Wed Meesters | Darts | Grand Slam of Darts

Grand Slam of Darts | Wedden op Darts in de Grand Slam of Darts

In het grote aanbod van Dartstoernooien mag het Grand Slam of Darts natuurlijk niet ontbreken. Ooit opgezet als ultieme krachtmeting tussen twee grootste dartsbonden. Vandaag de dag nog steeds een titel die elke darter maar wat graag achter z'n naam schrijft. We vertellen je alles over de ins en out, tot aan historische hoogtepunten. En laten je natuurlijk ook zien waar de mooiste wedkansen liggen.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Succesvol wedden op de Grand Slam of Darts? Zorg dat je weet hoe het toernooi is opgezet, welke wedmarkten er zijn en waar de kansen liggen. We beginnen bij het begin.

De Grand Slam of Darts begon ooit als een krachtmeting tussen BDO en PDC. Maar tegenwoordig is het een belangrijk ranking toernooi van de PDC.

Bij wedden op darten heb je vele toernooien van de PDC kalender om uit te kiezen. Zo kun je maandenlang inzetten op de Premier League of Darts, rond de jaarwisseling op het PDC WK Darts, de World Grand Prix en het EK Darts. Nu gaan we een nadere blik werpen op de opzet, geschiedenis, wedmarkten en topwedstrijden van de Grand Slam of Darts.

Laatste Grand Slam of Darts nieuws

Wedden op darts in de Grand Slam of Darts

In het grote aanbod van Dartstoernooien mag het Grand Slam of Darts natuurlijk niet ontbreken. Ooit opgezet als ultieme krachtmeting tussen twee grootste dartsbonden. Vandaag de dag nog steeds een titel die elke darter maar wat graag achter z’n naam schrijft. We vertellen je alles over de ins en out, tot aan historische hoogtepunten. En laten je natuurlijk ook zien waar de mooiste wedkansen liggen.

Wedden op Grand Slam of Darts – Opzet Toernooi

Zoals gezegd waren de eerste edities van de Grand Slam of Darts een soort gemengd toernooi van de dartsbonden BDO en PDC. De eerste Grand Slam in 2007 was op uitnodiging voor finalisten van grote toernooien in 2006 en 2007 en halve finalisten van de WK’s van beide bonden.

De toernooien waren naast de WK’s: World Matchplay, World Grand Prix en World Masters (2006), UK Open, Las Vegas Desert Classic, Premier League, World Series of Darts, International Darts League en World Darts Trophy. En daarnaast waren er nog enkele wildcards en kwalificatieplekken. Van 2007 tot en met 2017 was de Civic Hall in Wolverhampton het decor. In 2018 en 2019 en vanaf 2021 in WV Active – Aldersley, Wolverhampton, in 2020 eenmalig in de Ricoh Arena van Coventry.

Op de Grand Slam of Darts wedden is dus al jaren gemeengoed.

Meer PDC, minder BDO

Voor dat eerste toernooi plaatste Michael van Gerwen zich bijvoorbeeld nog via de BDO, waar hij toen speelde. Vanaf 2010 telde overigens alleen het WK van de BDO mee, verder allerlei toernooien en het WK van de PDC. En vanaf 2015 waren er steeds meer tickets voor de PDC en minder voor de BDO, de bond die toen al steeds verder afzwakte. In 2020 ging de BDO failliet, waardoor er vanaf 2021 geen BDO-deelnemers meer waren. Daarmee is wel wat overzichtelijker geworden als je weddenschappen afsluit op Grand Slam of Darts. Je hoeft immers niet langer de prestaties van darters bij verschillende bonden met elkaar te vergelijken.

Het toernooi zelf wordt gespeeld met 32 darters. Zij beginnen in een groepsfase met acht groepen van vier darters. De loting gebeurt net als bij sporten als voetbal met beschermde ranking. De beste spelers zitten in pot 1, de iets mindere goden in pot 2 enzovoorts. In de groepsfase is het een best of 9 legs, dus 5 legs winnen. De beste twee van elke groep plaatsen zich voor de achtste finales. De nummers 1 spelen allemaal tegen een nummer 2. In de achtste finales is het best of 19 legs, alle rondes daarna best of 31 legs.

