Layen en Exchanges – Gevorderden

Geschatte leestijd: 7 minutes

Exchanges en Layen voor Gevorderden

Weten hoe je exchanges moet gebruiken is één ding, er het meeste uithalen is weer totaal iets anders. Daarom zet WedMeesters de wat complexere manieren om gebruik te maken van exchanges voor je op een rij, zodat je precies weet welke mogelijkheden je hebt en hoe je er succesvol gebruik van kan maken.

Layen voor Gevorderden

De laatste jaren is layen steeds populairder en de meeste punters layen een uitkomst omdat ze denken dat er weinig kans is dat het de winnende uitkomst is of omdat ze denken dat de odds de laag zijn voor die uitkomst, waardoor ze dus een ‘value lay’ maken. Beide manieren van layen hebben hun voordelen en nadelen.

Waarschijnlijke Losers Layen

Een selectie layen omdat je simpelweg denkt dat de winkans heel erg klein is betekent meestal hoger geprijsde bets layen waardoor je returns kleiner zijn. Je hebt waarschijnlijk meer succesvolle bets op deze manier, maar een paar lays die uiteindelijk toch winnaars blijken te zijn kunnen in één keer al die succesvolle bets wegpoetsen, ervan uitgaande dat je niet hele lage odds aan het layen bent.

Value Laying

Als je besluit selecties te layen omdat je denkt dat de odds te laag zijn kom je er waarschijnlijk achter dat minder succesvolle lays hebt, maar de lange termijn winsten kunnen groter worden, ervan uitgaande dat je intuïtie wat waarde betreft juist is. Reputaties spelen vaak een grote rol als de odds bepaald worden, vaak meer nog dan vorm en dit kan ervoor zorgen dat sommige selecties veel lagere odds hebben dan ze zouden mogen hebben. Soms worden die reputaties wel waargemaakt, maar vaker nog blijkt reputatie niet op te wegen tegen de vorm van dat moment. Op het juiste moment weten wanneer je af moet gaan op reputatie en wanneer op vorm kan een succesvol onderdeel vormen van elke willekeurige laying strategie.

Ideale Laying Mogelijkheden

Idealiter vallen je lays in beide lay categorieën; niet alleen denk je dat de selectie weinig kans heeft om te winnen, maar je denkt ook dat de odds veel te laag zijn. Dit soort lays kun je tegenkomen bij een paardenrace, als een paard een zwakker paard heeft verslagen met een grote marge, waardoor hij lage odds krijgt voor de volgende race; alleen racet het paard dit keer op een ondergrond waarop hij zich nog niet heeft bewezen, dus hij kan daar makkelijk falen.
En als je bijvoorbeeld kijkt naar teamsporten dan kun je een team hebben die een makkelijk programma heeft gehad waardoor het lijkt alsof ze beter zijn dan eigenlijk het geval is, wat leidt tot lagere odds dan reëel is. Daarbovenop kunnen ze ook nog eens te maken krijgen met een aantal blessures bij belangrijke spelers waarmee hun kansen op een goed resultaat in de volgende wedstrijd enorm zijn geslonken. Dit zijn ideale lays en als je er tegenaan loopt dan leidt dat vaak tot de beste winsten en beste succesratio.

Place Laying

Place laying is ideaal als je er echt van overtuigd bent dat een selectie gaat verliezen of als je gewoon de odds wilt verlagen waartegen je aan het layen bent. Als je denkt dat de bookmakers een team of paard duidelijk overgewaardeerd hebben dan kun je ze layen om niet geplaatst te eindigen tegen 1/4 van de odds waarmee je selectie kunt layen om te winnen (afhankelijk van de plaatsingsvoorwaarden). En soms heb je een selectie waar je niet in gelooft maar wil je die niet layen tegen de volle odds. Op dat moment kan het aantrekkelijker zijn om de selectie te place layen als je de selectie tegen lagere odds kan layen. Uiteraard laat het verschil in odds wel zien wat het verschil in kansen is om te winnen en te plaatsen.

Trading

We gaan in een ander artikel nog dieper in op het traden van sporten, maar in principe zijn er twee soorten trades:

Geplande Trades

Vaak zie je een interessante mogelijkheid waarbij je er zeker van bent dat de odds van een selectie een bepaalde kant op gaan bewegen, of dat nu voor aanvang van een event is of tijdens het event. In dit soort situaties kun je de selectie al vroeg backen of layen (backen als je denkt dat de odds lager worden, layen als je denkt dat de odds hoger worden), en vervolgens de tegenovergestelde bet maken als de odds in je voordeel zijn veranderd. Er even vanuit gaande dat je de odds verandering goed had voorspeld, verzeker je jezelf van een winst ongeacht wat er gebeurt. En hoe meer de odds veranderen, hoe groter de winst is die je kunt maken.

