MAX VERSTAPPEN WERELDKAMPIOEN FORMULE 1

MAX VERSTAPPEN WERELDKAMPIOEN FORMULE 1, EN ANDER NIEUWS

Max Verstappen wereldkampioen Formule 1! En in ander nieuws... hoe zit het met de Conference League?

Eindelijk is het moment daar: Max Verstappen wereldkampioen Formule 1! In een bizarre Grand Prix van Abu Dhabi versloeg hij Lewis Hamilton. En hoe zit het nu eigenlijk met Vitesse en Tottenham Hotspur? Bij Wed Meesters ben je altijd van alles op de hoogte.

Max Verstappen wereldkampioen Formule 1 vóór Lewis Hamilton

Wat een bizarre race was de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi, wat een ontknoping en controverse. Max Verstappen pakte in de allerlaatste ronde het wereldkampioenschap Formule 1 en liet zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton en zijn team Mercedes afdruipen, al was het uiterst moeizaam.

Vóór de race was heel Nederland hoopvol, omdat Max Verstappen op superieure wijze pole position had gepakt voor Lewis Hamilton. Op P2, met diens teamgenoot Valtteri Bottas op ruime achterstand. Maar een betere reactietijd van een tiende seconde van Lewis Hamilton bracht de Brit bij de start aan kop. Verstappen dook in zijn kielzog en leek er bij bocht 7 voorbij toen hij Hamilton naar buiten drukte. Maar de Brit sneed gewoon een deel van het circuit af en was weg.

Safety cars en pitstops voor Max Verstappen

De raceleiding greep niet in en om het erger te maken, gingen de banden van Max er snel aan. Hij verloor snel veel tijd op Hamilton en dook na 13 rondes al de pits in, met Hamilton een rondje later. De pech voor Lewis was dat hij daarna achter Verstappens teamgenoot Sergio Perez op het circuit kwam. Hij maakte heel snel het gat op Perez goed, maar de Mexicaan verdedigde zijn positie vervolgens als een leeuw. Hamilton ging er uiteindelijk voorbij, maar had liefst acht seconden op Verstappen moeten inleveren door het gevecht met Perez.

Maar Hamilton bleef fantastisch rijden in Abu Dhabi en vergrootte het gat weer met Verstappen. 20 rondes voor het einde dook de Nederlander weer naar binnen voor een bandenwissel tijdens een virtual safety car en moest daarna 17 seconden dichtrijden. Verstappen was wel sneller dan Hamilton die op de baan bleef, maar het ging niet snel genoeg.

Latifi crasht, Max Verstappen wereldkampioen Formule 1 in laatste ronde

Televisiekijkend Nederland had de hoop al opgegeven totdat ineens Nicholas Latifi zes rondes voor het einde zijn auto tegen de muur parkeerde. Er kwam een echte safety car en Max Verstappen dook voor de derde keer naar binnen om op softs te rijden. Door het gat achter hem bleef hij op P2, maar zaten er ook vier achterblijvers tussen Verstappen en Hamilton. Daarnaast was het de vraag of de ravage die Lafiti achterliet, op tijd was opgeruimd.

Uiteindelijk bleek de safety car in de allerlaatste ronde weg te zullen gaan. De achterblijvers waren Hamilton en de safety car al voorbijgegaan waardoor Verstappen – met snellere banden – in de staart van Hamilton zat. En op een onverwacht moment snelde Verstappen zijn rivaal voorbij en hield hij de koppositie ternauwernood vast om zo de eerste Nederlandse wereldkampioen Formule 1 te worden. Check hier nog eens de laatste ronde met Brits commentaar:

https://twitter.com/AukevanEijsden/status/1470042648371249157?s=20

Max Verstappen genomineerd voor Sportman

Bij de verkiezing voor Sportman van het Jaar is Max Verstappen toegevoegd aan de genomineerden. Hij neemt het op tegen tweevoudig olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen en olympisch kampioen BMX Niek Kimmann. Bij de vrouwen gaat het tussen Sifan Hassan (tweemaal olympisch goud op de atletiek), Suzanne Schulting (zesvoudig wereldkampioen en viervoudig Europees kampioen shorttrack) en Annemiek van Vleuten (olympisch goud en zilver en diverse klassiekers, wielrennen).

Vitesse waarschijnlijk door in Conference League

Vorige week ging het buiten PSV om geweldig voor Nederland in Europees voetbal. Ajax won in de Champions League en Feyenoord, AZ en Vitesse wonnen in de Conference League. Maar voor Vitesse was het een raar verhaal: Tottenham Hotspur had een corona-uitbraak en speelde niet tegen Stade Rennes. De UEFA beraadt zich nog over die wedstrijd, maar door het drukke programma van de Spurs deze maand lijkt het goed nieuws te worden voor Vitesse omdat Tottenham waarschijnlijk een reglementaire nederlaag gaat krijgen.