Wed Meesters | Wedden op KNVB Beker

KNVB Beker | Wedden op TOTO KNVB Beker voetbal

De status van, laten we zeggen, een FA Cup zal de KNVB Beker nooit krijgen. Maar het toernooi om de roemruchte 'dennenappel' heeft wel degelijk een speciaal plekje in de harten van Nederlandse voetballiefhebbers veroverd. En ook in de harten van liefhebbers van voetbalwedden. Want zoals bekerwedstrijden vaak 'op zichzelf' staan, zo geldt dat ook voor de odds en jouw winkansen. Wat voor alle clubs geldt, gaat ook op voor ons: in het KNVB Bekertoernooi kan iedereen er op elk moment met de winst vandoor gaan.

Van hoofdprijs tot dubbel tot toetje, het winnen van de TOTO KNVB beker heeft ieder jaar weer een andere lading.

Het toernooi an sich ook, want dit is de enige plek waar clubs als JVC Cuijk of FC Lienden kans maken tegen Eredivisie ploegen. Mits ze gecoached worden door Hans Kraay jr. Dat lijkt een voorwaarde voor een succesvol bekeravontuur in de hoofdklasse; dat is direct onze eerste tip voor wedden op KNVB Bekerwedstrijden

Clubs met een sterke track record in de KNVB Beker adopteren het liefst direct de naam cupfighters en vertrekkende PSV trainers zonder andere hoofdprijs kijken verlekkerd naar de beker wanneer ze een persconferentie geven. Jawel, de KNVB beker is een mooi voetbalfenomeen. En wedden op de KNVB beker des te meer, want als A.V.V Swift kan winnen Vitesse, dan weet je dat er goede odds op je liggen te wachten.

Laatste KNVB Beker nieuws

Wedden op KNVB Beker | Opzet TOTO KNVB Beker

Het KNVB Bekertoernooi wordt afgewerkt in het knock-outsysteem. Of zoals dit vroeger op het schoolplein heette: afvalraceje. Dit is niet altijd zo geweest, tussen 1994 en 2003 kende dit toernooi een groepsfase. Een beetje zoals de Europese competities. Clubs uit de Eredivisie hadden een beschermde status, waardoor zij direct in de groepsfase konden instromen.

Deze privileges zijn aan banden gelegd. Alle profclubs stromen nu in bij de 1/32e finales. Wel krijgen ploegen die uitkomen in Europees verband nog een extra ronde respijt, zodat zij niet het hele seizoen hoeven te strijden op meerdere fronten.

De KNVB-Beker is een toernooi van tradities. Zo wordt de finale sinds 1989 gespeeld in de Kuip, Rotterdam. Ook werd de finale voorheen op een vaste dag gespeeld; de derde donderdag in mei. ‘Helaas’ moeten tradities wijken voor het grootkapitaal. De finale wordt daarom nu gespeeld in april vanwege play-off wedstrijden. De KNVB Beker als toetje vergelijking gaat daarom minder vaak op, omdat het hoofdgerecht nog niet op is.

De winnaar van het KNVB Bekertoernooi mag tegen de Eredivisie winnaar spelen om de Johan Cruijff Schaal, de traditionele openingswedstrijd van het seizoen. Worden zowel de Eredivisie als de KNVB Beker door dezelfde club gewonnen, dan noemen we dat de ‘dubbel’.  

Deelnemers

De charme van de KNVB Beker en wedden op KNVB Beker wedstrijden zit in het diverse pluimage aan deelnemers. Deze bestaan uit de voetbalclubs in het Nederlands betaald voetbal (Eredivisie en Eerste Divisie), clubs uit de hoogste amateurafdelingen (tweede- en derde divisie) en amateurverenigingen die minimaal de halve finale van regionale districtsbekers hebben bereikt in het vorige seizoen. Deze laatste groep moet nog wel twee voorrondes spelen voor ze worden toegelaten tot het hoofdtoernooi.

De KNVB Beker is de enige competitie waar amateurverenigingen en profclubs elkaar kunnen ontmoeten (buiten oefenwedstrijden om). Dit is de charme van het toernooi, waar we zo enkele sprekende voorbeelden van zullen geven. De welbekende ‘bekerstunt’ is de droom voor iedere amateurclub en een nachtmerrie voor iedere eredivisieclub.

Wedden op KNVB Beker | Kanshebbers

Kanshebbers om aan het eind van het toernooi de ‘dennenappel’ te mogen vasthouden in de Kuip komen allemaal uit de bovenste regionen van de Eredivisie. Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Twente, Vitesse en Utrecht. Daarmee hebben we het gros van de ploegen die deze eeuw de beker hebben gewonnen wel genoemd. 

