Players Championship | Wedden op Darts in de PDC Players Championship

Toernooien die het hele jaar door plaatsnemen, waarin de minder bekende darters hun kans krijgen om op de podia te klimmen!

Estimated reading time: 8 minuten

De beste acht darters strijden tegen elkaar in de PDC Premier League of Darts. Maar iedereen komt elkaar tegen in de PDC Players Championship.

Opzet van de PDC Players Championship

Veel liefhebbers van wedden op darts kijken graag naar de Premier League of Darts. Logisch, dat zijn de beste spelers ter wereld die telkens een minitoernooi spelen. De iets mindere goden proberen zich omhoog te gooien via het PDC Players Championship. Dat zijn enkele tientallen toernooien die het hele jaar door worden gehouden. De partijen zijn best kort en gaan uiteindelijk vanaf de kwartfinale om 6, 7 en 8 gewonnen legs.

Van al die toernooien wordt een stand bijgehouden: de Players Championship Order of Merit. Oftewel, een ranglijst op basis van het gewonnen prijzengeld in deze toernooien. Het is dus een soort afgeleide van de PDC Order of Merit, die over andere toernooien gaat. De beste 64 spelers van de Players Championship Order of Merit spelen in november de Players Championship Finals.

PDC Players Championship Finals

Het eindtoernooi heeft een mooie prijzenpot van 500.000 pond. En een goede rangschikking kan helpen richting dit toernooi. Want de nummer 1 speelt in de eerste ronde tegen de nummer 64, 2 tegen 63 enzovoorts. En het is belangrijk om scherp te zijn. Want de eerste en tweede ronde zijn best of 11 legs. De derde ronde en kwartfinale gaan over een best of 19 legs. De halve finale en finale van dit toernooi zijn een best of 21 legs.

PDC Players Championship: Geschiedenis

Deze reeks kleine toernooien met uiteindelijk een eindtoernooi is een van de vele toernooien die tussen 2000 en 2010 werd opgezet door de PDC. Andere toernooien uit die tijd zijn onder meer het UK Open (2003), Premier League Darts (2005), Grand Slam of Darts (2007), EK Darts (2008) en World Cup of Darts (2010).

Een aantal jaar na de oprichting van de Premier League of Darts wilde de PDC ook een toernooivorm voor meer darters. Daarom vonden ze het een goed idee om diverse toernooien door voornamelijk Engeland op de kalender te zetten waar veel darters aan konden meedoen. Daaruit maakten ze een ranglijst op die vervolgens werd gebruikt om de Finals te creëren.

Phil Taylor wint om en om

Het eerste Finals toernooi in 2009 werd gespeeld met de 32 beste darters van de PDC Players Championship Order of Merit. De locatie was Circus Tavern in Purfleet, de locatie van het PDC WK Darts van 1994 tot en met 2007. Phil Taylor was toen nog een grootheid in de PDC (en nog steeds een legende). Hij stond in de eerste ronde tegenover een pas 19-jarige en redelijk onbekende Michael van Gerwen, die als 32e en laatste deelnemer was geplaatst. Hij snoepte 3 legs van The Power af, maar moest het afleggen. Taylor won vervolgens van Vincent van der Voort en uiteindelijk in de finale van Robert Thornton.

Zo werd Phil Taylor bijna vanzelfsprekend de eerste winnaar van dit nieuwe toernooi. In 2010 had hij het echter moeilijk en verloor hij van de nu onbekende Paul Nicholson, die ook het toernooi won (in de finale tegen Mervyn King). Het zou het hoogtepunt uit diens carrière blijven. In 2011 werden er twee gespeeld: Phil Taylor won in februari, Kevin Painter in december.

En in 2012 zou Taylor zijn derde titel winnen, waardoor hij winst en verlies weer perfect afwisselde. Dat jaar werd het toernooi overigens voor het eerst gehouden in het Butlins Resort in Minehead, waar het sindsdien met uitzondering van 2020 altijd wordt gespeeld.

Michael van Gerwen neemt over van Phil Taylor

In 2013 kwam Phil Taylor terecht in zijn vierde finale in zes edities. The Power begon als 19e geplaatst aan het toernooi. Maar hij bereikte wel de finale door onder meer een tamelijk onbekende Peter Wright en daarna Raymond van Barneveld te verslaan. Intussen had Michael van Gerwen zich echter ontpopt tot zeer sterke speler bij de PDC. Hij had eerder dat jaar al de Premier League of Darts gewonnen.

Mighty Mike speelde een sterk toernooi en versloeg uiteindelijk Phil Taylor in de finale met 11-7. Een jaar later droogde hij Barney af in de eerste ronde, maar werd hij verrast door Terry Jenkins in de tweede ronde. Gary Anderson was in die jaren erg sterk en bekroonde dat met zijn eerste titel. Een revanche voor de verloren finale van februari 2011 tegen Phil Taylor. Dit keer versloeg Anderson de Engelsman Adrian Lewis in de finale.