PDC Grand Slam of Darts: Geschiedenis

De BDO was natuurlijk de eerste grote dartsbond, waaruit begin jaren ‘90 de PDC was ontstaan met onder meer Phil Taylor als een van de oprichters. In de jaren ‘90 en begin jaren ‘00 werd de PDC steeds sterker en aantrekkelijker dan de BDO. Maar wie had nu de beste darters? Er waren ooit wel wedstrijden tussen de wereldkampioenen van beide bonden. Maar in 2007 kwam er een gemengd toernooi, de Grand Slam of Darts. Een te gek concept ook voor punters die van darten hielden. Interessante ontmoetingen en odds gegarandeerd natuurlijk bij wedden op de Grand Slam of Darts.

In februari 2007 kondigde PDC-voorzitter Barry Hearn aan dat de finalisten van de grote PDC en BDO-toernooien van 2006 en 2007 zouden meedoen aan het toernooi. Raymond van Barneveld plaatste zich als PDC-wereldkampioen van 2007, Michael van Gerwen als winnaar van de BDO World Masters 2006. Martin Adams was de enige van de BDO die zijn uitnodiging afsloeg. Hij vond het niet kunnen dat de Winmau World Masters tegelijk gespeeld werd. De wereldkampioen van de BDO koos voor de World Masters, maar strandde in de kwartfinale.

Grand Slam of Darts: Phil Taylor domineert natuurlijk

Phil Taylor was weliswaar niet de PDC wereldkampioen van 2007, maar wel die van 1995-2006 zonder 2003 (John Part). Hij won het eerste toernooi in de finale van Andy Hamilton. De enige BDO-speler in de halve finales was Gary Anderson. De edities van 2008 en 2009 gingen ook naar Taylor en in 2010 gebeurde iets eenmaligs. Toen won Scott Waites, verliezend finalist van 2009, als enige BDO-deelnemer ooit de Grand Slam of Darts. Maar dat ook hier Phil Taylor vaste naam was op betslips van velen die op de Grand Slam of Darts wedden is niet verrassend. Kijk maar naar de jaren die volgden ook.

Naar Michael van Gerwen en Gerwyn Price

In 2011, 2013 en 2014 won Phil Taylor weer, in 2012 werd hij ‘onderbroken’ door een volledig Nederlandse finale. Raymond van Barneveld was toen in een kraker nipt sterker dan Michael van Gerwen. Vanaf 2015 was het drie jaar lang de grote Mighty Mike show. En de afgelopen vier jaar ging het toernooi drie keer naar Gerwyn Price (en een keer naar José de Sousa).

Opvallend is dat Peter Wright een Joop Zoetemelk-syndroom heeft met de Grand Slam of Darts. In 2017, 2019 en 2021 verloor hij de finale. Schotland heeft sowieso nog nooit op het hoogste treetje van het podium gestaan. Want Wrights landgenoot Gary Anderson was tweemaal verliezend finalist, Robert Thornton eenmaal. Statistieken om in je achterhoofd te houden als je gaat wedden op Grand Slam of Darts.

Wedden op Grand Slam of Darts – Statistieken

Bij de cijfertjes kijken we als eerste natuurlijk naar de winnaars. Michael van Gerwen moet nog flink zijn best doen om Phil Taylor van de troon te stoten. Want The Power heeft zes keer gewonnen in zijn elf deelnames. Michael van Gerwen staat samen met Gerwyn Price op drie overwinningen. Scott Waites, Raymond van Barneveld en José de Sousa zijn eenmalige winnaars.

Van Gerwen was er overigens wel bijna alle toernooien bij. Alleen in 2009 wist hij zich niet te kwalificeren. Twee spelers waren er wel op alle 15 edities bij: James Wade en Gary Anderson. Helaas kunnen ze daar geen eindzege bij plaatsen. Anderson verloor dus twee finales, Wade zelfs drie: in 2010 van Scott Waites, in 2016 van Michael van Gerwen en in 2020 van José de Sousa.

Grand Slam of Darts: negendarters en gemiddeldes

James Wade mag er wel mee pronken dat hij de eerste negendarter van de Grand Slam of Darts gooide. In 2008 deed hij dat in de tweede ronde tegen Gary Anderson, een partij die hij overigens verloor. Twee van de vier negendarters kwamen uit een Belgische hand: in 2014 van Kim Huybrechts en in 2018 van Dimitri Van den Bergh. In 2015 gooide Dave Chisnall een perfecte leg.

