Ajax op Social Media

36 landstitels, een prestatie om u tegen te zeggen. Ajax is op het veld succesvol, maar Ajax op social media is ook vaak een gouden combinatie.

36 landstitels, een prestatie om u tegen te zeggen. Ajax is op het veld succesvol, maar Ajax op social media is ook vaak een gouden combinatie.

Ajax op Twitter en andere social media

Creativiteit en humor, dat zijn waarschijnlijk de belangrijkste functie-eisen van een mogelijke vacature voor social media redacteur bij Ajax. Natuurlijk moet je ook precies weten wat scoort, verstand hebben van voetbal, goed Nederlands kunnen enzovoorts. Maar we zien Ajax op social media niet voor niets vaak terugkomen bij andere media, ze zijn immers zo scherp als een mes.

Het helpt natuurlijk dat de voetbalclub Ajax zelf zo succesvol is, met veel verschillende hoogtepunten in de Champions League en Eredivisie. Als je social media redacteur bent bij PEC Zwolle bijvoorbeeld (no offense), zal een werkdag een stukje zwaarder zijn. Maar het zijn vooral de creativiteit en humor van Ajax op social media die de grootste reden vormen om de Amsterdamse club te volgen, of je nu fan bent of niet.

Ajax kampioen Eredivisie 2022

Het zat er al lange tijd aan te komen, maar eerst moest PSV nog afgeschud worden. Ajax is voor de 36e keer landskampioen geworden van Nederland. De Amsterdammers hadden hoop op meerdere prijzen, maar Benfica was te sterk in de Champions League en PSV pakte de Johan Cruijff Schaal en KNVB Beker ten koste van Ajax.

Maar goed, een 36e landstitel, dat kunnen maar weinig andere clubs zeggen. PSV staat op 24, Feyenoord op 15 en daarna… HVV op 10 en Sparta op 6. Met ook nog vier keer de Europa Cup I / Champions League en vele andere internationale prijzen is het niet gek dat je zo vaak de afkorting WZAWZDB tegenkomt: Wij zijn Ajax, wij zijn de beste. En als je kampioen wordt van de Eredivisie, heb je als social media manager een fijne werkdag.

Respect voor het verleden

Ajax heeft met zo’n roemrijk verleden natuurlijk vele bekende spelers voortgebracht. Mensen zullen natuurlijk direct namen noemen als Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp en Sjaak Swart. Maar Ajax vergeet geen enkele speler uit het verleden. Ook al was het uit de jaren ‘50 en ‘60, of recenter zoals in de jaren ‘90.

Maar goed, even genieten van Dennis Bergkamp mag natuurlijk altijd:

Humor van Ajax op social media

Wij vermoeden dat er een paar millennials achter de knoppen zitten van het Ajax Twitter account, want anders kom je niet op dit soort memes:

En als grote voetbalclub op social media moet je natuurlijk een goede stoot kunnen uitdelen aan anderen, maar wel met een glimlach. Zo was er dit seizoen de bekende ‘fittie’ met FC Groningen. In aanloop naar de wedstrijd FC Groningen – Ajax zette de club uit het noorden de volgende tweet online, als knipoog naar het acteerspel van onder meer Antony en voormalig FC Groningen-speler Dusan Tadic:

Het zou FC Groningen geholpen hebben als ze de wedstrijd gewonnen hadden. Want dan hadden ze deze vlijmscherpe tweet van Ajax kunnen vermijden als antwoord:

Ajax heeft voor elke speler overigens een mooi gifje klaar staan als deze scoort. Die van Sébastien Haller zijn we dit seizoen natuurlijk al vaak tegengekomen bij Ajax op social media, net als die van Steven Berghuis.