Wedden op Fortuna Sittard

De enige Limburgse club in de Eredivisie heet nu Fortuna Sittard. De geel-groenen zijn er trots op, en wedden op Fortuna Sittard is natuurlijk interessant met tegenstanders als Ajax, PSV en Feyenoord.

De enige Limburgse club in de Eredivisie heet nu Fortuna Sittard. De geel-groenen zijn er trots op, en wedden op voetbal in het algemeen en wedden op Fortuna Sittard in het bijzonder is natuurlijk interessant met tegenstanders als Ajax, PSV en Feyenoord.

Geschiedenis van de club

Fortuna Sittard is op 1 juli 1968 ontstaan uit een fusie van RKSV Sittardia en Fortuna ‘54. Dit waren allebei succesvolle clubs die waren opgericht in de jaren ‘50. Fortuna ‘54 won namelijk de KNVB Beker in 1957 en 1964 en eindigde als tweede, vierde en derde in de Eredivisie eind jaren ‘50, terwijl Sittardia driemaal de Eerste Divisie won. Maar door financiële problemen zagen ze zich gedwongen tot een fusie.

De nieuwe club uit Sittard mocht de proflicentie houden, omdat Xerxes/DHC werd opgeheven. Maar in het eerste jaar degradeerde Fortuna SC (tot de naamsverandering in 1979) al direct naar de Eerste Divisie. Daar klom de club vanaf eerst een veertiende plek langzaam weer omhoog naar de top, tot het in 1982 via een tweede plaats terugkeerde in de Eredivisie.

De jaren ‘80 waren zeer voorspoedig voor Fortuna Sittard, dat vaak in het linkerrijtje eindigde. Twee jaar na de promotie reikte de club ook al tot de finale van de KNVB Beker. Maar daarin was Feyenoord met onder meer Johan Cruijff en Ruud Gullit met slechts 1-0 te sterk. Doordat Feyenoord ook landskampioen was geworden, mocht Fortuna Sittard naar de Europa Cup II voor bekerwinnaars. Na twee rondes was in de kwartfinale de uiteindelijke winnaar Everton duidelijk te sterk.

Na opnieuw degradatie in 1993 was Fortuna binnen twee jaar alweer terug in de Eredivisie. Het linkerrijtje werd in zeven seizoenen slechts één keer behaald en in 2002 volgde weer degradatie naar de Eerste Divisie. Dat luidde een zeer sombere periode in voor Fortuna Sittard. De eerste negen jaar reikte de club niet verder dan de vijftiende plaats, iets wat tussen 2015 en 2017 herhaald werd. Maar toen kwam ineens het wonderseizoen 2017-2018 waarin Fortuna als tweede eindigde achter Jong Ajax en daardoor rechtstreeks promoveerde. De afgelopen drie seizoenen heeft Fortuna zich knap gehandhaafd in de Eredivisie.

Laatste nieuws over Fortuna Sittard

Wedden op Fortuna Sittard met bonus

Terwijl VVV en Roda JC tegen de kleine clubs strijden in de Keuken Kampioen Divisie, is Fortuna Sittard in de Eredivisie actief tegen Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Wedden op Fortuna Sittard met bonus of met een free bet ligt daardoor voor de hand, of je nu voor of tegen Fortuna Sittard wil inzetten.

Clubiconen Fortuna Sittard

Laten we direct beginnen met de speler die de mooiste bijnaam van Sittard mag dragen: Mister Fortuna Sittard. Dat is namelijk René Maessen. De verdediger begon in 1978 op 16-jarige leeftijd bij de club en nam afscheid in 1994 na 447 wedstrijden voor Fortuna, een record. Hij nam al afscheid op 32-jarige leeftijd omdat hij uit de basis was gespeeld door een zekere Fernando Ricksen. Die speelde eerst van 1993-1997 voor Fortuna en op het eind van zijn carrière nog tussen 2010 en 2013. Sinds 2019 is hij zoals bekend helaas niet meer onder ons.

Bijna tegelijk met Ricksen begon ook Ronald Hamming aan een mooie periode bij Fortuna Sittard. De spits daalde in 1994 van FC Groningen af naar Limburg om er tot 2003 te spelen en 99 goals in 232 duels te maken. Het Fortuna Sittard van de jaren ‘90 was een geweldig team. Want naast Ricksen schopte natuurlijk ook Mark van Bommel het tot international van Oranje. Van Bommel speelde van 1992 tot 1999 in Sittard, voordat hij furore maakte bij PSV, FC Barcelona, AC Milan en Bayern München. De as van Fortuna in de jaren ‘90 werd afgemaakt door keeper Arno van Zwam, die tussen 1994 en 2000 het doel verdedigde.

Ten slotte zijn er nog een aantal spelers uit de jaren ‘80 die niet vergeten mogen worden. Huub Pfennings was dertien seizoenen verdediger van Fortuna, een ijzersterke en harde werker op het veld. Hij speelde lange tijd samen met Wilbert Suvrijn, die nog kampioen werd met Oranje op het EK 1988. Wil Boessen was van 1981 tot 1990 en van 1993 tot 1996 ook verdediger van Fortuna en van 2012 tot 2014 nog eens hoofdtrainer. Begin jaren ‘80 was overigens Frans Körver succesvol trainer van Fortuna, zo’n 15 jaar later was er natuurlijk Bert van Marwijk tussen 1997 en 2000.

Terugblik seizoen 2021/2022

Sinds de promotie naar de Eredivisie in 2018 houdt Fortuna Sittard knap stand. Afgelopen seizoen was het met hangen en wurgen, maar de Limburgers bleven op het hoogste niveau. Met 35 punten eindigden ze op de vijftiende plek, één puntje boven de nacompetitie en twee boven directe degradatie. Vooral de defensie van Fortuna hielp niet mee, met 67 tegengoals waren ze alleen ‘beter’ dan Cambuur.

Vooruitblik seizoen 2022/2023

Veruit het grootste nieuws rondom Fortuna Sittard was deze zomer natuurlijk de komst van Burak Yilmaz. De 37-jarige spits speelde tot 2020 altijd in zijn eigen Turkije en de afgelopen twee jaar bij het Franse Lille. In maart stopte hij als Turks international na 77 interlands en 31 goals. En toen maakte hij ineens de overstap naar Fortuna Sittard. Hij tekende een contract van vijf jaar, waarvan twee jaar als speler. De vraag is in hoeverre hij de touwtjes in handen heeft bij de club. Maar het is in elk geval een fenomeen en wellicht kan hij Fortuna Sittard mede naar grote hoogten leiden.