem hoopt hij het vele defensies in de Eredivisie moeilijk te maken. Oud-Ajacied Carel Eiting en spits Henk Veerman zijn verder twee van de meest opvallende aanwinsten voor de selectie van trainer Jonk.