Een jaar later was Lewis opnieuw verliezend finalist. En in dat jaar, 2015, begon een fantastische reeks van Michael van Gerwen. De Nederlander stond zes jaar op rij in de finale van de PDC Players Championship Finals. Mighty Mike liet zien dat hij een fantastische darter is als het erop aankomt. Want hij won vijf van die zes finales: in 2015, 2016, 2017, 2019 en 2020. Zijn reeks werd in 2018 doorbroken door Daryl Gurney. In 2021 ging de titel naar Peter Wright, die in de kwartfinale te sterk was voor Van Gerwen.

Statistieken PDC Players Championship

Sinds 2009 is het toernooi 14 keer gehouden, met dus twee edities in 2011. En in precies de helft daarvan stond Michael van Gerwen in de finale. Zes van de zeven keer won Mighty Mike ook. De enige andere meervoudige winnaar is dus Phil Taylor, die in de beginjaren drie keer zegevierde. Paul Nicholson, Kevin Painter, Gary Anderson, Daryl Gurney en Peter Wright wonnen één keer.

Mervyn King en Adrian Lewis hebben de voor hun teleurstellende statistiek dat ze twee finales speelden, maar ze allebei verloren. King was er overigens wel alle 14 edities bij. Michael van Gerwen en Adrian Lewis staan op 13 deelnames, de Schotten Peter Wright en Gary Anderson op 12.

Hoge gemiddeldes en negendarter Michael van Gerwen

De Players Championship Finals hebben dus korte partijen, maar desondanks valt het aantal negendarters enigszins tegen. Alan Norris was in 2016 de eerste, Michael van Gerwen in 2019 de tweede. De sterke Brabander is overigens wel recordhouder met tot nu toe 33 overwinningen in Players Championship toernooien.

Wat betreft hoogste gemiddeldes staat Mighty Mike slechts één keer in de top tien. In 2020 gooide hij in de kwartfinale een gemiddelde van 110.01 tegen Dirk van Duijvenbode. Met het hoogste gemiddelde van 111.58 was Phil Taylor in 2013 genadeloos voor Raymond van Barneveld en won zo met 9-2. Taylor en Gary Anderson staan als enige twee keer in de top tien. Opvallend is dat vijf verliezende spelers daarin Nederlanders waren.

Michael van Gerwen gooide wel in 32 wedstrijden een gemiddelde van 100+. Phil Taylor (18) en Gary Anderson (15) komen niet eens in de buurt. Andere darters komen niet boven de tien keer uit.

PDC Players Championship | Wedmarkten

Bij wedden op darts zijn er vaak een aantal odds (wedmarkten) om uit te kiezen. Wij lichten er een aantal toe die je kunt kiezen bij bookmakers in Nederland.

Wedden op PDC Players Championship – (live) wedden op uitslag

64 spelers doen mee aan de PDC Players Championship Finals. De meest voor de hand liggende wedmarkt bij (live) wedden darts is de winnaar voorspellen. Dit kun je ook het hele jaar door doen bij de diverse Players Championship toernooien en bij het grote Finals toernooi.

Wedden op PDC Players Championship – aantal legs en handicap

De partijen in dit toernooi kunnen redelijk kort zijn, aangezien het met best of 11 legs begint en later best of 19 en best of 21. Je kunt bij Nederlandse bookmakers ook vaak inzetten op het aantal legs in een wedstrijd. Wordt het een eenzijdige wedstrijd of juist erg spannend tot het eind? Check bij een vermoedelijk eenzijdige partij ook de odds op winst met handicap.

Wedden op PDC Players Championship – King of the oche

Een speciale wedmarkt bij wedden op darten is de zogenaamde ‘King of the oche’. Hierbij voorspel je of een speler de wedstrijd helemaal domineert. Hij moet de wedstrijd winnen, de hoogste checkout hebben en de meeste 180’s.

Historische wedstrijden PDC Players Championship

Finale 2013: Michael van Gerwen – Phil Taylor

Deze wedstrijd was een van de eerste symbolische wedstrijden waarin Van Gerwen het stokje overnam van Phil Taylor als uiteindelijk beste speler van de PDC. Tot 6-6 ging het gelijk op, totdat Van Gerwen gas ging geven en uiteindelijk afstand nam naar een 11-7 overwinning.

Kwartfinale 2013: Phil Taylor – Raymond van Barneveld

Phil Taylor verloor dus weliswaar de finale van 2013 en zou het toernooi uiteindelijk nooit meer winnen. Maar in de kwartfinale zette hij wel het hoogste gemiddelde ooit neer in de PDC Players Championship Finals. Zijn oude rivaal Raymond van Barneveld was het lijdend voorwerp van het 111.58 gemiddelde, en verloor bij 6-2 liefst vijf legs op rij van The Power.

Finale 2020: Michael van Gerwen – Mervyn King

De absolute koning van de PDC Players Championship Finals is dus Michael van Gerwen. Zijn eerste vier finales won hij nog met groot verschil. Maar in 2019 was het al moeilijk tegen Gerwyn Price (11-9). En in 2020 ging hij tot het gaatje met Mervyn King. De Engelsman verloor in 2010 al een finale en was gebrand op revanche. Het ging lang gelijk op, maar Van Gerwen toonde zich de koelste. Vanaf 9-9 ging het zo: