Wed Meesters | Wedden op Ajax

Wedden op AFC Ajax

De meest succesvolle club van Nederland, onmiskenbaar. We duiken in de geschiedenis van Ajax en kijken naar wedden op Ajax.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Wedden op Ajax is een populaire bezigheid van veel wedliefhebbers. Niet zo gek ook als je bedenkt hoeveel fans de club in het hele land trekt. Tegelijkertijd is er natuurlijk een heel grote groep die, voorzichtig gezegd, wat minder affiniteit heeft met ‘020’. We sluiten niet uit dat er daarom ook weleens sprake is van wedden tegen Ajax.

Wedden op Ajax altijd interessant

Het voordeel van een roemruchte topclub als Ajax? Het levert vrijwel al-tijd interessante wedstrijden op om op te wedden. Ga maar na. Bij sommige wedstrijden kun je bijna blind het 1-tje invullen. Daar horen dan meestal geen hoge odds bij, maar als onderdeel van een combinatieweddenschap is het lekker om wat ‘zekerheidjes’ te hebben. Disclaimer: we begrijpen dat er nooit zoiets is als een 100% waterdichte zekerheid, zeker in voetbal. Maar je begrijpt wat we bedoelen.

Wedden Ajax Eredivisie

Daarnaast roept Ajax bij tegenstanders vaak iets op. Dat ‘iets’ zorgt weleens voor uitslagen die gunstig zijn voor ons, de mensen die graag wedden op voetbal. En het liefst hun inzet met de hoogste odds vermenigvuldigd zien. Zo wil Ajax nog weleens nat gaan tijdens die vermaledijde ‘lunchwedstrijden’ op zondag. Tegen clubs als FC Utrecht bijvoorbeeld.

Ook een club als AZ legt graag een extra portie strijd op de mat in de Noord-Hollandse Derby. Dat levert zeker sinds de ‘periode Arne Slot’ steeds vaker succes op. Sterker nog, je kunt stellen dat Ajax er een angstgegner bij heeft. En check voor de lol ook eens de statistieken van Ajax uit bij Heracles. Zo zijn er elk seizoen van die typische Eredivisie wedstrijden die wedden op Ajax interessanter maken.

Wedden Ajax Champions League

Tenslotte zijn er natuurlijk de Champions League avonden van Ajax. Wie in het tijdperk Ten Hag zijn geld op Ajax zette in de echte grote wedstrijden zal daar met een grote glimlach aan terugdenken. Uit winnen bij clubs als Juventus, Real Madrid, Dortmund. Of gelijkspelen bij grootmachten als Chelsea en Bayern München. Je kunt je voorstellen dat hier fijne odds op stonden. Waarmee wedden op Ajax een lucratieve bezigheid werd. Dankzij deze en andere successen staat Ajax er inmiddels natuurlijk sterker op bij de bookmakers. Maar er valt op de dinsdag- en woensdagavonden veel waarde te vinden in weddenschappen op Ajax.

Geschiedenis van de club

Fans van Ajax kunnen de oprichtingsdatum waarschijnlijk makkelijk opnoemen: 18 maart 1900. Han Dade, Carl Bruno Reeser en Floris Stempel hadden in 1893 al voetbalclub Union opgericht, maar die ging een paar jaar later ter ziele. Begin 1900 werd dus Football Club Ajax opgericht in Café Oost-Indië in de Kalverstraat.

In de eerste jaren na de oprichting speelde Ajax bij de NVB in lagere klassen, totdat men in 1910 de Ierse trainer John Kirwan haalde. Hij loodste de club een jaar later naar het hoogste niveau. In 1913/1914 volgde echter weer degradatie naar de Tweede Klasse, de enige keer uit de geschiedenis van Ajax dat het degradeerde. Na de volgende promotie volgden ook de eerste successen: in 1917 de nationale beker en in 1918 en 1919 de landstitel.

Ajax naar de top

Na de magere jaren ‘20 met slechts drie afdelingstitels kwamen de successen terug in de jaren ‘30. Met acht afdelingskampioenschappen en vijf nationale kampioenschappen vestigde Ajax zich definitief aan de top. Toch zouden de Tweede Wereldoorlog en wederopbouw zijn weerslag hebben op de Amsterdamse club.

Na de invoering van het betaald voetbal in 1954 begon Ajax weer successen te boeken. Met spelers als Sjaak Swart, Bennie Muller, Piet Keizer, Wim Suurbier en Johan Cruijff ging het snel in de jaren ‘60. Na drie landstitels op rij tussen 1966-1968 volgde in 1969 de finale van de Europa Cup I, die werd verloren van AC Milan. Twee jaar later begon de Europese hegemonie van Ajax: de club won de Europa Cup I van 1971, 1972 en 1973, de wereldbeker voor clubteams in 1972 en de Europese Super Cup in 1972 en 1973.