Negen van de tien beste gemiddelden waren in de groepsfase, waarin spelers slechts 5 legs moeten winnen. Michael van Gerwen heeft met 115.19 het record, voor Dimitri Van den Bergh (114.85) en Phil Taylor (114.65). Geert De Vos en Michael Smith completeren de top vijf. Daaronder vinden we nogmaals Mighty Mike, tweemaal Gary Anderson en tweemaal Phil Taylor. The Power gooide in 2011 een gemiddelde van 112.37 tegen Wes Newton in een best of 19 (uitslag 10-3).

Michael van Gerwen heeft ook de twee beste toernooigemiddelden, met ruim 105 in zowel 2015 als 2017 (toen hij ook won). In totaal gooide Mighty Mike tot nu toe 40 keer een gemiddelde van 100+, Phil Taylor 45 keer en Gary Anderson 30 keer. Het toernooigemiddelde is een superinteressante wedmarkt om weddenschappen voor Grand Slam of Darts op af te sluiten.

PDC Grand Slam of Darts | Wedmarkten

Bij wedden op darts zijn er vaak een aantal odds (wedmarkten) om uit te kiezen. Wij lichten er een aantal toe die je kunt kiezen bij bookmakers in Nederland.

Wedden op Grand Slam of Darts – groepswinnaars

Dit toernooi begint met een groepsfase, waarin erg korte partijen worden gespeeld. De beste spelers hebben een beschermde ranking, maar kunnen zomaar verrast worden. Misschien pakt iemand uit pot 2 wel de groepswinst? Bij diverse Nederlandse bookmakers kun je natuurlijk op de groepswinnaar inzetten.

Wedden op Grand Slam of Darts – hoge checkouts

Darten heeft in principe twee fases in een leg. Eerst moet je flink scoren om zo snel mogelijk omlaag te gaan. Daarna is het een kwestie van afmaken. Sommige spelers beheersen allebei en sommige zijn specialist in één van de twee. Michael van Gerwen is natuurlijk van allebei en gooit vaak hoge checkouts. Maar ook Peter Wright, James Wade en Rob Cross staan bekend om sterk finishen. Je kunt inzetten op wie de hoogste checkout gooit in een wedstrijd, of in het toernooi.

Wedden op PDC Grand Slam of Darts – outright

Er zijn genoeg wedstrijden waarbij je darts live wedden volop kunt doen. Maar natuurlijk zijn er ook altijd mooie odds op de outright winnaar van bijvoorbeeld de PDC Grand Slam of Darts. Kan Michael van Gerwen het toernooi weer eens winnen, of zet Gerwyn Price zijn zegereeks voort? Wij zouden in elk geval niet op een Schotse speler inzetten met al die verloren finales!

Grand Slam of Darts Promoties

Historische wedstrijden PDC EK Darts

Kwartfinale 2010 – Steve Beaton – Phil Taylor

Een van de aardigste darters die je kunt tegenkomen, is Steve Beaton. ‘The Bronzed Adonis’ won nog nooit een groot PDC-toernooi (wel het BDO WK 1996), maar heeft wel fantastische partijen gespeeld. Zo ook in 2010 in de kwartfinale Grand Slam of Darts. Phil Taylor had de eerste drie edities gewonnen en stond 14-11 voor tegen Beaton. Maar hij liet zich niet uit het veld slaan en won vijf legs op rij en daarmee de wedstrijd met 16-14.

Kwartfinale 2012 – Michael van Gerwen – Scott Waites

In 2013 begon Michael van Gerwen aan zijn grote opmars in de PDC. Hij won onder meer de Premier League of Darts en Players Championship Finals. Bovendien was hij verliezend finalist van het PDC WK Darts tegen Phil Taylor. In 2012 won hij de World Grand Prix en verloor hij de finale van de Grand Slam of Darts tegen Raymond van Barneveld. De kwartfinale tegen Scott Waites was fantastisch, met zelfs twee keer een 170 finish. Hij zou dat toernooi zelfs vier keer de maximale check-out gooien.