Outsiders

Hoewel bekersprookjes zelden de finale halen, gebeurt het eens in de tien jaar dat een ploeg die niet bij bovengenoemd rijtje hoort de beker mag meenemen naar bijvoorbeeld een Zwolle of Kerkrade. In het jaar 2000 won Roda JC de beker en in 2014 PEC Zwolle.

Ook verliezend finalisten zijn het moeite van vermelden waard in dit geval: Sparta, Fortuna Sittard, NEC, Willem 2 en Heracles. Allemaal clubs die op een haar na de KNVB Beker hebben gewonnen. Iedere club in de Eredivisie én Eerste Divisie niet genoemd bij de kanshebbers is een outsider in dit toernooi.  

Wedden op KNVB Beker | Wedmarkten

Outright winner

Wonderen bestaan, zeker in de KNVB Beker. Alleen het gebeurt zelden dat een club die geen favoriet is voor de eindzege ook de eindzege haalt. Een first time winner bet is derhalve een grote gok, maar wel één waar je lang van kunt genieten.

Juichen voor de underdog zit immers in onze natuur. De outright winner bet is voor veel competities de eerste weddenschap die je in een seizoen zet en waar je 9 maanden van kunt genieten. Bij de KNVB Beker doen er zoveel ploegen mee, dat we liever kijken naar:

Wedden op KNVB Beker | Per Wedstrijd

Amateurs versus professionals leveren onwaarschijnlijke odds op. Ieder seizoen is er wel een tweede- of derdeklasser die het verder schopt dan analisten (en bookmakers) ze vooraf hadden gegeven. Wedden op KNVB Beker wedstrijden behoort tot het meest lucratieve voetbalwedden wanneer jij de juiste parels tussen de knikkers weet te identificeren.

Opstelling

Zeker wanneer we nog niet zijn gekomen in de kwart- of halve finales, of wanneer de grote clubs Europese wedstrijden in de benen hebben, willen de grote ploegen hun sterrenensemble nog weleens rust geven tegen veredelde amateurs.

Dit is waarom KNVB Beker sprookjes kans krijgen te ontpoppen. Dit, -en onderschatting en gebrek aan motivatie. Wanneer jij ziet dat Vitesse tegen de Gooise Boys een jeugdelftal opstelt, dan is dat het moment waarop je scherp moet zijn. Dit zijn wedstrijden waar zelfs geen odds boosts tegenop kunnen.

KNVB Beker Promoties

Voetbalmanager

Wil je het hele seizoen je KNVB Beker kennis op peil houden en je vrienden aftroeven in voorspellingen voor bijna niks? Football Manager games als Scorito zijn een perfecte voorbereiding voor wedden op de KNVB Beker. Voor slechts €5 ben je een heel seizoen zoet.

Bouw je een team en kun je iedere ronde je ideale team samenstellen. Er gaat natuurlijk niks boven écht geld op je account bijschrijven, hiervoor kun je terecht bij een van de bookmakers op onze site. Allemaal met een licentie voor de Nederlandse gokmarkt, allemaal met KNVB Beker voetbal, maar niet allemaal met dezelfde odds en bonussen. Voor die informatie zit je gelukkig al op de goede site.

Historie KNVB Beker

Voor de KNVB Beker keek Nederland een beetje af bij het grote Engeland. Bij de bakermat van het voetbal hadden ze de FA Cup, een bekertoernooi naast de reguliere competitie. Dat wilden we hier ook en daarom speelden we vanaf 1984 een bekertoernooi om het Holdertbeeld. Genoemd naar de initiator en sponsor Hak Holdert. Van een echt toernooi was in het begin nog geen sprake. Er waren meer afmeldingen dan animo en alleen de Haarlemsche Football Club en HFC Haarlem kwamen tot een wedstrijd. 

Hak Holdert liet het hier niet bij zitten. Het was immers een echte ondernemer. Samen met de Nederlandsche Voetbalbond, de voorloper van de KNVB, werd het toernooi uitgebouwd. In 1898 werd de eerste Holdertbeker dan eindelijk uitgedeeld. In 2018 werd dit moment herdacht met een gouden toss munt toen de 100e bekerfinale werd gespeeld.