De hand van Cruijff

Na het vertrek van onder meer Johan Cruijff en het stoppen van Sjaak Swart volgden enkele magere jaren. Maar tegen het einde van de jaren ‘70 was er sprake van wederopbouw en tussen veel landstitels kwamen ook meerdere handen vol succesvolle spelers uit de jeugd. De in 1981 teruggekeerde Cruijff kon spelers laten opbloeien als Marco van Basten, Frank Rijkaard, John van ‘t Schip en Gerald Vanenburg.

In 1987 stond Cruijff als trainer aan het roer van Ajax dat de Europa Cup II won. Een paar jaar later begon het tijdperk Louis van Gaal. Hij begon in 1988 als assistent-trainer en zou in 1991 hoofdtrainer worden. Met een nieuwe generatie van onder meer Frank en Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Marc Overmars, Jari Litmanen en Patrick Kluivert leidde hij Ajax naar grote successen: de UEFA Cup in 1992, drie landstitels, een KNVB Beker en natuurlijk de Champions League en Wereldbeker voor Clubs in 1995.

De Fluwelen Revolutie

Vanaf eind jaren ‘90 was er echter weer een dip in de successen van de club. Tussen 1999 en 2010 pakte Ajax slechts twee keer de landstitel (met trainer Ronald Koeman). Na de Fluwelen Revolutie van Johan Cruijff in 2010 werd Frank de Boer als trainer aangesteld. Hij zou Ajax naar vier landstitels op rij leiden, maar niet naar Europees succes of een KNVB Beker. Wel vestigde de club zich weer als opleider van toptalenten, waardoor de financiën steeds beter werden. Een klein Europees hoogtepunt kwam in 2017 onder Peter Bosz, toen Ajax de finale van de Europa League haalde (maar verloor van Manchester United).

De afgelopen jaren zette Ajax zich weer definitief op de kaart van Europa onder leiding van Erik ten Hag. In 2018-2019 pakte hij met Ajax na vijf jaar droogte weer de titel in de Eredivisie en kwam hij erg dicht bij de finale van de Champions League. In 2020 eindigde Ajax opnieuw als eerste, maar was er geen landstitel (corona) en ook in 2021 en 2022 ging de titel in de Eredivisie naar Amsterdam.

Laatste nieuws over AFC Ajax

Wedden op Ajax met bonus

Ajax heeft dus weer veel van zijn oude glorie terug en is in Europa een club om rekening mee te houden. De bookmakers in Nederland geven graag odds boosts, gratis bets en meer op Ajax in de Champions League, maar natuurlijk ook in de Eredivisie. Wedden op Ajax met bonus is in een voetbalseizoen dus erg vaak mogelijk.

Promoties voor AFC Ajax

Clubiconen Ajax

De lijst clubiconen van Ajax kan natuurlijk ellenlang worden, maar we proberen een kleine selectie te maken door het op te delen in decennia.

Vóór de jaren ‘50

Misschien niet een naam die iedereen kent, maar Jack Reynolds was een van de succesvolste coaches van Ajax. Hij was van 1915-1925, 1928-1940 en 1945-1947 trainer van Ajax. In 25 jaar tijd pakte hij met de club acht landstitels en een nationale beker. Hij was trainer van onder meer Gerrit Keizer en Wim Anderiesen, die in de jaren ‘20 tot en met ‘40 tot ruim 300 wedstrijden voor Ajax kwamen. Piet van Reenen speelde 237 wedstrijden, maar is met 273 goals topscorer aller tijden van Ajax.

Jaren ‘50 en ‘60

Na de invoering van het betaalde voetbal bouwde Ajax dus op tot de successen van eind jaren ‘60 en begin jaren ‘70. Van 1956-1973 was Mister Ajax Sjaak Swart daarbij natuurlijk onmisbaar. Met 603 wedstrijden is hij ook absoluut recordhouder, wat hij waarschijnlijk altijd zal blijven. Ploeggenoten van Swart in die jaren waren chronologisch gezien onder meer Gé van Dijk, Ger van Mourik, Henk Groot, Bennie Muller, Ton Pronk, Piet Keizer, Wim Suurbier, Johan Cruijff, Barry Hulshoff, Ruud Krol en Heinz Stuy.