Halve finale 2013 – Phil Taylor – Adrian Lewis

Qua gemiddelden is deze wedstrijd een van de beste wedstrijden aller tijden. Phil Taylor en Adrian Lewis gooiden de triple 20 helemaal aan gort in deze halve finale. Taylor zette meteen al de toon met een 180 met zijn eerste drie pijlen. In totaal gooiden de twee Engelse darters 32 maximums en haalden ze bizarre gemiddelden: Phil Taylor 109.46 en Adrian Lewis 110.99. Ondanks die score verloor Lewis de wedstrijd met 16-9.

Veel gestelde vragen over wedden op Grand Slam of Darts

 • Waar kan ik wedden op darts?

  In Nederland zijn er meerdere bookmakers actief. Naast de klassieke TOTO bieden ook Holland Casino, BetCity, Jack’s Casino, Circus Casino, LiveScore Bet, Bingoal en Bet365 weddenschappen aan. Al deze bookmakers bieden bovendien een welkomstbonus, waardoor je met een voorsprong begint aan al je weddenschappen. Grote spelers krijgen een gratis weddenschap van € 50 bij BetCity, Jack’s Casino, TOTO en Holland Casino. Speel je liever met kleinere bedragen, dan zorgen Circus Casino, LiveScore Bet en Bet365 voor gratis weddenschappen van € 10. 

  Al deze bookmakers hebben darts in het aanbod van weddenschappen staan. Door je aan te melden voor promoties en de verschillende promotiepagina’s in de gaten te houden, blijf je ook op de hoogte van speciale evenementen rondom dartwedstrijden. 

  Veel van de bookmakers bieden naast alleen weddenschappen ook live streaming en statistieken aan. Voor die statistieken kun je trouwens ook op andere plekken terecht. Door meer darts te kijken en meer te leren, word je ook beter in het uitzoeken van de beste weddenschappen.

 • Is gokken op darts veilig?

  Zolang je speelt bij de aanbieders bij Wed Meesters, weet je zeker dat je in een veilige en betrouwbare omgeving speelt. Alle bookmakers op onze website hebben een Nederlandse goklicentie. Om zo’n licentie te krijgen, moeten casino’s voldoen aan strenge eisen qua betrouwbaarheid, zorgen dat ze je speelgedrag goed in de gaten houden en regelmatig rapporten opsturen naar de Kansspelautoriteit. Bovendien wordt de kansspelbelasting door het casino betaald.

  Zet je in bij illegale sites, dan krijg je die bescherming niet en maak je bovendien kans op een boete van maximaal € 8.700 – en wordt eventuele kansspelbelasting ook gevorderd. 

 • Wat is de beste bookmaker voor dartweddenschappen?

  Traditioneel is bet365 de bookmaker die voor veel wedstrijden het grootste aantal weddenschappen aanbiedt, maar voor een bepaalde wedstrijd of weddenschap kunnen andere bookmakers betere quoteringen hebben. Ook het combineren van meerdere weddenschappen in één zorgt bij sommige bookmakers voor een hogere quotering. Het loont dus altijd de moeite om bij meerdere bookies te gaan kijken (en het gebruiken van een welkomstbonus levert sowieso een voordeel op).

 • Wat is een 180 Match bet?

  Een 180 Match Bet is een inzet op het aantal 180’ers dat in een wedstrijd gegooid wordt. Vaak is dat een inzet waarbij je kiest voor meer of minder dan 4,5 180’ers, maar het precieze aantal kan verschillen. Ook zet je in op de 180’ers per speler.

 • Wat is een checkout darten?

  In het darten is een checkout de laatste worp van een leg. De laatste pijl van een darter moet in een dubbel uitkomen (of precies in de roos). Op het moment dat een speler teveel punten haalt, moet-ie in de volgende beurt opnieuw proberen uit te gooien.

 • Kun je 159 uitgooien?

  Doordat je de laatste pijl op een dubbel moet eindigen, zijn er een aantal getallen waarbij je nooit met een checkout kunt eindigen. Het meest beruchte, want laagste, getal is 159. Verder volgt er ook altijd een extra beurt bij 162, 163, 165, 166, 168 en 169 punten.

 • Hoe gooi je 170 uit?

  Om 170 uit te gooien, heb je drie pijlen nodig: twee in de triple 20 en eentje in de bulls-eye.