Ongeplande Trades

Op andere momenten kan het zo zijn dat je een weddenschap plaatst zonder intentie om te traden, maar verander je later toch van gedachten of bevind je je plotseling in een ideale positie waarbij de odds zwaar in je voordeel zijn veranderd. Als de omstandigheden dus veranderen of je simpelweg ineens grotere odds hebt dan daarvoor werd geboden dan kun je simpelweg je bet layen op de exchanges om ofwel van je weddenschap af te komen als de odds nog hetzelfde zijn of een winst te pakken als de odds in je voordeel zijn veranderd.

Uitbetalen (Cashing Out)

Een steeds populairdere tool op exchanges (die je nu natuurlijk ook bij de traditionele bookmakers vaker ziet verschijnen) is de Cash Out optie. Afhankelijk van hoe goed je er op een bepaald moment voorstaat met je weddenschappen en hoeveel selecties er misschien al hebben gewonnen krijg je een bedrag aangeboden om de weddenschap te sluiten en verder geen risico meer te lopen. Het bedrag dat je krijgt aangeboden hangt af van hoe waarschijnlijk het is dat je bet gaat winnen. Soms accepteer je misschien een lager bedrag en zie je je selectie vervolgens winnen (spijtig), maar soms pak je een bedrag waarna die weddenschap een loser blijkt (beter). Uiteindelijk moet je voor jezelf bepalen hoeveel risico of zekerheid je wil, en vrede hebben met de mogelijke consequenties.

In Running

De ultieme spanning is natuurlijk live wedden op sportevents – het zogenaamde ‘in running’ of ‘in-play’ wedden. Voor uitgebreide informatie verwijzen we je graag naar onze artikelen over In Running wedden op voetbal en paardenraces. In running wedden begon oorspronkelijk op de exchanges maar tegenwoordig zie je het natuurlijk ook bij alle reguliere bookmakers, hoewel ze niet altijd evenveel wedmarkten aanbieden als exchanges en de odds zijn ook niet altijd even competitief als op de exchanges.

Om Een Prijs Vragen

Als je op de exchanges niet de juiste prijs krijgt voor je weddenschap, dan ga je daar natuurlijk niet zomaar mee akkoord. Wat je wel doet is om een andere prijs vragen. Betfair legt in deze video uit hoe dat werkt:

Betfair SP

Punters die de startprijs wedden bij de bookmakers zijn misschien beter af bij Betfair en dan specifiek bij de Betfair SP (starting price). De Betfair SP wordt berekend door te kijken naar de relatie tussen bedragen die worden opgevraagd bij SP ten opzichte van betting parties en er wordt gezegd dat het een veel eerlijkere manier is om de startprijs te bepalen dan de methode die door bookmakers wordt gebruikt.

De SP is bekend op het moment dat de race begint en is vaak beter dan de startprijs van de bookmakers. Niet lang nadat Betfair SP was geïntroduceerd deed Flatstats.co.uk een onderzoek gedurende 18 maanden waaruit duidelijk werd dat Betfair SP hoger was dan bookmakers SP in 86% van de gevallen, wat resulteerde in 14,5% betere returns, waarin de 5% commissie voor een winnende bet op Betfair al verrekend was. Wel goed om op te merken dat die marges verkleind werden bij het alleen backen van favorieten, dus dat is iets om rekening mee te houden voor backers van favorieten.

Voor meer uitleg over de startprijs en Betfair SP, check deze video van Betfair:

Bots

Iedereen die zich weleens heeft verdiept in betting exchanges en hoe je daar het meeste uit kunt halen heeft waarschijnlijk al eens iets gelezen over bots of betting bots. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord, het is simpelweg software die automatisch voor je trade, afhankelijk van een aantal criteria die je instelt voor weddenschappen en trades.

Multiples

Een van de grote nadelen van exchanges in het begin was dat er alleen singles mogelijk waren, terwijl de meeste gokkers weddenschappen willen plaatsen waarin twee of meer selecties zitten. De exchanges zagen al gauw dat er iets moest veranderen en begonnen multiples aan te bieden, waardoor gokkers nu de mogelijkheid hadden om groot te winnen met een kleine inzet.

Als je wedt op exchange multiples is er ook het voordeel dat als je multiple in een winnende positie komt met slechts één selectie, dan kun je die selectie layen en zo een green book creëren. Erg prettig, erg handig.