Jaren ‘70

Swart speelde ook twee jaar samen met Rinus Michels, die van 1946-1958 speler van Ajax was. Hij leidde de club naar vier landstitels en in 1971 naar de eerste Europa Cup I. De Roemeen Stefan Kovacs pakte als trainer de Europa Cup I met Ajax in 1972 en 1973. Na de drie titels op rij in de Europa Cup I met vooral spelers die al in de jaren ‘60 bij Ajax waren begonnen, kwamen dus ietwat magere jaren. Piet Schrijvers, Dick Schoenaker, Søren Lerby en Tscheu La Ling kwamen tot ruim 200 wedstrijden in de jaren ‘70 en ‘80. Arnold Mühren begon in 1971 bij Ajax en zou naast een Europa Cup I ook in 1987 bij zijn terugkeer de Europa Cup II winnen.

Jaren ‘80 en ‘90

In dit decennium zou Ajax met Johan Cruijff als speler en later als trainer veel spelers opleiden die later met Oranje Europees kampioen zouden worden in 1988: Marco van Basten, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg, Wim Kieft, John van ‘t Schip en John Bosman.

Daarnaast was het ook de overgang naar de nieuwe generatie die vanaf 1987 Europese successen zou vieren met onder meer Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Stefan Petterson Frank de Boer, Ronald de Boer, Danny Blind, Sonny Silooy en Aron Winter. In de jaren ‘90 kwamen daar natuurlijk Edwin van der Sar, Marc Overmars, Jari Litmanen, Edgar Davids en Winston Bogarde bij. Natuurlijk onder leiding van Louis van Gaal.

Vanaf jaren ‘2000

Na 2000 bleven spelers niet zo lang meer bij één club, maar kwamen er nog genoeg spelers die bij Ajax een blijvende indruk hebben achtergelaten: Daley Blind, Maarten Stekelenburg, Siem de Jong, Klaas-Jan Huntelaar, John Heitinga, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Tomas Galasek, Luis Suarez, Zlatan Ibrahimovic, Lasse Schöne en Davy Klaassen.

De meest succesvolle voorzitters waren overigens vader en zoon: Jaap van Praag van 1964-1978 en Michael van Praag van 1989-2003.

Terugblik 2021/2022

Ajax kende een seizoen 2021/2022 met wisselend succes. Het begon met de 4-0 nederlaag tegen PSV in de Johan Cruijff Schaal, waardoor een eerste prijs werd misgelopen. Tot de winterstop ging het echter fantastisch in zowel de Eredivisie als de Champions League. Ajax won afgetekend al zijn groepsduels in de Champions League van Borussia Dortmund, Sporting en Besiktas. In de Eredivisie stond Ajax bij de winterstop één punt achter PSV.

Vanaf januari ging het iets anders dan Ajax had gehoopt in Europa. Want in de achtste finale Champions League was Benfica net te sterk. Iedereen die bij die wedstrijd een weddenschap op Ajax plaatste had niet verwacht z’n bet te verliezen. Wedden op Ajax’ landtitel was echter wederom raak. In de Eredivisie verloor de ploeg van Erik ten Hag slechts één keer en waren er remises met Vitesse en AZ op het eind. Door de scoringsdrift van Ajax en enkele misstappen van PSV pakten de Amsterdammers de landstitel. PSV eindigde het seizoen wel met één prijs meer. Want in de finale van de KNVB Beker waren ze met 2-1 te sterk voor Ajax.

Vooruitblik 2022/2023

Marc Overmars moest in maart vertrekken als technisch directeur. Aan zijn opvolger Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar de taak om al die megatransfers in goede banen te leiden. Zij versterkten Ajax met onder meer Steven Bergwijn, Calvin Bassey, Brian Brobbey, Owen Wijndal, Francisco Conçeição en Lorenzo Lucca. Daarentegen waren Lisandro Martinez (Manchester United), Sébastien Haller (Borussia Dortmund), Ryan Gravenberch (Bayern München) en Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon) niet meer te behouden.

Alfred Schreuder heeft dus een andere selectie om mee te werken dan zijn voorganger Erik ten Hag. Maar op papier zou deze ploeg een stuk sterker moeten zijn dan de rest van de Eredivisie. De verwachting is dan ook dat de titel opnieuw naar de Amsterdammers gaat. Wie echter een beetje op heeft gelet de afgelopen seizoenen weet dat Ajax al-tijd een mindere periode heeft. Houd daar rekening mee bij het wedden op Ajax. Juist in weddenschappen op puntenverlies zit dan de meeste waarde.

Maar de club zal ook graag opnieuw succesvol willen zijn in de Champions League. De groepsfase overleven zou mooi zijn met tegenstanders Liverpool, Napoli en Rangers. Ajax is ambitieus en het zou natuurlijk goed zijn voor het Nederlandse voetbal. Wed Meesters verwacht dat wedden op Ajax in de Champions League ook deze editie niet te missen kansen oplevert.