Pas in 1946 kreeg de KNVB Beker de naam zoals we die nu kennen. Ook was dit het eerste jaar dat de beker werd vervaardigd van zilver. Een kostbaar metaal destijds. De volgende verandering liet op zich wachten tot 1995, toen Amstel de sponsor werd en de naam werd omgedoopt tot de Amstel Cup.

En sindsdien werd het niet beter, want in 2005 speelden de clubs om de Gatorade Cup. Een naam die gelukkig in 2006/2007 weer werd afgeschaft ten gunste van de naam KNVB Beker. Officieel is de naam sinds 2017/2018 TOTO KNVB Beker, waardoor we geneigd zijn om wedden op KNVB Beker wedstrijden via deze vertrouwde bookmaker te laten lopen.

Wedden op KNVB Beker | Bekersprookjes

Vitesse heeft een slechte track record tegen amateurclubs. In 2008 spelen de Arnhemmers tegen het FC Lienden van Hans Kraay jr. Door een prachtige vrije trap van invaller Erik de Kruijk won Lienden met 1-0. Trainer Kraay zei tegen de KNVB over de goal van de matchwinner: “De volgende dag heeft ‘ie het voor de pers nog 120 keer geprobeerd, zonder publiek en zonder keeper, en geen bal ging tussen de palen.”

In 2017 verslikte Vitesse zich in A.V.V. Swift uit Amsterdam. Waarna de heren mochten aansluiten bij de Wereld Draait Door om nog wat zout in de wonden te strooien:

Vitesse is niet de enige club met een zwarte bladzijde tegen amateurverenigingen. PSV fans zullen het niet graag horen, maar hun club verloor in 1977 met 1-6 tegen FC Wageningen. Lange tijd de grootste nederlaag van de thuisploeg ooit. In de Eredivisie was PSV op dat moment koploper.

Nee Ajax, we zijn ook jullie niet vergeten. Natuurlijk is PEC Zwolle geen amateurclub, zeker niet onder leiding van Ron Jans. Alleen de oorwassing van 5-1 in de bekerfinale van 2014 zal toch wel net zo hard gevoeld worden als een 1-0 tegen FC Lienden in een voorronde.

Ajax zal zich echter ook een positief onverwachts bekeravontuur herinneren toen in 2002 de beloften zich wisten te plaatsen voor de halve finale. Het scheelde een penaltyserie of de jonge lichting met namen als Stekelenburg, John Heitinga en Steven Pienaar had de finale gespeeld tegen het grote Ajax. Daar stak FC Utrecht dus een stokje voor, al heeft het ‘grote’ Ajax in de finale wel de eer gered. Zij het met het meest discutabele buitenspeldoelpunt in de geschiedenis van het toernooi. Hoewel, discutabel… Het was gewoon ruim buitenspel.

De laatste grootste KNVB Beker stunt van een amateurclub dateert uit 2016, wanneer VVSB in de halve finale wordt uitgeschakeld door FC Utrecht. Zij het met moeite en onder staande ovatie van het thuis- en uitpubliek.

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen over wedden op de KNVB Beker.

 • Waar kun je wedden op KNVB Beker wedstrijden?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op de KNVB Beker wedstrijden. Ook vind je alle promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn Holland Casino, BetCity en ZeBet.

 • Welke clubs mogen meedoen aan het KNVB Beker toernooi?

  Deelnemen om de KNVB Beker mogen voetbalclubs in het Nederlands betaald voetbal (Eredivisie en Eerste Divisie), clubs uit de hoogste amateurafdelingen (tweede- en derde divisie) en amateurverenigingen die minimaal de halve finale van regionale districtsbekers hebben bereikt in het vorige seizoen.

 • Wat zijn goede KNVB Beker wed markten?

  Door het mogelijke grote krachtsverschill tussen clubs kun je rekenen op gunstige odds. Let daarom goed op wanneer een professioneel elftal een b- of zelfs jeugdelftal opstelt tegen een amateurclub.

 • Waarom wordt de KNVB Beker de ‘dennenappel’ genoemd?

  Simpelweg omdat de beker op een dennenappel lijkt. Onduidelijk is echter wie het deze vorm heeft gegeven. Niemand in Zeist kan met zekerheid vertellen wie de beker heeft ontworpen. De beker stamt uit 1946.

 • Wat is de grootste KNVB Bekerstunt in de geschiedenis?

  PSV verloor de KNVB Bekerfinale in 1977 met 1-6 van eerstedivisionist FC Wageningen. Lange tijd de grootste nederlaag van de thuisploeg ooit. In de Eredivisie was PSV op dat moment koploper.